čtvrtek 1. června 2023

Brzy na knižních pultech

Máme tady červen a spolu s ním přehled toho, co vychází.



Jako první je tu společenský román Bílý dům na Rýnu  
Dále historické romány Kořist a Ateliér Rosen: Sny nové doby - druhý díl série Ateliér Rosen, romantika Jedno italské léto - od autorky možná znáte také titul Za pět let, dále thriller Dej si na ni pozor.
Následuje opět thriller Řezník a střízlík a společenský román Gala & Dalí: Nerozluční.
Thriller Kam se poděla.
Detektivka Velmi anglická vražda.
Společenský román Mezi mlýnskými kameny a historický román Sňatek lvů.
Dále opět historický román Dcera krále, společenský román Zloděj osudu - třetí díl série Providence Falls a thriller Všechny, které pohřbil.
Thriller Noční host.
Nesmí chybět královna zločinu - detektivka Není kouře bez ohýnku.
A nakonec YA román Tři metry nad nebem.



Helene Winterová - Bílý dům na Rýnu

Kniha by měla vyjít: 1.6.2023

1918: Emil Dreesen se vrací z hrůz první světové války a touží po klidu a kultivovaném životě svého dětství v noblesním hotelu, působišti své rodiny. Avšak doba je rozjitřená: Emila a jeho otce od sebe politicky dělí světy a hotel stojí před bankrotem. Aby Emil hotel zachránil, musí nejen hledat cestu ke smíření s otcem, ale potřebuje i odvahu k překonání sociálních přehrad, nové myšlenky, které posunou podnik moderním směrem, inspiraci a také pomoc a lásku dvou žen, které hodlají změnit svět… 



Dirk Husemann - Kořist

Kniha by měla vyjít: 2.6.2023

Paříž 1939. Francouzskému hlavnímu městu hrozí, že ho Němci začnou bombardovat. Plukovník Pierre Delort, jedinečný armádní stratég, dostane neuvěřitelný úkol. Má z Louvru evakuovat více než tři tisíce maleb, soch a artefaktů, než do města pronikne německá armáda. Zanedlouho se Delortovi přilepí na paty nepřátelská zásahová jednotka a začíná nebezpečný lov po celé zemi. Největší poklad, Monu Lisu, nosí Delort neustále bezpečně zabalený a ukrytý s sebou. A postupně si začíná uvědomovat, proč má ten malý portrét tak obrovský význam pro celý svět… 



Anne Jacobsová - Ateliér Rosen: Sny nové doby

Kniha by měla vyjít: 2.6.2023

Kassel, 1834. V Ateliéru Rosen vládne čilý ruch. Elisa má po svém návratu do Tržní uličky plné ruce práce, nová učnice má ulevit jí i ostatním modistkám. Matka Charlotta není zpočátku novými uchazečkami příliš nadšená – a už vůbec ne nenápadnou Gretou. Zatímco však Greta překvapí netušeným nadáním, Elisa horečně očekává návštěvu svého otce. Když se konečně objeví, doprovází ho veselý student, jemuž se půvabná Elisa na první pohled zalíbí. Brzy však na mladíkovy úmysly padne pochybné světlo – a ožehavé tajemství přivede Elisu opět do velkých potíží... 



Rebecca Serleová - Jedno italské léto

Kniha by měla vyjít: 2.6.2023

Její matka Carol malebné italské pobřeží Amalfi zbožňovala. Co tam čeká na ni? Katy neví, co si počít. Právě jí zemřela matka – nejlepší kamarádka a člověk, kterému mohla zavolat za všech okolností. Brzy spolu měly také jet na dlouho plánovanou dovolenou do Positana, kde Carol kdysi prožila nezapomenutelné léto. Na tuhle cestu čekala Katy roky, ale teď musí vstříc dobrodružství vyrazit sama. Jakmile však vkročí na pobřeží Amalfi, cítí, že se vrací k životu. A pak se zničehonic objeví Carol – zdravá, opálená a třicetiletá. Jak se to mohlo stát? Je něco, co mezi matkou a dcerou zůstalo nevyřčeno? 



Samantha M. Bailey - Dej si na ni pozor

Kniha by měla vyjít: 2.6.2023

Jak daleko jsme schopni zajít, abychom ohlídali ty, které milujeme? Napínavý psychologický thriller o matce, která musí být neustále ve střehu, pokud chce udržet svou rodinu v bezpečí. Sarah Goldmanová toho má hodně, co chce nechat za sebou, zejména Holly Monroeovou, pohlednou mladou chůvu, kterou si s manželem Danielem najali na hlídání jejich malého syna Jacoba. Zpočátku to vypadalo jako dokonalá spolupráce – Sarah měla chůvu, kterou její syn zbožňoval, a Holly našla mateřskou postavu, po jaké vždycky toužila. Sarah však nikdy nepatřila k důvěřivcům, a tak chůvu bedlivě sledovala. Čím víc ji pozorovala, tím víc se dozvídala – až jednoho dne uviděla něco tak šokujícího, že jí nezbylo než utéct. 



Alaina Urquhart - Řezník a střízlík

Kniha by měla vyjít: 5.6.2023

V louisianské zátoce číhá cosi temného: metodický sadista a vrah se zálibou v medicínských experimentech, jenž usilovně pracuje na svém zatím nejstrašlivějším zločinu. Ale naštěstí je zde i excelentní patoložka doktorka Wren Mullerová. Vyzbrojena encyklopedickými znalostmi historických zločinů a dlouholetou praxí v úřadu soudního lékaře se ještě nesetkala s ničím, co by nedokázala vyřešit. Až dosud. Na stole se jí vrší jeden případ za druhým a brzy je vtažena do napínavé hry na kočku a myš s mimořádně brutálním zločincem, který je čím dál troufalejší... Kniha bodovala na debutových žebříčcích New York Times, Wall Street Journal či USA Today a plánuje se její seriálová adaptace! 



Sylvia Frank - Gala & Dalí: Nerozluční

Kniha by měla vyjít: 5.6.2023

Španělsko, 1929. Gala doprovází svého manžela, básníka Paula Éluarda, do rybářské vesnice Cadaqués, kde se náhodně seznámí s o deset let mladším malířem Salvadorem Dalím. Fascinuje ji jeho osobnost a dvorné chování. Postupně ji otevírá pohled do svého zcela odlišného světa - a má oči jen pro ni. Rodící se láska mezi nimi však nezůstane bez povšimnutí a Paul postaví Galu před rozhodnutí. S těžkým srdcem se rozhodne vrátit se s ním a jejich dcerou do Paříže - na Salvadora však nemůže zapomenout… 



Amber Garza - Kam se poděla

Kniha by měla vyjít: 7.6.2023

Napínavý thriller o nejděsivější noční můře každého rodiče. Whitney měla jisté obavy, když vysadila svou stále náladovější dospívající dceru Amelii u domu její kamarádky. Původně ji chtěla doprovodit až ke dveřím a seznámit se s rodiči, ale Amelia odmítla dopustit něco tak trapného a ponižujícího, a tak Whitney místo toho dceři pouze zamávala z auta. Když se však druhý den vrací, otevře jí starší pár, který přísahá, že tu děvčata nejsou a nikdy ani nebyla. Whitney pátrá po Amelii a odhaluje při tom nános lží, které jí dcera namluvila. Zná vůbec tuhle dívku, kterou vychovala? Amelia ovšem není jediná, kdo má tajemství. Mohou mít Whitneyini vlastní démoni něco společného se zmizením Amelie a dokáže matka najít svou dceru dřív, než bude pozdě? 



Verity Bright - Velmi anglická vražda

Kniha by měla vyjít: 9.6.2023

Anglie, 1920. Dobrodružka lady Eleanor poslední roky hodně cestovala ¬– Čína, Peru, Persie – a zrovna dorazila z Afriky do Chipstone, nejspokojenějšího městečka na světě. Trochu neochotně se vrací na chladné a zatuchlé panství svého strýce lorda Henleyho. Co si tady má počít? Pro začátek se aspoň spřátelí se psem Gladstonem... Na procházce za prudkého deště v dálce zahlédne, jak byl zastřelen muž. Než se však dostane na místo, vrah je pryč a tělo zmizelo. Jelikož není oběť, policie je přesvědčena, že si Eleanor vymýšlí. Ta si přísahá, že tuto záhadu odhalí sama. Jenže když jí v automobilu selžou brzdy, jedno je jisté: kdosi si přeje její smrt... Pokud máte rádi vtipné dialogy, okouzlující intriky a jste fanoušky Agathy Christie, tato detektivka je přesně pro vás! 



Milly Johnsonová - Mezi mlýnskými kameny

Kniha by měla vyjít: 12.6.2023

Shay Bastableová je žena ve středním věku, která se obětuje pro druhé. Podporuje svého manžela, stará se o svou matku i o své již dospělé děti. Zapomíná přitom na svůj vlastní život, náhle však přijde šok a vystřízlivění. Zjistí, že ji manžel podvádí s její nejlepší kamarádkou, které také po jejím rozvodu pomáhala. Shay se však brzy vzchopí. Místo aby se hroutila, bere svůj život do vlastních rukou a radikálně ho změní... Emocionální, poutavý a inspirativní román si po svém vydání získal velkou pozornost čtenářů. 



Elizabeth Chadwicková - Sňatek lvů

Kniha by měla vyjít: 12.6.2023

Historický román z bouřlivého období vlády Jindřicha III. Plantageneta (1207–1272), syna neoblíbeného Jana Bezzemka a Isabely z Angouleme. Na pozadí skutečných historických událostí se odehrává příběh dvorní dámy Joanny a nevlastního králova bratra Williama de Valence, kteří uzavřou manželství z politických a majetkových důvodů, okolnosti občanské války je však donutí stát při sobě proti četným nepřátelům a společně bojovat o přežití. Poutavý příběh plný zvratů, politických intrik a dramatických událostí.



Kerry Chaputová - Dcera krále

Kniha by měla vyjít: 14.6.2023

Mladá protestantka Isabelle přežívá se svou matkou v zoufalých podmínkách neustálého trýznění z rukou místních katolíků. Lidé jejich víry jsou mučeni, pronásledováni a nuceni konvertovat k vládnoucímu náboženství. Rebelka Isabelle ale odmítá ponižování už déle snášet. Oddanost víře předků u ní nakonec nenahlodá strach, ale seznámení s katolickým vojákem Jamesem. Jejich sbližování přerve další akt násilí proti protestantům, kteří jsou bez milosti vyhoštěni z města. Dívka po strastiplné pouti Francií zakotví jako služka u katolické rodiny. Tam je však sexuálně napadena, a tak jí nezbývá než pro svou záchranu skutečně konvertovat. Jako katolička totiž může být vyslána do Kanady coby dcera krále. 



Jude Deveraux - Zloděj osudu

Kniha by měla vyjít: 14.6.2023

Pokud ji doopravdy miluje, musí jí zlomit srdce. Když v roce 1844 Liam O’Connor uloupil Coru McLeodovou její osudem předurčené spřízněné duši, Finleymu Walshovi, změnil směr historie. Nyní Liam dostal tři měsíce, aby vše napravil, jenomže se mu zatím nepodařilo dát Coru s Finnem znovu dohromady. Čas dochází a všechno vypadá hůř než kdy dřív. Zatímco Cora, Liam a Finley vyšetřují případ vraždy, ocitnou se v ďábelském milostném trojúhelníku. Finn vždycky miloval Coru. Cora si konečně uvědomila, že chce Liama. A Liam ví, že nemá na vybranou a musí od sebe Coru odehnat, pokud se má vyhnout věčnému zatracení. Andělé se vyjádřili jasně – rovnováha musí být obnovena. Zatímco se Liam zoufale snaží všechno napravit, dochází mu, že jeho činy v minulosti je uvrhly do smrtelného nebezpečí. A někdo znovu zaplatí nejvyšší cenu. Čeká nás velké finále série Providence Falls. 



Victoria Selman - Všechny, které pohřbil

Kniha by měla vyjít: 14.6.2023

Dvanáctiletá Sophie a její matka Amelia-Rose se přestěhují z Massachusetts do Londýna, kde se seznámí s charismatickým Mattym Melgrenem. Ten se rychle stane neodmyslitelnou součástí jejich života a malé Sophii nahradí otce. Když se však ve vztahu obou dospělých objeví problémy, začne v blízkém okolí řádit sériový vrah, který si vybírá velmi specifický typ oběti – ženy, které jako by z oka vypadly Amelii-Rose.

Za tyto sériové vraždy je nakonec odsouzen Matty, ale jeho vina je nadále předmětem spekulací. Nekonečné otázky a nejistota nakonec zničí jak matku, tak dceru. Téměř o dvacet let později obdrží Sophie z věznice Battlemouth dopis, kde se dozví, že Matty umírá a chce se s ní setkat. 

Zdá se, že Sophie konečně dostane odpovědi, po kterých tolik touží. Bude pro ni však pravda vysvobozením, nebo hřebíčkem do rakve?



Heather Gudenkauf - Noční host 

Kniha by měla vyjít: 21.6.2023

Uprostřed smrtící sněhové bouře za ženou přijde nečekaná návštěva.

Autorka knih o skutečných zločinech Wylie Larková nevnímá jako velký problém, když ji sníh uvězní na odlehlé farmě, kam se uchýlila, aby dopsala svou zatím poslední knihu. Útulné teplo krbu, naprosté ticho. Bylo by to dokonalé, nebýt skutečnosti, že právě v tomto domě před dvěma desetiletími chladnokrevně zavraždili tři lidi a unesli odsud dítě. 

Jak se bouře přiostřuje, Wylie se ocitne uvězněná v domě, pronásledovaná tajemstvími zakletými do zdí domu i tajemstvími své vlastní minulosti.

A pak venku na sněhu těsně přede dveřmi objeví malé dítě. Poté, co je přinese dovnitř do tepla a bezpečí, začne pátrat po odpovědích. Ale velice brzy je jasné, že dům není tak izolovaný, jak se původně zdálo, a někdo je ochotný udělat cokoli, aby je našel. 



Agatha Christie - Není kouře bez ohýnku

Kniha by měla vyjít: 23.6.2023

Zdánlivě idylické prostředí, milostná zápletka, promyšlená vražda – a slečna Marplová. Mladý pilot Jerry Burton se po těžkém úrazu zotavuje na venkově v péči své sestry Joanny. Sourozenci však náhle obdrží poměrně nechutné anonymní dopisy. Ty začnou dostávat i další obyvatelé městečka Lymstock a všechny brzy zachvátí podivná psychóza, která vyvrcholí sebevraždou. A po ní následuje vražda. Policejní pátrání se rozjíždí a brzy se do případu zapojuje slečna Marplová se svými všetečnými otázkami… a neomylným čichem pro zločin a jeho pachatele. 



Federico Moccia - Tři metry nad nebem

Kniha by měla vyjít: 26.6.2023

Babi a Step jsou dva mladí lidé ze zcela odlišných světů dospívající v ulicích italského Říma. Zatímco Babi je mladá cílevědomá dívka vedená k zodpovědnosti, Step je impulzivní rebel, kterému se nebezpečí lepí na paty a riziko je pro něj droga. Jejich láska nepřichází v úvahu, přesto si k sobě najdou cestu a beznadějně se do sebe zamilují. Od života však čekají každý něco jiného – může je jejich odlišnost navždy rozdělit? Kniha Tři metry nad nebem si získala srdce milionů čtenářů po celém světě. Na její motivy vznikl stejnojmenný seriál stanice Netflix, který se dočkal už tří sezón. 

24 komentářů:

  1. Tak na Všechny, které pohřbil jsem upřímně zvědavá. Už dlouho jsem nic o vraždách nečetla - a jo, já vám, zní to divně - ale vcelku mi to chybí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu detektivky téměř pořád, ale tahle mě opravdu zaujala. 🙂

      Vymazat
  2. Docela se divím, že Němci, když obsadili francii v 2. světové válce, neuloupili obrazy z četných pařížských galerií, přitom Hitler a Göring byli sběratelé umění.
    Gala se zahleděla do Salvadora Dalího, ale on do ještě víc, platil všechny její rozmary, přestože si z jeho financí bokem vydržovala milence. Po její smrti se dokonce pokusil o sebevraždu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že obě budou zajímavé a obě pravděpodobně budou u nás doma. 🙂

      Vymazat
  3. Nikolko děkuju za představení novinek. Měj se hezky, pozdravuju. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Vybrala bych si, Nikolko! Určitě Velmi anglickou vraždu...
    Děkuji za tradiční přehled a přeji hezký červen. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych ji taky ráda zkusila, Helenko.
      Rádo se stalo, hezký červen i tobě. 🙂

      Vymazat
  5. Není kouře bez ohýnku jsem nedávno viděla v televizi, velice zajímavý díl.
    Kniha Velmi anglická vražda zní lákavě! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho bohužel nestihla vidět, ale Velmi anglická vražda láká i mě. 🙂

      Vymazat
  6. Tak asi jen Noční host...nějak mě nic neuchvátilo.

    OdpovědětVymazat
  7. Nejvíc mě zaujala knížka Jedno italské léto. Mám ráda příběhy z realných míst. Vždycky mě to navnadí na nějaký výlet :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě podobné knížky zavedou vždycky do míst, o kterých vím, že je nejspíš nikdy nenavštívim, a tak jsem ráda, že cestuju alespoň v knize. 🙂

      Vymazat
  8. To jsou úžasné knížky.Vybrala bych si hned několik a určitě se po nějaké podívám.
    Nikolko díky a měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  9. To je zase nálož čtiva)))) Já teď čtu samé odborné knihy. Na beletrii se vrhnu o prázdninách. Přeji Ti Nikolko hezký červen. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám teď rozečtené dvě knihy.
      Hezký červen i vám, Evi. 🙂

      Vymazat
  10. Nejvíce mě zaujaly knížky Jedno italské léto a Tři metry nad nebem :).

    OdpovědětVymazat
  11. Tolik nabídek! Nejvíc mne asi zaujala kniha Milly Johnsonová - Mezi mlýnskými kameny. .-)

    OdpovědětVymazat

Brzy na knižních pultech

Máme tady duben a spolu s ním spoustu nových knih. Pojďme se podívat, co vychází. Jako první je tu thriller Druhá smrt . Detektivky Jedovat...