středa 1. května 2024

Brzy na knižních pultech

Máme tady květen a spolu s ním tipy na čtení. Pojďme se podívat, co vychází.



Začnu českou současnou literaturou - Svátek hada.
Thriller Všude samí lháři a společenský román Druhé dítě. Od autorky možná znáte také Mlčenlivé ženy a Matka, jakou jsem mohla být.
Historické romány Dobrou noc z Paříže a Anna Svídnická: Krásná Anna  - nečekaná láska Karla IV..
Společenské romány Marilyn: Soukromý život ikony Hollywoodu a Vše, čeho lituji.
Dále romantika Moje velké řecké léto a biografie I v pekle potkáš anděly.
Romantika Tajná láska, historický román Odvaha a společenský román Biják: Jak se dělá velkofilm, na který se velmi těším.
Následuje rovněž společenský román Bez důvodu.
Historický román Dcera vandrovní apatykářky - závěrečný díl série Vandrovní apatykářkaapatykářka a thriller Noční dům
Společenský román Zlodějka jahod. Od autorky určitě znáte román Čokoláda.
Dále opět společenský román Anglické chůvy: Katie a její sen o svobodě - závěrečný díl série Anglické chůvy.
U společenských románů ještě zůstanu - Vila v Itálii - již jedenáctý díl série Romantické útěky. Pokud dáváte přednost napínavějšímu čtení, zkuste thriller Až na věky.
Společenský román Dopisy od babičky.
A na konec rovněž společenský román Tajemství zamčené knihovny.



Lucie Hlavinková - Svátek hada

Kniha by měla vyjít: 2.5.2024

Osudy uštknuté dobou. Příběh inspirovaný skutečným vyprávěním. 

Osudy uštknuté dobou. Nový historický román od autorky bestselleru Kdo šije u Podolské? inspirovaný skutečným vyprávěním. Mrazivé ulice Moskvy, bezútěšný gulag, bojiště druhé světové války i poválečná Praha. Tam všude zavanou dějiny trojici přátel vyrůstajících v nedotčené přírodě Podkarpatské Rusi. Bezstarostné dětství se pro Helenu, Michala a Romana proměnilo v hýčkanou vzpomínku. Během strastiplného putování podstupují řadu zkoušek, ale také zažívají záblesky naděje a lidskosti. Jenže v jedovatých časech se pod maskou člověka může skrývat charakter hada… 



Shari Lapena - Všude samí lháři

Kniha by měla vyjít: 3.5.2024

Další bravurní příběh od královny rodinných psychothrillerů. Z městečka Stanhope doslova sálá klid a bezpečí. Než se ztratí devítiletá Avery, dcera místního bezúhonného lékaře. Než se zjistí, že její otec William ji krátce před jejím zmizením uhodil. A že udržoval tajný poměr se ženou bydlící o několik bloků dál. William se stane podezřelým číslo jedna, ale ne jediným. Někdo Avery viděl nastupovat do auta jednoho mladíka. A své nejlepší kamarádce tvrdila, že má staršího přítele. Najednou tady každý na někoho něco ví. Ale dá se tu vůbec někomu věřit? A připravit se na pravdu o tom, co se stalo s Avery? 



Kerry Fisherová -  Druhé dítě

Kniha by měla vyjít: 3.5.2024

Jo má náročnou práci a s manželem vychovávají dospívající dceru, se kterou to začíná být čím dál složitější. Zrovna když se ocitne ve fázi, kdy se na ni starosti valí a má pocit, že horší to být nemůže, její nejlepší kamarádka Ginny zemře. Proti vůli manžela se Jo rozhodne, že se ujme kamarádčina syna Victora a vychová ho jako vlastního. Navzdory obavám má Jo pocit, že je to její povinnost: Ginny byla samoživitelka, a kromě Victora žádnou rodinu neměla. O dospívajícího chlapce se tak nemá kdo postarat. Victorův příchod však nabourá křehkou harmonii rodiny a rozšíří trhliny, které se začaly už dávno objevovat v jejím životě i v malé venkovské komunitě. Na povrch se pozvolna dostává tajemství, které zůstávalo dlouho skryté, a jeho odhalení může mít zničující následky. 



Jane Healey - Dobrou noc z Paříže

Kniha by měla vyjít: 6.5.2024

Paříž, 1939. Hollywoodská herečka Drue Leytonová je šťastně vdaná za Francouze Jacquese Tartiera. Když však jejího muže vyšlou do Bretaně coby spojku britské armády, ocitá se mladá žena opuštěná a ztrápená v cizím městě. Na svou slávu a kariéru teď nedosáhne, proto přijímá příležitost, která její život změní už navždy. Spřátelí se s ostřílenou válečnou novinářkou Dorothy Thompsonovou a na popud politického agenta Jeana Fraysse se zapojí do rozhlasového vysílání do Spojených států. Cílem je vyburcovat Ameriku z apatie a v době, kdy jsou nacisté na postupu, prosadit odboj a pomoc ze strany USA. Drue a Jean se však stanou podezřelými a sám Hitler jim pošle jasný vzkaz: až bude Francie dobyta, bude Drue popravena. 



Hana Whitton - Anna Svídnická: Krásná Anna  - nečekaná láska Karla IV.

Kniha by měla vyjít: 6.5.2024

Anna Svídnická zdědila po matce nevšední krásu a po otci zase důležitá území. Není proto divu, že ruku nejkrásnější ženy Evropy chce pro svého syna Václava získat i český král Karel IV. Po Václavově náhlé smrti se o Annu rozhodne ucházet sám, a to pouze z jediného důvodu – aby získal její strategicky významné državy a upevnil tak své postavení. Stačí však první setkání s okouzlující Annou a z mocného panovníka se stane její oddaný vazal. 



Claudia a Nadja Beinertovy - Marilyn: Soukromý život ikony Hollywoodu

Kniha by měla vyjít: 10.5.2024

Los Angeles 1942. Dětství Normy Jeane je osamělé a nuzné, jejím útočištěm jsou filmy s hollywoodskými herečkami, o tolik sebevědomějšími, než je ona sama. Později si ji jeden fotograf vyhlédne jako modelku. Před jeho objektivem Norma srší životností, její komplexy jsou zapomenuty. Nejdřív se ale musí osvobodit od prudérnosti své doby, aby se stala tou, kterou zná celý svět – Marilyn Monroe, největší ikonou světové filmové historie.



Mikki Brammer - Vše, čeho lituji

Kniha by měla vyjít: 10.5.2024

Když Clover během dramatického vyprávění o Králíčkovi Petrovi viděla zemřít svého učitele, začala pociťovat silnější pouto k umírajícím než k živým. Poté, co na onen svět odejde i její milovaný dědeček, který ji vychoval, rozhodne se stát úmrtní dulou, společnicí doprovázející klienty během posledních chvil jejich života. Smrt druhých ji ale zaměstnává natolik, že jí nezbývá čas na život. Většinu volných dnů tráví sledováním romantických filmů ve společnosti svých mazlíčků a nemá téměř žádné přátele. Poslední přání jisté kurážné staré dámy ji však vyšle na cestu za odhalením jednoho zapomenutého milostného příběhu. Během komplikovaného bádání si Clover musí ujasnit, co skutečně chce, a zda najde odvahu vydat se vstříc vlastnímu šťastnému konci. 



Sue Roberts - Moje velké řecké léto

Kniha by měla vyjít: 15.5.2024

Bezstarostná Mandy, které je kousek pod třicet, si myslela, že bude navždycky provdaná za svou první lásku Dannyho. 

Když zjistí, že ji její dokonalý manžel podvedl, uvědomí si, že přišel čas provést velké změny. Ale co teď Mandy udělá, když je poprvé ve svém dospělém životě svobodná? 

Mandy, která se rozhodla najít zase svou jiskru, sedne do letadla, připravená na dobrodružství a druhou šanci na štěstí. Utéct na řecký ostrov zalitý sluncem, ke třpytivému modrému moři, na zlaté pláže a ke skvělým koktejlům, je přesně to, co potřebuje. 

Během neplánovaného léta se Mandy má jako nikdy v životě. Najde si v hezké malé vesnici u Středozemního moře nové přátele. Ale brzy si uvědomí, že i ráj má své problémy… 

Dokáže prázdninová romance opravdu uzdravit její zlomené srdce? Nebo ji někdo z jejího starého života přivolá zpátky domů? 



Milan Kopecký - I v pekle potkáš anděly

Kniha by měla vyjít: 15.5.2024

Etel bylo deset, když do jejího života vtrhla válka. Netušila, že se právě stala úhlavním nepřítelem člověka, který hlásal cosi o čistotě rasy. Netušila, že i ona by měla být zodpovědná za všechno špatné, co se ve světě dělo, a že by za to měla zaplatit cenu nejvyšší. Etel však přežila – přežila Osvětim, Dachau i čtrnáctidenní pochod smrti. Přežila, protože měla to, co bylo základem přežití: štěstí. A kromě toho potkala člověka, který rozhodl, že jejím osudem nebude smrt, ale život. 



Lisa Kleypas - Tajná láska

Kniha by měla vyjít: 16.5.2024

Volně předchází příběhům Čekanek! 

Lady Aline Marsdenová měla jako dcerka ze šlechtické rodiny jediný úkol: uzavřít výhodný sňatek s mužem z nejvyšší společenské vrstvy. Navzdory urozenému původu však dala svou nevinnost otcovu podkonímu Johnu McKennovi. Takovýto románek je ovšem v očích tradiční šlechty něčím zcela neprominutelným. Mladí milenci jsou vystaveni mocnému hněvu pana Marsdena, který hodlá opovážlivci ze stájí zničit život. Ve snaze zmírnit otcův vztek Aline předstírá, že z její strany šlo jen o chvilkové poblouznění, nikoliv o skutečný cit. Její šaráda slaví úspěch – John je pouze vykázán z panství.

O několik let později se někdejší sluha vrací z Ameriky jako zámožný muž. Je ještě přitažlivější než dřív a má ďábelský plán: pomstít se ženě, která roztříštila jeho sen o čisté lásce. Neví, že Aline to udělala pro jeho dobro, a především netuší, že i po tak dlouhé době to mezi nimi bude jiskřit jako tenkrát. John tak stojí před nesnadným rozhodnutím – má uskutečnit svůj pomstychtivý záměr, nebo riskovat celý svůj nový život pro svou první a jedinou lásku? 



Markéta Lukášková - Odvaha

Kniha by měla vyjít: 16.5.2024

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? 

Je odvaha říct ano, nebo je odvaha říct ne? Mladá Židovka Ada si svůj život po válce představovala jinak. Byla nucena odejít z vysněné školy, stará se o nemocnou matku a zjišťuje, že komunisté mají s jejím původem stejný problém, jako měli nacisté. Když se jí naskytne příležitost svůj život změnit za cenu morálního selhání, stojí před těžkou volbou. Má říct ano a žít, jak chce, nebo říct ne a uchovat si čest? A má vlastně v té šílené době nad svým osudem nějakou moc?



Tom Hanks - Biják: Jak se dělá velkofilm

Kniha by měla vyjít: 16.5.2024

Zábavný i dojemný román z filmového světa v režii oscarového herce Toma Hankse 

Zábavný i dojemný román z filmového světa v režii oscarového herce Toma Hankse. Úvodní scéna: Píše se rok 1947. Nečekaná návštěva strýce Boba, bývalého mariňáka, zanechá v pětiletém Robbym silný dojem. Střih: Rok 1970. Z Robbyho je tvůrce undergroundových komiksů. Opětovné setkání se strýcem inspiruje jeho nové dílo. Střih: Současnost. Úspěšný režisér objeví hipísácký komiks ze sedmdesátých let a začne podle něj točit akční trhák. Na place se sejdou arogantní představitel hlavní role, krásná superhrdinka a houf dalších postaviček – od herců po členy filmového štábu. Kamera jede… Akce! 



Catherine Bennetto - Bez důvodu

Kniha by měla vyjít: 17.5.2024

Brooke se zhroutil svět. Společenský život i kariéru má na bodu mrazu. Její utrápenou dceru ve škole šikanují. A na to, že je jí čtyřicet tři let, tráví až příliš mnoho víkendů u rodičů. Ale důvod toho všeho není žádnou záhadou. Před rokem a půl jí zemřel manžel. Brooke má však jedno tajemství. Smrt manžela, nejhorší věc, která ji kdy potkala, jí přinesla ohromné jmění. Navzdory svému zoufalství si uvědomí, že má moc změnit život své dcery i celý svět aspoň trošku k lepšímu. 



Iny Lorentzová - Dcera vandrovní apatykářky

Kniha by měla vyjít: 20.5.2024

Finále tetralogie o vandrovní apatykářce nás zavede do Benátek a posléze i do Svaté země, která je v pol. 18. století součástí Osmanské říše a vládne jí turecký sultán. Expedice plná nebezpečí připraví Leně, dceři vandrovní apatykářky, i knížeti Friedrichovi četná dobrodružství a také je velmi sblíží. Zejména poté, co je Friedrich odkázán na Lenino léčitelské umění, kterému se naučila od své matky Kláry. 



Jo Nesbø - Noční dům

Kniha by měla vyjít: 20.5.2024

Nesbo v novém žánru! Thriller s hororovými prvky, který vás pohltí.

Čtrnáctiletému Richardovi, který se po tragických událostech přistěhoval k tetě a strýci do městečka Ballantyne, se smůla lepí na paty. Když přemluví spolužáka Toma, aby z telefonní budky někomu náhodně zavolal a vystřelil si z něj, vypadá to jako nevinná lumpárna. Jenže sluchátko vzápětí Toma sežere. Richardovi nikdo nevěří a po zmizení dalšího spolužáka ho čeká pobyt v nápravném zařízení. Jak dokáže, co se doopravdy stalo? A není náhodou všechno úplně jinak? 



Joanne Harrisová - Zlodějka jahod

Kniha by měla vyjít: 22.5.2024

Návrat k postavám z celosvětového bestselleru Čokoláda. Vianne Rocherová se usadila. Lansquenet nad Tannou, místo, které ji kdysi odmítalo, je nyní jejím domovem. Dokonce i kněz Reynaud se stal jejím přítelem. Když však zemře starý květinář Narcisse a odkáže svůj pozemek Viannině zvláštní dceři Rosette, život v ospalém městečku se opět rozvíří. Příjezd Narcissových příbuzných, odchod starého přítele a otevření nového záhadného obchodu, jenž je zrcadlovým obrazem krámku s čokoládou a má vlastní podivné kouzlo… To vše se zdá být předzvěstí nějaké změny. 



Ella Perkins - Anglické chůvy: Katie a její sen o svobodě

Kniha by měla vyjít: 23.5.2024

Závěrečný díl historické série! 

Londýn roku 1911: I ve třetím díle volné trilogie věnované norlandským chůvám sledujeme osudy tří přítelkyň: Joan, Mary a Katie. Na pozadí končící šťastné epochy evropských dějin zažívá Katie spokojené dny s dětmi řecké královské rodiny. Idyla je však brzy přervána balkánskými válkami. Katie odjíždí se svými svěřenci do bezpečí k carskému dvoru do Ruska, ale její moderní výchovné metody naráží na zkostnatělé představy babičky malých princezen. 

Dokáže Katie vytrvat a nezradit ideály Norlandského ústavu? 

Ella Perkinsová dovedla své hrdinky až na práh první světové války a uzavřela osudy všech tří hlavních postav. Mary se musí rozhodovat mezi láskou a prací. Joan je postavena před velkou výzvu a Katie se těžko loučí se svou důvěrnou přítelkyní, velkokněžnou Jelenou. Bezpečí malých princezen je však přednější. A na obzoru se již stahují mračna první světové války. 



Julie Caplibivá - Vila v Itálii

Kniha by měla vyjít: 24.5.2024

Lia vždy snila o tom, že navštíví tyrkysově modré pobřeží Amalfi. Tenhle její sen ale nikdy nezahrnoval setkání s vlastním otcem, o jehož existenci neměla ani tušení. Teď však stojí před branami nádherné vily v Itálii, do které ji odmítají pustit. 

Díky staré fotografii dokáže, že je opravdu dcerou italského herce Ernesta, a situace se změní. Otcův manažer Raphael, naprosto neodolatelný mladý muž s nepřístupným výrazem, se ji rozhodne nespustit z očí a doprovází ji na každém kroku. Kdoví o co téhle cizince s kouzelným úsměvem a nádherně vlnitými karamelovými vlasy vlastně jde.

Dokážou romantické procházky a vychlazené drinky i přes počáteční rozpaky zažehnout mezi Liou a Raphem jiskru? Atmosféra je stále žhavější a není to jen kvůli horkému středomořskému slunci… 



Malin Stehn - Až na věky

Kniha by měla vyjít: 24.5.2024

Mrazivý thriller o tom, jak se život, který jsme považovali za samozřejmost, může vmžiku změnit. Velký den je za dveřmi a Emily má svou luxusní svatbu na zámku do posledního detailu naplánovanou. Nedokáže ovlivnit jen tři faktory: počasí, svou matku Anniku a svého staršího bratra Erika. V den D je počasí na jedničku, ale co moc nevychází, je atmosféra, která mezi hosty začíná houstnout. Dávno pohřbené pravdy pomalu vyplouvají na povrch a staré křivdy z minulosti znovu ožívají. A aby toho nebylo málo, pár minut po půlnoci je na zahradě zámku učiněn děsivý objev… 



Veronika Doušová - Dopisy od babičky

Kniha by měla vyjít: 27.5.2024

Janě bude brzy třicet. Práce bankovní úřednice ji příliš nebaví a také vztah s jejím přítelem není zrovna ideální. Po své babičce Anně právě zdědila starý dům, s nímž bude nejspíš také spousta starostí. A zatímco se snaží vymyslet, co s domem i sama se sebou udělá, začnou jí chodit dopisy, které pro ni její babička sepsala na sklonku života. Jejich prostřednictvím Jana nahlédne do babiččiny třinácté komnaty a díky tomu se začne na svůj život postupně dívat jinýma očima. Anna žije v malé vesnici nedaleko německých Sudet. Píše se říjen 1944 a právě oslavila osmnácté narozeniny. Namísto tancovaček však pomáhá ukrývat partyzány a čelí každodennímu strachu, který s sebou nese právě probíhající válka. Kromě toho ale také prožívá svou první – a zdá se, že osudovou – lásku… 



Frida Skybäck - Tajemství zamčené knihovny

Kniha by měla vyjít: 29.5.2024

Ve staré knihovně v babiččině zanedbaném domku nachází Rebecka deník a svazek dopisů ze čtyřicátých let minulého století, díky nimž začíná chápat, že historie její rodiny je komplikovanější, než si myslela. 

Rebecka utekla z domova před nefungujícím vztahem se svou matkou a neviděla se s ní několik let, ale když se její babička ocitne v nemocnici, je nucena se proti své vůli vrátit zpátky domů do Skåne. V dopisech a deníku začíná ožívat příběh z období druhé světové války. Mladá Anna je zamilovaná do Luci a připravená risknout všechno, když ji požádá o pomoc při tajném transportu dánských židů přes průliv Öresund, aniž by tušila, že ta záchranná akce bude pro ně pro oba osudná. 

Rebecka čte jedním dechem a při tom si uvědomí, že není jediná, kdo se musí vyrovnávat se svou minulostí. Ale co když je už pozdě a rodina nedokáže najít cestu zpátky k sobě?

Román Tajemství zamčené knihovny je dojemný a nadějeplný příběh o tom, jak v životě neustrnout a přes veškeré nesnáze jít dál.

22 komentářů:

  1. Nikolko, děkuji za obsáhlý výběr knižních novinek. 👍👍
    Rozhodně si nenechám ujít Shari Lapenu a Jo Nesba.
    Měj krásné jarní dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Shari se taky těším, Alenko. 🙂
      Hezké jarní dny i tobě.

      Vymazat
  2. No, je tedy opravdu z čeho vybírat - zaujala mne stejně jako Alenku Lapena a Nesbo, určitě i kniha o Anně Svídnické a romantika z Řecka.
    Nikolko, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Mě by asi mohla zajímat ta první kniha, ale vůbec nic nevím o autorce. Jinak hezký článek. :) Tento měsíc vydá Stanford University Press knihu Field Guide to the Patchy Anthropocene, na kterou mám docela zálusk, ale bude za 30 dolarů, což je pro mě strašně moc. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mě kniha zaujala. Ceny knih neřeším, ono to ani nejde, protože bez nich bych si to neuměla představit. Takže já bych si na tvém místě tu knihu přece jen koupila. 🙂

      Vymazat
    2. No, já nejsem buržouz, takže knížka za 30 doláčů je docela významná investice a v tuhle chvíli si ji dovolit nemůžu. :D Ale existuje stahování zadarmo... ;)

      Vymazat
    3. To já taky ne. 🙂 Koupím si jen to, na co mám. Na knihy zadarmo jsem ještě nenarazila, a když, tak za moc nestaly, ale do čteček bývají levnější.

      Vymazat
    4. Psst, zadej si do vyhledávače libgen a dostaneš se skoro ke všemu, minimálně v angličtině. :)

      Vymazat
  4. Vidím, že nás čakajú samé historické novinky. Na novinku od Caplinovej sa veľmi teším, pretože s vydaním knihy príde aj na Slovensko do Bratislavy na autogramiádu a v tom čase budem presne v Bratislave, takže sa veľmi teším <3

    OdpovědětVymazat
  5. Už jsem tu tu několikrát psala - mám v plánu autorku zkusit, když ji všichni tak chválíte. 🙂 Má zavítat i na Svět knihy Praha.

    OdpovědětVymazat
  6. Opět parádní výběr)))
    Hezký týden přeji. Eva

    OdpovědětVymazat
  7. Já miluju spojení knížek a cestování, takže mě zaujal nejvíce titul s Řeckem a pak Caplinová, to je sázka na jistotu :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Caplinovou musím zkusit. Druhá by mohla být příjemná oddechovka na léto. 🙂
      Hezký den.

      Vymazat
  8. Mnoho knížek mě zaujalo, ale rozhodně nejvíc - I v pekle potkáš anděly. Tu musím mít :-) A na Shari se taky těším.

    http://www.jancahala.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Shari se taky těším a ještě na Toma Hankse. 🙂

      Vymazat
  9. Hodně mě zaujala knížka Druhé dítě :).

    OdpovědětVymazat
  10. Knihy o holocaustu jsou moje oblíbené, takže I v pekle najdeš anděly rozhodně nenechám ležet :-) A taky thrillery...
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...