sobota 9. dubna 2022

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes bych se s vámi ráda podělila o knižní novinky, které v březnu neplánovaně doplnily naší knihovnu. 
Všechny knihy, které uvidíte jsou koupeny ve slevě. Byl velký jarní výprodej. A toho se zkrátka muselo využít.



Začnu tím, co jsme s mamkou objevily pro sestru - jinak by se tahle objednávka nejspíš neposílala. Už dlouho jsem pokukovala po obrazových publikacích Salvador Dalí: Ilustrace ze 60. let. Tahle kniha je lákavá už když jí člověk listuje na internetu a přečte si anotaci. Domů nám však přišel skvost - krásně a pečlivě zabalený. Samotná kniha je pak ještě v ochranném boxu. To, co je uvnitř a celkové zpracování samotné publikace, to je radost pohledět. Dále pak kniha Leonardo 500, která je rovněž velmi krásná. A nakonec Frida Kahlo doma, po které sestra dlouho toužila. I tato kráska rozhodně stojí za pozornost - plná fotografií a reprodukcí děl této malířky. 
Od umění přejdeme k beletrii. Mám tu pět knih, které si vybrala mamka. Většinu z autorů neznáme, a tak pro nás čtení bude novinkou. Od Kláry Janečkové jsem ještě nic nečetla, ale mamka má doma pár jejích knih, a tak si vybrala i Zradu. Dále je tu historické romány Dáma Měsíčního svitu a Lilie z Palerma. Nakonec thrillery Pravda a Případ Amelia. O knize jsem dlouho přemýšlela, ale nakonec jsem vždycky dala přednost jiným. Od autorky mám doma knihu Tam, kde ji našli, kterou jsem četla už pár let zpět. Jsem ráda za autorčinu prvotinu, která byla v době prvního vydání velkým hitem. 



Pavel Štěpánek - Salvador Dalí: Ilustrace ze 60. let

Výpravná monografie zahrnuje vzácné biblické ilustrace Salvadora Dalího z 60. let 20. století s fundovaným komentářem. Fascinující ilustrace biblických výjevů vytvořil umělec pro unikátní vydání Biblia Sacra v Miláně. Jde o mimořádně pozoruhodnou součást Dalího díla z jeho pozdního tvůrčího období a ilustrace odhalují Dalího citlivé vnímání biblických textů a jejich osobité výtvarné pojetí. Dalí přistupuje k ilustracím, které nechápe doslovně jako přísný citát či citaci, vztahující se k danému výjevu buď ze Starého či z Nového zákona, poměrně volně. Zejména při zobrazení jistých scén ve Starém zákoně, které jsou chápány jako předobraz Nového zákona, si vybírá buď jednu či druhou nebo je spojuje do jednotného celku, aby tak zachoval známé vazby mezi oběma složkami Bible.Ve svých kompozicích vyzdvihuje zejména ony složky, které vyhovují jeho surrealistickému naturelu, včetně techniky zpracování. Využívá k tomu různé malířské i kreslířské techniky, které kombinuje s neobvyklými postupy. Postupně využívá akvarel, kvaš, dekalk, vosk, klasickou kresbu tužkou nebo perem (popř. kuličkovým perem), rudkou apod., přičemž využívá překvapivých postupů, např. vzájemných kombinací všech těchto technik, klasické rozmývání či stříkání skvrn, které dále rozvádí do tvarů, jež mu umožňují evokovat překvapivé individuální tvary a situace podle jeho záměru. Kniha Dalího biblických ilustrací, doprovázených výkladem historika umění, profesora Pavla Štěpánka, nabízí jedinečný pohled na méně známou oblast Dalího tvorby. 



Fabio Scaletti - Leonardo 500

Malíř, sochař, architekt, přírodovědec, hudebník, spisovatel, vynálezce a konstruktér. Tím vším byl Leonardo da Vinci. Byl dokonalou renesanční osobností, která i 500 let po své smrti rozpoutává vášnivé debaty jak mezi odborníky, tak mezi laiky. Značná část jeho výtvarných děl i vědeckých pojednání byla zničena, ale to, co zůstalo, dodnes vyvolává obdiv. Nyní máte jedinečnou příležitost seznámit se prostřednictvím této výpravné publikace s mnoha Leonardovými díly včetně jeho mistrovských děl. Poznáte jeho techniku práce, jeho vědecké a technologické metody, jeho studie anatomie i množství návrhů. Uvedené práce a obrazy doprovází podrobný popis a technické nákresy. Velký prostor je věnován rovněž jeho nejkontroverznějším dílům. 



Suzanne Barbezatová - Frida Kahlo doma

Frida Kahlo doma ukazuje vliv mexické kultury a tradic, Modrého domu i jiných míst na tvorbu a život významné malířky. Bohatě ilustrovaná kniha přináší nejen ukázky z tvorby Fridy Kahlo, ale i fotky z rodinného archivu. Pozornost se věnuje i místům, kde žila, což čtenářům přináší komplexní vhled do duše milované umělkyně. 



Klára Janečková - Zrada

Děj se odehrává v letech 1987-2001 na několika místech od sebe značně vzdálených – v bývalém Československu, Římě, na Korsice a v New Yorku. Pestré je i složení hlavních osob, mezi nimiž hrají prim sourozenci David a Viktorie Manovi, kteří emigrují z původní vlasti do svobodného světa. David jde cílevědomě za kariérou, zatímco jeho mladší sestra si chce užívat svobody a lásky. Její naivita ji vžene do náručí protřelého podvodníka Richarda Kollera, který jí ze zištných důvodů usiluje o život. Viktorie se ocitne na dně a jen za pomoci svých nejbližších se dokáže vrátit do normálního života a navázat nový partnerský vztah. Dramatickým vyvrcholením příběhu je teroristický útok na dvojici budov WTC v New Yorku, po němž se cesty všech románových hrdinů opět spojí a harmonizují. 

Rainer M. Schröder - Dáma Měsíčního svitu

Příběh o lásce, osudu a smrtelné nenávisti. Mallory Kendricková sní americký sen o lepším životě, avšak na své malé rodinné farmě ve Virginii se musí uskromnit, jak to jen jde. Píšou se dvacátá léta, doba prohibice, když v sobě Mallory objeví nebezpečný talent. Pro vynikající pálenku, kterou sama vyrábí, se jí brzy začne říkat „Dáma Měsíčního svitu“. Dostává se stále více do vleku třpytivého polosvěta a z mladé nebojácné paličky černého alkoholu se stane sebevědomou ženou, která sleduje zcela vlastní cíle – obklopená pochybnými ctiteli, ochránci zákona a bezskrupulózními gangstery nechvalně proslulých „bouřlivých dvacátých let“. 

Charlotte Lyne - Lilie z Palerma

Na pozadí dramatických událostí se odehrává příběh mladé, opěvované Aity a uzavřeného kováře Emidia. Karel z Anjou Sicilanům čím dál víc utahuje opasek a stále se zvyšující daně Palermanům ruinují nejen obchody, ale posléze i životy. Ve vzduchu panuje napětí, které hrozí vykulminovat v katastrofu. I přesto všechno je Aita, která žije v domnění, že je pupek světa, do určité doby bezstarostnou dívkou. Ve své čtvrti platí za nejkrásnější ženu z celého Palerma – palermskou lilii –, po které všichni muži touží. Ona však žízní po něčem neobyčejném, tajemném a trochu i zakázaném. Jako zvlášť milované a rozmazlované dítě je zvyklá si s lidmi hrát, aby dosáhla svého. To se však změní, když pozná uměleckého kováře, kterého místní nazývají diavúlu – ďábel. Aita jím začne být posedlá a nakonec se za něj k překvapení a nevůli všech provdá. Konečně by mohla být šťastná, jenže žije s manželem s bolestnou minulostí, který je uzavřený a svou ženu odmítá. Zahoří nakonec Emidio k Aitě láskou? Nebo budou dříve spolu se svými rodinami rozdrceni soupeřícími mocnostmi? Strhující a působivý román z Palerma 13. století, z doby sicilských nešpor. 



Melanie Raabeová - Pravda

Před sedmi lety beze stopy zmizel při cestě do Jižní Ameriky bohatý obchodník Philipp Petersen. Od té doby vychovává jeho žena Sarah jejich společného syna sama. Náhle obdrží nečekanou zprávu, že je Philipp naživu. Sarah však zmítají rozporuplné pocity. Má za sebou tvrdé časy, ale konečně se dokázala odpoutat od minulosti. Její manžel se objeví v naprosto nevhodnou dobu. Co bude dál? Mají oni dva ještě šanci na společnou budoucnost? Je připravená na všechno, jen na to jediné ne: Muž, který vystoupí z letadla, není ten, za koho se vydává. To není její manžel. Je to Cizinec. A Sarah si okamžitě uvědomí: Když ho teď odhalí, může ztratit úplně všechno: muže, své dítě, celý svůj zdánlivě tak dokonalý život… 

Kimberly McCreight - Případ Amelia 

Ten den má Kate svou patnáctiletou dceru po vyučování vyzvednout, když však (se zpožděním, jako obvykle) ke škole dorazí, je na místě už záchranka a policie. I oni jsou tu kvůli Amelii – Amelia totiž skočila ze střechy budovy… Několik týdnů po pohřbu se Kate vrací zpět k práci do advokátní kanceláře, když vtom jí přijde podivná zpráva z neznámého čísla, v níž se říká, že smrt Amelie nebyla sebevraždou. A Kate se rozhodne najít pravdu. Nejen o tom, co se doopravdy přihodilo, ale kdo její dcera vlastně ve skutečnosti byla.

26 komentářů:

  1. Nikčo, že vy jste doma přišli na to, jak nafouknout knihovnu? Podělíš se o návod? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepřišli, Janinko. Moje knihovna už je plná... Ale třeba časem nám taťka vyrobí ještě jednu nad schodiště. 🙂

      Vymazat
  2. Líbil by se mi SD. Díky za tip.
    A Fridu mám a jsem z ní moc nadšená.
    Přeji krásné dny s knihou v ruce)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu krásný Dalí byl za cenu, která se neodmítá. Stejně jako Frida a Leonardo 500.
      Taky přeji pěkné dny. 🙂

      Vymazat
  3. Nikolko,děkuki za dalši tipy na knižky.Ja jsem byla nedavno na vystavě obrazů od Salvadora Daliho a o Fridě jsem viděla film.Myslim,že se po knižce o ni podivam.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výstava musela být krásná. Film o Fridě jsem taky viděla. Knížka je opravdu pěkná a věřím, že se nám bude líbit i obsah.
      Přeji hezkou neděli, Jituško. 🙂

      Vymazat
  4. Nikolko, začala si opravdu skvosty. Leonarda máme, skvostná publikace.
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jsou opravdu skvostné všechny tři. 🙂
      Hezkou neděli i tobě.

      Vymazat
  5. Nikolko, moc by se mi líbila kniha o Leonardovi. Ale i další, ta o S.D. má i nádherné balení... Co na to ŕíkala sestra ? Posílám pozdrav. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obě jsou opravdu povedené - radost jimi listovat. Dalí by se hodil jako krásný dárek. Sestra měla radost, z Dalího byla nadšená.
      Moc tě zdravím a přeji ti pohodovou neděli. 🙂

      Vymazat
  6. Zajímavé knihy, zaujala mě hlavně ta o Leonardovi, hnedka bych ji taky brala!

    OdpovědětVymazat
  7. Slevy jsou nejlepší :D. Líbí se mi Dáma Měsíčního svitu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle slevy byly opravdu dobré. Knížky jsem pořídila od 29 - 500 korun, což musím uznat, že mě u prvních dvou titulů dost překvapilo. Někdy se asi opravdu vyplatí počkat.
      Dáma Měsíčního svitu láká i mě. Doufám, že ji budu číst brzy.
      Hezký den, Terko. 🙂

      Vymazat
  8. To jsou hezké přírůstky, přeji pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
  9. No, ať je stale co cist a prohlížet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím nouze není, i když nákupy omezujeme. Ač to tak nevypadá. 🙂

      Vymazat
  10. Krásne knižky:) Díky za typ :D

    OdpovědětVymazat
  11. Nikolko, skvělé tipy na další čtení. Fridu bych si ráda přečetla, Případ Amélie jsem četla. Měj se hezky 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Evi. Na Fridu se moc těším a Případ Amelia mě zaujal už dávno, jen s nákupem mi to trvalo dlouho. 🙂
      Přeji vám hezký den.

      Vymazat
  12. Bezvadné přírůstky. Já mám z těchto knih doma Případ Amelie, ale ještě jsem ji nečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Případ Amelia se moc těším. Tahle kniha byla jednu dobu všude, takže jsem hodně zvědavá, jaká bude. 🙂

      Vymazat
  13. To je ale úroda uměleckých knih! O Dalím a Leonardovi mám však výpravné knihy a o Fridě Kahlo zase mnoho zkopírovaných článků o jejím životě i s reprodukcemi obrazů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme z knih velkou radost, jsou opravdu krásné.

      Vymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...