úterý 1. listopadu 2022

Brzy na knižních pultech

Listopad je tu a spolu s ním další tipy na čtení. Pojďme se podívat, co vychází.



Začtu společenským románem Dcera je dcera
Dále historický román Kavárna ve Vídni: Pohnutá doba - první díl série Kavárna ve Vídni. Od autorky možná znáte sérii Vinařství. 
Společenský román Kouzlo všité do šatů a historický román Za olivovým hájem.
Historický román V ovocném sadu.
Společenský román Vlk samotář.
Následuje historický román Dívka z Berlína.
Společenský román Hrad ve Skotsku - již devátá kniha ze série Romantické útěky. Dále historický román Láska vandrovní apatykářky - druhý díl série Vandrovní apatykářka a společenský román Barvy krásy: Sophiiny sny - druhý díl série Barvy krásy.
Dále historický román Jelení vršek.
Romantika Štěstí na přání.
biografický román Maria Callasová a pro milovníky napětí je tu thriller Čas odpouštět.
Historický román Královská guvernantka a společenský román Matka, jakou jsem mohla být
Česká literatura a román Ořechy na cukroví.
A nakonec historický román  Dvorní zahradnice: Jarní sen - první díl série Dvorní zahradnice. Dále společenský román Anglické chůvy 2 - Mary a její víra v lásku - druhý díl série Anglické chůvy a thriller  Strmý pád.



Agatha Christie - Dcera je dcera

Kniha by měla vyjít: 2.11.2022

Jak hluboce se může proměnit vztah mezi matkou a dcerou, ukazuje ve svém dalším psychologickém románu mistryně detektivek Agatha Christie. Ann Prenticeová se zamiluje do Richarda Cauldfielda a doufá v nové štěstí. Její jediné dítě, devatenáctiletá Sarah, je ale naprosto proti tomu a důsledně ničí všechny šance na případné manželství. Jejich vzájemnou hlubokou lásku střídá stejně intenzivní nenávist. Znepřátelí je žárlivost na celý život, nebo dokáže jedna druhé odpustit? 



Marie Lacrosse - Kavárna ve Vídni: Pohnutá doba

Kniha by měla vyjít: 4.11.2022

Vídeň, konec 19. století. Mladá Žofie z Werdenfelsu často utíká z pochmurné atmosféry rodičovského domu do nádherné kavárny svého měšťanského strýce. Tady pozná Richarda von Löwenstein, osobního přítele korunního prince Rudolfa. Oba mladí lidé se do sebe zamilují. Žofiina nejlepší přítelkyně Mary Vetserová zase horuje pro ženatého korunního prince. Bez ohledu na všechna Žofiina varování Mary dokonce přistoupí na milostný vztah s Rudolfem.Nikdo však netuší, že právě tohle otřese císařstvím v samotných základech. 



Barbara Davisová - Kouzlo všité do šatů

Kniha by měla vyjít: 7.11.2022

Soline Rousselová je expertkou na šťastné konce. Její rodina v Paříži už po mnoho generací provozuje exkluzivní svatební salon, kde se do šatů všívají kouzla. Nevěstu, která se vdává v šatech od Rousselových, čeká spokojené manželství. Když však Paříž postihne válka, Solinin svět se ocitá v troskách. Uloží tak čarovné vzpomínky do krabic, odhodlaná navždy zapomenout. 

O desítky let později se mladá žena jménem Rory Grantová snaží vyrovnat s ranami osudu. Odhodlá se naplnit svůj sen a otevřít si galerii – čirou náhodou právě v domě, který patří Soline. V něm nalézá krabici s dopisy a nikdy nenošenými svatebními šaty. Poté, co poklady vrátí právoplatné majitelce, se mezi oběma ženami rozvine překvapivé přátelství. 

Rory i Soline začnou ve svém životě nacházet nečekané paralely. Je zřejmé, že jejich setkání není náhoda a že Rory může najít klíč k nápravě křivdy, která před čtyřiceti lety otřásla Solininým životem. Vydávají se na společnou cestu poháněny touhou zahojit staré rány – a možná i špetkou magie. 



Kate Hewittová - Za olivovým hájem

Kniha by měla vyjít: 7.11.2022

Řecko, rok 1942. Domov dvacetileté Sofie se válkou mění k nepoznání. Zatímco se dívka snaží udržet otce a mladší sestru naživu, stává se součástí protinacistického odboje. To s sebou přináší ohromné nebezpečí. Pak ji jednoho dne postaví před důležitý a obtížný úkol, který by mohl být pro odboj klíčový, ale taky by mohl ohrozit její nejbližší… O dvě generace později přijíždí Sofiina vnučka Ava do Řecka. Má zlomené srdce a cítí se neukotvená ve vlastním životě. Ale když dorazí do malé vesničky tyčící se nad třpytivým Jónským mořem, všechno se změní. Ve zchátralém domě, jenž kdysi patřil její babičce, Ava nachází kousky Sofiiny minulosti a postupně se před ní rozvíjí neuvěřitelný příběh. 



Nikola Scott - V ovocném sadu

Kniha by měla vyjít: 8.11.2022

Londýn, 2004. Frankie to neměla nikdy jednoduché. Vyrůstala bez matky, vychovala ji babička, která ji milovala… a která ji také nakonec těžce zradila. Roky se zdálo, že roztržka mezi nimi je nenapravitelná. Po letech se ale jejich cesty náhle znovu protnou a Frankie je šokovaná, když si uvědomí, že její babička pomalu ztrácí kontrolu nad pamětí. V její minulosti je však skryta temnota, která nezůstane pohřbena – tajemství sahající do válečných dob, která mohou mít zničující dopad na Frankiin vlastní život. Somerset, 1940. Život sedmnáctileté Violet drasticky změnil nálet na Londýn. Dívka uteče, aby se přidala k ženské pozemní armádě. Nechce nic jiného, než nechat svůj smutek za sebou. Ale nejen piloti nad zemí, i dívky ve Winterbourne Orchards čelí mocnému nepříteli, který může zasáhnout kdykoliv a kdekoliv. Jedné hrozné noci bude jejich odvaha podrobena zkoušce – a pravda o tom, co se stalo, musí být navždy skryta…



Jodi Picoultová - Vlk samotář

Kniha by měla vyjít: 9.11.2022

Když vlk v divočině ví, že nadešel jeho čas, že už své smečce není k užitku, rozhodne se vytratit. Zachová si hrdost a zemře tak, jak žil. Lidé takové štěstí nemají. Luke Warren strávil celý život výzkumem života vlků, dokonce s nimi nějakou dobu i žil – rozumí jim lépe než vlastní rodině. Když po vážné dopravní nehodě upadne do komatu, musí o jeho osudu rozhodnout Edward a Cara, jeho již dospělé děti, kteří jsou tak nuceni se znovu konfrontovat s mužem, kvůli němuž Edward utekl z domova – ale který stále zůstává jejich otcem. Rázem si oba musí pokládat otázky, na něž neexistují jednoduché odpovědi, ale které zodpovězeny být musí. Jaké motivy vedou jejich rozhodnutí nechat otce zemřít, nebo ho naopak udržovat při životě na přístrojích? Co by chtěl on sám? A jaká tajemství před sebou Edward s Carou skrývají? Nový kontroverzní titul světově úspěšné autorky a hvězdy současného psychologického románu Jodi Picoultové. 



Mandy Robotham - Dívka z Berlína

Kniha by měla vyjít: 10.11.2022

Berlín, 1938: Vrcholí léto a Německo je na prahu války. Reportérka Georgie, která do Berlína právě dorazila společně s kolegou Maxem, dobře ví, že musí na každém kroku dávat zatracený pozor. Její příjezd do Berlína totiž působí na místní nacisty jako rudý hadr na býka. A sama Georgie propadá čím dál větší beznaději, když jí dochází, že přes všechnu snahu nemůže pomoct nevinným trpícím lidem. Napětí roste na obou stranách a Georgie je jasné, že musí spolu s Maxem přejít od slov k činům. Jenže pak odhalí krutou pravdu o hitlerovském Německu a celý její svět pohltí temnota, jakou si nedovedla představit ani v nejdivočejších snech… 



Julie Caplinová - Hrad ve Skotsku

Kniha by měla vyjít: 15.11.2022 

Na Skotskou vysočinu se pomalu snášejí první sněhové vločky a předvánoční závod s časem začíná

Izzy McBrideové se ani nesnilo, že zdědí skutečný hrad. A teď se z ní díky odkazu prastrýce Billa stala hradní paní s velkými plány a mizivou hotovostí. Její excentrická matka Xanthe naštěstí sehnala první dobře platící hosty, jejichž peníze pomohou prostory zvelebit. Střechou sice stále ještě zatéká, ale počet obyvatel hradu nečekaně roste. 

Zbývá už jen maličkost – během pár týdnů před Vánoci proměnit chátrající hrad v kouzelný hotel. Naštěstí má k ruce pár pomocníků, kteří se pustí do renovace spolu s ní. Jedním z nich je i Ross, na kterého Izzy myslí víc, než by se jí líbilo. Vždyť ona přece musí chystat sváteční menu, a ne dumat nad tím, co se tomu tajemnému spisovateli honí hlavou… 



Iny Lorentzová - Láska vandrovní apatykářky

Kniha by měla vyjít: 15.11.2022

Durynsko na počátku 18. století. Těhotná Klára vede se svým manželem Tobiasem a jejich tříletým synem Martinem spokojený život v Königsee. Náhle se dozví, že byl na své cestě zatčen a uvězněn jeden z vandrovních apatykářů jejího tchána, laboranta Rumolda Justa, kvůli podezření, že svými léky zavraždil starostu Rübenheimu. Jako domnělý výrobce osudného léku je uvězněn i Tobias. Klára tak musí nejen udržovat v chodu rodinný podnik, ale chce-li zachránit Tobiase, rovněž odhalit intriky kolem vraždy rübenheimského starosty… Druhý díl úspěšné historické série. 



Corina Bomannová - Barvy krásy: Sophiiny sny

Kniha by měla vyjít: 15.11.2022

New York, 1932. Sophia nečekala, že bude zase šťastná. Když přišla v Paříži o dítě, byla zoufalá. V New Yorku ale rozkvete. Nabídka charismatické majitelky kosmetické firmy Elizabeth Ardenová jí poskytne nečekanou šanci. Znenadání se Sophia ocitne uprostřed „pudrové války“, která zuří mezi Elizabeth Ardenovou a Helenou Rubinsteinovou. Najednou je ohrožena její láska, budoucnost a štěstí. 



Hana Marie Körnerová - Jelení vršek

Kniha by měla vyjít: 20.11.2022

Konec 16. století. Rodina malého českého šlechtice je kvůli dědickým a náboženským sporům rozdělena na dva nepřátelské tábory. Dospělí sourozenci se už dlouhá léta nestýkají. Otec a jeden z mladších synů odchází bojovat do Francie, další syn udělá vojenskou kariéru nejprve v Polsku, později v Holandsku. Válečné výdaje značně vyčerpají rodinnou pokladnu, nakonec vedou k zadlužení a odprodání velké části majetku. Tak se stane, že znepřátelení členové rodiny jsou opět nuceni žít v sídle, které před mnoha lety opustili a kde nyní vládne pevnou rukou nejstarší syn – dědic titulu. Konflikt se ještě vyostří, když dorazí zpráva o smrti otce a jednoho z bratrů. Na rodovém sídle se objevuje vdova – cizinka, o níž rodina do této chvíle neměla tušení. 



Angela Marsonsová - Štěstí na přání

Kniha by měla vyjít: 22.11.2022

Tři nejlepší kamarádky – Cher, Sarah a Deb – mají každá své velké přání. Cher je bezhlavě zamilovaná do svého šéfa. Je krásný, chytrý a vtipný, ale sotva si jí všimne. Jak ho přimět, aby pochopil, že ona je pro něj ta pravá? Sarah zase touží po dítěti s mužem, kterého miluje. Má to ale háček – David je ženatý. Opustí kvůli ní svou ženu? Deb by se měla těšit na svou svatbu, do všeho však stále zasahuje její budoucí tchyně Margie. Co když se proto změní její vysněný den v nejhorší noční můru? Když se jednoho letního večera sejdou a dají si pár skleniček vína, Cher vytáhne z poličky knihu zaklínadel. Mohla by se vyřčená přání opravdu splnit? 



Michelle Marly - Maria Callasová 

Kniha by měla vyjít: 24.11.2022

Benátky 1957. Maria Callasová je nejznámější pěvkyní své doby, ale její umělecká dokonalost si začíná vybírat svou daň. Hrozí, že jí selže hlas, ale odpočinek, po kterém touží, jí svět opery ani její manažer a manžel Meneghini nedopřejí. Tehdy se Maria seznámí s charismatickým rejdařem Aristotelem Onassisem, a navzdory všem překážkám se do sebe bezhlavě zamilují. Jejich láska však trvá jen do doby, než Onassis pozná jinou ikonu – Jackie Kennedyovou... 



John Grisham - Čas odpouštět

Kniha by měla vyjít: 24.11.2022

Právník Jake Brigance přijme obhajobu Drewa Gamblea, mladíka obviněného z vraždy policisty. Ostře sledovaný soudní proces rozděluje zdejší obyvatele – mnozí chtějí rychlý soud a trest smrti, ale Jake to vidí jinak. Jakmile zjistí o případu víc, pochopí, že musí udělat vše pro to, aby Drewa, kterému je pouhých šestnáct let, zachránil. Jakeovo odhodlání najít pravdu ohrožuje jeho kariéru i bezpečí jeho rodiny. Kniha Čas odpouštět je plná soudních machinací, maloměstských intrik a dějových zvratů, které jsou typické pro strhující příběhy Johna Grishama, jenž opět potvrzuje svou pověst mistra právnických thrillerů a výjimečného vypravěče. 



Tessa Artlen - Královská guvernantka

Kniha by měla vyjít: 25.11.2022

Píše se rok 1931 a mladičká Marion Crawfordová se vydává na zatím svou nejdelší cestu – z drsného Skotska ji vlak odveze daleko na jih, do královského sídla Royal Lodge, kde má celé léto sloužit jako guvernantka dvou mladých princezen – Lilibet a Margaret Rose Windsorových. Marion Crawfordová si brzy získá přízeň celé královské rodiny a stane se její nedílnou součástí. Se svým typicky skotským pragmatismem a smyslem pro spravedlnost je tou správnou osobou, které se mohou mladé princezny svěřovat. Místo jediného léta nakonec zůstane dlouhých osmnáct let. Společně s královskou rodinou prožívá divoké turbulence dvacátého století, přečká s nimi nečekanou abdikaci a nechtěný nástup na královský trůn, strasti druhé světové války i vzlety a pády první skutečné lásky. Když se čerstvě osmnáctiletá Lilibet zamiluje, nikdo z rodiny ani služebných nevěří, že by byl princ Filip vhodným chotěm budoucí královny Velké Británie. Tedy kromě Marion Crawfordové. Také Marion vstoupí do cesty láska a je proto rozhodnutá mladičkou Elizabeth podporovat v její snaze Filipa si vzít. Dokud totiž tento mladý pár nezíská od krále požehnání, Marion nemůže svůj post v královské rodině opustit. Následující roky jsou plné bolestného čekání a stupňujícího se napětí, když si Marion musí vybrat, na čí straně bude stát. V tu chvíli ještě netuší, že jednoho dne dojde ke zradě, která přeruší její pouto s královskou rodinou navždy… 



Kerry Fisherová - Matka, jakou jsem mohla být

Kniha by měla vyjít: 25.11.2022

Jako dítě Vicky nikdy neměla rodinu, jakou si přála. Její matka dávala přednost dvěma nevlastním sourozencům a Vicky se pokaždé cítila jako páté kolo u vozu. Když na prahu dospělosti nikdo nepřišel ani na její promoci, slíbila si, že si vybuduje vlastní rodinu a vlastní život, takový, který bude plný lásky a pozornosti, po které sama toužila. A tak když toho léta v?Řecku potká Williama a neplánovaně s?ním otěhotní, dohodnou se, že dítě společně vychovají a budou ho bezmezně milovat. Jenže jednoho dne, když jsou jejímu synovi dva roky, Vicky nechá Thea u tchýně, odjede a zpátky pro dítě už se nevrátí… 



Michaela Kalivodová - Ořechy na cukroví

Kniha by měla vyjít: 29.11.2022

Ve stáří se celý svět mění v místo plné lítosti. Aspoň pro někoho. Hlavní hrdinkou příběhu je životem poznamenaná stará žena, pro niž je rodina nade vše a své děti a vnoučata bezmezně miluje a láskyplně rozmazluje. Skrz zdánlivě obyčejné všednodenní historky a postřehy ale probleskává temná minulost, která v ženě vyvolává znovu a znovu pocity viny a studu. Přeje si, aby mohla změnit již nezměnitelné a zoufale touží po odpuštění za neuvážená životní rozhodnutí, která ovlivnila celou její rodinu. Zároveň se bojí o něj poprosit, protože je přesvědčená, že na něj nemá nárok. Ořechy na cukroví jsou citlivým příběhem o stáří, rodině, závislostech, nejistotách a o umění odpouštět – a to především sám sobě.



Rena Rosenthal - Dvorní zahradnice: Jarní sen

Kniha by měla vyjít: 30.11.2022

Oldenburk roku 1891. Marleena zdědila po svém otci lásku k přírodě a touhu vyučit se zahradnicí. To je ovšem práce vyhrazena pouze mužům, a tak se Marleena rozhodne k riskantnímu kroku. Ostříhá si vlasy a v přestrojení za chlapce je přijata do prestižního dvorního zahradnictví. Poprvé od otcovy smrti je zase šťastná. Ovšem hrozba odhalení číhá všude, stejně jako intriky a šikana ze strany kolegů či šéfovy pokrytecké dcery – nenáviděné rivalky ze školních let – a jejích dvou bratrů, kteří jsou jako oheň a voda. Každý z nich Marleenu přitahuje jiným způsobem a do hry vstupuje láska. Jak ale vyjevit své city muži, který nesmí ani tušit, že má co do činění se ženou? 



Ella Perkins - Anglické chůvy 2 - Mary a její víra v lásku

Kniha by měla vyjít: 30.11.2022

Londýn roku 1905: Mary, hlavní hrdinka druhého dílu strhující trilogie Anglické chůvy, se od ostatních dívek liší svým původem. Narodila se do chudých poměrů, ale přesto vždy toužila po vzdělání. Navzdory veškerým potížím svůj sen uskuteční. Dostuduje, ale přesto zažívá zklamání: mnohé rodiny nechtějí chůvu, která školu dokončila jen díky stipendiu. Nakonec však Norlandský ústav najde místo i pro ni! Mary pečuje o děti bohatého obchodníka Olivera. Čerstvý vdovec se k ní však chová nevrle a odmítavě. Lásku nedává najevo ani svým synům. Mary se daří jen pomalu získávat Oliverovu důvěru a zjišťuje, že za hrubým zevnějškem se skrývá úplně jiný člověk. Klíčící city však nejdou dohromady s jejím povoláním chůvy. Mary stojí přes složitým rozhodnutím a nakonec odchází do nového místa u vnučky královny Viktorie. Není zde jedinou chůvou, ale na rozdíl od své kolegyně nikdy nezradila ideály Norlandského ústavu. Mezi oběma ženami zuří nesmiřitelný boj. A pak přijde dopis od Olivera. Otevře staré rány… 



Linda Castillo - Strmý pád

Kniha by měla vyjít: 30.11.2022

V motelu je nalezeno mrtvé tělo mladé ženy. Případu se ujímá policejní náčelnice Kate Burkholderová, která si uvědomuje, že oběť znala. Rachael Schwartzová byla půvabná, ale problémová amišská dívka, která před lety opustila společenství a utekla z Painters Millu. Proč se vrátila do města? A kdo mohl mít důvod k brutální vraždě? Kate začíná pátrat v Rachaelině minulosti, ale čím víc toho o jejím životě zjišťuje, tím více si uvědomuje, že měla nepřátel více než dost – a to jak ze strany amišů, tak Američanů. Mohla za to její výbušná povaha i neochota podřídit se jakýmkoli pravidlům. Na povrch pozvolna vyplouvají tajemství, jež měla zůstat skryta, a bezohledný vrah je rozhodnut zastavit Kate za každou cenu… 

22 komentářů:

  1. Zaujaly mě romány a asi nejvíce Hrad ve Skotsku, neboť knížky od Julie Caplin mám moc ráda :).

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé knížky.Nové knížky si už nekupuji,protože chodím do knihovny.Ale vybrala bych něco pro vnučku a pro sebe Marii Calasovou.
    Nikolko,díky za seznámení a měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. Nikolko, děkuju za představení knih, vybrala bych si určitě. Také jsem nakoupila nějaké knížky pod stromeček svým blízkým. Já chodím do knihovny. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Leni. Já se na nákup knih pod stromeček teprve chystám, zatím jsem nakoupila jen pár dárků, ale teď koupím co chybí, a v prosinci budu mít už klid. 🙂
      Měj hezký den.

      Vymazat
  4. Nikolko, opět báječný výčet toho co vyjde. Zaujala mě Jodi Picoultová a také Angela Marsonsová, která změnila po předchozích dvanácti knihách žánr.
    Moc děkuju za prima výběr knih.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, jsem moc ráda, že vás tu vidím. 🙂 Také se moc těším na Picoultovou. Angela si asi jen odskočila k jinému žánru, neboť v příštím roce se můžeme zase těšit na další případ Kim Stoneové.
      Hezký den.

      Vymazat
  5. Nikol, pestrý výběr knih. Děkuji za tipy.

    OdpovědětVymazat
  6. Nikolko, děkuji za pravidelnou porci novinek. ne první dobrou mě nejvíc zaujala Dívka z Berlína a kniha o Marii Callas.
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Helenko. 🙂 Já se na první dobrou nejvíc těším na Vlka samotáře a Jelení vršek.
      Měj hezký den.

      Vymazat
  7. Myslím, že tady by se nějaký ten vánoční dárek vybrat dal. To je ted u nás věčné téma :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že ano. 🙂 U nás se teď taky kupují a zapalují dárky, už máme skoro vše. Těším se na klidný prosinec bez shánění dárků na poslední chvíli.
      Měj hezký den.

      Vymazat
  8. Zvláštní, od Agathy jsem nikdy nic kromě detektivky nečetla, stejně tak, jako jsem od Rowlingové nečetla nic, kromě Harry Pottera a přitom je to skvělá spisovatelka detektivek. Budu muset oboje napravit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani já jsem od Agathy nic krom detektivek nečetla, Janinko. Takže to budu muset napravit. 🙂 Rowlingová a její detektivky - mám je všechny, takže mužů jedině doporučit.

      Vymazat
  9. Hrad ve Skotsku chci koupit sestře k Vánocům :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný výběr)))) Já poslední dobou taky nestíhám. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S blížícím se koncem roku to tak asi mají všichni. 🙂
      Hezký den.

      Vymazat
  11. Já už se nemůžu dočkat Hradu ve Skotsku. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle série je hodně oblíbená. Já s ní ještě nezačala, ale mám to v plánu. 🙂
      Hezký večer.

      Vymazat

Amita Parikh - Cirkusový vlak

"Povznášející a strhující příběh." The Guardian "Živý a bohatě propracovaný." Kirkus Reviews Ve Světě divů, nejvelkolepě...