středa 1. února 2023

Brzy na knižních pultech

Máme tady únor a spolu s ním další tipy na čtení. Pojďme se podívat, co vychází.



Jako první je tu thriller Penzion.
Dále společenský román Kniha dvou cest.
Následuje rovněž společenský román Dcery naděje - první díl série Sága od Bodamského jezera.
Společenský román Dům hedvábí: Odkaz - již třetí díl série Dům hedvábí, dále romantika Hypotéza lásky a  společenský román Čokoládové nebe - druhý díl série Čokoládový klub. Pokud dáváte přednost napínavější četbě, zkuste detektivky Lepší člověk - již patnáctý díl série Případy vrchního inspektora Gamache a Vodník.
Česká literatura a kniha V pasti
Společenský román Rozbité světy.
Následuje rovněž společenský román Panství Greifenau: Lesk soumraku - první díl série Panství Greifenau, thriller Vražda v Mallowan Hall, nesmí chybět královna zločinu a její detektivka Temný cypřiš.
Historický román Spiklenci z lásky.
Společenský román Vesničanka. Od autorky možná znáte kniha Violka, Kdo věří na zázraky a Opuštěný dům.
Následuje historický román Polární běsy.
Thriller Hluboká nenávist - pátý díl série Lacey Flint.
A nakonec thriller Tajnůstkáři



Robin Morgan-Bentley - Penzion

Kniha by měla vyjít: 2.2.2023

Vlastním stínům neutečeš. Psychologický thriller o páru s děsivým tajemstvím. 

Jamie a Victoria se velmi dlouho a bezúspěšně snažili o miminko. Když se nakonec na těhotenském testu ukázaly dvě čárky, vypadalo to jako zázrak. Konečně se mohli těšit na to, že se stanou rodiči. Několik týdnů před porodem se rozhodnou, že by jim prospěla krátká dovolená, a tak se vydají z Londýna do severní Anglie. Malý a odlehlý penzion se zdá být ideálním místem ke společnému odpočinku. Po příjezdu je přivítají Barry a Fiona, starší manželé, kteří penzion provozují. Uvaří jim večeři a společensky s nimi klábosí, než se odeberou do postele. Přestože se má dítě narodit až za pár týdnů, Victoria ráno ucítí první kontrakce. Navíc to vypadá, že v domě kromě nich nikdo není. Situace se vyhrotí, když zjistí, že všechny dveře jsou zamčené a jejich mobily i klíče od auta zmizely. A to je jen začátek hrůzných událostí, které mladí manželé ještě zažijí.



Jodi Picoultová - Kniha dvou cest

Kniha by měla vyjít: 8.2.2023

V jediném okamžiku se pro Dawn Edelsteinovou všechno změní. Sedí právě v letadle a má se připravit na nouzové přistání. Hlavou jí proběhne spousta myšlenek, ale nejvíce ji překvapí, že žádná se netýká jejího manžela, ale muže, jehož naposledy viděla před patnácti lety. Dawn jako zázrakem přežije, ale stejně tak i všechny pochybnosti, které se tak náhle vynořily. Má dobrý život. Doma ji čeká manžel Brian, milovaná dcera a její práce, kdy klientům ulehčuje přechod mezi životem a smrtí. Jenže kdesi v Egyptě žije vědec Wyatt Armstrong, který odkrývá starověká pohřebiště. Archeologii se Dawn kdysi také věnovala, ale život ji nakonec zavál jinam. A když se teď zdá, že jí osud nabízí druhou šanci, už si není tak jistá volbou, kterou kdysi učinila.         



Maria Nikolai - Dcery naděje

Kniha by měla vyjít: 9.2.2023

Meersburg, 1917. Romantické staré sídlo na břehu Bodamského jezera je pro Helenu a její sestry místem plným idylických vzpomínek na dětství. Tři roky války si však vybraly svou daň. Navzdory těžkým časům se Helena nevzdává svého snu probudit Lindenhof k novému životu a vybudovat z něj grandhotel. Když se zde nečekaně ubytuje mladý charismatický šlechtic, vyjdou záhy najevo skutečnosti, jež vedou hluboko do Heleniny minulosti, o níž dosud neměla ani tušení… 



Tabea Bachová - Dům hedvábí: Odkaz

Kniha by měla vyjít: 9.2.2023

Dům hedvábí přímo překypuje štěstím. Angela a Vittorio plánují svatbu a Nathaliin synek je zdejší malé sluníčko. Nečekaně se ale nad rodinou začnou stahovat mračna. Příbuzní Lorenzovy první ženy totiž vznesli nárok na Dům hedvábí. Angela a její blízcí se tak ocitnou v nebezpečí, že přijdou o tkalcovnu hedvábí i o milovaný domov… 



Ali Hazelwood - Hypotéza lásky

Kniha by měla vyjít: 9.2.2023

Romantická komedie, která zbořila sociální sítě! Olive je doktorandka na Stanfordu. Na trvalé romantické vztahy příliš nevěří, zato její nejlepší kamarádka ano. Takže pokud ji chce přesvědčit, že s někým randí a její milostný život nabral správný směr, musí na to jít chytře. Vědci totiž potřebují důkazy. Proto Olive, jako každá jiná sebevědomá bioložka, zpanikaří a políbí prvního muže, na kterého narazí – Adama Carlsena. Mladý, v oboru uznávaný profesor má pověst přísného školitele. Byl tak jejich polibek největší chybou, kterou Olive v životě udělala, nebo se tohle setkání může vyvinout v něco víc? Kniha obsahuje také bonusovou kapitolu. 



Carole Matthews - Čokoládové nebe

Kniha by měla vyjít: 9.2.2023

Lucy věřila, že bude s Aidenem šťastná, dokud je smrt nerozdělí. Nepočítala ale s cizí ženou v jeho posteli. Není však jediná, kdo má problémy. Autumn má představit snobským rodičům svého úžasného přítele, který ale vypadá trochu jinak, než by čekali. Nadiin manžel přísahá, že přestal hrát hazardní hry, jenže ona mu prostě nemůže věřit. 

A Chantal doufá, že se jí podaří zachránit manželství. Jak má ale vysvětlit manželovi, že sice konečně čeká dítě, které chtěl, ale možná ne s ním? Všechny dámy z Čokoládového klubu budou potřebovat hodně čokolády, aby zvládly výzvy, které mají před sebou… 



Louise Pennyová - Lepší člověk

Kniha by měla vyjít: 9.2.2023

Armand Gamache se po měsících vynucené nečinnosti vrací na pozici velitele oddělení vražd, ale klidný nástup ho nečeká. Zatímco celou provincii včetně vísky Three Pines ohrožují ničivé jarní záplavy, on sám se stává terčem útoků na sociálních sítích a vedení mu dává jasně najevo, že o něj v hlavním štábu při řešení krize nestojí. A do tohoto chaosu se na Sureté obrací zoufalý otec s prosbou o pomoc při hledání své nezvěstné těhotné dcery. Jak voda stoupá a začíná ohrožovat i jeho blízké, bezmocný Gamache ví, že by pátrání po Vivienne Godinové měl přerušit, jenže se nedokáže sám sebe přestat ptát, zda by se tak rozhodl, kdyby šlo o jeho dítě. A když pak mladou ženu najdou mrtvou, zjistí, že nedokáže k případu přistupovat nezaujatě. Stále se mu totiž vrací jedna otázka: Co by dělal, kdyby šlo o jeho dceru a hrozilo, že vrah unikne trestu? 



Tereza Bartošová - Vodník

Kniha by měla vyjít: 9.2.2023

V brdském údolí bublá něco temnějšího než kalné vody rybníků

Ema Štípalová pátrá po své kamarádce, která bez jediného slova vysvětlení zmizela. O dva dny později se ve vesničce, v níž její přítelkyně bydlela, objeví mrtvola. Probralo se v údolí protkaném říčkou Litavkou, slepými rameny, náhony a starodávnými mlýny k životu něco děsivého? Něco temnějšího než kalné vody rybníků a pověsti, které je oplétají? Nebo zaúřadovala obyčejná lidská zloba? Tomáš Vyskočil a Honza Richter dostávají případ, který smrdí bahnem a pořádným průšvihem, díky Emě, která se jim tvrdošíjně motá při vyšetřování pod nohy. Stihnou ho rozlousknout dřív, než vodník zaklapne pokličku na hrníčku s novou dušičkou? 



Klára Janečková - V pasti

Kniha by měla vyjít: 10.2.2023

Karla se potýká s dávným traumatem, Madlen se snaží odpoutat od despotického partnera a Irena překonává zklamání z nevydařeného manželství. Většina z nás se alespoň jednou za život setkala s problémem, jenž se jevil jako neřešitelný. Mnohdy se do takové situace dostaneme vlastním přičiněním, někdy jsou ale na vině nemilosrdná kola osudu, která nás zastihnou nepřipravené. Hrdinové této povídkové sbírky na takové zdánlivě nepřekonatelné překážky narážejí – ocitají se takzvaně v pasti – a každý z nich se s tím pere po svém. Sbírka povídek V pasti odkrývá lidské slabosti, trápení, ale také odvahu jim čelit. Upozorňuje na nebezpečí internetových seznamek a sociálních sítí a poodhaluje svět dnešní mládeže, který je temnější a komplikovanější, než se na první pohled zdá. Klára Janečková při psaní zúročila léta praxe v roli dětské psycholožky a čerpala z životních příběhů skutečných lidí. 



Markéta Prášková - Rozbité světy

Kniha by měla vyjít: 13.2.2023

Je začátek roku 1945. Němci cítí v ovzduší prohru, své pozice přesto urputně brání a v lednu začínají opět organizovat transporty Židů do koncentračních táborů. Dvanáctileté Danušce odjíždí jediná žijící příbuzná, kterou má: její matka. Ve válečné Praze se dívka musí spolehnout jen sama na sebe a každý den bojovat o přežití. S nadějí očekává brzkou porážku Němců a vyhlíží návrat svých drahých. Šťastné období svobody však trvá jen krátce a do Československa přichází nová vlna strachu. Nyní již dospělá Daniela se – stejně jako její nebližší – ocitá opět v nebezpečí. Pomoci jí může jen jediný člověk... 



Hanna Caspian - Panství Greifenau: Lesk soumraku

Kniha by měla vyjít: 15.2.2023

Panství v Zadních Pomořanech od roku 1913 do roku 1919 - první část velké rodinné ságy jedné hraběcí rodiny. Rodina mezi tradicí a skutečnou láskou v předvečer I. světové války. 

Květen 1913. Konstantin, nejstarší syn a dědic panství Greifenau se odváží něčeho neuvěřitelného: zamiluje se do dívky občanského původu, ba co horšího – do vesnické učitelky, Rebeccy Kurscheidtové, přesvědčené sociální demokratky. 

Jsou v nich dva protikladné světy – nejen co se týká stavovských rozdílů, ale i světonázoru. Zároveň nejmladší dceři Katharině plánuje její matka svatbu snů se synovcem německého císaře-ačkoliv se brzo zjistí jaký netvor se skrývá za aristokratickou fasádou. Ovšem i její srdce patří někomu jinému. 

Obě hraběcí děti hrají na schovávanou s rodiči i se společností. I když své tajné lásky dobře skrývají, oba dva se nezadržitelně řítí do katastrofy…

Colleen Cambridge - Vražda v Mallowan Hall

Kniha by měla vyjít: 15.2.2023

Mallowan Hall, sídlo nejslavnější autorky detektivek Agathy Christie, v sobě spojuje to nejlepší z anglické tradice s moderními vymoženostmi roku 1930. Hospodyní je zde Phyllida Brightová, která je coby bývalá vojenská zdravotní sestra stejně výkonná jako osobitá a zdejší rozsáhlou domácnost řídí s přísnou elegancí. K tomu je milovnicí detektivek, ale ve skutečném životě ještě nenarazila na gentlemana, který by byl alespoň z poloviny tak fascinující jako Hercule Poirot. A ačkoli je Phyllida zvyklá na vraždy a jejich metody jako na častá témata rozhovorů, není připravena na zcela skutečné, a především zcela mrtvé tělo na podlaze zdejší knihovny... 



Agatha Christie - Temný cypřiš

Kniha by měla vyjít: 15.2.2023

Může se vodítkem k odhalení zločince stát lež? Bohatá a nemocná Laura Welmanová náhle zemřela. Její majetek podle všeho zdědí půvabná neteř Elinor. Skutečně však její teta nechtěla odkázat své jmění někomu jinému? Další smrt vyvolá další pochyby a Elinor je nakonec obviněna z vraždy. Jen jediný člověk nevěří, že by ji spáchala, a povolá Hercula Poirota. Ten však místo hledání pravdy začne klást překvapivé otázky: Co způsobuje, že lidé lžou? Co lze z jejich lží odvodit? Proč lžou i nevinní? Jakmile zná odpovědi, nekompromisně odhalí vraha. 



Jaromír Jindra - Spiklenci z lásky

Kniha by měla vyjít: 17.2.2023

Staroměstský měšťan Viktorín z Grafenfelsu chce zachránit svého přítele, novoměstského radního Eliáše Rozýna z Javorníka, uvězněného v souvislosti se vzpourou českých stavů proti císaři Ferdinandovi. Jako jedinou možnost vidí přímluvu u vrchního státního žalobce Kapra z Kaprštejna. Netuší, že tím uvádí do pohybu kolo osudu nejen svého, ale především své dcery, do níž se žalobce bezhlavě zamiluje. Skutečný příběh z let 1621–1625 má v sobě napětí, lásku i úkladnou vraždu. 



Mirka Skočílková - Vesničanka

Kniha by měla vyjít: 20.2.2023

Karin stojí na rozcestí. Dostala výpověď v práci a doma si připadá především jako posluhovačka, protože laskavého slova se dočká, jen když některé z jejích tří dětí něco potřebuje. S přítelem si dávno nerozumí. Když navíc zjistí, že se zdravotní stav její matky začal zhoršovat, rozhodne se z města alespoň načas přestěhovat do rodné vesnice a o mámu se postarat. Co se zprvu jeví jako beznadějný útěk z milovaného města, se brzy ukáže jako příležitost, jak dát sama sobě druhou šanci…



Greer Macallister - Polární běsy 

Kniha by měla vyjít 22.2.2023 

Začátkem roku 1853 je zkušená průvodkyně Virginia Reeve povolána do Bostonu tajemným mecenášem, který jí nabízí životní příležitost: vést skupinu dvanácti žen do divoké, nebezpečné Arktidy, aby hledaly ztracenou Franklinovu expedici. 

Je to mimořádný požadavek, ale tým se také skládá z mimořádných žen. Každá přináší do expedice své silné stránky a dovednosti – a svá vlastní znepokojivá tajemství. O rok a půl později, znovu v Bostonu, Virginie stojí před soudem, protože ne všechny ženy se vrátily. 

Tento srdceryvný příběh, vyprávěný ve střídavých časových osách, které sledují fascinující soudní proces v Bostonu i nebezpečný a smrtící postup ženské expedice na zamrzlý sever, čtenáře uchvátí, když sbor hlasů odpoví na všeobjímající otázku procesu: co se stalo na dalekém severu? 

Kniha Severní běsy je napěchovaná zajímavými historickými fakty a překvapivá svým neotřelým pojetím. Hlavní hrdinka musí čelit nejenom nespravedlivému obvinění, ale i démonům vlastní minulosti. 

Román je zároveň dojemnou ódou na sílu ženské vzájemnosti.



Sharon J. Bolton - Hloubka nenávisti

Kniha by měla vyjít: 23.2.2023

Jak málo stačí, aby se virtuální násilí zhmotnilo? Pátý případ Lacey Flintové. 

Na útesu nad mořem na jihu Anglie stojí dva lidé odhodlaní skončit se svým životem. Osud jednoho nakonec zasáhne život toho druhého a oba se rozhodnou to nevzdat. Do pár let ale stojí proti sobě jako policistka a zločinec s dalekosáhlými plány a nulovým soucitem. Lacey Flintová, která nyní pracuje pro říční hlídku na Temži, na poslední chvíli zabrání katastrofě, když z řeky vyloví topící se dítě. Kdo byl schopen unést nemluvně z kočárku a hodit ho do vody? Stopy vedou až do temných zákoutí internetu ke komunitě incelů – mužů nenávidících ženy. Situace se ještě víc vyhrotí, když tým detektiva Marka Joesburyho zjistí, že vůdci skupiny označili Lacey za svůj hlavní cíl. Spirála internetové nenávisti se roztáčí… a stačí jen málo, aby měla smrtící následky. Za oběti si vybere známou novinářku, vysoce postavenou političku a vlastně i všechny ženy v Anglii. Ty přece můžou za zpackané životy moderních frustrátů. 



Sandra Brown - Tajnůstkáři

Kniha by měla vyjít: 24.2.2023

Arden Maxwellová by ráda věděla, kam se poděl její otec, který byl před dvaceti lety spolupachatelem téměř dokonalé loupeže půl milionu dolarů. Aby přišla záhadě na kloub, rozhodne se vrátit do rodinného domu u tajemného jezera Caddo. Netuší však, že dva otcovi tehdejší kumpáni – válečný hrdina a zkorumpovaný okresní prokurátor – bedlivě sledují každý její krok. Nový detektivní román Sandry Brown, v němž opět nechybí napětí, tajemství, ale ani milostná zápletka. 

26 komentářů:

  1. Nikolko, vybrala bych si. A musím říct, že některé knihy mají moc hezké obálky.
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. To mají, Helenko. Sama mám v plánu koupit minimálně dvě, ale zatím pořád čtu vánoční knihy, tak jsem letos ještě žádnou nekoupila - byly třeba jiné věci.
    Hezký den i tobě. 🙂

    OdpovědětVymazat
  3. Nikolko,zajímavé knížky,vybrala bych si a ne jednu.Sice si nové knihy už moc nekupuji,chodím do knihovny,ale udělám asi vyjímku.
    Měj se hezky a děkuji,že nás čtenářky takto seznamuješ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Jituško. Tento článek jsem připravila ráda, protože jsem se z jistého důvodu bála, že to nestihnu. A únor je navíc krátký, a tak i mě potěšilo, že je z čeho vybírat. 🙂 Hezký den.

      Vymazat
  4. Nikolko, parádní přehled toho, co v únoru vyjde. Vybrala jsem si a určitě si koupím Jodi Picoultovou a její Knihu dvou cesta a Sandru Brown Tajnůstkáři. Mám od této autorky snad vše, co vyšlo, Tedy krom jedné, ze které mi zbyl jen přebal. Tady se naplnilo přísloví: "Co nechceš - to půjč"😄
    Také mně zaujal Vodník, asi proto, že do těchto končin jezdíme k dceři a zeťovi na chatu.
    Přeji hezké únorové dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, taky bych si ráda koupila novinku od Picoultové, protože její knihy mám moc ráda. Od Sandry Brown jsem ještě nic nečetla. Co se knih týká, tak mně se, pokud jsem nějakou půjčila, nikdy nevrátila. A Vodník bude určitě fajn - knížka by se mi taky líbila. 🙂
      Taky vám přeji hezké únorové dny.

      Vymazat
  5. Z uvedených knih neznám ani jednu. Je pravda, že já po nových titulech moc nešahám, spíše po starších :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si taky ráda doplňuji knihovnu o to, co v ní chybí, Peti. 🙂 Mám moc ráda i knihy z antikvariátů, kde se dají sehnat taky pěkné poklady, které už běžně třeba koupit nejdou.
      Měj hezký den.

      Vymazat
  6. Ahoj Nikolko, to je zase porce knih ! Ráda jsem si přehled prohlédla. A teď v tomhle zimním čase a často nevlídném počasí to ke čtení přímo vybízí - pěkně čaj (nebo svařák), zachumlat se do pelíšku, deku a knížku k tomu... Zdraví Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že je únor na knížky celkem bohatý - po pravdě jsem to nečekala. A naprosto souhlasím, že tohle počasí je na čtení ideální. Jen bych si místo toho svařáku dala ten čaj. 🙂 Měj se moc hezky.

      Vymazat
  7. Děkuji za knižní únorový přehled. Určitě bych si nějakou krásnou knihu vybrala a ráda přečetla. Přeji Nikolko krásné dny. Eva

    OdpovědětVymazat
  8. Rozbité světy a Čokoládové nebe mě hodně lákají :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mně by se knížky líbily, ale Čokoládový klub jsem ještě nečetla. 🙂

      Vymazat
  9. Opět děkujeme za hezké nahlédnutí, co nás nového čeká :). Čokoládový klub bych si ráda někdy přečetla a koukám, že bude i pokračování :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Terezko. I já bych si obě ráda přečetla. 🙂

      Vymazat
  10. Na pár knížek už se také těším :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  11. Jen přečíst všechny stručné obsahy je náročné, neuvěřitelné, kolik toho jsi schopna vstřebat, asi bych si vybral hned první knihu, která má tajemný příběh. Příběh doktorandky s vědeckým přístupem ve vztahu k profesorovi je také pěkný základ budoucích problémů :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tenhle článek připravuju postupně, protože jinak bych to nestřebala. 🙂 Taky se mi první kniha líbí, přemýšlím, že bych ji koupila. Na druhou jsem četla recenzi, která mě zaujala, tak stačilo jen počkat, až knížka vyjde i u nás. Myslím, že by se nám mohla líbit - mně a mamce.

      Vymazat
  12. Děkuji za představení, o žádném z uvedených titulů jsem neslyšela. Já mám v plánu si teď z novinek koupit pokračování Ready player one :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nečetla jsem, ale vím o ní. Já mám taky v plánu si něco koupit, jen nevím, co - teda krom toho, co mi ještě chybí. 🙂

      Vymazat
  13. Poirot je jasná volba, ale docela mě zaujal i Vodník, díky, Nikolko, za další skvělé knižní tipy! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poirot je jasný - ten mi chybět nesmí a Vodník vypadá opravdu zajímavě. 🙂

      Vymazat
  14. Zaujalo mne toho hodně. Zajímavě vypadá Vodník, ráda bych vyzkoušela pro mne novou českou autorku detektivek, samozřejmě Temný cypřiš a Vražda Mallowan Hall, ale asi bych sáhla i po povídkách V pasti, Čokoládovém nebi a Vesničance-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych taky ráda zkusila pro mě neznámou autorku a jejího Vodníka. 🙂 Poirot mi v mé sbírce nesmí chybět, Vražda Mallowan Hall by se mi nejspíš taky líbila a myslím, že Vesničanka by se líbila mamce.

      Vymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...