čtvrtek 17. listopadu 2022

Suleika Jaouadová - Mezi dvěma světy

PRONIKAVÝ, HLUBOCE DOJEMNÝ
OSOBNÍ PŘÍBĚH O NEMOCI A UZDRAVENÍ,
KTERÝ SLEDUJE CETU JEDNÉ MLADÉ ŽENY
OD DIAGNÓZY K ÚSTUPU NEMOCI A NAKONEC 
I K UZDRAVENÍ A SEBEOBJEVOVÁNÍ.


"Ponořila jsem se do celé té jízdy a následovala bych 
Jaouadovou kamkoli... Její psaní vrací měsíc na oblohu, 
osvětluje způsob, jak se učíme snášet neznámé."
Chanel Millerová,
The New York Times Book Review

"Krásně napsané, dojemné. Kniha, která čtenáře změní. 
Autorčino porozumění sobě samé, propojenosti,
nejistotě a času promlouvají k nám všem."
The Washington Post

"Dílo dechberoucí kreativity,
které míří do srdce samotné lidskosti."
Elizabeth Gilbertová,
autorka knih Jíst, meditovat, milovat a Město dívek



Po promoci se Suleika Jaouadová chystala vstoupit do takříkajíc "skutečného světa". Přestěhovala se do Paříže, aby tam šla za svým snem stát se válečnou zpravodajkou. Netušila, že brzy přijde úplně jiná válka. 
Začalo to svrběním, poté přišlo hluboké vyčerpání a diagnóza: leukémie s nevysokou šancí na přežití. Suleika se pár týdnů před třiadvacátými narozeninami vracela domů do New Yorku s tím, že přišla o práci, o byt i o nezávislost. Větší část následujících čtyř let strávila na nemocniční posteli a svůj boj o život popisovala ve sloupku pro The New York Times.
Po nekonečných cyklech chemoterapie, klinických testů a transplantaci kostní dřeně ji lékaři konečně prohlásili za zdravou. Brzy však měla zjistit, že uzdravení nekončí ve chvíli vyléčení – tam naopak začíná. Vyhrála zoufalý boj o přežití, ale uvědomila si, že netuší, jak žít. 
Jak znovu vstoupit do světa a jak získat zpátky vše, o co přišla? Suleika se s novým nejlepším přítelem Oscarem, křížencem teriéra, vydala na 15 tisíc mil dlouhou cestu po své zemi. Setkala se s některými z lidí, kteří jí psali v průběhu jejích let v nemocnici: s dívkou z Floridy, jež se také uzdravuje z rakoviny, učitelkou z Kalifornie, truchlící po smrti syna, s vězněm v Texasu, zavřeným v cele smrti. Suleika zjišťuje, že hranice mezi nemocí a zdravím není ostrá a že většina z nás mezi těmito dvěma světy cestuje tam a zpět celý život.

Mezi dvěma světy je hluboké svědectví a kruté, něžné a inspirativní hledání toho, co znamená začínat znovu.


Dnes mám pro vás recenzi na autobiografii Mezi dvěma světy



Suleika se po promoci vydává za prací do Paříže. Avšak po několika měsících se ocitá zpátky v Americe a bojuje o život. Ve své knize vypráví o tom, jak probíhala léčba, jak se její život od základu změnil a jak po svém uzdravení hledala cestu k normálnímu životu.
Mohlo by se zdát, že Paříž je pro Suleiku splněným snem, avšak opak je pravdou. Utíká sem před životem v New Yorku poté, co dokončila školu. Najít si práci není jednoduché, ale jinak je spokojená. Jen kdyby nebylo nepříjemného svědění a únavy, které jí trápí už od konce studií. 
Vyšetření ukáže, že je nemocná, a tak je nucena vrátit se zpět do Ameriky, kde začíná s léčbou leukémie. 
Autorka detailně popisuje, jak probíhala léčba, jaká byla její diagnóza a prognóza, píše o tom, jak na její nemoc reagovala rodina a přítel. Nebojí se svěřit se s tím, jak náročné to všechno bylo pro ni samotnou, jak péče, kterou jí přítel poskytoval několik let, vedla k jeho "vyhoření".
Seznámíme se s osudy dalších pacientů, kteří se během pobytů v nemocnici stali Suleičinými přáteli. Ne všichni měli to štěstí, že se jim podařilo jejich boj se zákeřnou nemocí vyhrát. Návrat k běžnému životu po uzdravení však není jednoduchý, jak si autorka uvědomuje. Několik let pobývala převážně v nemocnicích mezi lékaři a pacienty. Všechno je teď jiné, než tomu bylo před nemocí.
Kniha Mezi dvěma světy je rozdělaná do dvou částí. V té první autorka líčí závěr studia a stěhování do Paříže.  Nejdelší část knihy věnuje vyprávění o své nemoci a o tom, jak jí změnila život. Tato část je na čtení velmi náročná, oceňuji však autorčinu otevřenost, s jakou přiznává i své vlastní chyby. Tou dobou začala psát o svých zkušenostech s nemocí do novin. 
Druhá část knihy je věnována stodenní cestě po Státech, kterou Suleika podnikla. Snaží se tak získat odpovědi na otázky a vrátit se k běžnému způsobu života. Během této cesty navštívila své čtenáře. Cesta se pro ni stala výzvou jak po fyzické, tak psychické stránce – měla tak možnost přemýšlet a vyrovnat se se vším, co jí uplynulé čtyři roky přinesly. 
Kniha Mezi dvěma světy vypráví dojemný a silný příběh. Přestože to někdy bylo náročné, četla se velmi dobře a já se těšila na každou stránku. Hodnotím plným počtem hvězdiček a vřele doporučuji. 



SULEIKA JAOUADOVÁ je spisovatelka, držitelka ceny Emmy, přednášející, pacientka s rakovinou a tvůrkyně The Isolation Journals, celosvětového hnutí, které rozvíjí sounáležitost a kreativitu v těžkých časech. Je provdaná za hudebníka Jona Batista. 
Narodila se v New Yorku tuniskému otci a švýcarské matce. Její kariérní sen, stát se válečnou zpravodajkou, přerušila diagnóza leukémie. Začala psát uznávaný sloupek v The New York Times, natáčet seriál Přerušený život z fronty v podobě její nemocniční postele a je urputnou zastánkyní lidí, kteří žijí s nemocí nebo chronickou bolestí.
Stala se členkou Obamova týmu zabývajícího se rakovinou a její práce v oblasti podpory nemocných a informování o těchto otázkách ji přivedla i na pódium TED talks, ale i do Organizace spojených národů, do Kapitolu USA, do vězení s maximální ostrahou a do dvoutřídky ve venkovské oblasti Montany. 
Na konci roku 2021 oznámila, že se jí nemoc vrátila. 

16 komentářů:

  1. Nikolko, moc děkuji za recenzi. Vypadá to na hodně zajímavou knihu...
    A jestli bude i její život s dobrým koncem - moc bych jí to přála.
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to pěkná kniha, i když i smutná. Taky autorce přeji, aby svůj boj vyhrála i tentokrát. 🙂
      Hezký den.

      Vymazat
  2. Držela jsem knihu v ruce v práci, ale nakonec jsem ji odložila. Nejprve mě zaujala, ale pak jsem si řekla, ne tu číst nepotřebuji :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, kniha byla velmi čtivá. 🙂
      Hezký víkend.

      Vymazat
  3. Podobné knihy jsem už četla.Bylo to docela náročné čtení,ale pokud je konec dobrý,tak je to fajn.
    Píšu si.
    Nikolko,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náročné čtení to místy bylo, ale dobrý konec to v tomto případě mělo.
      Hezký víkend, Jituško. 🙂

      Vymazat
  4. Občas se i ty náročné příběhy čtou dobře, tato knížka vypadá velmi zajímavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, byla to velmi zajímavá kniha. Určitě se k ní někdy ráda vrátím.
      Hezký víkend, Terezko. 🙂

      Vymazat
  5. Kniha vypadá dobře, vypadá to na zajímavý příběh :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  6. Knížku mám na svém knižním wishlistu, chtěla bych si ji přečíst :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu se těšit na tvou recenzi. 🙂
      Hezký víkend.

      Vymazat
  7. Nikolko, děkuju za tip na zajímavou knihu. Už se připravuješ na Vánoce, těšíš se ? Jà jdu péct perníčky, ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Leni. 🙂
      Těšíme se moc, připravujeme se pilně, dárky skoro zabalené, na cukroví téměř nakoupené, i atmosféru máme - ve čtvrtek přišel první sníh a toho stihlo i dost napadnout - nádhera. Od pondělí se chystáme i na výzdobu.
      Přeji, ať se perníčky povedou, hezký víkend.

      Vymazat
  8. Lehké čtení to asi nebude. Přeji krásný předadventní týden.

    OdpovědětVymazat

Brzy na knižních pultech

Máme tady duben a spolu s ním spoustu nových knih. Pojďme se podívat, co vychází. Jako první je tu thriller Druhá smrt . Detektivky Jedovat...