úterý 2. dubna 2024

Brzy na knižních pultech

Máme tady duben a spolu s ním spoustu nových knih. Pojďme se podívat, co vychází.



Jako první je tu thriller Druhá smrt.
Detektivky Jedovatá stopa - druhý díl série Mallowan Hall a Zlověstné jaro, dále společenský román Pekařky: Cukrové roky - druhý díl série Pekařky a historický román Zvěrolékařka: Odvážné cesty - závěrečný díl série Zvěrolékařka.
Následuje opět historický román Hester, společenský román Poslední dům v ulici.
Thriller Soudcův seznam.
Detektivka Jizvy plné beznaděje.
Romantika Trable s láskou - sedmí díl série S láskou, Popelka v knihkupectví.
Společenský román Panství Greifenau: Noční oheň - druhý díl série Panství Greifenau.
Historický román Šikmý kostel 3.
Dále opět historický román Sestry Granvillovy - první díl série Sestry Granvillovy.
Česká současná literatura Dálnice. Od autorky možná znáte Návrat nežádoucí.
Historický román Cesta za domovem. Možná jste četli také Žlutý ptáček zpívá. Dále detektivní hádanky Tajemný Edgar Allan Poe: Sbírka hádanek.
Na konec thriller Sherlock Holmes a Ďáblův prach - osmý díl série Fantastický Sherlock Holmes a společenský román Strom Čarodějnic.



Sandra Brown - Druhá smrt

Kniha by měla vyjít: 2.4.2024

Bývalý nejlepší rozehrávač Super Bowlu Zach je v šoku, když se dozvídá, že jeho bývalá žena Rebecca je po přepadení v kómatu a on má rozhodnout tom, zda ji odpojit od přístrojů. Tíha zodpovědnosti a veřejného mínění ho nakonec přimějí nechat konečné rozhodnutí na Rebečiných rodičích. O čtyři roky později je pachatel útoku Eban předčasně propuštěn z vězení. Statní zástupkyně Kate Lennonová je odhodlána dostat ho zpět za mříže. Rebečini rodiče dceru celou dobu nechávali na přístrojích, ale pokud by zemřela, hrozí Ebanovi obvinění z vraždy. Zach ví, že to bude muset být on, kdo ji zabije. Eban, který tuší, co mu hrozí, zosnuje plán, aby se Zach ani Kate nedožili Rebečiny smrti – a tím pádem konce jeho svobody. 



Colleen Cambridge - Jedovatá stopa

Kniha by měla vyjít: 3.4.2024

Další skvělá klasická detektivka pro fanoušky Agathy Christie! V anglických honosných sídlech se o vraždách obvykle moc nehovoří. Mallowan Hall, kde žije Agatha Christie a její manžel Max, je však výjimkou. A zdejší svérázná hospodyně Phyllida Brightová s potěšením zločiny rozebírá se svou zaměstnavatelkou. Když v sousední vesnici na koktejlové party, pořádané pro účastníky prestižní soutěže ve psaní, již organizuje klub slavných autorů detektivek, dojde k vraždě, je to příliš zajímavé a lákavé, než aby jí Phyllida odolala. Ale zároveň v sobě skrývá plno úskoků a nebezpečí, protože každý host zde je expertem na vraždy – a na to, jak ji provést dokonale. 



Agatha Christie - Zlověstné jaro

Kniha by měla vyjít: 3.4.2024

Kolekce povídek s jarní tematikou od královny klasické krimi. Příroda se probouzí ze zimního spánku, mrazivé počasí střídají dešťové přeháňky, nastává čas klíčení – žel platí to i pro zločiny všeho druhu. Hercule Poirot, slečna Marplová, Tommy a Pentlička i další detektivové z pera Agathy Christie tak musí také v tomto období čelit vražedným spiknutím, loupežným plánům či děsivým nočním můrám – vzpomínku na jednu vlastní, skutečnou připojuje v předmluvě sama autorka. 



Eva-Maria Bastová - Pekařky: Cukrové roky

Kniha by měla vyjít: 3.4.2024

Bielefeld rok 1914. Podnik rodiny Meisterových vzkvétá, vynález kypřicího prášku znamenal obrovský úspěch. Julius, syn zakladatele továrny, dokončil studium chemie a chystá se nastoupit do vedení firmy. A ještě předtím se hodlá oženit s Lotte, svou velkou láskou. Krátce nato ale vypukne 1. světová válka a Julius je povolán na frontu, zatímco Lotte doma čeká jejich společné dítě. Její obavy se naplní, když jednoho dne dostane strašlivou zprávu... 



Sarah Larková - Zvěrolékařka: Odvážné cesty

Kniha by měla vyjít: 3.4.2024

Tři mladé ženy kráčejí navzdory všem překážkám neochvějně za svým cílem. Následujte dcery zvěrolékařek Daphne, Grit a Helenu do Austrálie, Konga, na Nový Zéland a na Krétu a dočkáte se finále silného rodinného příběhu. 



Laurie Lico Albanese - Hester

Kniha by měla vyjít: 5.4.2024

Živý obraz ženy, která inspirovala tragickou hrdinku románu Nathaniela Hawthorna Šarlatové písmeno. Mladá švadlena Isobel Gambleová žije se svým manželem, lékárníkem Edwardem, v Glasgow. Edward však propadne kouzlu opia a topí se v dluzích, takže musí oba opustit Skotsko a začít znovu v Novém světě. Jenže pouze několik dní po příjezdu do Salemu se Edward připojí k odplouvající lodi jako zdravotník a zanechá svou ženu samotnou a bez peněz. Když se Isobel setká s mladým Nathanielem Hathornem, okamžitě je to k sobě táhne. Jeho pronásleduje stín předků, kteří posílali nevinné ženy na šibenici, a ji zase trápí její neobyčejné nadání, za nímž se ukrývá rodinné tajemství. 



Diane Chamberlainová - Poslední dům v ulici

Kniha by měla vyjít: 5.4.2024

Manžel architektky Kayly Carterové zahynul po tragické nehodě při stavbě vysněného rodinného domu. Zdrcená žena však musí zůstat silná kvůli jejich čtyřleté dcerce. Do novostavby se zdráhá nastěhovat, a když ji od toho zrazuje i podivná žena v červené paruce, která za ní přijde až do kanceláře, málem ji poslechne. Je jasné, že tajemná neznámá má k místu nějaký vztah… Jenže Kayla touží zůstat manželovi nablízku. Nakonec se tedy do domu nastěhuje a spřátelí se s novou sousedkou, starší paní Ellie Hockleyovou. Ta má tajemství, která se táhnou už téměř padesát let. Je Ellie na cestě za nápravou křivd minulosti? A skrývá k nim poslední dům v ulici klíč? 




John Grisham - Soudcův seznam

Kniha by měla vyjít: 8.4.2024

Nejpřekvapivější a nejmrazivější thriller Johna Grishama! Vyšetřovatelka Lacy Stoltzová se setkává s tajemnou ženou, která je tak vyděšená, že používá několik pseudonymů. Její otec byl před dvaceti lety zavražděn a ona má podezřelého, jímž je od té doby posedlá. Dotyčný muž je prohnaný, trpělivý a vždy o krok napřed. A jeho obětí je pravděpodobně mnohem víc. Je nejprohnanější ze všech sériových vrahů. Zná kriminalistiku, policejní postupy a především: zná zákony. Má seznam se jmény svých obětí a cílů, všech lidí, kteří měli tu smůlu, že mu zkřížili cestu a nějak mu ublížili. Jak ho může Lacy pronásledovat, aniž by se stala další položkou na jeho seznamu? 



Stefan Ahnhem - Jizvy plné beznaděje

Kniha by měla vyjít: 10.4.2024

Nový temný případ od autora bestsellerové série s Fabianem Riskem. V apartmá luxusního stockholmského hotelu někdo zabil úspěšnou influencerku. Šlo o chladnou popravu, nebo se tu šeredně zvrtly erotické hrátky? Případ dostává na starost Malin Rehnbergová, někdejší Fabianova kolegyně, která právě prochází profesní i rodinnou krizí. Podezření padá na agresivního stalkera, pak však dojde k další vraždě a Malin začne odkrývat souvislosti obou zločinů. Smrtelně nebezpečné souvislosti… Ve hře se ocitne mnoho životů – včetně jejího. 



Jules Wake - Trable s láskou

Kniha by měla vyjít: 11.4.2024

Příběh lásky s velkou překážkou od autorky, kterou znáte jako Julii Caplinovou

Jules Wake, která je známá také pod pseudonymem Julie Caplinová, opět nabízí příběh o lásce, které stojí v cestě spousta překážek. Když Jess potká na zahradní párty Sama, začne to mezi nimi nebezpečně jiskřit. Vzájemné sympatie jsou zřejmé, přesto se zdráhají naplno projevit vzájemnou zamilovanost. V cestě jim totiž stojí influencerka Victoria, která si hráče kriketu nárokuje i potom, co vztah s ní ukončil. Jess ze zkušeností vlastní matky moc dobře ví, jaké trauma může způsobit, když se objeví někdo třetí. Dokud nepochopí poměry ve vlastní rodině, nemůže prožít plnohodnotný vztah. Zaslouží si lásku, když kvůli ní musí ublížit někomu jinému? Jess ani Victoria nechtějí být „tou druhou“, ale „tou první“ může být jenom jedna z nich. 



Laura Lee Guhrke - Popelka z knihkupectví

Kniha by měla vyjít: 11.4.2024

Elegantní vévoda, majitelka knihkupectví a divoká sázka! Evie Harlowová vede malé knihkupectví v Londýně, což je největší dobrodružství, v něž může doufat neprovdaná žena bez vyhlídek na sňatek. Dokud ovšem do jejího obchůdku nenakráčí Maximillian Shaw, vévoda z Westbournu, s jistou nabídkou: aby vyhrál sázku s přáteli, promění ji v diamant společenské sezony. Vévoda je možná až ďábelsky atraktivní, ale Evie nemá v úmyslu jeho směšnou nabídku přijmout. Když však její obchod postihne katastrofa, nemá na vybranou než se vrhnout do světa vyšší společnosti.



Hanna Caspian - Panství Greifenau: Noční oheň

Kniha by měla vyjít: 17.4.2024

Srpen roku 1914: začíná první světová válka. 

Mladý hrabě Konstantin je naverbován na frontu. Jeho otec není schopen statek řídit, takže ho vbrzku vysoce zadluží. Manželský svazek jeho sestry Kathariny se synovcem císaře Ludwigem von Preußen se tak stává otázkou přežití. 

Katharina ovšem stále touží po sňatku se svým drahým Juliem, synem průmyslníka. Ale opravdu ji miluje, nebo plánuje Katharinu jen využít, aby mu umožnila vstup do vyšší společnosti?

I Konstantin si nakonec pokládá otázku, na které straně společnosti bude stát, pokud válku přežije… 

Krásná i tragická sága z panství v Zadních Pomořanech pokračuje dalším strhujícím dílem. 



Karin Lednická - Šikmý kostel 3

Kniha by měla vyjít: 18.4.2024

Jak dlouho trvá válka po tom, co skončí? 

Navždy, pokud jí člověk prošel. Ptejme se spíše, jak může zaplnit prázdnotu po zavražděných blízkých nebo po uneseném dítěti. Čím bude zahánět vzpomínky na děsivý teror Němců nebo nechtěnou tělesnou lásku Rusů. Někdo všechno zamkne na dno duše a ráno co ráno si namlouvá, že co bylo, bylo, teď je prostě třeba jít dál. Jiný se nechá zahltit žalem; další přetaví prožité v nenávist. A ještě jiný ve víru, že to bude právě on, kdo pomůže vytvořit nový, lepší svět. 

Jak dlouho trvá, než člověk přijde o iluze? 

Tím déle, oč horoucněji se k nim upínal. Možná začne váhat při prvních soudružských podlostech, možná prozře až poté, co kvůli zběsilému plnění plánu začnou umírat lidé a následný monstrproces přenese vinu na ty, kteří se nesmyslné honbě za tunami uhlí snažili zabránit. Pak už bude záležet jen na něm, jestli zahořkne, uchýlí se k prospěchářství, anebo se pokusí znovu nalézt společnou řeč s těmi, kteří věděli (nebo přinejmenším tušili) od samého začátku. 

Jak dlouho trvá, než člověk uteče do rezignace? 

Dokud nezjistí, že už mu zbyla vůle a síla jen na to, aby se uzavřel do čtyř zdí vlastního života. Tam si může zpočátku nalhávat, že na něj vnější svět nedosáhne, pokud zásadně neporušuje jeho pravidla. Aby nakonec zjistil, že právě v této úvaze se dopustil největšího omylu.

A jak dlouho trvá, než se ztratí dvacetitisícové město? 



Una-Mary Parker - Sestry Granvillovy

Kniha by měla vyjít: 19.4.2024

První díl trojdílné ságy. Píše se rok 1935 a rodina Granvillových si užívá výsad honosného života. Rosie Granvillová a její mladší sestra Juliet jsou uvedeny do londýnské společnosti na extravagantním plese debutantek a od té doby se o nich ve městě mluví. Obě soupeří o to, která z nich se lépe vdá. Bez ohledu na následky. Když se však Juliet zaplete do několika skandálů, ona i Rosie záhy zjistí, že jejich vlivní rodiče úplně všechno ututlat nedokážou. A aby toho nebylo málo, začátek druhé světové války je na spadnutí…



Lenka Potůčková - Dálnice

Kniha by měla vyjít: 19.4.2024

Autorka úspěšné knihy Návrat nežádoucí tentokrát sleduje osudy jedné české rodiny v letech 1984–1990. Matka Renata se nevrátí ze zájezdu do Rakouska, aniž o její emigraci věděli její manžel Richard, dcera Simona a syn Marek. Celé rodině se tak převrátí život naruby. Octnou se v hledáčku StB – Richard je šikanován bezpečností a přeřazen na horší místo, Simona těžce snáší odchod matky, zanedbává učení, a nakonec není přijata na oděvní průmyslovku, po níž toužila, Marek, studující na UK medicínu, je vyloučen ze školy a musí nastoupit na vojnu. Každý se se ztrátou Renaty vyrovnává po svém, nejhůře dopadne Marek, jenž na konci vojny kvůli osobním výhodám podepíše spolupráci s StB. V roce 1990 Renata přijíždí do Prahy. Jaké bude její setkání s bývalým manželem a dětmi? 



Jennifer Rosner - Cesta za domovem

Kniha by měla vyjít: 24.4.2024

Kam patříte, když vám ukradnou minulost? To je otázka, kterou řeší čtyři protagonisté – Roger, Ana, Oskar a Renata. Kniha vychází ze skutečných příběhů židovských dětí, které byly v době druhé světové války odebrány – dobrovolně či nedobrovolně – ze svých rodin. 

Roger vyrůstá ve francouzském klášteře, je pokřtěn a cítí se být křesťanem. Nesmírně zvídavý a inteligentní chlapec píše vlastní příběhy a vyměňuje si hádanky se svým nejlepším kamarádem Henrim. Když ho po válce hledají příbuzní, církev se ho snaží skrývat, ale nakonec jej na základě soudního rozhodnutí vydá rodině, která žije v Jeruzalémě. 

Ana nikdy nezapomíná na své milující rodiče, kteří ji a jejího maličkého bratra Oskara zachránili ze židovského ghetta a svěřili do péče polské křesťanské rodiny. Pro Oskara se stane jeho nová rodina jedinou rodinou, kterou v životě poznal. Když jsou po válce v podstatě uneseni ženou, která pracuje pro organizaci zaměřující se na navrácení židovských dětí do Židovského státu, je Ana šťastná a cítí se konečně doma. Oskar však své místo v nové společnosti hledá obtížně a na svou „původní“ rodinu nikdy nezapomíná. 



Gareth Moore - Tajemný Edgar Allan Poe: Sbírka hádanek

Kniha by měla vyjít: 24.4.2024

Vstupte do podivného světa Edgara Allana Poea a ponořte se do záhadné mysli tohoto mistra děsuplných příběhů. Vydejte se spletitým labyrintem znepokojivých vidin a halucinací, hledejte skryté významy slov, dedukujte, pátrejte a snažte se odlišit fantazii od reality – jedině tak odhalíte tajemství opuštěného kostela, skryté komnaty, poutníka v zahradě smrti a řady dalších záhad. 



Jame Lovegrove  - Sherlock Holmes a Ďáblův prach

Kniha by měla vyjít: 30.4.2024

Píše se rok 1884 a paní Hudsonová se obrátí na Sherlocka Holmese poté, co je otráven nájemník její staré známé. Policie podezírá paní domácí, paní Hudsonová však trvá na tom, že její přítelkyně je nevinná. 

Holmes a Watson při vyšetřování zjistí, že dotyčný nájemník, úředník, který se nedávno vrátil z Indie, žil v téměř úplné izolaci a že jeho posledním činem bylo napsání tajemné zprávy na útržek papíru. Hádanky se hromadí, protože na místě činu se objevuje zestárlý lovec velké zvěře Allan Quatermain. 

Slavný muž mysli a legendární muž činu utvoří prazvláštní tým, aby rozpletli případ plný korupce, pomsty, a něčeho, co nelze popsat jinak než jako magii... 



Elena Collins - Strom čarodějnic

Kniha by měla vyjít: 30.4.2024

Přítomnost 

Když se Seleně rozpadne vztah a spolu s ním i sny o budoucnosti, zatouží malířka z Manchesteru po dovolené. Chata Trnka jako by vypadla z pohlednice a zdá se být tím pravým místem, kde Selena zapomene na všechny své problémy. A tak se s přicházejícím jarem nastěhuje do svého nového domova. Ale už zanedlouho k ní začne promlouvat minulost. Chata Trnka ukrývá tajemství, která nehodlají zůstat ukrytá. 

1682 

Grace Cotterová netouží po ničem jiném než po muži a rodině. Je sice spokojená se svou prací na statku, ráda pečuje o otce a od báby Bett se nechává zasvěcovat do léčivých praktik, i tak ale stále touží po lásce. Jenže doba snílkům nepřeje a pomluvy i klepy dokážou přivodit smrt. Jediná chybička může Gracein osud navždy zpečetit… 

Dvě ženy od sebe dělí tři sta let a přes to je k sobě svede dům plný krve a kouzel. Graceina duše touží po odpočinku a jen Selena jí v tom může pomoci. 


22 komentářů:

  1. Nikolko, děkuji za opět báječně zpracovaný přehled knižních novinek.
    Moc se těším na třetí díl Šikmého kostela a také na novou knihu Sandry Brown a samozřejme Stefana Ahnhema. Jeho série s Riskem byla úžasně čtivá.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se na Šikmý kostel moc těším, Alenko. Jizvy plné beznaděje mě taky zaujaly.
      Hezký den. 🙂

      Vymazat
  2. Moc se těším na Jizvy plné beznaděje, sérii s Fabianem jsem měla moc ráda, tak jsem zvědavá :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  3. Nikolko,to je úžasných knížek.Některé spisovatelky znám a hlavně se těším na třetí díl Šikmého kostela.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šikmý kostel v naší knihovně nesmí chybět.
      Hezký den, Jituško. 🙂

      Vymazat
  4. Mám ráda tvé přehledy, Nikolko. Už mi několikrát pomohly vybrat dárek.
    Děkuji a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Potřebovala bych doplnit čtecí zásoby. Na dovolené jsem docela hodně četla. Takže díky moc za tipy. Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Zaujala mě kniha Cesta za domovem a Dálnice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cestu za domovem bych si ráda koupila a o Dálnici uvažuju. 🙂

      Vymazat
  7. Zrovna zítra jdu do knihupectví, tak jsem zvědavá, na co narazím. Vůbec jsem nevěděla, že bude Caplinová vydávat novou knížku. To se na ni moc těším!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě sis koupila zajímavé knizky. Já se konečně po týdnu dneska dočkám objednávky z Dobrovského, takže se taky těším. 🙂 Dorazil mi i Knižní klub - vypadá to, že budu mít nějakou dobu co číst.

      Vymazat
  8. Nikolko, díky za tipy, určitě bych si vybrala - Agatha Christie, Sherlock Holmes, Edgar Allan Poe... Šikmý kostel jsem četla jen první díl, tak snad se někdy dostanu i k těm ostatním.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Agathu postupně kupuji, ale v tomhle případě se podívám, jestli povídky už nemám v jiných knížkách. Sherlocka z téhle řady jsem ještě nezkoušela, ale časem bych to ráda napravila. Poe je jeden z mých nejoblíbenějších, takže se podívám i po něm. Šikmý kostel bude určitě stát za to - prababička už četla oba díly a byla spokojená. Na mě čekají obě knihy. 🙂

      Vymazat
  9. Mě by zajímal ten Edgar Allan Poe. Před nedávnem jsem koukal na The Pale Blue Eye, film s Christianem Balem, ve kterém si tohohle básnícího týpečka zahrál Harry Melling.

    Jinak odkud bereš informace o vycházejících knihách, jestli se můžu ptát? Sleduješ weby jednotlivých nakladatelství?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mě kniha zaujala, ale musím se v knihkupectví podívat na obsah povídek, protože už doma jednu povídkovou sbírku mám. Děkuji za tip, ráda se na film podívám, pokud to bude možné. Já viděla Podivný experiment - ten se mi líbil a doma mám Havrana, který je taky fajn.

      Ano, sleduji weby, kde postupně vybírám jednotlivé knížky.

      Vymazat
  10. Já se neskutečně těším na třetí díl Šikmého kostela :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  11. To je zase plno hezkých novinek :).

    OdpovědětVymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...