neděle 30. srpna 2020

Jodi Picoultová - Prostá pravda

"Dobrý bože," vydechla a zachvěla se. S vrahy se už 
několikrát setkala - s mužem, který ubodal majitele obchodu
se smíšeným zbožím kvůli balíčku camelek; s chlapcem,
který znásilnil dívky na koleji a nechal je krvácet na podlaze; 
se ženou, jež střelila do obličeje spícího manžela,
který ji týral. Na těch lidech bylo něco zvláštního, něco, 
co v Lizzie probouzelo pocit, že otevřít je jako ruské matrijošky,
najde uvnitř horký, kouřící uhlík. 
Něco, co téhle amišské dívce ani v nejmenším neodpovídalo. 
Lizzie si svlékla cvičební úbor a zamířila do sprchy.  
Než Katie Fisherová ztratí právo svobodně odejít, 
kam se jí zlíbí, než jí odrecitují, jaká má práva, 
a formálně ji obviní, chtěla se jí Lizzie podívat do očí  
a pochopit, v čem to všechno vězelo.



Pensylvánské městečko Paradise je oázou klidu a míru, dokud se ve stodole jednoho farmáře nenajde mrtvé novorozeně. Záhy se ukáže, že matkou dítěte je osmnáctiletá Katie Fisherová, neprovdaná dívka ze sekty Amišů, velmi striktní protestantské církve, jejíž členové dodržují pravidla tzv. prostého života. Oblékají se jako v 19. stoletím, nepoužívají auta ani elektřinu a odmítají středoškolské vzdělání. Aby měla zbožná amišská dívka nemanželské dítě, a navíc ho zavraždila, je téměř vyloučené, ale proti Katii existují velice pádné důkazy. Obhajoby se ujme cynická, zatrpklá advokátka Ellie, která je s obviněnou vzdáleně příbuzná. A aby se dopátrala pravdy, musí advokátka nějaký čas s Amiši žít... 

Prostá pravda je nejen strhujícím soudním dramatem, ale především zajímavou sondou do života Amišů, zásadních otázek rodinného života a generačních rozdílů. 



V další recenzi se vracím ke své oblíbené autorce Jodi Picoultové. Tentokrát jsem si vybrala román Prostá pravda.



Román Prostá pravda je zasazen do amišského prostředí. Vypráví příběh Katie Fisherové - mladá Amiška, se kterou se čtenář seznamuje od první stránky, porodila dítě. Nebylo by na tom nic neobvyklého, avšak Katie není vdaná, takže dítě je nemanželské, a to je vzhledem k jejímu způsobu života problém. Aby toho nebylo málo, děťátko je druhý den nalezeno mrtvé. 
Ačkoli je Katie Amiška, vše nasvědčuje tomu, že dítě zabila právě ona. Obhajoby se ujímá svérázná právnička Ellie, která je s obviněnou příbuzná. Ale nebude to mít jednoduché - aby Katie nemusela do vazby, musí Ellie nějakou dobu s Amiši žít a převzít za dívku plnou zodpovědnost. Mohla Katie skutečně zabít své dítě? Nebo je vše jinak?
Příběh je strhující a napínavý. Až do samého konce netušíte, jak to celé dopadne. Gradovat napětí, to se tentokrát autorce vážně povedlo. Kniha je vyprávěná z pohledu Katie i Ellie, každá z nich dává nahlédnout do svého života i svých myšlenek. Objevují se tu i další postavy, a jak jsem napsala, nemůžete si být jisti komu a čemu věřit. 
Prostá pravda také umožňuje nahlédnout do života Amišů. Žiji poklidným životem, odmítají násilí, nepoužívají telefony, automobily, ani elektřinu. Avšak svou víru nikomu nevnucují. Seznámíte se s životem, který se od toho našeho liší, přesto se mu podobá. Ale hlavně vás čeká příběh, u kterého až do konce nevíte, kde je pravda. 
Stejně jako předchozí autorčiny knihy, které jsem četla, se mi i tato líbila. Je to příběh, na který jen tak nezapomenu. Prostá pravda si zasluhuje plný počet hvězdiček. Vřele doporučuji.



JODI PICOULTOVÁ napsala přes dvě desítky románů, jichž se prodalo odhadem 40 milionů výtisků v 35 zemích po celém světě. V roce 2003 získala cenu New England Bookseller Award a osm jejích posledních titulů se ihned po vydání vyhouplo na první místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times
Autorka si získala čtenářskou přízeň i respekt kritiky především mnohovrstevnými dramaty s kontroverzní - často lékařskou - tematikou, která zobrazují krizové okamžiky v životě obyčejných lidí a jež jsou komponována na základě velmi pečlivého a do nejmenších detailů zacházejícího průzkumu tématu i prostředí, v němž se daná kniha odehrává. Česky zatím vyšly romány Až na konec všech dní (Motto 2002), Je to i můj život (2005, 2016), Prostá pravda (2007, 2018), Desátý kruh (2007, 2018), Nejsem jako vy (2011), Vlk samotář (2013), Vypravěčka (2014), Čas odejít (2015), Velké maličkosti (2017) a Záblesk života (2019, vše Ikar)

4 komentáře:

  1. Detektivky ze světa Amišů mají vždycky veliký potenciál, jejich uzavřenost, nedůvěra k okolí, odloučení od okolního světa skýtají neuvěřitelnou škálu námětů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to výborná kniha. Jako všechny autorčiny knihy, které jsem zatím četla. Doufám, že letos stihnu ještě jednu.

      Vymazat
  2. Poklidný život bez mobilů a jiných vymožeností, něco na tom je.

    OdpovědětVymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...