pátek 25. listopadu 2022

Laura Madeleine - Cukrářova dcera

A pak, zčistajasna, už nebylo cesty zpět.


Paříž byla na počátku 20. století magickým místem. Nad Sienou se vznášel chladný opar, ulice voněly čerstvým pečivem a horkou čokoládou a v zapadlých uličkách se scházeli milenci. Tehdejší společnost však také měla svá pravidla – a Guillaume du Frère se je rozhodl porušit.

Petra Stevensonová by měla psát disertační práci. Místo toho se ale pouští do pátrání po tajemství svého zesnulého dědečka Jima, které zůstalo ukryto hluboko v minulosti. Při procházení archivů postupně zjišťuje, že o dědečkovi nevěděla zdaleka všechno, a indicie ji zavedou až do Paříže okolo roku 1910.



"Překrásná kniha, kterou si musíte přečíst."
– Nina George, autorka bestselleru Levandulový pokoj


Dnes mám pro vás recenzi na román Cukrářova dcera



Románem Cukrářova dcera se v srpnu roku 2017 britská spisovatelka Laura Madeleine představila poprvé. Když se mi letos konečně podařilo doplnit svou knihovnu o další její titul, rozhodla jsem se, že než se pustím do čtení, připomenu si autorku právě její prvotinou. 
Petra Stevensonová přišla o svého dědečka Jima, kterého považovala za milého a slušného člověka. Je tu však někdo, kdo si to nemyslí a snaží se odhalit Jimovo tajemství. Petra nehodlá dopustit, aby byla pověst jejího dědečka pošpiněna, rozhodne se tedy sama pátrat v jeho minulosti. Během tohoto pátrání narazí na příběh mladíka jménem Guillaume. 
Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách – linka současná je rok 1988, který vypráví Petra a rokem 1910 nás provází Gui. Nemusíte se bát – kapitoly jsou vždy označeny, ve vyprávění se oba hlavní hrdinové střídají, v textu se tak čtenář orientuje a příběh se krásně prolíná. 
Petra by ráda napsala dizertační práci a dokončila studium. Avšak na dědečkovi jí velmi záleží, a tak je ochotná riskovat cokoli, aby dokázala, že neudělal nic špatného. Netuší, že ani ona o něm nevěděla všechno...
Gui se snaží prodrat životem co to jde. Ke štěstí mu stačí, když má kde složit hlavu, práci a trochu peněz, aby pomohl své matce. Má však velký sen, a když se mu naskytne příležitost, rozhodne se ji využít. 
Cukrářova dcera se velmi dobře čte. Obě dějové linky jsou poutavé a napínavé. Pokud tedy hledáte něco, u čeho si odpočinete, pak je tato kniha přesně pro vás. Za sebe vřele doporučuji a hodnotím plným počtem hvězdiček. 

14 komentářů:

  1. Nikolko,nalákala si mě.Píšu si.
    Děkuji za seznámení a měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. A mě taky, Nikolko! Zní to fakt zajímavě!
    Děkuji a přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hezké čtení. Jsem zvědavá na další autorčiny knihy.
      Měj hezký den, Helenko. 🙂

      Vymazat
  3. Pridávam si ju na zoznam, ďakujem za inšpiráciu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. 🙂
      Děkuji za návštěvu a přeji hezký den.

      Vymazat
  4. Knížka nic pro mě, to už asi víc, ale kakaem a bábovkou bych rozhodně nepohrdla! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím. 🙂 Pokud chceš, můžeš si pochutnat - dám ti recept.
      Hezký den.

      Vymazat
  5. Přeji krásný adventní čas s knihou v ruce)))) Díky za další čtenářskou recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Taky vám přeji krásný adventní čas, Evi. 🙂

      Vymazat
  6. Knížka se mi podle tvého popisu zalíbila :).

    OdpovědětVymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...