pondělí 1. srpna 2022

Brzy na knižních pultech

Už jsem si začínala myslet, že tenhle článek nevyjde. Posledních čtrnáct dní u nás doma bylo hodně náročných. Navštívil nás pan Covid. A tentokrát se tu hodlal zdržet - asi si řek, že když se minule zdejchnul tak rychle, musí to tentokrát napravit. Nejdřív "poctil" svou návštěvou mamku, kterou chudáka položil nejdýl, pak sestru, pak mě. A nakonec i taťku - no nekecej! dělaly jsme si srandu, když řekl, že už to má taky. Bylo to jasné. V naší malé domácnosti je téměř nemožné se tomu vyhnout, když už jeden, tak všichni. Zdárně jsme to přečkali, pana Covida vypakovali z domu jak nejrychleji to šlo a doufáme, že jeho nevítaná návštěva je na hodně dlouho zase odbyta.
Ale dost s covidovým řáděním, pojďme se raději podívat, na jaké knihy se těšit v srpnu.



Jako první je tu historický román Zimní slib.
Následuje rovněž historický román Zvěrolékařka: Velké sny - první díl série Zvěrolékařka. Pokud máte raději detektivky, pak je tu Sherlock Holmes a Ztracená závěť - již pátý díl série Fantastický Sherlock Holmes.
Společenský román Rodinný hotel: Bouřlivá doba - druhý díl série Rodinný hotel, historický román Mysli na mě. Od autorky možná znáte také knihu Musíme být statečné
Dále opět historický román Měli štěstí, romantika Pět polibků a společenský román Nesplnitelný slib - druhý díl série Providence Falls.
Ani tentokrát nesmí chybět Královna zločinu a její detektivka Proč nepožádali Evanse?
Historické romány Osiřelé sestry a Dunajský racek.
Horor Šepot z lesa.
Thriller Křehkost.
Společenský román Za italským snem - od autorky možná znáte taky knihu Vůně španělských třešní
A nakonec detektivka Ničemnost - již čtvrtý díl série Lizzie Martinová.



Rosie Goodwin - Zimní slib

Kniha by měla vyjít: 3.8.2022

Z Opal Sharpové a jejích sourozenců se náhle stali sirotci. I tak však může být situace ještě horší. Tři z nich – včetně Opal – napadne nemoc, která jim vzala otce. Charlie, nejstarší ze sourozenců, tak musí učinit nejtěžší rozhodnutí svého života. Ví, že menší děti nepřežijí, protože si nemohou dovolit lékaře. Umístí proto mladší sourozence do chudobince, kde budou mít alespoň co jíst a mít střechu nad hlavou. To mu ale Opal nemůže odpustit. Charlie, který se snaží udržet zbytky rodiny pohromadě a získat si Opalino odpuštění, musí čím dál víc riskovat a nakonec se ocitne v problémech se zákonem a je poslán na trestanecké lodi do Austrálie. Když je Opal nucena rozloučit se s posledním členem své rodiny, slíbí, že je jednoho dne všechny znovu spojí. Je však možné takový slib splnit? 



Sarah Larková - Zvěrolékařka: Velké sny

Kniha by měla vyjít: 3.8.2022

Aby v roce 1912 mohla pracovat jako zvěrolékařka, vdala se Nellie za svého přítele z dětství Philippa De Groota, který převzal veterinární praxi po svém otci. Sice ho nemilovala, ale už od dětství je oba spojovalo pevné přátelství. Před sňatkem mu slíbila, že mu dá svobodu, kdyby se mu naskytla příležitost věnovat se svému vysněnému povolání hudebníka. Ta se opravdu objevila po skončení první světové války a Phillip tehdy bez váhání zmizel z jejího života. Nellie se spolu se svou kolegyní Mariou pokusila vybudovat veterinární praxi v Berlíně. Jenže minulost a láska Nellie záhy dostihly... 



George Mann - Sherlock Holmes a Ztracená závěť

Kniha by měla vyjít: 3.8.2022

Zbrusu nový příběh o Sherlocku Holmesovi z pera oceňovaného autora série Newbury & Hobbes. 

Na dveře bytu Sherlocka Holmese a Dr. Watsona na Baker Street zaklepe mladý muž jménem Peter Maugham. Maughamův strýc nedávno zemřel po nešťastném pádu ze schodů a jeho závěť se vytratila. Maugham se proto obává, že přijde o dědictví a v brzké době se ocitne zcela bez prostředků. Sherlock, jehož případ zaujme, souhlasí, že si ho vezme na starosti. 

Zatímco se Holmes a Watson noří hluboko do kalné minulosti rodiny Maughamových, dochází v Londýně k sérii vloupání tajuplných železných mužů, kteří násilím vnikají do domovů bohaté smetánky a odnášejí si jejich nejcennější majetek. Dokáže Holmes vyřešit oba případy dříve, než někdo zemře? 



Michaela Grünigová - Rodinný hotel: Bouřlivá doba

Kniha by měla vyjít: 5.8.2022

Palác Heiligendamm, rok 1922. Během poválečné krize bojuje Elisabeth o přežití nově zrenovovaného hotelu. Teprve když si slavný režisér zvolí hotel za filmovou kulisu, svitne jí naděje na udržení podniku i v těžkých časech. Zatímco profesní úspěch má již nadosah, její vztah k Juliu Falkenhaynovi je stále pod špatnou hvězdou. I její bratr Paul se musel rozloučit se svou láskou. Je do hloubi duše nešťastný. Nový partner ho zavede do sítí nově vzniklé strany NSDAP a jeho rozhodnutí přinese do rodiny hluboký rozkol… Druhý díl rozsáhlé ságy o hoteliérské rodině Kuhlmanových v německých lázních Heiligendamm. 



Frances Liardet - Mysli na mě

Kniha by měla vyjít: 5.8.2022

V roce 1942 se Yvette a James v Egyptě poprvé drželi za ruce. Navzdory bombám vybuchujícím všude kolem. Zas a znova si ve válečném šílenství nacházeli cestu jeden k druhému. A po válce našli štěstí v Anglii… V roce 1974 se ovdovělý James stěhuje do malé vesničky ani ne půl hodiny jízdy od městečka, kde před čtvrtstoletím vybudovali s Yvett svůj první společný domov. A narazí zde na ozvěny temné minulosti, které jej donutí přehodnotit vše, co si myslel, že ví o svém životě i milované ženě. Dokáže zlomený muž nalézt cestu ke svému synovi a odpustit sám sobě? 



Catherine Hokin - Měli štěstí

Kniha by měla vyjít: 10.8.2022

Berlín, rok 1941. Tiskařský učeň Felix Thalberg se musí vypořádat s těžkou situací. Jeho milované město se proměňuje pod nadvládou nacistů a doma to není o nic lepší – Felixův otec přestal vycházet z domu, protože odmítá nosit žlutou hvězdu, a jeho matka je každým dnem hubenější. 

Jednoho večera se v přeplněné tančírně potká se záhadnou mladou ženou, která mu změní život jednou provždy. Hana je pro jeho chmurný a stagnující život jako závan čerstvého vzduchu a Felix so do ní okamžitě zamiluje. Když se ji ale pokouší znovu najít, nenachází po ní ani stopy. Vězní Hanu gestapo? Nebo se jí stalo ještě něco horšího? 

Felix se následně ocitne v koncentračním táboře Sachsenhausen, ale myslí jen na to, aby Hana byla v bezpečí. Do tábora pak na prohlídku přijíždí dr. Max Eichel – nacistický lékař se sadistickými sklony – společně se svou krásnou manželkou. Felix opět nevěří svým očím. V okně ošetřovny, naprosto nepochopitelně, spatří tutéž dívku, se kterou se setkal té osudné noci… A její zápěstí se smrtelným klidem svírá právě důstojník SS Eichel. 

Napínavý a nádherný příběh o lásce dvou lidí, kteří během války čelí nepřízni osudu.



Rachael Anderson - Pět polibků

Kniha by měla vyjít: 10.8.2022

První polibek zničí celý její svět. Druhý ji zneklidní. Třetí vyvede z rovnováhy. Čtvrtý jí zamotá hlavu. A pátý, ach, pátý… Když se slečna Sarah Meachamová hned na prvním plese přesvědčí o nevěře svého vyvoleného, neudrží se a ranou pěstí mu zlomí nos. Za to se jí dostane přezdívky slečna Saň a před odsouzením společnosti ji zachrání pouze přízeň prince z Walesu. Sarah si poté slíbí, že už nikdy nebude důvěřovat žádnému muži. Její slib je podroben zkoušce o pět let později, kdy otec odmítne její mladší sestře Bethii dát svolení k sňatku s milovaným mužem, dokud se Sarah přinejmenším nezasnoubí. Sarah hledá někoho, kdo by se jí alespoň zdánlivě dvořil, a zoufalý snoubenec Bethie přistoupí k zoufalému činu a sám od sebe sežene muže, který se má Sarah dvořit jen naoko. Podnikatel Ian Collum nevěří, že by ho aristokratka Sarah mohla brát vážně, ale odříkaného chleba největší krajíc… Jak vše dopadne, když se provalí původní záměr obou ctitelů sester Meachamových, se dočtete v půvabné a vtipné romanci spisovatelky Rachael Anderson. 



Jude Deveraux - Nesplnitelný slib

Kniha by měla vyjít: 10.8.2022

Nemohou být spolu, ani bez sebe… Liam O’Connor má ve svém životě jediný úkol – popostrčit ženu, kterou miluje, do náruče jiného muže. Když se před sto lety irský darebák zamiloval do Cory McLeodové, nic netuše změnil cesty osudu. Jejich láska byla intenzivní, avšak krátká a tragická. A od té doby se andělé snaží vše napravit a obnovit rovnováhu. Jako policisté v Providence Falls v Severní Karolíně jsou nyní Liam a Cora parťáci při vyšetřování vraždy. Pátrání po pachateli je sblížilo, což je přesně situace, jíž se měl Liam za každou cenu vyhnout. Andělé dali jasně najevo, že se Cora musí dát dohromady s Finleym Walshem. Ovšem tvrdohlavá Cora se rozhoduje podle sebe a k Liamovi začíná něco cítit, což je to jediné, po čem kdy doopravdy toužil. Liam ví, že má poslední šanci spasit svou duši. Miluje však Coru natolik, aby ji nechal jít? 



Agatha Christie - Proč nepožádali Evanse?

Kniha by měla vyjít:12.8.2022

„Proč nepožádali Evanse?“ zašeptá neznámý muž. A umírá... Při partičce golfu odpálí Bobby Jones míč z útesu. Když se po něm jde podívat, místo míče najde pod skalami zkroucené tělo muže, který těsně před smrtí vyřkne prapodivnou otázku. V jeho kapse objeví Bobby fotografii záhadné ženy. Poslední slova zemřelého ho nepřestávají pronásledovat, proto se společně s dávnou kamarádkou Frankie pouštějí do pátrání. To je však brzy uvrhne do smrtícího nebezpečí... Klasická detektivka Agathy Christie nyní i jako seriál od Hugha Laurieho! 



Shirley Dickson - Osiřelé sestry

Kniha by měla vyjít: 17.8.2022

Uprostřed válečné vřavy mají sestry jen jedna druhou… 

Srdceryvný a naprosto nezapomenutelný příběh dvou malých sester, které jejich matka nechá v sirotčinci. Kniha, kterou nedokážete odložit! 

1929: Čtyřletou Etty a osmiletou Dorothy odveze matka do sirotčince Blakely Hall a ony už ji nikdy nespatří. Dívky nikoho jiného neměly takže svou matku hluboce milovaly a uctívaly. Její zmizení v době, kdy ji potřebují nejvíc, jim zlomí srdce a zanechá je zcela zmatené. 

1940: Etty a Dorothy jsou konečně propuštěny z nuceného pobytu v Blakely Hall. Svobodu však získávají ve stejném roce, kdy jejich vlast vstupuje do období hrůz druhé světové války. Uprostřed děsivých následků bombardování, varovného jekotu sirén a chladných nocí strávených v bunkru se obě sestry zoufale snaží nechat vzpomínky na bolavé dětství za sebou. 

Problémy je však čekají i nyní. Dorothy musí dát sbohem svému milovanému manželovi, který je povolán do války, a Etty si léčí zlomené srdce, protože se zamiluje do muže, jehož nikdy nemůže mít. Etty a Dorothy společnými silami přežily sirotčinec a ani jedna z nich nedokáže zapomenout na ohavnou zradu, které se na nich matka dopustila, a která je neustále pronásleduje. Dokážou se však vypořádat s novou skutečností, když je konečně odhaleno šokující tajemství jejich strastiplného dětství? 



Hana Oboda - Dunajský racek

Kniha by měla vyjít: 17.8.2022

Vídeň na přelomu devatenáctého a dvacátého století, modrý Dunaj, Straussovy valčíky a jedna odvážná mladá žena, jíž doba nepřála. Marianna by ráda roztáhla křídla, ale společenské konvence ji zavazují ke sňatku, zajištění rodu a podpoře jejího muže Adolfa Landsbergera, úspěšného textilního podnikatele. Skrze její vzpomínky coby staré ženy, která se uchýlila se synem do poválečného Irska, sledujeme nejen osud Marianny samotné, ale i lidí, které milovala a ztratila. Dunajský racek je románovou freskou oživující skutečný příběh jedné židovské velkoprůmyslnické rodiny, ale i niternou výpovědí citlivé a přemýšlivé ženy. 



Kateřina Surmanová - Šepot z lesa

Kniha by měla vyjít: 19.8.2022

Mezi stromy číhá zlo… Před dvaceti lety v hlubokých lesích Orlických hor beze stopy zmizel jeho nejlepší kamarád. Teď se investigativní novinář Petr vrací do rodné vesnice, aby se vyrovnal s rozvodem a dal dohromady dům, který zdědil po matce. Z hlubin minulosti se vynořují nejen staří známí, ale i děsivé vzpomínky. Navíc zjistí, že kamarád nebyl ani zdaleka jediným, kdo se v okolí ztratil. Začne na vlastní pěst pátrat po tom, kdo – nebo co – za zmizeními stojí. A stopy, jež nachází, ho pomalu vedou do míst, jaká si nedokázal představit ani v nejhorších nočních můrách… Mysteriózní thriller, který si oblíbí čtenáři Jozefa Kariky nebo C. J. Tudor! 



Betsy Reavley - Křehkost

Kniha by měla vyjít: 24.8.2022

Jak daleko byste zašli, abyste ochránili svou rodinu? 
Dannyho a Libby Birdovy čeká to nejhorší, co může rodiče potkat. 

Když jejich osmiletá dcera Hope beze stopy zmizí z klidné vesničky, kde bydlela, život pro její rodinu už nebude stejný. Danny a Libby vědí, že by sama nikam neodešla, a bezradná policie netuší, kde by holčička mohla být. Pak se ovšem najde dětská teniska a případ nabere zcela nečekaný směr. Brzy poté má policie i prvního podezřelého, ale to je stále teprve začátek. 

Podaří se jim Hope někdy najít? 

Křehkost je děsivý, drsný a napínavý psychologický román o rozhodnutích a následcích našich činů. Autorka bestselleru Co oči nevidí se vrací s ještě silnější dávkou napětí! 



Jo Thomas - Za italským snem

Kniha by měla vyjít: 25.8.2022

Lucia tvrdě pracuje jako právnička ve Walesu a usiluje o povýšení, které si nepochybně zaslouží. Nakonec si však dopřeje odpočinek v domě svých prarodičů v jižní Itálii, kde se díky slunci, citronovníkům a výtečné kuchyni své tety okamžitě cítí jako doma. Když se však dozví, že její dědeček odchází z milované rodinné pizzerie do důchodu a bude ji muset prodat, nedokáže snést pomyšlení, že podnik změní majitele – zvlášť když zjistí, kdo o pizzerii usiluje. Špatné zprávy z domova pak Lucii donutí přehodnotit, co vlastně od života chce. Podaří se jí navázat na rodinnou tradici a splnit si svůj sen? 



Ann Granher - Ničemnost

Kniha by měla vyjít: 31.8.2022

Když je pan Thomas Tapley, úctyhodný, ale poněkud sešlý džentlmen, nalezen ubitý k smrti ve svém obývacím pokoji, jeho soused, inspektor Scotland Yardu Benjamin Ross, okamžitě přispěchá na místo činu. Tapley se nedávno vrátil ze zahraničí, ale jinak se toho o tomto muži ví jenom málo. Jakmile se o Thomasově smrti dozví královský soudní rada Jonathan Tapley, přihlásí se jako svědek a na povrch začíná vyplouvat pravda o tragické minulosti muže, jenž byl jeho bratrancem. Benova manželka Lizzie je přesvědčená, že Tapley byl v den své smrti sledován, a po krátkém pátrání zjistí, že několik dní před smrtí přijal záhadnou návštěvu v překrásném kočáře. Seznam podezřelých začíná narůstat a Ben musí odhalit, kdo by mohl mít z Tapleyho nešťastného skonu největší prospěch. 

18 komentářů:

  1. Nikolko, onemocnění covid si opravdu nechci zopakovat a doufám, že už jste všichni v pořádku a bez následků.
    Děkuji za pravidelnou knižní nabídku a přeji hezké srpnové dny. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já taky ne. K tomu prvnímu jsem přišla, protože babička byla se stejnou, který to měl. Druhý nás obešel všechny čtyři, protože tentokrát se tomu vyhnout nedalo. Bylo to sice s horečkami, které jsem poprvé neměla, ale jinak se to celkem dalo.
      Rádo se stalo. Taky ti přeju hezké srpnové dny. 🙂

      Vymazat
  2. Nikolko,tak hlavně,aby jste byli bez následků.
    Představila jsi nám samé zajímavé knihy,po některých se určitě podívám.
    Měj hezké srpnové dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme, Jituško. Bylo to o něco horší než poprvé, ale už je to zase dobré.
      To jsem ráda, taky se na některé těším.
      I vám přeji hezké srpnové dny. 🙂

      Vymazat
  3. Super článek, na některé knihy už se moc těším :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já se na některé moc těším.
      Měj hezký den. 🙂

      Vymazat
  4. Nikol,přeji všem členům rodiny i Tobě brzké zotavení po covidu. Knihy,které jsi nám představila mě zvětší části upoutaly,děkuji za tipy. Těším se také na Tvou účast v knižní abecedě.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkujeme. 🙂 Jsem ráda, že se srpnové novinky líbí, i mě většina zaujala.
      Hezký den.

      Vymazat
  5. Díky za krásné představení knížek, některé jsou velice lákavé. Přeji celé rodině, aby lotr Covid nezanechal nějaké následky a nadále se nemoci všem vyhýbaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Lado. 🙂 Děkujeme.
      Přeji vám hezký den.

      Vymazat
  6. Hlavně, že jste ho už vypakovali! :) Tentokrát se mi zalíbilo dost knížek, já bych si pořád nějaké kupovala, hrůza :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych pořád nakupovala knihy, ale chybí na ně dostatek místa. 🙂

      Vymazat
  7. Nikolko, ahoj. Nabídka knížek pestrá, děkuji. Ale s tím covidem - to jste si užili, celá rodina... Hlavně, že už jste v cajku ! Já mám pořád následky po covidu a nemůžu se toho zbavit. Opatruj se, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, rádo se stalo. 🙂
      Jo, covid dokáže být zákeřný. U prvního trvalo dýl, než se mi vrátili čich a chuť, tentokrát jsem tohle naštěstí neřešila. Pevně věřím, že ti bude brzy lépe. 🙂 Měj se hezky.

      Vymazat
  8. To mě moc mrzí s tím covidem, ale hlavně, že se vám podařilo se ho zbavit. Já jsem covid ještě neměla, tak doufám, že to tak i zůstane. Jinak moc hezký seznam knih, docela mě zaujala hned ta první - Zimní slib. To by mohlo být pěkné a dojemné čtení.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odolávali jsme mu úspěšně dlouho - jednou to přijít muselo. Pevně věřím, že se ti bude vyhýbat dal. 🙂 Zimní slib vypadá na příjemné čtení, myslím, že až knihu uvidí mamka, bude ji chtít.
      Měj hezký den. 🙂

      Vymazat
  9. To je zajímavé, že o Sherlocku Holmesovi píše i někdo jiný než Athur Conan Doyle a náš Miroslav Macek.

    Hlavně, že to s covidem dobře dopadlo. My jsme ho v éře britské mutace také dostali úplně všichni, a to i s rodinou syna, a právě ten týden jsem si koupil nový notebook a přeinstalovával programy a kopíroval data.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já krom Velké knihy příběhů Sherlocka Holmese nečetla nic, co by nepsal Doyle. Samozřejmě jsou to povídky různé kvality, ale třeba ta od Kinga se mi líbila - až mě napadlo, že je škoda, že King nepíše klasické detektivky. 🙂

      Bylo to nakonec fajn, rodiče si neplánovaně prodloužili dovolenou, tak jsme byli pohromadě, a to bylo fajn.

      Vymazat

Brzy na knižních pultech

Máme tady duben a spolu s ním spoustu nových knih. Pojďme se podívat, co vychází. Jako první je tu thriller Druhá smrt . Detektivky Jedovat...