pátek 1. dubna 2022

Brzy na knižních pultech

Máme tady duben a spolu s ním další inspiraci na čtení. Pojďme se podívat, co vychází.



Jako první je tady historický román Poslední zelené údolí. Od autora jste možná četli Pod krvavými nebesy.
Dále thriller Šedá jako popel - druhý díl série Vanitas.
Společenský román Marie Curie-Skłodowská.
Detektivka Smrt přichází na prohlídku - pevní díl série Vraždy v Österlenu.
Thriller Najdi mě
Následuje biografie Sestry Chanelovy a společenský román Dům na Riviéře.
Thriller Oko za oko - první díl série Inspektorka Kate Youngová, dále společenské romány Dny probuzení - první díl série Královna dynastiePohlednice z Paříže.
A nakonec rovněž společenský román Mlha mezi námi.



Mark T. Sullivan - Poslední zelené údolí

Kniha by měla vyjít: 4.4.2022

Historický román o odvaze, přežití a triumfu inspirovaný neuvěřitelným příběhem jedné rodiny. Koncem března 1944, když se Stalinovy jednotky tlačí na Ukrajinu, musí mladý Emil a Adeline Martelovi učinit strašlivé rozhodnutí: čekat na vpád sovětského medvěda a riskovat, že budou posláni na Sibiř? Nebo neochotně následovat vlky – vražedné nacistické důstojníky, kteří se zavázali chránit „čistokrevné“ Němce? Martelovi jsou jednou z mnoha rodin německého původu, jejichž předkové farmařili na Ukrajině více než sto let. Ale poté, co už před válkou žili za Stalinova děsivého režimu, se Emil a Adeline rozhodnou, že musí utéct ze své země s vlky, kterými pohrdají, aby unikli Sovětům a vydali se hledat svobodu. Příběh Martelových, chycených mezi dvěma válčícími silami a překonávajících hrůzné zkoušky, aby naplnili svou naději na emigraci na Západ, je brutálním, složitým a nakonec triumfálním příběhem, který osvětluje neobyčejnou sílu lásky, víry a neuvěřitelné vůle jedné rodiny přežít a dočkat se naplnění svých snů. 



Ursula Poznanski - Šedá jako popel

Kniha by měla vyjít: 8.4.2022

Pokračování příběhu o květinářce s temnou minulostí. Prodavačka květin Carolin je zpátky ve Vídni. Od té doby, co nesprávní lidé vědí, že je naživu, nikdy nechodí dvakrát stejnou cestou mezi hroby. Dnes je všechno jinak. Něco se stalo, protože jí tuhne krev v žilách. Ta scéna je děsivá, má v sobě něco neskutečného. Někdo otevřel hrob. A lebka mrtvého leží na náhrobku. S uříznutou slepičí hlavou v zubech... 



Susanna Leonardová - Marie Curie-Skłodowská

Kniha by měla vyjít: 11.4.2022

Snít nestačí, je třeba si sny i plnit. Tímto heslem se řídila Marie Curie-Skłodowská (1867–1934), která už v dětství toužila studovat na univerzitě, ale v 19. století musela jako dívka, která navíc pochází ze skromné rodiny polského učitele, za svůj sen tvrdě bojovat. Marie však ví, co chce, a nakonec se jí podaří získat stipendium na francouzské Sorbonně. Když v Paříži potká uznávaného fyzika Pierra Curieho, otvírá se před ní nový život. Biografický román zpracovává zrození výjimečné osobnosti světové vědy. 



Anders de la Motte, Måns Nilsson - Smrt přichází na prohlídku

Kniha by měla vyjít: 13.4.2022 

Chamtivost, zrada a vražda v okouzlujících přímořských kulisách – úvodní díl nové švédské detektivní série v nestárnoucím a stále oblíbeném stylu klasické krimi Agathy Christie. Realitní agentka a populární moderátorka Jessie Andersonová je nalezena mrtvá v jednom z předváděných domů. Věhlasný stockholmský inspektor Peter Vinston, který tu pobývá kvůli své dceři, je okamžitě vtažen do vyšetřování. Společně s místní policistkou Tove Espingovou zjišťují, že Jessie mohl mít důvod zabít téměř každý, kdo s ní a s tou vilou měl co do činění. Některá z idylických zahrad, rozkvetlých luk či písečných zátok skrývá vraha... 



Anne Frasierová - Najdi mě

Kniha by měla vyjít: 14.4.20222

Benjamin Fisher, usvědčený sériový vrah, se po letech mlčení rozhodne prozradit, kam pohřbil těla svých obětí. Pod jednou podmínkou: cesty se musí zúčastnit i jeho dcera, kterou od svého zatčení neviděl. Reni Fisherová cítí, že obětem něco dluží. Celý život se snažila vypořádat s tím, že je dcerou sériového vraha. Tahle skutečnost ji přesto pronásleduje na každém kroku a Reni doufá, že se jí teď podaří za děsivou minulostí konečně udělat tečku. Detektivové ale brzy zjišťují, že sériový vrah je mistr manipulátor a noční můra ještě zdaleka není u konce... 



Judithe Little - Sestry Chanelovy

Kniha by měla vyjít: 20.4.2022

Román o neutuchající touze po „něčem lepším“ 
Hlavní hrdinkou románu a vypravěčkou příběhu o neúnavném hledání lásky a důstojného místa ve společnosti překvapivě není ikonická návrhářka Coco Chanel. Ona sama by svůj příběh otevřeně nikdy nevyprávěla, ba přímo naopak - až do své smrti mnohé přepečlivě tajila, včetně existence svých dvou mladších sester. 
K autorce románu promlouvají skutečné příběhy, které se dle jejích slov mnohdy ukazují být zajímavějšími než fikce. A tak před námi ze stínu času plasticky vystupuje zapomenutá postava Antoinetty, mladší sestry Coco Chanelové. Vypráví nám barvitý příběh vlastního života neodmyslitelně spjatý s počáteční fází budování módního impéria značky Chanel. Pro všechny tři sestry Chanelovy se jejich příběh oproti všem předpokladům začal psát v jednom francouzském klášterním sirotčinci na konci předminulého století. Svým způsobem šlo o prostředí ženami vedeného prosperujícího „byznysu“, což sestry nepochybně zásadním způsobem formovalo a nesmazatelně ovlivnilo i módní rukopis samotné Coco Chanel. Antoinetta byla pro Coco jedním z nejbližších lidí, a tak můžeme do světa obou sester nahlížet intimním, velmi autentickým způsobem, mnohdy okořeněným trefnými, laskavými glosami. Zároveň rozkrýváme celou řadu nesmírně zajímavých dobových reálií. 



Natasha Lesterová - Dům na Riviéře

Kniha by měla vyjít: 20.4.2022

Paříž, 1939: Nacisté si myslí, že Éliane nerozumí německy. Domnívají se, že pro ně pouze katalogizuje umělecká díla a netuší, že kradou národní poklady do svých soukromých sbírek. Jenže to se mýlí. Dívka pečlivě dešifruje jejich poznámky a předává informace odboji. 
Éliane však rozehrála nebezpečnou hru. Odváží se svěřit svá tajemství muži, kterého kdysi milovala? Nezradí ji znovu? Nemá šanci to s jistotou zjistit… dokud ji večírek v úchvatné vile na Francouzské Riviéře nevystaví zcela nové úrovni nebezpečí. 

Současnost: Remy Langová chce zapomenout na tragédii, kvůli níž se její život ocitl v troskách, a proto se vydává do domu na Riviéře, který za záhadných okolností zdědila. Během třídění knih objevuje evidenci uměleckých děl ukradených během druhé světové války. V šoku zjišťuje, že její součástí je i obraz, který už od dětství visí na stěně jejího pokoje. Kdo vlastně byli její předci? Neskrývá dům na Riviéře větší tajemství, než jakému je Remy schopná čelit? 



Carol Wyerová - Oko za oko

Kniha by měla vyjít: 21.4.2022

Inspektorka Kate Youngová bere léky a vyrovnává se s traumatem. Je sice nejlepším detektivem u policie, ale poté, co její špatný úsudek málem zapříčiní veřejnou katastrofu, její šéfové usoudí, že jediné, co potřebuje, je dovolená. Když ji však vedení povolá zpět kvůli novému případu, Kate se vrací tvrdší a ostražitější. Nemilosrdně se pouští do pátrání po sériovém vrahovi, který své oběti mučí a zanechává stopy, jejichž prostřednictvím se vysmívá policii. Povzbuzována svým mužem reportérem začíná Kate tušit, že vrah je možná blíž, než si vůbec dokázala představit. A při odhalování pravdy rozplétá síť tajemství a lží, přičemž co skrývat mají i její nejbližší. 



Paula Stern - Královna dynastie 1 - Dny probuzení

Kniha by měla vyjít: 21.4.2022

Pražírna kávy v průběhu věků. První díl historické rodinné ságy s kapkou romantiky. 

Cáchy 1945: Když se Eberhard Ahrensberg vrátil po válce domů, nalezl jen trosky – otec nacista padl v boji, z domu zbyla ruina, rodinný podnik je zavřený. Aby uživil rodinu, začne pašovat kávu. Cáchy současnost: Dědičkou kávového impéria Ahrensberg se stává Corinne, která miluje vše, co s kávou souvisí. Na rozdíl od svého bratra Alexandra neprahne po zisku, ale po originalitě a indivudualiě v přístupu k zákazníkům. Při bádání v rodinné historii objevuje pohnutou minulost plnou štěstí, zrady a bojovnosti. Ukáže jí cestu? 



Alex Brownová - Pohlednice z Paříže

Kniha by měla vyjít: 21.4.2022

Píše se rok 1917, Evropou zmítá první světová válka a mladá zdravotní sestra Beatrice Crawfordová opouští bezpečí svého domova ve Velké Británii, aby se mohla na francouzských bojištích starat o zraněné vojáky. Ani o desítky let později, když Francie podlehne nacistické okupaci a Paříž přikryje temný stín, Beatrice nedokáže jen nečinně čekat na záchranu. Komu však v tomhle novém, nebezpečném světě může věřit? 

V roce 2019 do Paříže přijíždí Annie Lovellová, jež bez rozmýšlení skočila po možnosti navštívit byt, který ve městě zdědila její londýnská sousedka. Vedle příjemného vytržení z každodenního života tam na ni čeká i překvapení, které možná změní celý její život – podaří se jí totiž objevit Beatriciny skryté deníky. 

Uchvácena strhujícím vyprávěním i nádherou Města světel skládá dohromady mozaiku dávných událostí, jež Beatrice uvedla do chodu… a které ještě stále čekají na své završení. 



Katarína Gillerová - Mlha mezi námi

Kniha by měla vyjít: 28.4.2022

Odpouštět je těžší než milovat 

Tak trochu jiný román Kataríny Gillerové. Slovenská autorka žánrově odbočila k mystery thrilleru a děj svého románu Mlha mezi námi umístila do Apalačského pohoří v USA, kam se vydává skupinka přátel strávit dovolenou. Čtveřici mladých mužů svádí boj o přízeň krásně Caroline, která do tajemného sídla přijíždí s jiným očekáváním, než se může zdát. Edwardovi navíc komplikuje plány jeho mladší bratr Justin vyžadující pozornost. Vztahy v uzavřené skupině se vyhrocují až do momentu, kdy dojde k tragédii… O dvě desetiletí později mají přátelé k uplynulým událostem rozdílný postoj. Zatímco někteří z nich by na výlet do hor nejraději zapomněli, jiní před světem ukrývají tajemství. Co se vlastně tehdy odehrálo v lesích obklopených tajemnou mlhou?

22 komentářů:

  1. Jo, některé zní fajn. Zatím jsem neslyšela ani o jedné, takže tohle je milý článek, jak se člověk dozví o novinkách :-)

    http://www.jancahala.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase tyhle články ráda připravuju. Sama se na některé knihy pak těším. 🙂
      Měj hezký víkend, Jani.

      Vymazat
  2. Nikolko, moc děkuji za další novinky a přeji pohodové dny. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Helenko.
      Přeji ti příjemný víkend. 🙂

      Vymazat
  3. Nikolko,maš velky přehled o novych knihach.Některe tituly si píšu a děkuji.
    Měj hezky vikend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Jituško. 🙂 Sleduju předprodeje od doby, co jsem si koupila čtečku. Některé knihy sice vycházejí v elektronické podobě později, ale já na ně alespoň nezapomenu.
      Přeji vám hezký víkend.

      Vymazat
  4. Parádní knižní nálož))))
    Chanelky by mě bavily.
    Krásné jarní dny přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mě kniha zaujala, ale nejvíc mě láká asi Poslední zelené údolí.
      Hezké jarní dny i vám, Evi. 🙂

      Vymazat
  5. Nikolko, ahoj. To je zase plno inspirace... Ráda bych si přečetla knížku o M.C. Sklodowské. Měj se dobře. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Leni, věřím, že knížka bude dobrá. I mě zaujala a spolu s ní taky další dvě, ale vzhledem k tomu, že už nemám moc místa v knihovně, nevím, jestli bych neměla zase oprášit čtečku. 🙂
    Měj hezký zbytek víkendu.

    OdpovědětVymazat
  7. Příběh knihy Šedá jako popel je děsivý, z něj bych měl asi těžké spaní.

    Životní pouť Marie Curie-Sklodowské je úžasná, prosadit se tehdy ve vědě, která byla téměř výhradní doménou mužů, je něco neuvěřitelného, navíc je i v mnohém překonala, protože získala 2 Nobelovy ceny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznávám, že mě osobně kniha Šedá jako popel taky moc nezaujala, ale na druhou stranu nic proti gustu někoho jiného.
      Druhá kniha mě velmi zaujala, doufám, že by se mohla líbit i mamce.

      Vymazat
  8. Á, to zase bude peněženka plakát, jako by nestačilo, že už jsem udělala první knižní objednávku tohoto měsíce za 2 tis. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tento měsíc nekoupila ještě žádnou knihu. Minulý měsíc byl jarní výprodej, tak jsem se taky praštila přes kapsu. 🙂 Tentokrát to s knihami snad nepřeženu. Koupila jsem si jiné radosti.

      Vymazat
  9. Zaujala mě knížka Odvaha snít. Příběh Marie Curie Sklodowské je nesmírně zajímavý, tak bych si ráda přečetla tento román. Smrt přichází na prohlídku by se mi také líbila, knihy ve stylu Agathy Christie miluji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smrt přichází na prohlídku bude určitě skvělá. Moc se mi líbí i obálka. 🙂

      Vymazat
  10. Zaujala mě Marie Curie-Skłodowská, díky za tip, Nikolko :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Janinko. I mě tahle kniha zaujala, doufám, že ji koupíme. 🙂

      Vymazat
  11. Moc hezké tipy. :) Počkám až budou jednotlivé vydání v knihovně a snad se mi také pak dostanou do ruky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě budou a věřím, že se ti budou líbit.
      Hezký den. 🙂

      Vymazat
  12. Super článek, některé knížky zní fakt dobře :). Poslední dobou mě baví romány a tyto mě zaujaly :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych si tentokrát vybrala spíše mezi romány. 🙂
      Měj se krásně a hezký víkend přeji.

      Vymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...