středa 9. února 2022

Novinky v naší knihovně - leden

Dnes bych se s vámi ráda podělila o knižní novinky, které jsem v lednu koupila. Ony to vlastně nejsou tak úplně novinky, jde spíše o resty, které jsem měla v plánu koupit delší čas a knihy, které vyšly koncem loňského roku. 



Jako první je tu kniha Osobní receptář pro zdraví a pohodu, kterou jsem koupila sestře.
Jelikož měla mamka v lednu narozeniny, jeden z dárků jsem koupila už v prosinci, a to thriller Tátovy holky - již pátý ze série případů Charlotte Staffordové. V lednu jsem ji ještě koupila romány Maják na útesech a Něžný měsíc nad Usambarou.
A nakonec jsem si koupila další detektivky Agathy Christie, tentokrát Záhadu Modrého vlaku a Vraždu v Orient expresu. Dlouho jsem knížku chtěla, jenže byla vyprodaná, a tak mě těší, že se dočkala nového vydání.



Margit Slimáková - Osobní receptář pro zdraví a pohodu

Rovnováhu máte na dosah. Pokračování bestselleru Velmi osobní kniha o zdraví. Chcete být ve skvělé formě, cítit se dobře a udržet si doma pohodu? Dosáhnout toho není žádná věda. Stačí mít chuť a informace nezatížené zájmy výrobců a prodejců. Přináším vám je ve své druhé knize, která je opět velmi osobní. A co všechno se v ní dozvíte? Třeba kdy a co jíst, jak předcházet nemocem nebo jak odolávat diktátu módy a zůstat sám sebou. Za každým doporučením je moje vlastní zkušenost. Využijte ji pro své zdraví, pohodu a spokojenost! 

Marie Lamballe - Maják na útesech

Susanne žije s novým přítelem spokojený studentský život v Paříži, připravuje se na závěrečné zkoušky, ale vše se náhle změní. Po autonehodě dočasně ztratí paměť, octne se na neznámém místě, neví, kdo je a kam patří. V této situaci najde v kapse svého kabátu pozvání do Bretaně, adresované Anne-Marie LeBarsové. Susanne v domnění, že je Anne-Marie, odjíždí do Bretaně do malebného místa nad strmými útesy, kde stojí pouze několik rybářských domků a maják. V domě strážce majáku Susanne poznává milou a srdečnou starou paní, která je přesvědčená, že se konečně setkává se svou vnučkou Anne-Marie. Obě ženy si padnou do oka a brzy si Susanne oblíbí celá osada. Dívka se také začíná sbližovat s Alanem, který po tragické ztrátě preferuje samotu, ale její nově nalezené štěstí začínají ohrožovat vzpomínky na minulý život, které se Susanne postupně vracejí… 



Anne Jacobsová - Něžný měsíc nad Usambarou

Povstání změnilo Německou východní Afriku. Charlotta a George, jejichž životní cesty se konečně sešly, už nepoznávají zemi, ve které chtěli vychovávat svou malou dcerku. Táhne je to zpátky do vlasti. Tam ale na ně nečekají s otevřenou náručí. Přes jejich snahu vybudovat si v severním Německu nový život, si oba brzy přiznávají, že stále touží po Africe. George nečekaně dostane lákavou nabídku, která je zavede nazpět na černý kontinent. Netuší, jakým nebezpečím budou muset čelit a že jejich hluboká láska bude vystavena těžké zkoušce... Pokračování románu Nebe nad Kilimandžárem 

Agatha Christie - Záhada Modrého vlaku

Vražda atraktivní dívky během jízdy luxusní soupravy, motivovaná snad loupeží, láskou či nenávistí – v Záhadě Modrého vlaku (1928) rozplétá Hercule Poirot další zapeklitý případ. Musí odhalit falešné existence, falešné city i pokřivené vztahy. A také zachránit nevinnou, vnímavou bytost, která navíc zažila své první milostné vzplanutí. Jak však už bylo dokázáno mnohokrát – a i díky tomu se díla Agathy Christie dodnes těší takové oblibě –, na malé šedé buňky svérázného belgického detektiva si žádný zločinec nepřijde. 



Agatha Christie - Vražda v Orient expresu

Jedno z nejčtenějších a nejadaptovanějších děl klasické krimi – mistrovský příběh z roku 1934 vychází v novém českém překladu. Slavný Belgičan Hercule Poirot přicestoval na dovolenou do Istanbulu, vzápětí je však odvolán do Anglie, a rozhodne se proto využít služeb Orient expresu. Po nástupu do vlaku upoutá jeho pozornost bohatý Američan Samuel Edward Ratchett; mimo jiné nabídkou vysoké odměny za to, že jej detektiv ochrání před hrozícím vražedným pokusem. Poirot odmítá – a následujícího rána je Ratchett nalezen ubodán k smrti… Souprava uvízla v závějích a její pasažéři zůstali ponecháni napospas osudu. Každý se svým tajemstvím, každý se svou nevyřešenou minulostí… a teď i s podezřením ze zločinu. 

Sarah Flint - Tátovy holky

Původně neměl v úmyslu zabíjet a ohrožovat staré lidi. Vyhledával jen příležitosti si s nimi promluvit a zavzpomínat. Jenže to by se nesměl vkrádat do jejich ložnic uprostřed noci a kromě vzpomínek a památečních předmětů je zbavovat i toho nejcennějšího, co jim ještě zůstává – posledních pár let života mezi dětmi a vnoučaty. V pátém díle příběhů detektivky Charlotte Staffordové se do hledáčku jejího vyšetřovacího týmu dostávají nezvaní noční hosté, ze kterých životní okolnosti, zklamání a tragédie učinily zločince. Podle autorčiných vlastních slov ji k sepsání tohoto románu inspiroval skutečný osud pachatele, kterého během svojí dlouholeté kariéry u policie zadržela a jehož zločin nebyl v prvé řadě veden zlými pohnutkami, ale utkvělou představou o lásce až za hrob. Charlotte Staffordová čelí jednomu z nejtěžších případů vůbec. Nepůjde v něm pouze o dopadení podezřelého dřív, než se vydá za svojí další obětí, ale také o porozumění vlastní životní cestě. Tento nevšední detektivní román nabízí víc než napětí a vykreslení postupu policejního vyšetřování. Poodhaluje čtenáři, že trpké zklamání a smutek ze ztráty milované osoby může jedince změnit natolik, že se nezastaví před ničím, aby zmírnil svoje trápení, a to i za cenu nejvyšší. 



Všechny knihy jsem zařadila do svého letošního "seznamu čtení". Jak se znám, doufám, že stihnu alespoň polovinu. 

16 komentářů:

  1. Moc hezké přírůstky, přeji pěkné čtení. Tatovy holky mám v merku 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já přečetla zatím dvě knihy z této série. Věřím, že ke třetí se dostanu letos. 🙂

      Vymazat
  2. Nikolko, lákavé knihy, užij si čtení!
    Přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou - sama nevím, kterou číst dřív. 🙂
      Hezký den, Helenko.

      Vymazat
  3. Nicolko,myslím,že jsou to všechno zajímavé tituly.Znám to,když se člověk ponoří do četby a zapomene na všechno.Mám to ráda a jsem ráda,že aspoň jedna z mých vnoučat je velká čtenářka.Zrovna dnes mi ukazovala svoji knihovnu.
    Hezké počtění

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fajn si ve volném čase jen tak sednout s dobrou knihou. Taky to mám moc ráda. 🙂
      Hezký den, Jituško.

      Vymazat
  4. Máme stejný diář))) Receptář mám a první díl též. Ostatní knihy jsem nečetla. Přeji krásné chvíle s nimi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme taky obě knihy - přesněji, moje sestra je má. Chystám se na první už nějaký čas, ale teprve ta druhá mě opravdu zaujala. 🙂
      Hezký den, Evi.

      Vymazat
  5. Pěkné knižní přírůstky, detektivky nečtu, ale Vraždu v Orient expresu bych si jednou přečíst chtěla :)

    Lucy Villain
    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Nikolko, pěkné přírůstky. Vybrala bych si u Tebe tentokrát Osobní receptář a Agathu Christie. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobní receptář mě taky láká, teď knihu čte sestra. Na Agathu Christie se moc těším. 🙂
      Leni, přeji ti hezký den.

      Vymazat
  7. Zase perfektní výběr, krásný páteční večer

    OdpovědětVymazat
  8. Ted jsme s přítelkyní cetli knihu Spolu dame snohem žízni od Horelove... Starší kus ze sedmdesatych let, dnes by se reklo "yonng adult" tak trochu divci roman .zadne veledilo, ale kupodivu spíše mimodek zajimave svedectvi o donr kdy byla kniha napsaná..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mohlo být nenáročné, spíše odpočinkové, ale zajímavé čtení. 🙂

      Vymazat

Brzy na knižních pultech

Máme tady květen a spolu s ním tipy na čtení. Pojďme se podívat, co vychází. Začnu českou současnou literaturou - Svátek hada . Thriller Všu...