čtvrtek 13. srpna 2020

Velká kniha příběhů Sherlocka Holmese - sestavil Otto Penzler

OSMDESÁT DVA PŘÍBĚHŮ
SEDMDESÁT SEDM AUTORŮ 
JEDEN DETEKTIV 



Největší sbírka příběhů slavného detektiva, která kdy byla vydána! Sherlock Holmes je bezesporu jednou z nejpopulárnějších postav v historii - a nejen té literární. Od chvíle, kdy se poprvé objevil v Doylově Studii v šarlatové (1887), čtenáři ho milují se stejnou vášní, s jakou se nejrozmanitější spisovatelé pouští do příběhů, jejichž hrdinou je postava výstředního detektiva. Ve Velké knize příběhů Sherlocka Holmese shromáždil editor Otto Penzler na osmdesát povídek, které byly publikovány v průběhu více než sta let. Vedle dokonalých nápodob novodobých "Holmesovců" (Leslie S. Klinger, Daniel Stashower) nalezneme ve výboru např. pastiše klasiků dob nedávno minulých, jako jsou Wodehouse nebo Kinglsey Amis, ale i těch současných (Stephen King, Collin Dexter, Neil Gaiman), parodie Conan Doyleových současníků (A. A. Milne či James M. Barrie) či žánrově vybočující příběhy velikánů sci-fi Poula Andersona a Michaela Moorcocka. Nezáleží na tom, jestli je vaším oblíbeným "Velkým detektivem" Basil Rathbone, Jeremy Brett, Robert Downey Jr., Johny Lee Miller, nebo Benedict Cumberbatch. Je jedno, zda jste zarytý holmesolog, nebo jste jako malí četl Psa baskervillského, ale už si to úplně nepamatujete - v téhle knize si totiž vybere úplně každý. 



Dnes tu pro vás mám recenzi na povídkovou sbírku Velká kniha příběhů Sherlocka Holmese. 



Na podzim roku 2017 se na knižní pulty dostala sbírka povídkových příběhů slavného detektiva Sherlocka Holmese. Editor Otto Penzler sestavil kolekci, která je velmi krásná, pestrá a rozsáhlá.
Povídky ve Velké knize příběhů Sherlocka Holmese mají různou úroveň a také podobu samotného detektiva. Aby byla kniha pro čtenáře přehlednější, Otto Penzler ji seřadil do několika kategorií.
Hned v té první jsou texty samotného Arthura Conana Doyla, který si nenechal ujít příležitost vytvořit parodie na slavného detektiva. Tyto příběhy se - stejně jako další - v knižní podobě již objevily. Velká část povídek v knize je však uveřejněná poprvé. 
Nesmím zapomenout na úvodní slovo editora, ve kterém čtenáře v krátkosti provází celým Holmesovým životem a jeho příběhy. Jestliže jste ještě neměli příležitost seznámit se se Sherlockem Homesem v některé z Doyleových knih, získáte krátký přehled. Utvoříte si také představu o jeho zjevu a schopnostech. 
Od Arthura Conana Doyla se dozvíte, jak to ve skutečnosti bylo s koncem Sherlocka Holmese či co si myslel o první podobě detektiva od pana Pageta. 
Kniha obsahuje několik povídek, které se úplně nepovedly, ale do souboru patří. Další kategorie je věnovaná současným autorům, kteří si příležitost napsat parodii o Sherlocku Holmesovi nenechali ujít, přestože do světa uvedli vlastního detektiva. 
Příležitosti vytvořit další příběhy Sherlocka Homese se chopili také autoři dob právě minulých, mezi které patří například Stuart M. Kaminsky s povídkou Muž z Kapského Města
Velká kniha příběhů Sherlocka Holmese obsahuje i několik často vydávaných povídek - mezi takové patří například Stephen King a jeho Doktorův případ. V knize nejdete také zcela první napodobeniny. 
U jiných autorů se Holmes objevuje v různých podobách a časech. Jsou to třeba povídky Strašidelný vlk nebo Ďábel a Sherlock Holmes. Ve třech povídkách není Velký detektiv přítomen nebo vystupuje v pozadí, přesto jsou neméně zajímavé. 
Soubor povídek je opravdu zajímavý a poutavý. Každou z povídek uvádí medailonek daného autora, ve kterém se dozvíte, čím se proslavil a jak se dostal ke psaní příběhů Sherlocka Holmese. V knize se objevují také anonymní povídky, kde není jasné, kdo je napsal, Penzler však uvádí, komu se přisuzovaly, ač to nebylo nikdy potvrzeno.
Sherlock Holmes se objevuje nejen na stránkách knih, ale také v mnohých televizních či filmových adaptacích. Pokud se však začtete do příběhů, získá váš hrdina mnoho podob. 
Přestože se mi některé povídky líbily více než jiné, kniha si zasluhuje čtyři hvězdičky. Věřím, že si najde své čtenáře. Za sebe mohu jen vřele doporučit.

6 komentářů:

  1. Sherlocka zbožňuji, hlavně knížky!

    OdpovědětVymazat
  2. Hercula Poirota miluju pro jeho paličatost, Sherlocka Holmese zase pro jeho rebelství. Když čtu knihu, před očima mi ožívá Jeremy Brett, už jsem to tu asi psala, ale ze všech herců, kteří Sherlocka Holmese ztvárnili, je za mě nejlepší představitel právě on, dokázal ho zahrát neskutečně přesvědčivě. Škoda, že zemřel tak mladý, to by byly bijáky!

    Jo, a díky ti za tip, už vím, co budu chtít pod stromeček :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jsou nejlepší tihle dva velcí knižní hrdinové. A máš pravdu, taky mám nejraději Sherlocka v podání Jeremyho Bretta. Škoda, že toho nestihnul natočit víc - byla by to skvělá podívaná!

      Rádo se stalo, doufám, že budeš nadšená jako já. :)

      Vymazat
  3. To bych si přečetla ráda, nedávno jsem četla Zlatý skarabeus, útlá knížečka, ale pěkná detektivka se Sherlockem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Eliss, tahle kniha by ti dělala milou společnost možná několik měsíců. Je to totiž přes osm set stran tlustá bichle. :)

      Vymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...