úterý 1. února 2022

Brzy na knižních pultech

Nový měsíc je tu a spolu s ním také únorové knižní novinky. Pojďme se podívat, co vychází.



Jako první je tu historický román Žlutý ptáček zpívá  a společenský román Poslední slib.
Následuje rovněž společenský román Čokoládový klub a historický román Vandrovní apatykářka - první díl série Vandrovní apatykářka. Pokud však dáváte přednost něčemu napínavějšímu, zkuste třeba detektivku Odpočítávač.
Společenský román Stalo se v New Yorku - první díl série Dcery New Yorku
Dále rovněž společenský román Kniha ztracených jmen, romantika Cizinec z papíru a thriller Jsi na řadě.
Historický román Ostrov tisíce hvězd.
A nakonec thriller Pocit hanby



Jennifer Rosner - Žlutý ptáček zpívá

Kniha by měla vyjít: 9.2.2022

Uprostřed nacistického běsnění v Polsku se židovská maminka se svou pětiletou dcerou s výjimečným hudebním nadáním ukrývá na místě, kde je sebetišší zvuk může obě stát život. 
Když němečtí vojáci obklíčí Židy v jejich rodném městě, dá se Róża se svou dcerou Shirou na útěk. Najdou útočiště ve stodole na sousedovic statku. Shira, dnem i nocí schovaná na seníku, se zoufale snaží zůstat zticha, zatímco jejím nitrem neustále pulzuje hudba. Láká ji příroda v okolí statku a stěží odolává přirozené touze po volnosti. Maminka, ve snaze dceru zabavit a utišit, vypráví příběh o děvčátku v kouzelné zahradě. 
Děvčátko nesmí ani hlesnout, a tak zpívá žlutý ptáček. Zpívá cokoliv, co děvčátko v duchu skládá: vysoké pikolové trylky, hluboké bručení kontrabasu. Hudba pomáhá květinám vzkvétat. 
V tomto smyšleném světě dokáže Róża Shiru ochránit před hrůzami, které se kolem nich odehrávají. Přijde však den, kdy jejich útočiště přestává být bezpečné a Róża se musí rozhodnout: buď se Shirou zůstane, nebo ji opustí a dá jí tak naději na přežití. 
Románová prvotina Jennifer Rosner Žlutý ptáček zpívá, inspirovaná pravdivými příběhy židovských dětí ukrývaných za druhé světové války, je dechberoucí vyprávění o nezlomném poutu matky s dcerou. Strhující a poutavá próza je svědectvím o nekonečné naději – šeptaným příběhem, ptačí písní – i v těch nejtemnějších časech. 



Kathryn Hughesová - Poslední slib

Kniha by měla vyjít: 9.2.2022

Tara Richardsová byla ještě dívka, když přišla o matku. Když Tara po letech dostane dopis od londýnského advokáta, jeho obsah s ní otřese. Někdo jí zanechal klíč od bezpečnostní schránky, v níž se skrývá předmět, který změní vše, co si Tara myslela, že ví. Zavede ji na cestu do Španělska, kde hledá odpovědi, které ji pronásledují už čtyřicet let. 

Violet lituje svého rozhodnutí vycestovat do zahraničí bez své čtrnáctileté dcery. Zatímco slunce zapadá za obzory hor nad starodávnou španělskou vesnicí, připomíná si, že to dělá pro jejich budoucnost. Dnešní noc, 4. června 1978, pro ně bude začátkem nového života. Tato noc skutečně změní Violetin osud, a to tím nejneočekávanějším způsobem… 



Carole Matthewsová - Čokoládový klub

Kniha by měla vyjít: 11.2.2022

Diamanty jsou věčné, ale nejlepším přítelem ženy je čokoláda. 

Pro Lucy neexistuje nic, co by nevyléčila čokoláda, od zlomeného srdce až po bolest hlavy. Je to jediná věc, na kterou se může spolehnout. A není sama. Její přítelkyně Autumn, Nadia a Chantal sdílejí její vášeň a společně tvoří Čokoládový klub, který neváhá zasáhnout, když se v životě některé z nich objeví krize. A že jich je! To pak vždy vyhlásí čokoládovou pohotovost. Jejich záchranné akce jsou bláznivé a někdy hodně dobrodružné. 

Lucy překročila třicítku a stále hledá tu pravou práci i toho pravého muže. Ani jedno se bohužel neobejde bez nehod. Lékem a útěchou je pro ni čokoláda, ve které se opravdu vyzná. 

Nadia opustila skvělou práci i rodinu pro lásku, dnes má malého syna a manžela, který propadl hazardu. Je schopná slízat čokoládu i ze synkových sušenek, když na to přijde. 

Autumn, dívka z vyšších vrstev s příliš citlivým svědomím, ohnivými kudrnami a příšerným vkusem, se stará o drogově závislou mládež, svou vlastní závislost však pečlivě skrývá. 

Chantal je Američanka se čtyřicítkou na krku, bohatým manželem a nenaplněnou potřebou sexu. Její náhodní partneři způsobí řadu problémů, z nichž jí pomohou kamarádky a čokoláda. 



Iny Lorentzová - Vandrovní apatykářka

Kniha by měla vyjít: 11.2.2022

Durynsko na prahu 18. století. Klára je dcerou vandrovního apatykáře Martina, který se na cestě beze stopy ztratí. Rok nato zmizí i Klářin bratr Gerold a rodina se octne v obrovské nouzi. Mladá Klára se srdnatě vypraví ke knížeti, aby ho požádala o pomoc. Chce se stejně jako její otec vydat na cesty a prodávat léky. Ale cesta je drsná a plná nebezpečí. A to největší hrozí z vlastní rodiny: strýc Alois se chce zmocnit pokladu, který jeho bratr, Klářin otec, údajně schoval. Vrchnost a církev mladou ženu dokonce nařknou z čarodějnictví. Klára však není sama, neboť jí po boku stojí vynalézavá kamarádka Marta, a kromě toho je zde i Tobias, kterého Klára tajně obdivuje a miluje… Nová úspěšná historická série bestsellerového dua Iny Lorentzové! 



Amy Suiter Clarke - Odpočítávač

Kniha by měla vyjít: 11.2.20222

Strhující debutový thriller o sérii rituálních vražd, která zůstala nevyřešená – a nedokončená. Elle Castillová se ve svém podcastu Odložená spravedlnost už dvě desetiletí úspěšně věnuje starým kriminálním případům. Teď otevřela ten, který ji zajímá nejvíc: případ Odpočítávače, jenž před zhruba dvaceti lety unesl a následně brutálně zabil vždy trojici dívek; každá z nich byla o rok mladší než ta předchozí. U jedenácté oběti, jedenáctileté dívky, se však hrůzný řetězec přerušil. Nikdo nevěděl proč. Policie měla zato, že vrah spáchal sebevraždu, ale Elle tomu nevěří a pouští se do pátrání. Pak však zmizí jedenáctiletá Amanda... 



Ella Careyová - Stalo se v New Yorku

Kniha by měla vyjít: 14.2.2022

1942, New York. Lily Rose si užívá perfektního života pod dozorem milujících rodičů a práce snů, kterou má ve vyhlášené secesní restauraci Valentino´s. V srdci ji to však táhne do bohémské sicilské komunity v Green Village, kde voní čerstvé cannoli svádějící k hříchu. Částečně za to může Tom Morelli, talentovaný kuchař s hlubokýma hnědýma očima. Tom a lily jsou vzájemně přitahování, pak však přijde povolávací rozkaz. Lily se uteče k rodičům pro útěchu, ale šokovaně zjistí, že její matka vztah s Tomem zuřivě neschvaluje. Lily se měla slušně vdát, vychovávat děti a být součástí smetánky. Nic víc. Dokonce dá dceři ultimátum, že vztah musí skončit. Ovšem srdci nelze poručit, i když váš se váš milovaný nemusí nikdy vrátit… 



Kristin Harmel - Kniha ztracených jmen

Kniha by měla vyjít: 24.2.20222

Zamilovala se v době, kdy v lásku nikdo nevěřil 

Spisovatelka Kristin Harmel se po úspěšných románech Počkej na mě v Paříži (2020) a Vinařova žena (2021) opět vydává do Francie, kde rozehrává romantický příběh o lidské odvaze na pozadí válečných událostí. Když Eva Abramsová spatří v novinách článek o knize, již během druhé světové války zabavili nacisti, vybavují se jí vzpomínky na minulost. Knihovnice v pokročilém věku se ze Spojených státu vydává do Berlína, aby konečně zúčtovala s minulostí. V myšlenkách se vrací do období, kdy zachránila desítky dětí, jimž díky falešným dokladům umožnila útěk z okupované Francie do Švýcarska. Aby nebylo na minulost dětí s novou identitou zapomenuto, Eva jejich osudy zašifrovala do liturgické knihy, která pro ni má zvláštní význam. Kromě tajných dat totiž odkazuje také na její milostný příběh s odbojářem Rémym. Jejich vztah však musel ustoupit záchraně o život. Kniha ztracených jmen jí může přinést odpovědět na otázku, kterou si pokládá několik desetiletí. Byl Rémy opravdu její osudovou láskou? 



Ivica Ďuricová - Cizinec z papíru

Kniha by měla vyjít: 24.2.2022

Bydlí ve stejném bytě. Ale nikdy se neviděli. 

Liana musí kvůli pracovním povinnostem cestovat do Bratislavy a její byt v Trenčíně tak zůstává nevyužitý. Rozhodne se jej pronajmout muži, s nímž se vzájemně míjejí. Zatímco on v bytě tráví pracovní dny, ona se do něj vrací na víkendy. Sdílejí stejný prostor, ale nikdy se nesetkají. Poznávají se prostřednictvím vzkazů, které postupně přerůstají v emotivní dopisy odhalující jejich minulost a nevyřčená tajemství. Nakonec se přes popsané řádky sblíží více, než by Lianě vyhovovalo. Když ovšem „cizinec“ poruší dohodnuté pravidlo, jejich komunikaci to naruší. Je potřeba skoncovat s iluzemi. Anebo se konečně podívat jeden druhému do tváře. Dá se vůbec zamilovat do pouhé představy? Možná mnohem snadněji než do skutečného člověka. 



Holly Seddon - Jsi na řadě

Kniha by měla vyjít: 24.2.2022

"Pět jmen Čtyři jsou cizí Jedno znáš..." 

Uplynul rok ode dne, kdy Mariannina manžela Grega cestou do práce srazilo auto. Marianne se stále snaží vyrovnat s jeho smrtí a utěšuje se tím, že prohlíží soubory v jeho notebooku a čte si jeho staré e-maily. Náhodou při tom zjistí, že její muž z nepochopitelných důvodů chodil na darknet, kde se domlouvají podivné obchody a dá se tam sehnat i nemožné. Proč se Greg, zásadový charitativní pracovník a oddaný manžel, přihlásil na webovou stránku, která odhaluje tu nejhorší lidskou krutost a kde je vše dostupné za hodně vysokou cenu? Marianne se obrní a vydá se v jeho stopách. Po váhavém hledání objeví svoje jméno na seznamu osob, které mají být zabity. Nechápe, jak a proč se na něm ocitla. Pokoušel se ji manžel chránit, anebo si naopak objednal její vraždu? Čím hlouběji se Marianne noří do děsivého světa, ve kterém se Greg pohyboval, tím blíž se dostává k nájemnému vrahovi, který ji má zabít. Sam, člověk podobný přízraku, nemilosrdně pronásledovaný minulostí, který má hodně co ztratit a udělá všechno, aby se to nestalo.



Anne Jacobsová - Ostrov tisíce hvězd

Kniha by měla vyjít: 25.2.2022

Píše se rok 1913 a mladá Paula von Dahlen žije v Berlíně. Nenadále získá z matčiny pozůstalosti zažloutlou fotografii z Německé východní Afriky. Zachycuje snímek jejího otce, kterého nikdy nepoznala? Paula se odvážně vypraví do přístavního města Tanga a vydává se po stopách dávného obrázku. Cesta ji zavede až ke Kilimandžáru a později na ostrov Zanzibar. V pátrání jí pomáhá novinář a vzájemné sympatie přerůstají v milostný cit. Jenže v Evropě vypuká válka a Tom se zapojí do ozbrojených bojů. Paule tedy nezbývá než si poradit na vlastní pěst… 



Linda Castillo - Pocit hanby

Kniha by měla vyjít: 28.2.2022

Na opuštěné farmě je zavražděna amišská babička, a navíc je unesena její sedmiletá vnučka. Policejní náčelnice Kate Burkholderová se případem okamžitě začíná zabývat. Uvědomuje si totiž, že čím déle bude dívka pohřešovaná, tím menší je šance, že se ji podaří nalézt živou a zdravou. Navíc rodina dívky je v rámci amišské komunity velmi vážená. A přestože se její členové snaží s policií spolupracovat, dozvídá se Kate, že i oni skrývají nejedno tajemství. Vyšetřování zavede Kate do izolované osady, jež se nachází na jihu Ohia. Podaří se Kate dostat se ke ztracené dívce včas?

24 komentářů:

  1. Děkujeme za tipy na nové knížky :). Čokoládový klub bych si přečetla :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Taky přemýšlím nad nějakým románem - dlouho jsem žádný nečetla. 🙂
      Měj se hezky.

      Vymazat
  2. Já bych si tedy vybrala. Oslovuje mě Cizinec)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, kniha zaujala i mě. Třeba si ji časem přečtu.
      Hezký den. 🙂

      Vymazat
  3. I já děkuji za další knižní tipy. Určitě bych si vybrala, Nikolko. A musím říct, že se mi moc líbí i některé obálky...
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Helenko. Nám určitě do knihovny dorazí Ostrov tisíce hvězd - mamce jsem koupila obě předchozí knihy. A obálky? Mně se taky některé moc líbí. 🙂
      Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Zajímavé tituly i obsah.Nové knihy si už nekupuji,přesto si píšu,možná,že něco bude časem i v knihovně.
    Nicolko,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že časem budou. 🙂 Taky bych ráda chodila do místní knihovny, ale to, co čtu, bych tam nenašla.
      Jituško, hezký den.

      Vymazat
  5. Nikol,to je tedy parádní nálož knih.👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že vás nějaká kniha oslovila. 🙂
      Hezký den, Marti.

      Vymazat
  6. Nikolko, děkuju za představení nových knih. Měj se hezky, já jdu vyhazovat sníh, u nás sněží. Ahoj. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Leni. 🙂 U nás zatím nesněží, ale že by dneska bylo krásně, to se říct taky nedá - máme zataženo, takže já se jdu pustit do úklidu knihovny.
      Měj se krásně.

      Vymazat
  7. Zrovna jsem na blog dala podobný článek a máme stejné 3 knihy. Těším se na ně. Zaujala mě z tvého seznamu hned ta první.

    OdpovědětVymazat
  8. Určitě bych si vybrala. Zatím jsem Tvůj seznam přejela celkem rychle,ale vrátím se a určitě si nějaký titul napíšu na seznam do knihovny. U nás se mi většinou poznamenané tituly v knihovně najít.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fajn, ona větší knihovna, je asi lépe zásobená. Ta naše, škoda mluvit, jsou tu opravdu staré knihy a ještě k tomu samé romány a knihy pro děti. Tak si knihy kupuju domů a do čtečky.
      Hezký den, Haničko. 🙂

      Vymazat
  9. Jsi na řadě vypadá zajímavě a ta obálka! 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i anotace zní celkem zajímavě. 🙂
      Děkuji za návštěvu a přeji hezký den.

      Vymazat
  10. Zaujala mě kniha: Ostrov tisíců hvězd. Jsou to samé zajímavé knihy :-)

    http://www.jancahala.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Ostrov tisíce hvězd se moc těším. 🙂
      Měj se hezky, Jani.

      Vymazat
  11. Já se těším na svoje detektivky, vrzy mají vyjít některé z řad, které čtu :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky čtu ráda detektivky, brzy vyjde další od mé oblíbené autorky. Těším se. 🙂

      Vymazat
  12. Jsi na řadě, tak to se přiznám hodně mě zaujalo :D Když já už mám s knížkami útrum. Teď mi leží snad kolem 20 v pořadníku na stole a nevím, kterou dřív :D ale poslední dobou jsem se hodně začetla do vědecké literatury, zajímám se hodně o globální oteplování a jak proti tomu bojovat, vlastně týče se to i mého oboru ve škole :)
    Nikys
    www.lifebynikys.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohla by být zajímavá. 🙂
      Taky se mi teď nahromadilo více knih a nevím, kterou číst dřív. Postupně se na ně dostane.
      Děkuji za návštěvu a přeji hezký večer.

      Vymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...