čtvrtek 1. srpna 2024

Brzy na knižních pultech

Máme tady srpen a spolu s ním tipy na čtení. Pojďme se podívat, co vychází.



Jako první je tuthriller Hrob na kopci - již desátý díl série Inspektorka Lottie Parkerová.
Společenský román Vincent a Sien.
Dále rovněž společenské romány - Chmýří pampelišky a Útěk do Provence. Následuje thriller Odešla do tmy
Historické romány František Palacký: Aristokrat českého ducha a Válce navzdory a romantika Nezapomeň na mě.
Společenský román Katharine Hepburnová: Zářivá hvězda.
Biografie Pletařka
Následuje rovněž biografie Padající hvězda a detektivka Draze zaplatíš - čtvrtý díl série Kay Hunterová.
Historický román Ženy z Cínové Hory.
Detektivka Podzimní běsy.
Romantika Teorie lásky. Od autorky možná znáte také Hypotézu lásky, Hlavu plnou lásky a Šach a mat.
A nakonec Iron Maiden: Album po albu.



Patricia Gibneyová - Hrob na konci

Kniha by měla vyjít: 5.8.2024

Když Isabel Gallagherová najde na podlaze pokojíčku zavražděnou svou dcerku, je to pro inspektorku Lottie Parkerovou mimořádně náročný případ. Děvčátko mělo roztržené pyžamko, podříznuté hrdlo a v ruce starou žiletku. Ještě téhož dne se začne pohřešovat mladá matka Joyce Breslinová a její čtyřletý syn Evan zmizel ze školky. Poté co je v jejich domě nalezena zakrvácená žiletka, Lottie má jistotu, že všechny tyto události spolu souvisí. Lottie, která se zoufale snaží najít malého Evana, pátrá i v minulosti obou mladých matek, a když zjistí, že se obě ženy tajně scházely, ví, že musí přijít na to, co se tady děje, a hlavně zabránit smrti dalšího nevinného. 



Silvia Kwonová - Vincent a Sien

Kniha by měla vyjít: 7.8.2024

Vincent van Gogh a Sien, geniální umělec a nevzdělaná prostitutka – ty dva dělí nesmiřitelná společenská propast, přesto jsou si tak blízko, jak jen dvě rozervané bytosti z naprosto odlišných světů být mohou. Sbližování a ubližování – to jsou roviny, na nichž se obě silné, komplikované osobnosti potkávají. Jejich příběh je příběhem génia a jeho múzy, lásky a vášně, utrpení i osamělosti – je to příběh života. 



Monika Fišerová - Chmýří pampelišky

Kniha by měla vyjít: 8.8.2024

Podobný příběh už se jednou stal. Podobný příběh se ještě mnohokrát stane. 

Tento příběh je o lásce a o přátelství. O Helenině samotě a Robertových návratech. O Terezině odchodu a Tomášově čekání. Je o tom, že někdy se ti praví potkají, ale nevidí, můžou se minout v prostoru i v čase – anebo se v něm najít. V kraji, který se za dvě generace změnil, ale cosi společného zůstalo – vzduch stojí, slunce žhne vysoko na obloze a v dálce se tyčí Pálavské vrchy jako vystouplé znaménko na opálené kůži. 



Jo Thomas - Útěk do Provence

Kniha by měla vyjít: 8.8.2024

Del se spolu s manželem Olliem přestěhovali na farmu v Provence, aby zde po letech marného snažení o potomka začali nový život. Ale pouhých šest týdnů poté, co do Francie dorazí, znovu nakládají stěhovací vůz. Del sleduje, jak dodávka odjíždí zpět do Anglie, a najednou si uvědomí, co ji učiní doopravdy šťastnou: nový život ve Francii – bez Ollieho. Nyní se musí vypořádat s rozpadajícím se statkem, se splácením hypotéky a s pouhými několika levandulovými keříky. Co bude pro všechno na světě dělat? Na trhu pořádaném atraktivním Fabianem se Del podaří najít starou knihu receptů, a tak začne péct. Dokáže jí její nově nalezená vášeň pomoct hodit minulost za hlavu a najít skutečné štěstí? 



Claire Douglas - Odešla do tmy

Kniha by měla vyjít: 8.8.2024

Mysteriózní detektivní thriller z anglického venkova 

Do města přijela pouť – a jedna dívka zmizela. Jedné letní noci roku 1994 v ospalém přímořském městečku beze stopy zmizela šestnáctiletá Flora Powellová. O pětadvacet let později Flořina sestra Heather nakráčí do cizího domu, kde chladnokrevně zavraždí dva lidi. Případ se dostane na stůl novinářce Jess, tohle však pro ni nebude práce jako každá jiná. Sestry Powellovy bývaly její nejlepší kamarádky, až do onoho léta, kdy se všechno pokazilo. A tak se Jess vrací do rodného městečka, aby o případu napsala reportáž. Netuší, že pátráním po klíči k oběma záhadám vystavuje sama sebe nebezpečí… 



Hana Whitton - František Palacký: Aristokrat českého ducha

Kniha by měla vyjít: 9.8.2024

František Palacký (1798–1876) je vnímán jako Otec národa, politik a zakladatel české moderní historiografie, ale za touto oficiální fasádou se skrývá nevšední člověk, který zažil nejen slávu a ocenění, ale i nezdary a osobní utrpení. Jeho fascinující životní příběh přibližuje román odehrávající se na barvitém pozadí obrozenecké společnosti a převratných událostí, jimiž procházela česká společnost v polovině 19. století. 



Mandy Robotham - Válce navzdory

Kniha by měla vyjít: 9.8.2024

Norsko, 1942: Kvůli nacistům přišla o všechno. Teď se však brání… Za okny zuří válka a Rumi Orlstadová spolu se svými spolupracovníky z odboje pod příkrovem tmy pašuje britské agenty a vojenský materiál přes Severní moře na nacisty okupované území a uprchlíky naopak z něj do bezpečí. Při jedné z takových nočních misí přijde Rumin snoubenec v nebezpečných vodách o život. Se zlomeným srdcem opouští mladá žena ilegální skupinu a přísahá, že nedovolí, aby se její milovaní ještě někdy ocitli v palebné linii. O několik měsíců později ale Rumi narazí na nacistické tajemství, které odhalí plány, jež má s Norskem Hitler. Je jasné, že nemá na vybranou – Rumi musí znovu riskovat svůj život pro vlast.



Julie Soto - Nezapomeň na mě

Kniha by měla vyjít: 9.8.2024

Svatební den by měl být dokonalý a Ama Toressová se o to moc ráda postará. Sama sice svatby skvěle koordinuje, nicméně na manželství nevěří. Její matka už totiž byla vdaná šestnáctkrát! Zádumčivý Elliot Bloom své květinářství zezačátku nijak zvlášť nemusel. Pak se ale na jeho prahu objevila jistá workoholička se slabostí pro koblihy. Elliot a Ama mají společnou minulost, která neskončila zrovna ideálně. Když je však oba najmou na přípravu svatby s celostátní publicitou, musí znovu spojit své síly. Jak tohle asi dopadne?



Laura Baldini - Katharine Hepburnová: Zářivá hvězda

Kniha by měla vyjít: 12.8.2024

Strhující román odhaluje dosud neznámou, fascinující tvář velké umělkyně. Katharine Hepburnová po prvních úspěších na divadle nezadržitelně stoupá k největší hollyvoodské legendě všech dob. Za živou, veselou fasádou Kate se však skrývá hluboký smutek ženy, kterou téměř zničí dramatická láska k Spenceru Tracymu. Musí se proto nejdřív postavit stínům minulosti, aby konečně našla roli svého života. 



Ivana Peroutková - Pletařka

Kniha by měla vyjít: 15.8.2024

Na co všechno si dokážeme vzpomenout? Křehká vzpomínková příze jedné ženy. 

Jaká jsi byla? Co bylo na začátku? Po čem jsi toužila? Pohled na rodinnou fotografii z dětství spustí nezadržitelný proud intenzivních vzpomínek. Ivana Peroutková očko po očku splétá intimní biografii jedné neobyčejně obyčejné ženy. Jak bude vypadat konečný vzor jejího života? Do výsledku promluví neúnavná touha, osudové vztahy, rodinná minulost, hledání sebe sama i vášnivý požitek ze čtení. 



Heather Dune Macadamová, Simon Worrall - Padající hvězda

Kniha by měla vyjít: 19.8.2024

Annette je temperamentní dívka, která studuje pařížskou Akademii krásných umění. Jean je básník, vůdčí postava dadaistické skupiny Les Réverberes. Oba milují jazz a oba se potkávají v proslulé pařížské kavárně Café de Flore, kde lze zahlédnout Picassa, Simone de Beauvoir a další osobnosti pařížského uměleckého života. Mezi Annette a Jeanem se rozhoří láska a plánují společnou budoucnost. Avšak píše se rok 1942 a Annette je Židovka… 



Rachel Amphlett - Draze zaplatíš

Kniha by měla vyjít: 19.8.2024

Pomsta bude hořká. Čtvrtý případ Kay Hunterové. 

Skřípění brzd. Pach spálené gumy. Tříštící se sklo. Za temné podzimní noci dojde k dopravní nehodě, která odhalí znepokojivé spiknutí. Vyšetřování se ujímá detektiv seržantka Kay Hunterová, kterou stopy dovedou až k brutálnímu sériovému vrahovi lovícímu bezbranné mladé ženy. Kay se chce zabijákovi pomstít, ale dostává se nebezpečně blízko lidem, kteří jí chtějí zničit život i kariéru. Do pohybu se postupně dávají hrozivé události… a nepůjdou zastavit. Zničí Kay touha po pomstě, nebo se dočká spravedlnosti? 



Paulette Kennedyová - Ženy z Cínové Hory

Kniha by měla vyjít: 21.8.2024

Krev, moc, ale také zlo, které je po desetiletí pronásleduje, spojuje tři generace žen z temného a zapomenutého koutu Ameriky. 

Vysoko v kopcích Ozark leží osamocené městečko Cínová Hora. Všude je odsud daleko. Říká se, že právě proto si některé místní ženy dokázaly uchovat vědomosti o bylinkářství a vzácnou intuici, kterou ostatní již zapomněli. Předávaly si je z generace na generaci řadu století. Pokud bylo lidem úzko, byly tu tyto mocné ženy pro ně, pokud je však nepotřebovali, dívali se na ně skrz prsty a vyčleňovali je ze svého středu. 

Gracelynn Dohertyová je poslední v linii těchto výjimečných žen a pomáhá své babičce s léčením těch, kteří je navzdory pověrám stále vyhledávají, ať už kvůli léčbě artritidy, nebo zlomeného srdce. Jakmile však do městečka přijede kazatel Bellflower a slibuje zázračná uzdravení, konec hladu a prosperitu, podmaní si svými sliby celé městečko. Babičku Deidre dohání kletba z minulosti a nad Cínovou Horou se tak začnou stahovat mraky. Gracelynn se musí rozhodnout, zda zachrání samu sebe a uteče z Cínové Hory, anebo se postaví pomstychtivému kazateli, jehož nesvatým posláním je zničit ji. 



Agatha Christie - Podzimní běsy

Kniha by měla vyjít: 26.8.2024

Za mlžných rán a stále ještě prohřátých večerů, v honosných sídlech i na odlehlých farmách, v městských uličkách, na pláži či v hloubi lesa – také podzimní období skýtá v povídkách Agathy Christie příležitost k napínavým příběhům. Ať už se jim snaží přijít na kloub Hercule Poirot, slečna Marplová, záhadný pan Quin nebo Tommy s Pentličkou, znovu nabízejí pestrou směsici chytře vymyšlených zápletek a ještě chytřejších – a o to nečekanějších rozuzlení, o něž se postarala spisovatelka – ne náhodou – nazývaná královnou zločinu. 



Ali Hazelwood - Teorie lásky

Kniha by měla vyjít: 28.8.2024

Elsie Hannawayová žije v multivesmíru: mimo svou (mizerně placenou) práci teoretické fyzičky si vydělává ještě jako falešná přítelkyně. Svým klientům dokáže většinou vyjít maximálně vstříc. Pečlivě oddělené světy se však náhle protnou a vše se začne hroutit… Ukáže se totiž, že Jack Smith, otravně sexy zádumčivý starší bratr jejího oblíbeného klienta, je ten chladnokrevný experimentální fyzik, který nejen že zničil kariéru jejího nadřízeného, ale podkopal i pověst teoretiků po celém světě. A právě on zasedá v přijímací komisi MIT a rozhodne o tom, zda Elsie získá své vysněné místo. Dokáže Elsie odolat Jackovu gravitačnímu poli? Nebo by snad měla uvést do praxe zcela nové teorie o lásce? 



Martin Popoff - Iron Maiden: Album po albu

Kniha by měla vyjít: 31.8.2024

Kniha Iron Maiden: Album po albu od respektovaného rockového novináře Martina Popoffa je povinnou četbou pro každého metalistu. Je bohatě ilustrovaným sborníkem podrobných, zajímavých a upřímných rozhovorů o studiové diskografii legendární heavymetalové kapely, kterou dnes tvoří Steve Harris, Bruce Dickinson, Dave Murray, Adrian Smith, Janick Gers a Nicko McBrain. 

Popoff oslovil řadu publicistů a hudebníků, kteří v rozhovorech přinášejí postřehy, názory a anekdoty ke každé desce. Zároveň nechybí kompletní seznamy skladeb, podrobnosti o nahrávání jednotlivých desek a dechberoucí fotografie z koncertů i mimo ně. A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na kultovního maskota Eddieho! 

Vydejte se s Martinem Popoffem a spol. do světa Iron Maiden a zjistěte, jaké byly jejich první kroky i největší úspěchy a pády. Tato kniha není jen oslavou heavymetalové hudby, ale i cestou za poznáním, jak se tato kapela stala symbolem celého žánru a vzorem pro generace fanoušků. 

18 komentářů:

  1. Přečetla bych si Útěk do Provence, Teorii lásky a Nezapomeň na mě :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od autorky Teorie lásky jsem zatím přečetla jen Hypotézu lásky - a přiznám se, že mě to moc neoslovilo, ale máme doma ještě Hlavu plnou lásky, takže to s autorkou ještě zkusím. 🙂

      Vymazat
  2. Zrovna dnes jsem dočetla knihu Odešla do tmy, kterou mám na recenzi ještě před jejím vydáním. A je naprosto skvělá. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle anotace zní kniha dobře, takže bych si ji taky ráda přečetla. 🙂

      Vymazat
  3. Rozhodně bych si vybrala. Zaujal mě ten van Gogh a Hepburnová.
    Nikolko, přeji příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě van Gogh zaujal.
      Hezký den, Helenko. 🙂

      Vymazat
  4. Také bych si vybrala.Podívám se do knihkupectví,protože v knihovně hodně knih,které nacházím u blogerek nemají.
    Nikolko,hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta naše taky není moc zásobená. Knihy si kupuju, takže pořád řeším nedostatek místa v knihovně. 🙂
      Hezký den, Jituško.

      Vymazat
  5. Zaujala ma Teória lásky a kniha o Vincentovi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Minimálně jedna z nich doplní naší knihovnu. 🙂

      Vymazat
  6. Určitě si půjdu pro novou Patricii, i když se musím přiznat, že poslední díly jsem četla spíš ze setrvačnosti, ale úplně se mi nelíbily tak, jako ty na začátku, tak uvidíme :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to někdy je. 🙂 Jsem zvědavá, jestli bude tahle novinka lepší. Já bych tuhle sérii taky ráda zkusila, jen místo mi na ni chybí.

      Vymazat
  7. Nejvíc mě zaujala Teorie lásky, jinak teda pro mě srpen poměrně slabý :) Ale naštěstí mám pořád doma dost nakoupených knih :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Teorii lásky koupíme. Já jsem sice z Hypotézy lásky nadšená nebyla, ale mamce se líbila, tak to ještě jednou zkusím. 🙂

      Vymazat
  8. Díky, Nikolko! Zaujaly mě Podzimní děsy, ale tomu se asi nedivíš :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu se nedivím - už jen ta obálka mě nalákala. Byla bych ráda, kdyby alespoň některé z povídek nebyly obsahem těch ostatních knih, které doma mám, protože tuhle novinku bych si ráda koupila. 🙂

      Vymazat
  9. Zajímavé novinky, určitě bych si tak 3-4 vybrala. Jen bych potřebovala více číst, knihy se mi kupí, ale snad na podzim bude víc času 🌸🌞 Krásné dny přeji 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom stejně, Šári. Přemýšlím o třech, možná čtyřech knihách, ale mám tu spoustu nepřečtených a času teď přes léto míň - každý den sice čtu, ale po kouskách. Věřím, že na podzim to bude lepší.
      Hezký den. 🙂

      Vymazat

Carly Schabowski - Hodinář z Dachau

NEZAPOMENUTELNÝ PŘÍBĚH O LIDSKÉ DOBROTĚ, INSPIROVANÝ NEUVĚŘITELNOU  SKUTEČNOU UDÁLOSTÍ Srdceryvný román z období druhé světové války. Venku ...