středa 17. ledna 2024

Rok s knihou - přečetla jsem v roce 2023

Rok se s rokem sešel, je tedy čas, abych se s vámi podělila o to, co jsem přečetla v roce 2023.
Jak už to bývá, s některými knihami jsem byla spokojená více, s jinými méně. Ale byl to dobrý rok.



Charles Dickens - Vánoční koleda

Lakomého a bezcitného obchodníka Vydřigroše na Štědrý den večer navštíví tři duchové Vánoc. První ho vezme do doby jeho dětství a mladí, což zapůsobí na lakomcovu citlivou stránku. Druhý, duch současných Vánoc, mu ukáže tři různá místa s cílem vyvolat v něm pocit zodpovědnosti. A třetí, duch budoucích Vánoc, mučí Vydřigroše strašnou vizí budoucnosti, jaká ho čeká, pokud se nepoučí z toho, co viděl, a nezmění se. Vánoční koleda zůstává stále populární a dočkala se mnoha filmových, operních a dalších adaptací. 

Klasický příběh Charlese Dickense znovu ožívá v novém krásném vydání. Pokud jste tuhle knihu ještě nečetli, určitě neváhejte. Za sebe jsem si děj ráda připomněla a užila si jej tak, jako při prvním čtení. Knihu jsem hodnotila plným počtem hvězdiček.



W. Bruce Cameron - Psí Vánoce

Gossovi jsou na první pohled rodina jako každá jiná. Ovšem pod povrchem se všichni potýkají s vlastními, více či méně závažnými problémy. Blíží se Vánoce, když se jednoho dne jejich životy obrátí naruby. Juliana, matka, která od rána do večera jen pečuje o ostatní a zajišťuje veškerý chod domácnosti, vážně onemocní. Ještěže tu je moudrý německý ovčák Winstead a toulavé štěně Ruby, kteří pomohou rodinu stmelit a Vánoce zachránit. Další laskavý, tentokrát vánoční příběh z pera W. Bruce Camerona pohladí po duši nejen každého pejskaře.

Pokud máte rádi pejsky, milé a odpočinkové příběhy s vánoční tématikou, pak je tahle kniha pro vás. Za sebe jsem hodnotila plným počtem hvězdiček.



J. K. Rowlingová - Harry Potter a Kámen mudrců

Příběh Harryho Pottera znovu ožívá. Zcela nové ztvárnění kouzelnického světa od ilustrátora Jima Kaye. Nové, bohatě ilustrované vydání příběhů čarodějnického učně Harryho vás očaruje. Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil… 

Příběh Harryho Potthera a jeho kamarádů Hermiony a Rona nejspíš není třeba představovat. Věřím, že jste viděli film nebo četli knihy... Pokud ne, pusťte se do toho - tahle nesmrtelná série se totiž dočkala nového vydání - velký formát a nádherné ilustrace, díky kterým kouzelný svět v Bradavicích znovu ožívá. Krása! Hodnotila jsem plným počtem hvězdiček.



Agatha Christie - Slečna Marplová: Dvanáct nových případů

Neslavnější vyšetřovatelka z pera Agathy Christie se opět vydává po stopách zločinu – tentokrát ve dvanácti nových povídkách od nejlepších současných autorek napínavých příběhů. 

JANE MARPLOVÁ je postarší dáma z vesničky St. Mary Mead. Vyniká neobyčejnou znalostí lidské povahy a famózní schopností vyřešit i ty nejzapeklitější záhady. Půl století tak činila v detektivkách Agathy Christie – a nyní se po téměř padesáti letech vrací, aby znovu předvedla svou bystrost a důvtip při odhalování těch, kdo páchají zlo. 
Na vánoční večeři u sousedů, během zkoušky divadelního představení v New Yorku, při plavbě zaoceánskou lodí do Hongkongu či v kouzelných kulisách přímořské vily – tam všude, ale nejen tam dojde opět k řadě zločinných událostí, motivovaných láskou, žárlivostí, touhou po bohatství či po pomstě. A jediná osoba, která dokáže přijít pravdě na kloub, je nezdolná slečna Marplová. 
Dvanácti spisovatelkám se podařilo zachovat jedinečnou povahu hlavní hrdinky a zároveň vnést do žánru klasické krimi nové nápady. Všechny povídky jsou tak mistrným důkazem, proč zůstává slečna Marplová dodnes jednou z nejoblíbenějších detektivních postav na světě. 

Pro začátek - tohle není Agatha Christie. Na druhou stranu musím říct, že většině autorek těchto povídek se povedlo jejímu stylu přiblížit. Celkově velmi povedená sbírka, díky které se čtenář znovu setkává s milou slečnou Marplovou. Kniha má navíc překrásnou obálku a ořízku. Bude tak ozdobou vaši knihovny. Za mě plný počet hvězdiček. Vřele doporučuji. 



J. K. Rowlingová - Harry Potter a Tajemná komnata

Magické ilustrace z kouzelného pera Jima Kaye vykreslují druhý příběh Harryho Pottera. Ponořte se do krásných ilustrací plných detailů, které i v druhém díle legendární kouzelnické série vyčaroval Jim Kay, držitel ceny Kate Greenawayové. Když se v Zobí uličce objeví umolousaný domácí skřítek Dobby a naléhá, aby se Harry Potter za žádnou cenu nevracel do Bradavic, pojme Harry podezření, že by za tím mohl být jeho úhlavní nepřítel Draco Malfoy. Splní se Dobbyho předpověď, že se stane něco zlého…?

Tajemná komnata se sešla u nás v knihovně rovnou ve třech vydáních. Tento díl mám asi nejen díky tomu přečtený víckrát. Ale přiznávám, že díky ilustracím je to úplně jiný zážitek z četby. Vřele doporučuji a hodnotím plným počtem hvězdiček.



Hana Wlodarczyková - Božena

"V Itálii rostou pomeranče," podotkla zdánlivě mimochodem sedmnáctiletá Bára během návštěvy, při níž se přišel ucházet o její ruku téměř dvakrát tak starý úředník pohraniční stráže Josef Němec. Jako by tím budoucí známá spisovatelka předznamenala celý svůj život, plný nenaplněných tužeb a snění o zážitcích a krajích, které jí nebylo dopřáno poznat. 
Osu románu Božena, rozvíjejícího motivy úspěšné stejnojmenné televizní minisérie, tvoří vášnivý a v mnohém nešťastný vztah bystré a svobodomyslné ženy s charismatickým, leč tvrdým a neústupným mužem. Čtenář tu poznává úplně jinou Boženu Němcovou, než jakou zná ze školních učebnic. Románové zpracování nabourává její čítankový obraz nepřikrášlovaným popisem Boženina milostného života, který by snad publikum prominulo rozervanému básníkovi žijícímu o sto let později, ovšem nikoli matce čtyř dětí snažící se uspět v mužské společnosti v polovině 19. století. Líčení života v chudobě, věčného stěhování, strachování o život nejbližších a partnerských hádek však obrazu skutečné Boženy Němcové neškodí. Spíše čtenáře napadne, co všechno mohla tato mimořádně nadaná a neohrožená žena dokázat, kdyby k tomu měla zajištěny alespoň trochu slušnější životní podmínky a kdyby už v 41 letech nepodlehla vážné nemoci. 
Příběh je zabydlen skutečnými postavami vlasteneckých buditelů – spisovatelů, novinářů, lékařů, kněží – o obyčejných lidí a přelévá se z měšťanských salonů v Praze či Litomyšli do divoké šumavské a slovenské přírody a také do bukolické krajiny okolo Ratibořic a České Skalice. Krásně ilustruje, za jakých okolností texty Boženy Němcové vznikaly, např. její pohádky, Babička, Obrazy z okolí domažlického... 
Román Božena se dá číst také jako zpráva o touze citlivé a inteligentní ženy po svobodě a o konfliktu mezi snem a realitou. Je to vyprávění o ženě, která by ráda cestovala tam, kde "rostou pomeranče", a která chtěla zažít dokonalou a ničím neomezenou lásku – leč osud rozhodl jinak... 

Pokud znáte minisérii Božena, pak vás tato kniha nejspíš nepřekvapí. Ale pokud chcete legendární spisovatelku poznat blíž, pak je tato kniha pro vás. Už dlouho se mi nestalo, že by mě něco tolik pohltilo. Těšila jsem se na každou stránku - bylo to jedním slovem skvělé! Za sebe hodnotím plným počtem hvězdiček.



J. K. Rowlingová - Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Třetí díl kouzelnické série s ilustracemi Jima Kaye! Harry Potter a jeho kamarádi Ron a Hermiona jsou už ve třetím ročníku bradavické Školy čar a kouzel. Harry se nemohl dočkat začátku školního roku, když ale přijede do Bradavic, panuje tam napjatá atmosféra a strach. Proč? Na svobodu uprchl vězeň z Azkabanu, nebezpečný vrah Sirius Black – prý nástupce lorda Voldemorta, Pána zla. A stopa vede – kam jinam než do školy v Bradavicích. 

Můj nejoblíbenější díl, a to jak ve filmovém, tak knižním zpracování. Začíná to být méně pohádkové a více temné a napínavé. A přesně tohle se mi líbí. Skvělé. Vřele doporučuji. 



Daniel Tammet - Narozen v modrý den

NAVENEK PŮSOBÍ JAKO NEPŘÍSTUPNÍ GÉNIOVÉ. A UVNITŘ? 

Daniel Tammet dokáže to, co jen málokdo na světě. Zvládne se naučit cizí jazyk za týden. Vyjmenuje zpaměti přes dvacet tisíc číslic v čísle π a téměř automaticky řeší komplexní matematické operace. A žije se synestezií – vnímá čísla nebo slova jako pevně spojená s určitými barvami, tvary a strukturami. Jeho životní dráha má však k matematické průzračnosti daleko; výjimečnost totiž zpravidla znamená také nepochopení a osamění, posměch a někdy i šikanu. Narozen v modrý den je autobiografické vyprávění o dětství a dospívání mimořádně inteligentního chlapce s Aspergerovým syndromem, génia, pro něhož jsou obyčejné každodenní situace často neřešitelným problémem. Světový bestseller přeložený do bezmála dvaceti jazyků je příběhem o jedinečném prožívání citlivého chlapce i o společnosti, která jej obklopuje a zároveň ho svými požadavky a představami utváří. 

Ačkoli mi téma autismu není cizí, byla pro mě tato kniha velmi zajímavá. Zaslouží si pozornost. Za sebe doporučuji a už teď se těším na její opětovné čtení. 



J. K. Rowlingová - Harry Potter a Ohnivý pohár

Čtvrté dobrodružství Harryho Pottera v ilustracích Jima Kaye! V Bradavicích se bude konat Turnaj tří kouzelníků. Zúčastnit se ho smí jen studenti, kterým už bylo sedmnáct let, a tak Harry Potter zatím alespoň sní o tom, že turnaj jednou vyhraje. Jenže když o Halloweenu Ohnivý pohár vyřkne své rozhodnutí, Harry s úžasem zjistí, že je mezi vybranými. Čekají ho smrtící úkoly, draci a temní čarodějové, ale s pomocí svých nejlepších přátel Rona a Hermiony to Harry možná… přežije. 

I přes velký formát a v porovnání s předchozími knihami již docela velký počet stran, jsem tuhle knihu přečetla během několika dní. Vtáhlo mě to a nepustilo, dokud jsem nedočetla. Vřele doporučuji.




Robert Bryndza - Osudné svědectví

Detektiv Erika Fosterová se během večerní procházky v okolí svého nového domu v Blackheath ocitá na místě činu. Brutálně zavražděná žena je Vicky Clarkeová, která měla svůj vlastní podcast o skutečných zločinech. 

Poté co se Erika připojí k vyšetřování případu, zjistí, že Vicky pracovala na nové epizodě podcastu o sexuálním predátorovi, který loví mladé studentky v okolí jižního Londýna. Jakmile Erika zjistí, že všechny Vickyiny poznámky a zvukové nahrávky z jejího bytu v době její vraždy zmizely, začíná jí být jasné, že Vicky byla jen krok od odhalení útočníka, jenž ji zavraždil proto, aby nebyl odhalen a dopaden. 

Pak ale přijde šok a Erika musí přehodnotit vše, co si do té doby o Vicky myslela a věděla. A s omezeným množstvím indicií a téměř žádnými důkazy musí najít vraha, než udeří znovu...

Moc jsem se těšila na další titul do série s Erikou Fosterovou. Od této knihy jsem měla velká očekávání, která byla naplněna. Od knihy se nešlo odtrhnout. Robert Bryndza zkrátka umí psát. Hodnotila jsem plným počtem hvězdiček. 



J. K. Rowlingová - Harry Potter a Fénixův řád

Páté bradavické dobrodružství s magickými ilustracemi Jima Kaye Voldemort povstal a nyní v tajnosti verbuje své stoupence. Mnozí kouzelníci návrat Pána zla popírají, ale Harry přesto není sám: na Grimmauldově náměstí v Londýně se schází tajný řád, který bojuje proti temným silám. A složité to bude i v Bradavicích. Nejenže Harryho čekají náročné zkoušky NKÚ, ale také se musí od profesora Snapea naučit, jak se ubránit Voldemortovým útokům na svou duši. A do toho všeho se ve škole začnou odehrávat dosud nevídané změny…

Pátý návrat do Bradavic, poprvé s ilustracemi Jima Kaye a Nella Packera. Pátý díl kouzelnické série jsem si užila ze všech nejdéle, ačkoli celkově to bylo krásných devět měsíců, kde jsem se vracela do svého dětství - bylo mi osm let, když jsem Harryho poprvé viděla. Dodnes si to pamatuji - byli jsme v kině se školou a Vánoce toho roku jsme se se sestrou dočkaly videokazety. Od té doby se stávalo pravidlem, že Harry byl pod stromečkem každý rok. Mé desetileté já se poté zamilovalo do literární podoby - obdivovala jsem a dodnes obdivuji, že to autorka vše tak vymyslela.
Pátý díl v ilustrovaném vydání doplnily vedle Jima Kaye také ilustrace Nella Packera. Bylo zajímavé sledovat, jak každý dotváří děj jinak, a přesto se vzájemně hezky doplňují. Děj byl opět velmi napínavý - postavy nám zase dospěly, takže i mnohem temnější, ale opět skvělý a čtivý. Strávila jsem s touto knihou čas mezi koncem května a listopadu a společně stihla přečíst ještě následujících šest knih. Nejdřív mě trochu mrzelo, že jsem to nestihla ještě když počasí bichlím přálo, nakonec jsem ráda, protože jsem si čtení nejen díky tomu užila. Nejen tuhle knihu doporučuji. Celá série jistě oslovi každého, kdo ji ještě nečetl. Za mě rozhodně plný počet hvězdiček. Už teď se těším na pokračování. Jen si na to ilustrované musíme počkat dýl. 



Susan Stokes-Chapman - Pandora

Londýn, 1799. Dora Blakeová je začínající šperkařka, která žije se svým strýcem v bývalém vyhlášeném obchodě se starožitnostmi svých rodičů. Když je jí doručena záhadná řecká váza, zaujme Doru strýcovo podezřelé chování a požádá o pomoc Edwarda Lawrence, mladého antikváře. Edward vidí ve starověké váze klíč k odhalení své akademické budoucnosti. Dora v ní vidí šanci, jak vrátit obchodu jeho zašlou slávu a uniknout svému zlotřilému strýci. Avšak to, co Edward o váze zjistí, donutí Doru zpochybnit vše, čemu dosud věřila o svém životě, své rodině a světě, jak ho zná. Jak Dora odhaluje pravdu, začíná si uvědomovat, že některá tajemství jsou pohřbena z dobrého důvodu. 

Tenhle román byl skvělý. Nepamatuji si, že bych někdy četla podobný. Věřím, že čtenáře zaujme svou zápletkou. Pokud máte rádi tajemství, napětí a romantiku, pak knihu určitě zkuste. Za sebe hodnotím plným počtem hvězdiček.



Oscar Wilde - Strašidlo cantervillské a jiné povídky

Slavná novela Oscara Wilda, která se dočkala několika divadelních, filmových a televizních adaptací, líčí boj ducha noblesního anglického šlechtice s neomalenou americkou rodinou, která se právě přistěhovala na zámek Canterville. 

Cantervillský zámek má vše, co byste od strašidelného anglického venkovského sídla čekali – stará zaprášená brnění, dřevem obložené stěny, v nichž se ukrývají tajné dveře, a mnoho dalších nástrah. Nadto jeho chodbami dosud bloudí duch sira Simona, bývalého majitele zámku, který návštěvníky straší chrastěním řetězů či krvavými skvrnami na podlaze. 

Noví obyvatelé sídla, americká rodina Otisových, se však kupodivu odmítají bát, což vede k mnoha komickým situacím. Ať už se sir Simon snaží rodinné příslušníky vyděsit sebevíc, jeho snaha přichází vniveč, když Otisovi nechají krev na podlaze vyčistit odstraňovačem skvrn a chrastící řetězy naolejují. A co víc – nebohý přízrak musí snášet kanadské žertíky ze strany malých dvojčat! 

Nakonec mu nezbývá než hledat útěchu v přátelství s Virginií, patnáctiletou dcerou manželů Otisových… 

Příběh, neobvykle vyprávěný z pohledu strašidla, a nikoli strašených, obsahuje pro Wilda typické morální poselství, které je však čtenářům podáno zábavně, vtipně a s nesmírnou lehkostí. 

Soubor pohádek a povídek - přesně takový, jak to umí jedině Wilde. Knížka se mi moc líbila. Vřele doporučuji a hodnotím plným počtem hvězdiček.



Jason Rekulak - Skryté obrázky

Mallory Quinnová začíná ve třiadvaceti nový život. Právě ji propustili z protidrogové léčebny a dostává práci chůvy na bohatém předměstí New Jersey. Má se starat o pětiletého Teddyho, syna Teda a Caroline Maxwellových. 

Mallory si novou práci okamžitě zamiluje. Zabydlí se v zahradním domku, po večerech chodí běhat a těší se ze znovunabyté životní stability. Teddy je roztomilý a plachý klouček, který nedá ani ránu bez skicáku a tužky. Kreslí to, co jiné děti v jeho věku: stromy, králíčky, postavy. Jednoho dne však nakreslí muže, který lesem táhne mrtvou ženu. 

Jak dny plynou, Teddyho obrázky jsou stále zlověstnější a jeho původně primitivní postavy získávají detailnější a realističtější vzhled. Je prakticky vyloučeno, že by něco takového dokázalo nakreslit pětileté dítě. Mallory začíná mít podezření, že se jedná o ozvěny dávné nevyřešené vraždy a že chlapcovu ruku vede nějaká záhadná síla. 

S pomocí pohledného zahradníka a excentrické sousedky se Mallory pokouší rozluštit obrázky a zachránit Teddyho – a zároveň se vyrovnat s tragédií ve své vlastní minulosti. Dřív než bude pozdě. 

Nejsem příznivcem hororů - přečetla jsem jich velmi málo. Ačkoli bych Skryté obrázky nenazvala ani tak hororem, jako spíš duchařským thrillerem, líbily se mi. Jediné, s čím jsem měla trochu problém je konec knihy, nad kterým dodnes přemýšlím, jestli by mohl být reálný - za mě ne. Jinak však nemám knize co vytknout. Za mě čtyři hvězdičky. 



Tomáš Nushart - Neštěkej na svého psa

Cpou se k nám do postele, blátivými tlapami špiní koberce, kradou boty... Ale stejně je milujeme, že? Protože oni nás taky, z celého svého psího srdce. Kniha je určená všem, kdo si chtějí společné chvíle se psím parťákem užít s radostí a vychovávat jej pomocí moderních tréninkových postupů. Tedy bez strachu z trestů, zato tak, jak to mají psi rádi – hrou a metodou pozitivního posilování. Mimo jiné se dozvíte: Které mýty o výchově psů mezi lidmi kolují. Jak používat klikr nebo pamlsky a učit úspěchem. Jakými metodami řešit problémové chování. Proč se psem nacvičit klidné ležení na dece. Jak ho zbavit strachu z hluku nebo samoty. Zkrátka zjistíte, že svého psa můžete naučit i odnaučit spoustu věcí, a to vše nenásilnou formou. Není tohle přesně ten způsob, jak mu jeho lásku oplatit?

Kniha se mi moc líbila. Bylo to trochu jiné, než co jsem doposud četla. Hravé, takže pro naše chlupaté kamarády zábavné. A co je nejdůležitější - s trpělivostí i účinné. 



Ali Hazelwood - Hypotéza lásky 

Když se falešný vztah mezi vědci setká s neodolatelnou silou přitažlivosti, vnese to Olivii Smithové do pečlivě vypočítaných teorií o lásce chaos. 

Olive je doktorandka na Stafordu a jako vědkyně má na všechno předem připravenou hypotézu. Takže trvalý romanticky vztah je něco, čemu zkrátka nevěří. Její nejlepší kamarádka Anh však ano. A přesně to ji dostalo do téhle situace. Právě políbila obávaného doktora Adama Carlsena. Mladého sexy profesora, kterého předchází vlastní nechvalná pověst. Ale pokud by to mohlo Anh přesvědčit, že se její milostný život začal ubírat správným směrem... 

Když Adam souhlasí s tím, že se stane jejím falešným přítelem, je Olivie ohromena. Jejich vztah má stanoveno i datum expirace. Do té doby to nějak přežije. Brzy se koná velká vědecká konference a Olivie by na ni měla vystoupit. Pak se ale stane něco, co ohrozí celou její budoucí kariéru. Adam ji však opět překvapí svou pevnou podporou a ještě pevnějšími břišáky. 

Najednou se tak jejich malý experiment zdá být nebezpečně blízko výbuchu...

Hypotéza lásky není špatná kniha - je to odpočinkové čtení, které se čte dobře. Ideální na léto. Nemůžu se ale zbavit pocitu, že podobných knih už tu bylo hodně a lepších. Pokud však od knihy nebudete nic čekat, zklamaní nebudete. V opačném případě sáhněte raději po něčem jiném. Mě knížka neurazila, ale některé věci mi celkový dojem kazí. Za mě tedy tři hvězdičky.



Agatha Christie - Němý svědek

Tučné dědictví po tetičce – příbuzní už se ho nemohou dočkat, ale tetička jako na potvoru ne a ne umřít, a za života nechce pustit ani chlup. A to přitom všichni peníze tak zoufale potřebují! Nakonec se do toho vloží pes Bob a nastraží na milou Emily past v podobě míčku zapomenutého na schodech. Anebo ho tam nenechal Bob? A byl to vůbec míček? Ale vždyť je to jedno, teta stejně zemřela přirozenou smrtí. Nebo ne? Poté co dostane dopis s prosbou o pomoc, pouští se slavný detektiv Hercule Poirot do pátrání, aby – jak jinak – odhalil pravdu. 

Na začátku roku jsem si malovala, že věnuji Christie více času. Bohužel to nevyšlo, ale jsem ráda, že alespoň jednu knihu tady můžu zmínit, neboť Němý svědek byl naprosto skvělý. Velmi čtivé, svižné a napínavé - jako vždy. Za sebe dávám plný počet hvězdiček a už teď se těším na další Poirotovo dobrodružství.



Kerry Lonsdaleová - Poslední slova

Láska. Zrada. Rodinná tajemství. Mladší sestra Olivie Carsonové, šestnáctiletá Lily, je těhotná. Je nucena k tomu, aby si vybrala – potrat, nebo adopci. Dívka se ale rozhodne raději utéct z domova a nikdy se už nevrátit. Olivii však pravidelně jednou za rok posílá obrázek svého syna Joshe, a to až do jeho třinácti let. Tehdy se zničehonic na prahu Oliviina domu objeví sám Josh. Je vyděšený a má u sebe notářsky ověřené prohlášení od Lily, které začíná slovy: „V případě, že se ztratím…“ Chlapec má problémy s mluvením, ale krásně maluje. Za jeho obrázky se skrývá děsivé svědectví. Proč se najednou objevil a co se stalo s jeho matkou?

Poslední slova jsou mým prvním setkáním s autorkou. S touto knihou jsem strávila celý prosinec a začátek ledna. Nejdřív jsem se do knihy nemohla začíst - nešlo o to, že by mě nebavila, ale autorčin styl psaní je pomalejší, a tak mi trvalo delší dobu se příběhem prokousat. Námět knihy je rozhodně zajímavý, jen to zpracování by na něco málo přes tři sta stran mohlo být jiné. Možná je to záměr, protože je příběh rozdělen do tří knih, ale i přesto si myslím, že by knížce svižnější tempo neuškodilo. Nicméně na pokračování se těším. Do té doby čtyři hvězdičky této knize.




Už teď se těším na všechny knihy, o které se s vámi letos podělím. Budu moc ráda, když se se mnou podělíte o své dojmy, pokud jste některou z knih četli. Nebo se chystáte?

26 komentářů:

  1. Nikolko,krásné knihy,některé jsou mi známé,ale děj bych už asi dohromady nedala.Já mám už delší dobu rozečtenou druhou knihu
    od Březiny,ale vrátily se mi dlouhodobé potíže s očima a tak je nechci moc namáhat.To se týká i PC.Na oční mě objednali až v červnu.Děs.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mezi mě, že musíte čekat tak dlouho. Doufám, že to po kontrole bude lepší. 🙂
      Mějte se hezky, Jituško.

      Vymazat
  2. Nikolko, to je přehlídka parádních titulů! Některé jsem i četla, moc se mi líbí HP , ty ilustrace jsou úžasné...
    Měj příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl zážitek - jsou opravdu krásné.
      Měj se hezky, Helenko. 🙂

      Vymazat
  3. Nikolko ahoj, Ty jsi tak pilná čtenářka ! Četla jsem jen Vánoční koledu a knihy od A.G. Chtěla bych si přečíst Boženu, mám ji zamluvenou v knihovně. Měj se dobře, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vánoční koleda je krásná - máme ji doma dvakrát. Doufám, že se ti bude Božena taky líbit - já jsem byla nadšená. 🙂
      Měj se hezky.

      Vymazat
  4. To je slušná nálož knížek :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spousta jich ještě chybí. 🙂 Doženu snad letos.

      Vymazat
  5. Tak som aj ja prišla k tebe na skok :) Veľmi pekné knihy, knihu "Psí Vánoce" som tiež odporúčala vo svojom Vianočnom výbere, ale nečítala som ju... keď ju niekde nájdem, tak si ju kúpim a ďalšia kniha "Neštekaj na svojho psa..." presne vystihuje to, čo dnes potrebujem. Mám šteniatko a predtým som psa nemala. Nerada na ňu kričím a popravde, čím viac to robím, tým viac to ona chápe ako hru a nie trest alebo pokarhanie :/
    Ešte som neprečítala žiadnu knihu od A. Christie, no "Nemý svedok" vyzerá tiež na nejakého psíka :D :) Ako čerstvý majiteľ psíka teraz lapem po každej knihe so štvornohými miláčikmi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, děkuji za návštěvu, Lucko. 🙂
      Kniha Psí Vánoce je hezké čtení, stejně jako ostatní knihy od autora.
      Neštěkej na svého psa bylo zase něco jiného. Pokud jde o křik, už dávno vím, že takovým přístupem psa nic nenaučím - naopak je to ještě horší. Pes musí dostat jasný povel - teda na Arga to platilo a platí dodneška. Knížka je vlastně o tom, že s trochou trpělivosti jde všechno. Co se mi líbilo, že je to všechno způsobem, který psa baví, hrou.
      Němý svědek je samozřejmě pes. Pokud jsi autorku ještě nezkoušela, začala bych A pak nezbyl žádný - je to samostatná kniha.
      Hezký den.

      Vymazat
  6. Plodný to čtenářský rok))))
    Já čtu teď s Lolou na pokračování HR. Máme stejné vydání jako ty a ilustrace v knížkách jsou úžasné. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to, že ne vždy byl čas... 🙂
      Jak se Lolince líbí? Ilustrace jsou opravdu kouzelné.
      Hezký den, Evi.

      Vymazat
    2. Líbí moc. Čteme ji každý den.

      Vymazat
    3. To jsem ráda. 🙂 Netrpělivě vyhlížím šestou knihu, ale na tu si počkám ještě dlouho.

      Vymazat
  7. Zrovna minulý týden jsem začala z nostalgie s opáčkem Harryho Pottera, byť to je filmové zpracování :).
    Vánoční příběh miluji, líbí se mi i ve filmové animované podobě od Roberta Zemeckise.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My se na filmový maraton Harry Potter teprve chystáme.
      Vánoční koleda je jeden z nejlepších vánočních příběhů - film se mi líbí, animovanou podobu miluju. 🙂

      Vymazat
  8. Žádnou z knížek jsem nečetla, ale spoustu jich znám. Tenhle ilustrovaný Harry Potter vypadá fakt dokonale! Asi ho koupím mužovi příští rok k Vánocům. A já si to samozřejmě taky nenápadně přečtu :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je dokonalý. Věřím, že se ti bude líbit. 🙂

      Vymazat
  9. Zajímavý výběr titulů. :) Hypotézu lásky a Vánoční koledu mám také v plánu číst. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vánoční koleda se ti bude určitě líbit. Pokud jde o Hypotézu lásky, doufám, že budeš spokojená. Každopádně se v obou případech na tvé dojmy těším. 🙂

      Vymazat
  10. Panejo, těch je. Já jsem četla Hypotézu lásky a od Christie se chystám taky nějaké další knihy přečíst :-)

    http://www.jancahala.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže už jsi Agathu zkoušela? To jsem zvědavá na tvoje dojmy. Z Hypotézy lásky jsem si na zadek nesedla, ale ve středu nám dorazila Hlava plná lásky - podle anotace hodně podobné, ale mamka knihu chtěla zkusit, tak si ji taky přečtu, když už je doma. 🙂

      Vymazat
  11. Miluji ilustrované vydání HP. Mám doma 3 díly a těším se na další.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super. Závidím, že vás čtení teprve čeká, ale přeju vám to. 🙂 Doufám, že další kniha vzhledem k okolnostem bude vydána co nejdříve to půjde.

      Vymazat
  12. To je seznam. :) Dickensova Vánoční koleda je klasika, ale nikdy jsem ji nečetl, akorát jsem viděl film s Profesorem X... ehm, teda s Patrickem Stewartem. :D Reálně si myslím, že ze všech těchhle knížek by mě zaujal nejvíc Oscar Wilde. Génius.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme doma Vánoční koledu ve dvou vydáních - obě knihy jsou krásně zpracované a ráda se k nim vracím. Film jsem viděla několikrát i v animované podobě.
      Oscar Wilde je i mým oblíbencem, a tak jsem neváhala, když se kniha z článku objevila v Black Friday. 🙂
      Hezký den.

      Vymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...