úterý 23. dubna 2024

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu.
Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. 


Jako první jsou tu kuchařky Famózní! a Famózní! 2. Tyto knihy jsme koupily mimo akci. 
Severské pověsti a Keltské pověsti. Dlouho jsem přemýšlela, jestli je koupit. Nakonec jsou za skvělou cenu ve výhodném balíčku. Komplet je koupen také mimo akci. 
Dále jsme naší knihovnu doplnily o mou oblíbenou klasickou literaturu. Knížek bylo opravdu hodně, ale některé už mám, jiné jsem si nechala na jindy. Tentokrát jsme se sestrou vybraly tituly Romeo, Julia a tma, Povídky malostranské a Nebezpečné známosti. 
Úplnou náhodou jsem narazila na Tisíc lodí - kniha mě zaujala svou anotací, takže jsem zvědavá, jaká bude.
A nakonec tu máme Seznam hostů, který slibuje klasiku ve stylu Agathy Christie.



Mirka van Gils Slavíková - Famózní! 

Co najdete v mé nové cukrářské knize? No samozřejmě tam nechybí mé plzeňské buchty! Můžete se těšit na makovec, kynutou bábovku, vánočku, sacher dort, pavlovu, mrkvový dort, souflé lívanečky, croissanty, pražský koláč, žemlovku, ořechové sušenky a další lahůdky. Dá se říct, že jsem knihu připravovala celý svůj život. Na receptech pracuji všude kudy chodím a i díky neustálému pečení jsem je zdokonalovala až do podoby, kterou najdete v knize. Přes 60 receptů rozdělených do devíti kapitol s úžasnými fotografiemi Barbory Lundgren, které jsme fotili v Holandsku přímo na mých oblíbených místech. At už pečete pro rodinu, návštěvu nebo si chcete upéct něco dobrého pro sebe, s touto knihou vše hravě zvládnete a vykouzlíte dezerty, které budou přímo famózní! 


Mirka van Gils Slavíková - Famózní! 2

Čeká vás přes 60 nových famózních receptů, které zvládne úplně každý. Naučíme se, jak jednoduše upéct lahodnou briošku, jak na ty nejoblíbenější kokosky nebo jak vykouzlit ten nejvoňavější chleba. Součástí bude také španělské vzrůšo Churros nebo recept na francouzské Eclairs. Nezapomněla jsem ani na základní krémy a těsta. Díky energii, kterou mi každý den dodáváte, jsem se pustila do psaní receptů určených pro vaše mlsné jazýčky a věřím, že společným pečením si vytvoříme nezapomenutelné okamžiky. Pojďme si najít chvilku pro sebe a své blízké a nebojme se sladce odměnit. 


Severské pověsti

V zasněžených lesích se potulují trollové a skřítci, na otevřeném moři se prohánějí děsivé obludy. 

Někteří lidé se mění v divoká zvířata, jiným naopak tato zvířata pomáhají. 

Mladá žena vyráží na cestu na konec světa, chlapec dokazuje, že neví, co je strach.

Příběhy v této sbírce vás přenesou do uhrančivého světa severského folklóru. Některé jsou čarovné, jiné veselé, další strašidelné či milé. Každá z těchto pohádek ožívá díky krásným barevným ilustracím, jež jsou součástí tohoto speciálního vydání. 

Ulla Thynell je finská ilustrátorka a fotografka, která žije v Helsinkách.¨


Keltské pověsti

Selkie, wywerny, čarodějky a obři. Nebezpečné úkoly, pravá láska a zvířata, která mluví lidskou řečí. 

Pověsti z Irska, Skotska, Bretaně a Walesu vás přenesou do fantastického světa keltského folkloru. Tyto nadčasové příběhy jsou plné vtipu i kouzel a každý z nich v této speciální ilustrované knize ožívá díky krásným kresbám. 

Kate Forrester je britská ilustrátorka, která žije v Brightonu. 


Jan Otčenášek - Romeo, Julie a tma

Mladý student Pavel se rozhodl vyrazit na příjemnou večerní procházku. Rozjímal přitom o dospělosti a své myšlenky chtěl okořenit vykouřením cigarety na lavičce v parku. Sice tam seděla nějaká smutná dívka s kufříkem, ale s tou nebyla žádná kloudná řeč. 

Mírně otrávený Pavel se rozhodne nic neřešit a vykouřit si další cigárko. Škrtne sirkou a … náhle uvidí na jejím kabátku žlutou hvězdu s nápisem JUDE. Jsou časy protektorátu, začaly transporty Židů do Terezína a v Praze byl spáchán atentát na Heydricha. 

Romeo, Julie a tma je nesmrtelný příběh tragické lásky z nejtemnějších časů naší historie. 


Jan Neruda - Povídky malostranské

S přesnou pozorovací schopností, zevrubnou znalostí "svého" prostředí a novinářským vtipem líčí Jan Neruda se shovívavým nadhledem zkušeného vypravěče životní příběhy pražských figurek. Někdy komické, jindy až fatálně tragické, vždycky ovšem pravdivě založené na komplikovaných mezilidských vztazích, finančních a společenských poměrech nebo náboženských tradicích. Přes archaický jazyk typický pro dobu vzniku vysvítá svět nanejvýš aktuální a dokazuje, že lidské uvažování a charaktery nejsou od těch z 19. století odlišné ani dnes. Mistrovsky vykreslené postavy, jejich přesná psychologie i popis zevnějšku a každodenních zvyků, zarámované kulisami Prahy před rokem 1848 dělají z Povídek malostranských nejlepší Nerudovu sbírku próz, jíž překročil žánrové hranice realismu a stal se průkopníkem české moderní povídky. 


Choderlos de Laclos - Nebezpečné známosti

Celkem 175 dopisů skládá dohromady slavný příběh, ve kterém si vikomt de Valmont a markýza de Merteuil chladnokrevně pohrávají s city lidí kolem sebe a manipulují s nimi, aby sami nakonec do svých intrik zabředli. Markýza de Merteuil hoří touhou pomstít se bývalému milenci, bohatému hraběti de Gercout, který ji opustil a má si vzít za ženu mladičkou Cecílii, Markýza se proto snaží uzavřít sázku s Valmontem, aby Cecílii svedl. Valmont však usiluje především o manželku soudce, paní de Tourvel. Proto se vsadí, že pokud uspěje, markýza de Merteuil s ním stráví noc. Cecílii pak markýza najde jiného nápadníka, rytíře Dancenyho, který se do Cecílie zoufale zamiluje a ona jeho city opětuje. Jejich milostný vztah ale nepostupuje tak, jak si markýza plánovala, a tak opět do hry zatáhne Valmonta. Jenže všechno nakonec dopadne úplně jinak, než oba čekali... 


Natalie Haynes - Tisíc lodí 

Řecké mýty spolu s Homérovými eposy Ilias a Odyssea nesporně tvoří základ euroamerické kultury a jejich velké postavy jsme si zvykli vnímat přes zjednodušenou šablonu jejich výrazných vlastností: mazaný Odysseus, udatný Achilleus, věrná Penelopé. 

Natalie Haynes se s takovým viděním nespokojila a v knize Tisíc lodí nabízí mnohem plastičtější pohled. Jejími hrdiny nejsou po staletí opěvovaní chrabří rekové, ale jejich ženy, dcery a matky, do jejichž života válka zasáhla s nemenší silou. 

Dva tisíce let staré příběhy o statečnosti, zradě a pomstě dávají v autorčině podání hlas civilním obětem Trojské války, ale především nám je přibližují jako živoucí bytosti s přesvědčivými emocemi: ješitné bohyně hašteřící se o zlaté jablko, Penelopino rostoucí podráždění z manželovy nepřítomnosti, rezignovaná frustrace Kassandry, jejímž věštbám nikdo nevěří, ačkoli se pokaždé vyplní. 

Autorka ve své knize čerpá kromě Homéra také z mnoha méně známých dochovaných spisů, ale její převyprávění rozhodně netrpí pietní škrobeností – všechny postavy i motivy jejich jednání jsou velice současné, uvěřitelné, a především úžasně zábavné. 


Lucy Foley - Seznam hostů

Na ostrov u irského pobřeží se sjíždějí hosté, aby oslavili den, kdy dva lidé spojí své životy v jeden. Ženichem je pohledná a šarmantní vycházející hvězda, nevěstou zase inteligentní a ambiciózní vydavatelka časopisu. Samotná svatba má proběhnout, jak se na status novomanželů sluší a patří: luxusní šaty od návrháře, odlehlé, krásné místo, nejdražší whisky a šampaňské. Občas tu sice vypadává signál a moře vypadá trochu neklidně, ale vše je naplánováno do sebemenšího detailu a poběží to jako na drátkách. 

Dokonalost je ale výsadou plánů, lidé jsou příliš lidští. Krátce poté, co jsou odzátkovány první lahve šampaňského a rozpoutá se všeobecné veselí, se začnou s gratulacemi mísit staré křivdy, přetvářka a malicherná žárlivost. Ženichovi bývalí spolužáci se pustí do pijácké hry ze školních let. Družička si ne zcela náhodnou poničí šaty. Nevěstin nejstarší přítel pronese až nevhodně láskyplný přípitek. 

A pak je jeden ze svatebčanů nalezen mrtvý. Kdo novomanželům nepřál štěstí? A proč? 



Zaujala vás některá z knihy? Co právě čtete? 

15 komentářů:

  1. Nikolko, ráda jsem se podívala. Vidím celkem dost klasiky, hodně sladké inspirace. Kuc

    OdpovědětVymazat
  2. Pardon - omylem jsem odklikla komentář!
    Kuchařku jsem si dlouho nekoupila, jejich všude tolik...
    Přeji příjemný den a hodně pohody a klidu na čtení! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasika v téhle nové edici je pěkná a knihovně moc sluší. Kuchařek máme taky hodně a knihkupectví jsou jich plná, ale tyto dvě knihy - jeden recept lákavější než druhý. 🙂
      Hezký večer, Helenko.

      Vymazat
  3. Nikolko, moc prima přírůstky do knihovny. 👍👍 Některé z nich máme doma už hodně dlouho - Povídky malostranské, Nebezpečné známosti a Romeo, Julie a tma.
    Zaujala mně knížka Seznam hostů.
    V současné době čtu další knihu od Daniela Kally, tentokrát Bakterie.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem na Seznam hostů zvědavá, Alenko.
      Já přečetla Velrybí divadlo - pořádná bichle, ale krásná. 🙂
      Hezké dny i tobě.

      Vymazat
  4. To máš zajímavé knížky. :) Obě sbírky pověstí by mohly být fajn. :) Jako někdo, kdo se dlouhodobě zajímá o Británii bych si zvláště rád přečetl ty Keltské pověsti. A přiznávám, že nejspíš žádné neznám. Nikdy nebyl čas... :D

    Abych odpověděl na otázky v závěru tvého článku, můj nejnovější přírůstek do knihovny je Standing Stones od archeologa Jeana-Pierra Mohena. To je opravdu hezká publikace o megalitech. Jinak se v současné době vracím k Ever Since Darwin, první sbírce esejí významného evolučního biologa Stephena Jaye Goulda, jímž jsem byl zajisté ovlivněn. Před pár dny jsem si po nějaké době opět pročítal jeho esej o vztahu Charlese Darwina s kapitánem lodi Beagle, Fitzroyem, který později šílel z Darwinova filosofického materialismu a vinil se z toho, že jej k němu dovedl. :D Také jako velký fanda X-Menů čtu čtyřdílnou komiksovou minisérii X-Men: Magik z roku 2001. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se na obě sbírky pověsti těším - ze stejného důvodu jako ty, obzvlášť na Keltské pověsti.

      Určitě zajímavé čtení. Já se teď (snad o víkendu) chystám sepsat článek o poslední přečtené knížce, abych pak mohla číst něco dalšího. 🙂

      Vymazat
  5. Tieto knihy nepoznám, ale tie severské a keltské povesti môžu byť veľmi zaujímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě budou a jsou i krásně ilustrované. 🙂

      Vymazat
  6. Kam vy ty knihy pořád dáváte? :) líbí se mi recepty a Povídky malostranské jsem četla ještě na základce v rámci povinné četby :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, už to skoro není kam dávat, ale místo se zatím ještě najde. 🙂 Taky jsem Povídky malostranské četla ještě ve škole - ráda si je připomenu.

      Vymazat
  7. Koukám samé pověsti :-) Já jsem si nakoupila nové knihy v akci na Dobrovským, jen ten čas teď tolik nemám :-D :-/

    http://www.jancahala.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Podívala bych se ráda na ty kuchařky))) a teď zrovna čtu samé časopisy. Nějak se mi tu nahromadily. Ale dneska jsem si koupila tři knihy do čtečky.
    Hezký týden přeji.

    OdpovědětVymazat
  9. Samé super přírůstky, Nerudu a Otčenáška jsem četla na SŠ :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  10. Týjo, musím říct, že mě teď zaujala většina knih :) Mirku mám zažitou díky pořadu Peče celá země, takže ty její dobroty musí být úchvatné. Dřív jsem hodně pekla podle kuchařek, teď doma odpočívají :D Ale hned jsem dostala chuť něco upéct, uvidíme zítra :D Jinak já teď nečtu :) Dávám si chvíli pauzu :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Brzy na knižních pultech

Máme tady květen a spolu s ním tipy na čtení. Pojďme se podívat, co vychází. Začnu českou současnou literaturou - Svátek hada . Thriller Všu...