čtvrtek 1. prosince 2022

Brzy na knižních pultech

Máme tady prosinec a spolu s ním můj poslední výběr toho, co letos vychází. 



Jako první je tu historický román Dvorní zahradnice: Jarní sen - první díl série Dvorní zahradnice.
Dále rovněž historické romány Údolí iluzí - druhý díl série Sága rodu Caldwellů Raffael - Malíř v Římě.
U historických románů ještě zůstanu - Hotel Portofino.
Romantika Vznešená Sophie. Od autorky možná znáte také knihu Vdovou proti své vůli
Společenské romány Skřivánek zpívá dál a Tajemná vražda - čtvrtý díl série A Medlar Mystery.
A nakonec thriller Šťastný Nový rok.



Rena Rosenthal - Dvorní zahradnice: Jarní sen

Kniha by měla vyjít: 1.12.2022

Oldenburk roku 1891. Marleena zdědila po svém otci lásku k přírodě a touhu vyučit se zahradnicí. To je ovšem práce vyhrazena pouze mužům, a tak se Marleena rozhodne k riskantnímu kroku. Ostříhá si vlasy a v přestrojení za chlapce je přijata do prestižního dvorního zahradnictví. Poprvé od otcovy smrti je zase šťastná. Ovšem hrozba odhalení číhá všude, stejně jako intriky a šikana ze strany kolegů či šéfovy pokrytecké dcery – nenáviděné rivalky ze školních let – a jejích dvou bratrů, kteří jsou jako oheň a voda. Každý z nich Marleenu přitahuje jiným způsobem a do hry vstupuje láska. Jak ale vyjevit své city muži, který nesmí ani tušit, že má co do činění se ženou? 



Kate O´Hara - Údolí iluzí

Kniha by měla vyjít: 2.12.2022

V druhé části rodinné ságy spojuje autorka dramatické osudy rejdařské rodiny Caldwellů s proměnou Hollywoodu v centrum filmového průmyslu. Jako jeden z prvních má správný čich Frank Maynard, který pochází z nejchudších poměrů a kterého spojuje nešťastná láska s Harriet Caldwellovou, dcerou rejdaře. Frank rychle vystoupá v ještě mladém světě kinematografie na šéfa studia. Ale stojí mu úspěch skutečně za to, aby obětoval osobní štěstí a svou lásku? 



Stephanie Storey - Raffael - Malíř v Římě

Kniha by měla vyjít: 2.12.2022

Fresky na stropě Sixtinské kaple jsou jedním z nejvěhlasnějších mistrovských děl italské renesance. Stephanie Storey ve své knize líčí jejich vznik jako ještě nikdo předtím: očima Michelangelova nejzuřivějšího soka, mladého, pohledného Rafaela Santi z Urbina, vynikajícho malíře posedlého dokonalostí. Rafael osiřel v jedenácti letech a je pevně odhodlán dodržet slib, který dal svému otci na smrtelném loži: stát se největším malířem v dějinách. Ale aby mohl být nejlepší, musí porazit nejlepšího, legendárního sochaře, tvůrce Davida, Michelangela Buonarrotiho. Papež Julius II. povolá oba umělce do Říma a postaví je proti sobě: Michelangelo maluje strop v Sixtinské kapli, zatímco Rafael má na starosti výzdobu papežových soukromých komnat. Rafael usiluje o dokonalost, ale zápasí přitom s vnitřními démony: zoufalou ctižádostí, ochromujícícm strachem z nedokonalosti a nesmírnou osamělostí. Během práce kuje pikle s kardinály, prolézá trosky antického Říma a zamiluje se do pekařovy dcery, která se stala nevěstkou a jako taková jeho múzou. Rafael, malíř v Římě se svým krásným jazykem, působivým prostředím, milými postavami a poutavou zápletkou barvitě líčí život dvou renesančních mistrů soupeřících uprostřed nebezpečných vatikánských síní. 



J. P. O´Connell - Hotel Portofino

Kniha by měla vyjít: 5.12.2022

Ve dvacátých letech 20. století otevírá Angličanka Bella Ainsworthová hotel v malebném městečku Portofino na idylickém italském pobřeží. Snaží se poskytnout své rodině nový začátek v situaci, kdy její vztah s manželem prochází krizí, mladší syn zemřel a starší se vrátil z války se zraněním. Bella vkládá do nového hotelu velké naděje, ale musí se potýkat s mnoha osobními i provozními těžkostmi, a navíc je vše ovlivněno drsným nástupem italského fašismu a vyděračstvím místního fašistického politika Danioniho. 



Georgette Heyerová - Vznešená Sophie

Kniha by měla vyjít: 8.12.2022

Šlechtičnu Sophii Stanton-Lacyovou vychoval svobodomyslný otec, a tak nemá s jinými dívkami ze své společenské vrstvy mnoho společného. Na rozdíl od nich totiž nedbá na konvence, nepředstírá slabost a poddajnost typické pro mladou dámu, ale vždycky se snaží prosadit svou, a především má obrovský smysl pro humor. Mnoha lidem připadá její chování pobuřující. Ani Charlesovi, jejímu bratranci, se chování této mladé slečny ze začátku příliš nelíbí. Člověk však míní a život mění… 



Fiona Valpy - Skřivánek zpívá dál

Kniha by měla vyjít: 9.12.2022

Dvakrát se odlehlá horská vesnice Aultbea u skotského zálivu Loch Ewe stává místem, v němž se odehrává děj našeho příběhu. Za druhé světové války se toto ospalé hnízdo stalo místem, odkud byly vypravovány námořní konvoje na sebevražedné plavby ledovým oceánem na východ. A právě tehdy se zde propletly osudy Aleka, syna místního šlechtice, a Flory, dcery hajného. Lásce, jež se mezi nimi rozhořela, nebylo dovoleno vzplanout naplno – kvůli malosti místa, kde žili, a… kvůli válce. O mnoho desítek let později se do vesnice vrací Flořina dcera Lexie, aby odhalila všechna tajemství z oněch dávných let. 



Jude Deveraux - Tajemná vražda

Kniha by měla vyjít: 9.12.2022

Dokonce i ty nejsemknutější rodiny mají tajemství. Proslulá autorka románů Sara Medlarová umí vyprávět o jiných lidech, ovšem doufá, že pravda o její rodině nikdy nevyjde najevo. Domov v Lachlanu na Floridě je jejím útočištěm, které sdílí se svou neteří Kate a drahým přítelem Jackem Wyattem. Medlarské trio, jak je v městečku nazývají, si slíbilo, že už se nezaplete do žádného vyšetřování vraždy. Poté co šerif nečekaně odjede na dovolenou, Jack s překvapením zjišťuje, že byl ustanovený jeho zástupcem. Takže když Kate narazí při návštěvě na mrtvé tělo, Medlarské trio se opět pouští do práce. V realitní agentuře navíc Kate získá nového okouzlujícího klienta s tajemnou minulostí. Zdá se, že působí jen samé potíže, a Sara s Jackem jsou z něj nervózní. Netrvá dlouho a odhalí, že mezi vraždou a novým mužem ve městě existuje jakási souvislost – otázka však zní jaká. Když je odhalena skutečná totožnost cizince, Sara si uvědomí, že její pečlivě vymyšlený příběh se hroutí, a obává se, že ztratí Kate a Jacka navždycky. Zoufale však doufá, že láska a upřímnost zvítězí nad lety lží a podvodů. A navíc, rodina je rodina – i když je občas toužíte zabít. 



Malin Stehn - Šťastný Nový rok

Kniha by měla vyjít: 14.12.2022

Je Silvestr. Nejlepší noc v roce. Zatímco staří přátelé Wiksellovi a Anderssonovi pozvedají skleničky k přípitku, jejich dospívající děti pořádají na druhém konci města vlastní večírek. Konečně se můžou odvázat. Druhý den ráno však všechny zasáhne zpráva o zmizení teprve sedmnáctileté Jennifer Wiksellové. Hodiny utíkají. Do případu je zapojena i policie. Nikdo neví, komu věřit. Tyhle dvě rodiny toho mají hodně co skrývat. Co když ale odpověď na dívčino zmizení není zas až tak daleko od jejího domova?

16 komentářů:

  1. Něco bych vybrala pro sebe a něco možná pro vnučku.Bude jí 16 a chce pod stromeček jenom knížky.
    Nikolko,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vaše vnučka je jako já - tady bych mohla pod stromečkem mít jen knížky. 🙂
      Hezký den, Jituško.

      Vymazat
  2. Mám koupené letenky do Říma....tak bych si měla přečíst toho římského malíře)))) Přeji krásný adventní čas.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že Raffael by mě oslovil, díky za tip, Nikolko :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Janinko. Kdybych neměla dárky už koupené, hned bych věděla, co koupit sestře. 🙂
      Hezký den.

      Vymazat
  4. Na první pohled mě láká Raffael, ale i čtení v kulisách italského Portofina je hodně lákavé.
    Nikolko, děkuji a přeji příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych si ji taky koupila. Tak třeba příští rok. 🙂
      Hezký den, Helenko.

      Vymazat
  5. A co nestihne Ježíšek, koupíme samy co? 😅

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Letos jsem využila Black Friday, tak tam pod stromečkem nějaká knížka určitě bude. U nás bez knih Vánoce nejsou.
      Pěkný víkend, Jani. 🙂

      Vymazat
  6. Zaujala mě knížka Šťastný Nový rok, podobné knížky jsem si tento rok oblíbila :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  7. Nikolko, moc Tě zdravím. Já bych z Tvé nabídky vybrala Raffaela, pro sebe :o ). Nějaké knihy u nás pod stromečkem vždycky jsou. Když jsem byla malá, mamka mé nekupovala skoro žádné hračky, ona na to moc nebyla ( na rozdíl ode mne ). Ale protože sama ráda četla, kupovala knížky i mě, každé Vánoce jsem třeba tři dostala. Ráda vzpomínám na chvíle, kdy jsem si večer po rozbalení dárků v posteli četla, často pod peřinou s baterkou... Knížky jsem opatrovala, sundala obal, aby se nepotrhal a knížku vždy obalila novinami :o). Těšíš se už na Vánoce ? Já moc. Ahoj Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, ani u nás knížky nesmí chybět. Taky se vždycky sejdou minimálně tři. Jako malá jsem pod stromečkem vždycky našla i nějakou hračku - nejraději jsem měla ty plyšové, ale knížka nikdy nechyběla. Mám je dodnes schované. Těším, moc. Už máme téměř napečeno, chybí nám jen stromeček. 🙂
      Měj hezký den.

      Vymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...