pondělí 17. ledna 2022

Rok s knihou - přečetla jsem v roce 2021

Rok se s rokem sešel, je tedy čas, abych se s vámi podělila o to, co jsem přečetla v roce 2021.
Věřím, že si tady najdete to, co rádi čtete. Jak už to tak bývá, s některými knihami jsem byla spokojená více, s jinými méně, přesto to byl dobrý knižní rok. 



Harlan Coben - Chlapec z lesů

Wilde je pro všechny záhadou. Před třiceti lety ho jako malého kluka našli v lesích, kde přežíval úplně sám a nevzpomínal si na nic ze své minulosti. Policie se snažila vypátrat jeho rodinu, ale nepodařilo se jí najít žádné příbuzné, a tak byl umístěn do pěstounské rodiny. Navíc Wilde dodnes netuší, odkud pochází, a jako dospělý žije dobrovolně v mobilním domě v lesích za městem. Když zmizí náctiletá Naomi, slavná právnička Hester Crimsteinová požádá Wilda, se kterým ji pojí dávná tragická událost, aby jí pomohl dívku najít. Krátce nato se ztratí Naomin spolužák a případ, který zpočátku vypadal jen jako útěk problémové a šikanované studentky, nabývá mnohem větších rozměrů. Chlapec je totiž synem slavného televizního producenta a blízkého přítele kontroverzního kandidáta na prezidenta. Kolem obou zmizení se vynořují nové a nové záhady a Wilde jim musí přijít na kloub, aby měl šanci pohřešované zachránit. Jenže při pátrání se vyjevují některá tajemství i z jeho vlastní minulosti… Chlapec z lesů je dalším z napínavých, překvapivých a skvěle propracovaných thrillerů mistra tohoto žánru a autora bestsellerů Harlana Cobena. 

Harlan Coben je jeden ze stálých autorů mé knihovny. Skvělý autor, jehož knihy mě baví. Nebylo tomu jinak ani v případě Chlapce z lesů, ač mi politická dějová linka nic neříkala. Hodnotila jsem čtyřmi hvězdičkami. Doporučuji. 



Alan Hlad - Dlouhý let domů

Napínavá romance z druhé světové války inspirovaná skutečnými událostmi 

Je září 1940. Německé bomby dopadají na Británii a strach z blížící se invaze roste. Nepřátelské letouny křižují í i nebe nad Eppingem, kde Susan Shepardová a její dědeček Bertie trénují poštovní holuby a připravují je na důležitý úkol. Tisíce kilometrů odtud mladý americký pilot Ollie Evans nechce nečinně přihlížet hrůzám, které se dějí, a vydává se do Británie s úmyslem nabídnout pomoc Královskému letectvu. Jeho odhodlání ho přivede do Eppingu právě v okamžiku, kdy zasvěcení vojáci spolu se Susan a Bertiem spouští tajnou operaci s krycím názvem Columba. Jejím cílem je vysadit v okupované Francii stovky poštovních holubů a využít je k předávání šifrovaných informací o pohybech německých vojsk. V den, kdy Ollie na misi odlétá, je oběma mladým lidem jasné, že mezi nimi vzniká víc než jen přátelství. Když je Ollieho letadlo za nepřátelskou linií sestřeleno, šance na to, že se znovu setkají klesne na nulu. Nečekaným pojítkem se však stane Susanina milovaná holubice jménem Vévodkyně. Její neuvěřitelná houževnatost a oddanost se promění v naději, že nic nemusí být ztraceno… Neuvěřitelný příběh inspirovaný skutečnými událostmi. O síle lásky, hrdinství, ale i ztrátách, těžkých rozhodnutích a zbabělosti. 

Krásná kniha. Je to takové pohlazení po duši, kterému nechybí trocha napětí. Hodnotila jsem plným počtem hvězdiček. Vřele doporučuji.



Jenny Blackhurst - Podivná holka

Když dětská psycholožka Imogen Reidová převezme do péče osiřelou Ellie Atkinsonovou, není ochotna naslouchat varováním, že na její nové pacientce je cosi zvláštního. Že ta jedenáctiletá holka je podivná. Něčím nebezpečná. 
Ellie jako jediná přežila požár, při kterém uhořela celá její rodina. Psycholožka se domnívá, že dívčino nevyzpytatelné chování je jen logickým důsledkem této tragédie. Smutek a vztek jsou přece obvyklými způsoby, jakými se člověk snaží vyrovnat s tak obrovskou ztrátou. 
Jenomže Elliini náhradní rodiče a učitelé se už začínají bát. Když se dívka rozčílí, dějí se zlé věci. A postupně také Imogen začíná zjišťovat, že čím hlouběji proniká do dívčiny duše, tím ohroženěji se sama cítí... 

Ztichlý dům, autorčina prvotina, mě zaujal natolik, že jsem si přečetla i Podivnou holku. A nelituji. Skvělé čtení, které si zaslouží plný počet hvězdiček. 



Jojo Moyesová - Schovej mě v dešti

Tři generace žen, jeden příběh… Když Kate jako mladá utekla z domova, nezanechala za sebou žádné stopy. Toužila začít nový život daleko od rodiny a především od matky, ke které necítila takové pouto, jaké by dcera zřejmě cítit měla. I proto se Kate později zapřísáhla, že ona sama tu pro svou milovanou dcerku Sabine vždycky bude… Jenomže čím je Sabine starší, tím víc ji nejasná minulost její matky zajímá – a jednoho dne se prostě rozhodne svou babičku Joy na irském venkově navštívit. Splněný sen o shledání vnučky a babičky se však záhy změní v horlivé pátrání po tajemství minulých let, která doteď zůstávala pohřbena… 

Schovej mě v dešti je autorčina prvotina. A je to vidět, protože je kniha slabší než všechno, co jsem od autorky doposud přečetla. Přestože jsem si čtení užila, něco tomu chybělo. Proto za mě tři a půl hvězdičky. 



Tom Hanks - Neobvyklý typ

„Četba povídkové sbírky Toma Hankse ve mně vyvolává stejný úžas, jako kdybych zjistila, že Alice Munroová je také největší herečkou naší doby." Anna Patchettová Sbírka sedmnácti povídek oscarového herce Toma Hankse je všech ohledech různorodá. Díky autorovi se setkáváme s plejádou pečlivě propracovaných postav, sledujeme jejich osudy zasazené do nejrozličnějších míst (dokonce i mimo tuto planetu) a časů (v jednom příběhu se také přímo časem přesunujeme). Hanks proslul svým oduševnělým a procítěným herectvím – a tytéž kvality vnáší do své literární prvotiny. Je vtipný, ale umí přejít k melancholii; píše lehkým perem, ale dotýká se velkých témat. Je zjevné, že se svými postavami žije, a snad právě proto mu čtenář věří, podléhá a užívá si každou větu. Je lhostejné, jestli právě čteme povídku o soužení válečného veterána, o vášnivém milostném vzplanutí dvou přátel, nečekaném objevu mladého nadšeného surfaře nebo o sloupkaři z maloměsta, který starosvětsky komentuje moderní svět. Každý příběh nás přenese do zcela jiného světa, jedno je jim však společné: nevyslovené připomenutí, že i když zdánlivě stojíme nohama pevně na zemi, je dobré mít na zřeteli, že země umí být zrádně vratká. 

Neobvyklý typ je povídková sbírka talentovaného a oblíbeného herce. Nutno říct, že je to taky skvělý spisovatel. Číst jeho knihu bylo příjemné. Hodnotila jsem plným počtem hvězdiček. Vřele doporučuji. 



Sarah Flint - Maminčin mazánek

SLEDUJE... VYČKÁVÁ... KDO BUDE DALŠÍ? 

V lesním hrobě je pohřbená matka s dítětem. Jeden z nich je živý, druhý mrtvý. 

Detektiv konstábl Charlie Staffordová má za úkol pátrat po pohřešovaných osobách. Úkolem ji pověřil přímo její šéf, detektiv inspektor Geoffrey Hunter. 

Čím více párů je pohřešováno, tím sílí tlak na oba kriminalisty. Stopy jsou nejasné. Identifikovali několik podezřelých, ale je mezi nimi pachatel? Dokáže Charlie zastavit sadistického vraha, jehož jediným přáním je potrestat ty, kdo podle něj provedli něco špatného? Nebo se sama bezděčně stane obětí? 

Napínavý, dechberoucí detektivní thriller z nové řady příběhů detektiva konstábla Charlotte Staffordové z londýnské Metropolitní policie. 

Mamka byla z knížky nadšená. Než jsem se k ní dostala taky, trvalo to, ale nelituji toho. Ač je to místy děsivé, brutální a nechutné, knihu doporučuji. Hodnotila jsem čtyřmi hvězdičkami.



Marie Lacrosse - Vinařství 1: V bouřlivých časech

Alsasko roku 1870. Sirotek Irena přichází jako služka do panského domu bohatého obchodníka s vínem Wilhelma Gerbana. Jeho syn věří na ideály Francouzské revoluce, pro něž otec nemá pochopení. Když se Irena setká s Franzem, vzplanou k sobě vášnivou láskou. Ale vztahu nestojí v cestě jen společenské rozdíly a rodinné intriky. Nad Evropou se stahují temná mračna: vypukne hrozná válka. Oba mladí lidé bojují o své štěstí proti všem překážkám. Dokud je nezasáhne nemilosrdný osud… První díl trilogie o rodině obchodníka s vínem. 

První elektronická kniha roku - a jeden z nejlepších historických románů. Kniha je skvěle napsaná, příjemně se čte, nechybí jí napětí a dokonce ani překvapivé zvraty. Za mě plný počet hvězdiček. Doporučuji.



Teresa Driscollová - Chladná jako led

Míle od domova a syna Bena jede Sophie se svým manželem ve vlaku a zaskočí ji děsivý telefonát. Její syn skončil po tragické nehodě v nemocnici. Sophie byla přesvědčená, že své nové přítelkyni Emmě může věřit. Byla si jistá, že jejího chlapce ochrání. Nemůže ale setřást pocit, že udělala strašnou chybu a uvrhla svou rodinu do nebezpečí. Bezmocná a stále hodiny od domova zjišťuje pravdu. Její život už nikdy nebude jako dřív… 

Možná si ještě pamatujete, že jsem z knihy Mám nad tebou moc nebyla nadšená. Bohužel se nadšení nekonalo ani v případě Chladné jako led. Chválím námět, který byl tentokrát za mě mnohem poutavější. Zpracování však bylo i tentokrát na můj vkus moc pomalé. Příběh se mi líbil, něco mu však chybělo. Hodnotila jsem třemi hvězdičkami. 



Kelly Rimmerová - Utajená dcera

„Adoptovali jsme tě.“ Tahle krátká věta obrátila Sabině život naruby. Najednou se svět rozdělil na Před a Po. Sabině je právě 37 let a je těhotná. Zdá se jí nepochopitelné, jak by nějaká matka mohla dát své dítě k adopci. A proč jí o tom rodiče již dávno neřekli? Rozhodne se, že musí za každou cenu najít ženu, která jí dala pryč. To, co zjistí, nakonec nezmění jen Sabinu, ale především dvě ženy, které ji po celá ta léta hluboce milovaly. 

Utajená dcera je krásný a silný příběh, který se dotkne vašeho srdce. Kniha si zaslouží plný počet hvězdiček.



Angela Marsonsová - Mrtvé vzpomínky

Zničila jim život. Teď se oni chystají zničit ten její... Smrt mladého narkomana v bytě na sídlišti na první pohled vypadá jako nešťastná náhoda, ale detektiv inspektorce Kim Stoneové do nejmenších podrobností připomene hrůznou událost z jejího dětství. Ačkoli si to zprvu nechce připustit, z dalšího nálezu mrtvol je jasné, že tentokrát Kim čelí vyšinutému vrahovi, který zná její traumata z minulosti a snaží se ji ranit tím nejhorším možným způsobem. A zdá se, že poslední na seznamu jeho obětí má být sama Kim. 

V Mrtvých vzpomínkách se tentokrát vyskytuje velké množství postav a autorka se v nich tu a tam vrací k předchozím případům. Čtenář se poměrně lehce orientuje, ale je to trošku těžší. Nebránilo to však v tom, abych si čtení i tentokrát užila. Marsonsová je skvělá. Za mě plný počet hvězdiček. 



W. Bruce Cameron - Psí domov

Lucas Ray byl doslova šokován, když z opuštěné budovy vyběhlo štěně a skočilo mu do náruče. A i když Lucas ví, že domů si štěně z mnoha důvodů vzít nesmí… udělá to. Protože Bella je nádherná a upřímná. Snaží se Bellu skrývat, ovšem tento úkol se ukáže nad jeho síly. A tak musí Bellu, která patří k v Detroitu zakázaným pitbulům, dát pryč. Alespoň dočasně, než vymyslí, co dál. Ovšem Bella odmítá čekat. Hnána svou láskou a věrností se vydává na nebezpečnou cestu přes stovky kilometrů, z Colorada až tam, kde cítí svůj domov… Psí domov je srdceryvný příběh pro všechny milovníky psů a zvláště pak pro ty, kteří si zamilovali autorovy předchozí hity – Psí poslání a Psí cestu! 

Psí domov je krásná, místy dojemná kniha, která potěší nejen milovníky pejsků, ale také ty, kteří si při čtení chtějí odpočinout. Příjemné a milé. Za mě plný počet hvězdiček.



Shari Lapena - Jeden z nás

Nový strhující psychothriller z pera bestselleristky Shari Lapeny, mistryně nečekaných zvratů. Udržet tajemství mezi sousedy, kde každý každého zná, může být těžké. Vražedně těžké… Ovzduší na poklidném newyorském předměstí, kde jsou k sobě všichni milí a vstřícní, rozvíří anonymní dopis zanechaný v jednom z domů. „Omlouvám se. Můj syn se k vám nedávno vloupal. A nejen k vám.“ Čí je to syn? A co mohl odhalit? Dohady a podezření na sebe nenechají dlouho čekat. Pak je však jedna z místních žen nalezena mrtvá – a tento objev strhne lavinu napětí. Kdo ji zabil? Kdo ví víc, než říká? A mohl to být opravdu jeden z nás? 

Autorka se v knize vrací k začátkům své tvorby. Tentokrát je to však mnohem lepší - propracovanější. Shari mě s každou další knihou příjemně překvapuje. Pokud máte rádi rodinná tajemství, myslím, že je tenhle titul pro vás tou správnou volbou. Zasluhuje si plný počet hvězdiček. 



Jennifer Nivenová - Všechny malé zázraky 

Strhující příběh o hledání a (ne)nalézání, o lidských předsudcích, přátelství a první lásce

Theodora Finche fascinuje smrt. Neustále přemýšlí nad způsoby, jak by se mohl zabít. Ale pokaždé ho něco – bez ohledu na to, jak je to zdánlivě bezvýznamné – nakonec zastaví. 
Violet Markeyová zase žije pro budoucnost – upíná se k dokončení střední školy a k momentu, kdy bude moct opustit rodné městečko v Indianě. To jí totiž až příliš bolestně připomíná nedávnou tragickou smrt její sestry. 

Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, není ale docela jasné, kdo koho vlastně bude zachraňovat. 

Finch je obyčejný kluk, až na to, že trpí bipolární poruchou. Violet je obyčejná holka, až na to, že Finchovi přijde úplně neobyčejná. Ty dva svede dohromady školní projekt, jehož cílem je objevovat „krásy Indiany“, a oba přitom učiní zajímavé objevy. Finch zjišťuje, že jen s Violet může být sám sebou – podivínským, přemýšlivým, ale zároveň zábavným a originálním; a že není až takový blázen, za jakého ho ostatní považují. Violet zase zapomene počítat dny do konce školy a konečně začíná znovu žít. Jenže zatímco Violetin svět se rozrůstá a získává nové barvy, Finch se propadá do temnoty deprese. 

Silný a dojemný příběh. Kniha je sice určená mladým čtenářům, ale za sebe bych ji doporučila i dospělým. Přestože už nejsem cílová věková skupina, Všechny malé zázraky se mi líbily. Hodnotila jsem plným počtem hvězdiček. 



Sarah flint - Sběratel trofejí

Detektiv konstábl Charlie Staffordová je zpět. 

Londýn sužuje vlna brutálních rasových útoků. Zároveň je ve westnorwoodském parku nalezena zohavená mrtvola ženy bez prsteníku a s vyříznutým srdcem. K vyšetřování se na žádost oddělení vražd připojuje také tým CSU pod vedením detektiva inspektora Geoffreyho Huntera. Spolu s ním vyráží do terénu i mladá policistka Charlie Staffordová, kterou známe již z autorčina debutu. 

V následujících kapitolách s námi autorka rozehrává mistrnou partii, možná o něco méně drsnou než v debutovém Maminčině mazánkovi, ale o to rafinovanější. Podivných vražd se shodným modem operandi přibývá, okruh podezřelých se rozrůstá, každý z nich má velmi uvěřitelný motiv a čtenář do poslední chvíle netuší, kdo je pachatel. Hunter se Staffordovou a ostatními členy týmu postupují metodicky, pečlivě schraňují důkazy, analyzují a vyslýchají... 

Dopadne Charlie Staffordová rasového násilníka Millera? Podaří se jí zastavit zvráceného vraha a sběratele prstů? A co ji to bude stát? 

Sběratel trofejí byl za mě mnohem lepší, než Maminčin mazánek. Kniha měla spád, byla napínavá, pachatel neodhalen do konce - co víc si přát? Za mě plný počet hvězdiček. 



Marie Lacrosse - Vinařství: Nový začátek

Strhující rodinná sága z Alsaska a působivý obraz měšťanské společnosti na konci 19. století. Druhý díl trilogie. Manželství služebné Ireny a bohatého dědice Franze mělo být sňatkem z lásky. Ale po hrozném odhalení Franzova otce opustí těhotná Irena milovaného ženicha bez slůvka rozloučení. V osamění přivede na svět malého syna a nastoupí do práce jako dělnice v jedné z textilních továren. Pracovní podmínky jsou tam příšerné a Irena musí dřít do úplného vyčerpání. Potom se však seznámí s charismatickým dělnickým předákem Josefem, který jí poskytne zázemí a dodává sílu. Přestože Irena stále ještě miluje Franze, naváže s Josefem milostný vztah. Ale dokáže ztrátu Franze opravdu překonat? 

Druhá elektronická kniha a skvělé pokračování série Vinařství. Opět skvěle napsaná, dobře se četla, svého čtenáře pohltí a nepustí, dokud nedočte poslední stránku. Těším se na závěrečnou část, do té doby plný počet hvězdiček této knize. 



Gilly Macmillanová - Po pravdě

Po pravdě… všichni lžou. 
Lucy Harperová je talentovaná spisovatelka a autorka několika bestsellerů, díky kterým získala slávu, peníze i miliony fanoušků. Kromě toho má Dana – zneuznaného a žárlivého manžela, jehož pokusy stát se spisovatelem nedopadly valně. 
Teď Dan zmizel, a navíc to není poprvé, kdy se ztratil někdo z Lucyina okolí. Před třiceti lety zmizel i její bráška Teddy a nikdy ho nenašli. Lucy, jediná svědkyně, si o tom, co se stalo, bezradně vymýšlela jeden příběh za druhým. Vyšetřující detektiv zuřil a její rodiče propadali zoufalství. Právě tehdy zjistila, že dokáže vyprávět poutavé příběhy, a ze svého talentu těží dodnes. 
Z Lucy se však stala dospělá žena, která se nemůže věčně skrývat za smyšlenými historkami. Celý svět ji pozoruje, její život je pod drobnohledem… život plný příběhů, z nichž některé jsou uvěřitelnější, jiné už méně. Mohla tenkrát Teddymu ublížit? Zabila svého muže? Přichází chvíle, kdy Lucy Harperová konečně řekne pravdu. 

Mám autorku ráda. Po pravdě však mezi její nejlepší knihy za mě nepatří. Celý příběh se nese v poklidném tempu a čtenář během čtení postupně odhaluje složité rodinné vztahy. Druhá polovina byla lepší, ale konec šel napsat lépe. Něco tomu chybělo, přesto to nebylo úplně špatné. Za mě tedy tři a půl hvězdičky.



Liane Moriarty - Úplně cizí lidé

Novinka autorky světových bestsellerů Sedmilhářky a Manželovo tajemství! Tříčlenná rodina, manželský pár, dva nezadaní muži a dvě rozvedené ženy – ti všichni se scházejí na desetidenním léčebném pobytu v luxusních lázních uprostřed pustiny. Důvody, které sem tyto navzájem úplně cizí lidi přivedly, jsou stejně rozmanité jako oni sami: nejrůznější tělesné neduhy, psychické bloky, duševní vyčerpání... Jsou však na správném místě? Na stránkách TripAdvisoru totiž na tohle zařízení jedni pějí ódy a slibují od něj zázraky, zatímco druzí před ním důrazně varují. A našich devět nových hostů hned po příjezdu zjišťuje, že některé zdejší léčebné postupy jsou přinejmenším hodně netradiční… 

Mé druhé setkání s autorkou, které dopadlo mnohem lépe než první. Knížka se mi líbila - byla zvláštní, to ano, ale líbila se mi. Nechyběl jí humor, špetka romantiky, ani napětí. Hodnotila jsem čtyřmi hvězdičkami. 



Jeremy Black - Historie světa

Po celé věky projevovali lidé neobyčejnou schopnost přizpůsobit se prostředí, v němž žili. Zakládáním rozsáhlých měst, budováním velkolepých civilizací a rozvojem nových způsobů komunikace jsme dokázali dosáhnout pozoruhodných úspěchů. Naproti tomu války, útlak a chudoba odhalily zase temnější stránky lidské povahy. Profesor Jeremy Black nás v této knize vezme na vzrušující výpravu minulostí člověka od pravěku až po moderní dobu a křížem krážem procestuje celou planetu. Nenechá přitom kámen na kameni a rozehraje fascinující příběh o tom, jak jsme se stali tím, kým jsme dnes. 

Skvělá knížka, krásné zpracování. Nechybí mapy, časová osa, krásné fotografie a reprodukce uměleckých děl. To vše přehledně a srozumitelně doplňuje text. Plný počet hvězdiček a doporučuji.



Robert Bryndza - Mlha nad Shadow Sands

Kate Marshallová a její asistent Tristan Harper vyšetřují další zapeklitý případ. Jak spolu souvisí zmizení mladých lidí a oblast Shadow Sands?  A jakou roli hraje hustá anglická mlha? 

Při potápění ve vodní nádrži Shadow Sands objeví Kate Marshallová mrtvé tělo mladíka, který býval vynikajícím plavcem. Přivolaní policisté případ označí za tragickou nehodu, přestože má Kate své pochybnosti. 

Postupně se pochybností a otázek vynořuje víc: Proč si šla oběť zaplavat uprostřed noci? Proč zranění neodpovídají policejnímu scénáři? A proč je mrtvých těl, která se v nádrži našla, víc? Je to jen nešťastná souhra náhod, nebo úkladný vrah zneužívá toho, že na něj nikdo nevidí? 

Kate si je jistá, že okolo rezervoáru Shadow Sands se toho děje víc, než se na první pohled zdá, obzvlášť když v okolí padne hustá mlha. Lidé už roky tiše mizí, a když se ztratí další mladá žena, Kate a její asistent Tristan mají podle indicií jen několik dní na to, aby ji zachránili před stejným osudem.

Moc jsem se těšila na další setkání s Kate a Tristanem. Kniha se příjemně čte, je napínavá a poutavá od začátku do konce. Za mě skvělé čtení, které si zaslouží plný počet hvězdiček. 



Iona Greyová - Třpytivá hodina

Život Seliny Lennoxové je nekonečný večírek, který má jediný cíl: vyhnout se nudné budoucnosti, kterou jí naplánovali její bohatí rodiče. Jedné noci však vstoupí do jejího života chudý malíř Lawrence Weston a Selina si je jistá, že našla to, co celou dobu hledala – pravou lásku. Když ji však postihne tragédie, musí zvolit mezi tím, co je bezpečné, a tím, co je správné. 

Román o vášni, zármutku, ztrátě a tajemstvích od autorky bestselleru Dopisy, které nikdo nečetl

Dojemný román o lásce, bolesti, ztrátě a rozdílech ve společnosti. Velmi citlivě, krásně a poutavě napsaný. Za mě plný počet hvězdiček. 



Bruce Dickinson - Co dělá tenhle knoflík?

Malý Bruce byl do šesti let vychováván prarodiči v anglickém Worksopu, jeho rodiče se totiž vydali na cestu se svou psí show. Po studiu na internátní škole se vydal do Londýna na Queen Mary University a zahájil studium historie. Ne že by chtěl být historikem, ale byla to dobrá záminka, jak se od rodičů dostat a věnovat se muzice. A to se mu podařilo! V knize vypráví o svém angažmá v různých kapelách, předtím než se přidal k Iron Maiden, kteří ho proslavili. 

Iron Maiden vydali šestnáct studiových alb, ve kterých se vystřídali tři zpěváci: Paul Di’Anno, Bruce Dickinson a Blaze Bayley, který Bruce na pár let nahradil. Prodali přes 100 miliónů desek a byli čtyřikrát nominováni na cenu Grammy. Nominaci za píseň El Dorado dokonce proměnili. Procestovali celý svět díky pětadvaceti divokým turné. Začali dokonce pro přesun používat vlastní leteckou linku Ed Force One, která je pojmenovaná po maidenovském maskotovi Eddiemu, hubeném kostlivci, který Maideny doprovází už od začátku. 

Ale nejen to! V knize se totiž dozvíte nejen o jeho hudební kariéře a výhodách a úskalích života heavymetalové hvězdy, ale také o tom, jak se učil létat a získal pilotní licenci, o jeho vztahu k šermu a o boji s rakovinou. Bruce je zábavný vypravěč, který nešetří vtipnými historkami ze života!

Velmi dobře a čtivě napsaná kniha, která jistě potěší všechny fanoušky Iron Maiden. Za sebe jsem si čtení velmi užila, příjemné, poutavé, vtipné. Zkrátka skvělé. Hodnotila jsem plným počtem hvězdiček. 



Velká kniha vánočních detektivek a záhad - sestavil Otto Penzler

Velká kniha vánočních detektivek a záhad je originálním dárkem pro všechny, kteří mají rádi kvalitní detektivní příběhy. V knížce najdete díla věhlasných autorů a zároveň se seznámíte i s autory, kteří nejsou v našich končinách tolik známí, ale jejichž tvorba je neméně poutavá a ve světě oceňována. 

Povídky jsou pečlivě vybrány a každá má svou tajuplnou zápletku. Všechny příběhy spojuje magická vánoční atmosféra. Díky knížce zažijete kouzlo Vánoc s nádechem zločinu na různých místech a v rozličných dobách.

Velká kniha vánočních detektivek a záhad si získala srdce čtenářů po celém světě. Usaďte se pohodlně do křesla a vychutnejte si napínavé detektivní příběhy zasazené do tajemné nálady Vánoc. 

Kniha mi dělala společnost poslední měsíc roku. Přestože byly některé povídky zdařilejší, jiné méně, moc se mi líbila. Hodnotila jsem čtyřmi hvězdičkami. Vřele doporučuji. 




Moc se těším na všechno, o co se s vámi podělím letos. Budu moc ráda, když se se mnou v komentářích podělíte o své dojmy, pokud jste také některou z uvedených knih četli. Nebo se chystáte? 

24 komentářů:

  1. Mám přečtené vše od Marsons, Driscoll, Lapeny, Moriarty a od Bryndzy, takže i tyhle a všechny mám moc ráda, moje nej série je právě s Kim od A.Marsons, Po pravdě a Vánoční detektivky jsem četla také :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marsonsovou jsem si oblíbila, i Bryndzu, přemýšlím, jestli ještě zkusím novinku od Driscollové, ale Další Lapenu či Moriarty si ujít nenechám. 🙂

      Vymazat
  2. Wow, Tom Hanks napsal knížku? To jsem netušila! A je dobrá, jo? Ten je šikovný, no jo, Hanks. :)

    Ela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se líbila, třeba bys byla taky spokojená. 🙂

      Vymazat
  3. Ty jsi opravdu knihomolka.V mládí jsem ale také četla jednu knihu za druhou.Fajn bylo,že naproti našemu domu byla knihovna.Byla jsem tam jako doma.Knihy jsou zajímavé.Některé bych si docela ráda přečetla a tak jsem si jejich názvy napsala.Byla jsem překvapená,že můj oblíbený herec i píše.Ta kniha by mě hodně zajímala.Vůbec jsem to netušila.
    Nicolko,měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každým coulem. 🙂 My máme u nás na vesnici taky knihovnu, jenže nic jiného než opravdu starou červenou knihovnu, tu nenajdete. A tak si knížky kupuji a stahuji do čtečky. Neobvyklý typ určitě potěší, byly to různorodé a velmi příjemné povídky.
      Jituško, přeji vám hezký den.

      Vymazat
  4. No páni, takových knih. A žádnou z nich jsem nečetla. Díky za inspiraci. Moc nemám času a teď tu hltám stohy nasyslených časopisů. Ale během covidu jsem přečetla knih 11.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Evi. Myslím, že v mém případě covid tomu taky přispěl, ale nejvíce času je přes podzim a zimu.
      Přeji vám hezký den. 🙂

      Vymazat
  5. Některé znám, nečetla jsem ale žádnou z nich.
    Nikolko, přeji ti spoustu krásných večerů s dobrou knihou!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji, teď je na to nejlepší období.
      Přeji ti hezký den. 🙂

      Vymazat
  6. Keďže preferujem iné žánre, nepoznám takmer nič, avšak ďakujem za tipy do budúcnosti, pretože moja kamoška knihy miluje a tak mám aspoň nejaké nápady, ktoré jej odporučiť ❄️

    𝓑𝓵𝓸𝓰 𝓭𝓮 𝓵𝓪 𝓛𝓲𝓬𝓸𝓻𝓷𝓮
    𝒴𝑜𝓊𝓉𝓊𝒷𝑒

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem bohužel v roce 2021 moc knih přečíst nestihla. Pokud jsem měla volnou chvíli, tak jsem volila edukační a seberozvojové knihy. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nikolko, zdravím. Obdivuju, kolik jsi toho přečetla ! Nečetla jsem ani jednu, ale určitě bych sáhla po knize Toma Hankse. Tak ať se Ti v novém roce taky hezky čte a jseš hlavně zdravá. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Leni. Toma Hankse určitě zkus, knížka byla moc fajn. 🙂
      Letos začínám pozvolna, ale zatím mám šťastnou ruku, tak mě to čtení baví o to víc.
      Hezký den.

      Vymazat
  9. Tak to je pěkná úroda knih. Určitě si něco z těchto titulů vyberu a v knihovně se poptám.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se vám ty, které jste si vybrala budou líbit. 🙂
      Hezký den.

      Vymazat
  10. No tak to jedlusny literarni nářez

    OdpovědětVymazat
  11. Chlapec z lesů... já četla nedávno Chlapec v lese :-D Jinak teda nečetla jsem ani jednu knihu z tvého seznamu, ale za to jsem si ihned napsala na seznam Utajenou dceru! To mě nadchlo hned a těším se, až si ji přečtu, i když teď mám ke čtení jiné asi čtyři knihy :-)

    http://www.jancahala.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, Utajená dcera je opravdu pěkná knížka. Tuhle autorku a její knihy, jsem si opravdu oblíbila.
      Hezký den. 🙂

      Vymazat
  12. Četla jsem jen Mlhu na Shadow Sands, ale ráda bych si přečetla Lapenu a Marsons. A zaujalo mne i pár dalších titulů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že se vám Lapena i Marsonsová budou líbit. Hezké čtení.
      Mějte krásný den, Stáni. 🙂

      Vymazat

Veselé Velikonoce

Ušatého zajíčka,  malovaná vajíčka,  bohatou pomlázku, dosti času na lasku.  Také zdraví,  pohodu a vždycky  dobrou náladu.  Krásné Velikono...