sobota 1. května 2021

Brzy na knižních pultech

Máme tady květen a spolu s ním spoustu knih. 



Jako první je tu historický román Vítr to ví. Možná znáte také knihy Z písku a popela a Meč a ptáček. Následují společenské romány Čokoládovna - první díl série Čokoládovna a Francouzský manžel. Moc se těším na thriller Její konec.
Thriller Zabije tě - druhá kniha ze série Maddie Ivesová
Následuje rovněž thriller - Cizinec v naší posteli.
Dále opět thriller Ani mrtvá, ani živá. Autorce toho u nás vyšlo také více, jmenujme tedy alespoň knihy Slepí ptáci, Hlasy, nebo Stín.
Historický román Fotografie ztracených.
Následuje opět historický román - Paní ze Severu: Solvejžin slib - třetí díl série Paní ze Severu. Možná jste četli také předchozí autorčiny knihy Motýlí ostrov, Zahrada v měsíčním svitu, Vůně jasmínu, nebo Čas vlčích máků.
Společenský román Není to moje dcera.
Dále rovněž společenské romány Tajemství mezi námi - od autorky můžete znát knihy Cukrářova dcera a Kde rostou divoké třešně, dále  Rudá špionka. Od autorky možná znáte také knihu Dívky, které slyšely plakat moře nebo detektivka Nebezpečná zvědavost - druhý díl série Lizzie Martinová.
Thriller Všechny tvoje lži. Od autorky jste možná četli Krvavý pomeranč
Detektivka Sherlock Holmes - Případ dobře vychlazené pomsty. Od autora možná znáte také Sherlock Holmes - Golemův stín.
Společenský román Fotografie smrti. Od autorky možná znáte například Dáma na útěku, Nedotknutelný, Na hraně, nebo Zmizení
Thriller Nalezený.  
A nakonec detektivka Záhada černolických vražd.



Amy Harmonová - Vítr to ví

Kniha by měla vyjít: 3.5.2021

Anne Galagherová vyrůstala s dědečkem Eoinem a jeho kouzelnými příběhy ze staré vlasti. Nyní se vrací se zlomeným srdcem do rodného Irska, aby rozprášila jeho popel. Jenže najednou je všechno jinak a ona se probouzí… na stejném místě, ale JINDY. Irsko v roce 1921 je nebezpečné místo. V dozvucích války se rodí poslední bitva za nezávislost a lidské životy jsou zase jednou v ohrožení. Sama Anne musí přijmout nebezpečnou hru a identitu ženy považované za mrtvou. Najde cestu zpět? A hlavně: Jak se vyrovná se skutečností, že ve vypůjčeném čase, který jí rychle dochází, konečně nalezla lásku, v kterou už ani nedoufala? 



Maria Nikolai - Čokoládovna 

Kniha by měla vyjít: 3.5.2021

OSUD DVOU ŽEN. RODINNÉ DĚDICTVÍ. PŘÍBĚH VELKÉ VÁŠNĚ. Stuttgart na počátku 20. století. Judith Rothmannová, dcera majitele čokoládovny, vede privilegovaný život v noblesní čtvrti Degerloch. Její skutečná vášeň však patří výrobě čokolády. Každou volnou chvilku tráví v tovární laboratoři vynalézáním nových cukrovinek a jednou by ráda řídila podnik. Otec s ní má ale jiné plány. Dojedná výhodný sňatek s mužem, kterého Judith nikdy nemůže milovat. A právě v tu chvíli jí zkříží cestu charismatický Viktor Rheinberger, jenž si hodlá ve Stuttgartu vybudovat novou existenci…



Klára Janečková - Francouzský manžel

Kniha by měla vyjít: 3.5.2021

Kamila Oliverová je známá autorka knih o záhadách a krásná žena. Albert Gabriel je synem přísného vojáka, který doma vládne tvrdou rukou. Albert Gabriel tak žije i přes mnohočetná nadání ve strachu a poslušnosti, což zanechá stopu na jeho osobnosti. Jako dospělý muž je bohatý a úspěšný, ale i nestálý; miluje a vzápětí nenávidí, navíc se často uchyluje k agresi. Svým chováním od sebe odežene obě manželky a zůstává sám ve srubu v lesích. Kamila se zrovna dostává z bolestivé ztráty partnera a utápí se v žalu i alkoholu a polyká prášky na uklidnění, když ji osloví mladá Běloruska pátrající po své kamarádce. Kamila, milovnice tajemna, souhlasí s tím, že jí pomůže. Její úkol však nebude lehký; musí se sblížit s podivínským starším Francouzem, získat si ho a zjistit, kam se poděla jeho předchozí žena, po níž jako by se slehla zem. Jenže když šarmantního Alberta Gabriela potká, její plány ztroskotají a ona se bezhlavě zamiluje. Začíná pohádka, která ale dost možná skončí svatbou. Jak jejich vztah postupuje, Albert Gabriel začíná být hrubý a žárlivý, navíc se kolem domu začnou dít podivné věci. Měla Běloruska pravdu? Mohl se Albert Gabriel přece jen své poslední ženy zbavit? Je něco v jejím vztahu skutečně špatně, nebo ji šálí mysl omámená léky? A co by se stalo, kdyby se pokusila od manžela utéct stejně jako jeho předchozí ženy? 



Shari Lapena - Její konec

Kniha by měla vyjít: 3.5.2021

Nový psychothriller Shari Lapeny odhalí další nebezpečné tajemství ukryté pod povrchem spořádané rodiny, a to znovu v příběhu plném stupňujícího se napětí a nečekaných zvratů. Stephanie a Patrick, bohatí a spokojení manželé, se nedávno stali rodiči dvojčat. Třebaže je péče o ně značně vysiluje, Stephanie s jistotou ví, že má všechno, po čem kdy toužila. Pak se objeví Erica, žena z Patrickovy minulosti, a s ní šokující odhalení o jeho první manželce. Ta podle Eriky nezemřela nešťastnou náhodou. Patrick tvrdí opak a Stephanie najednou zjišťuje, že muž, kterému důvěřuje, možná lže. A možná i vraždil. A možná se to chystá udělat znovu... 



Charlie Gallagher - Zabije tě

Kniha by měla vyjít: 6.5.2021

Grace Hughesová leží zkopaná na podlaze koupelny a snaží se popadnout dech. Už nemůže ignorovat prostou pravdu: musí odejít, jinak ji její násilnický partner zabije. Grace je vězněm ve vlastním domě, má však plán, jak se osvobodit. Pomůže jí seržantka Maddie Ivesová. Ta momentálně pracuje v týmu, který se specializuje na pomoc obětem domácího násilí. Jenže netuší, že žena k ní nebyla zcela upřímná a vše je mnohem horší, než se na první pohled zdá. Grace běží čas. Musí utéct, jinak zemře. Zabije tě je druhá kniha z nové detektivní série s mladou ambiciózní vyšetřovatelkou Maddie Ivesovou a věčně nabručeným inspektorem Harrym Blakerem. 



Samantha Lee Howe - Cizinec v naší posteli

Kniha by měla vyjít: 10.5.2021

Mám všechno, na co si vzpomenu. Jsem dobrá manželka, ale někdy si připadám jako v pasti. A tak si začnu románek s cizím chlapem jménem Ewan a můj život se rázem obrací vzhůru nohama. Ewan rozbíjí mé manželství kousek po kousku, nenápadně. Než si toho stihnu všimnout, zmizí. Evidentně celou dobu používal falešné jméno a nenechal po sobě jedinou stopu. Vypadá to, jako by zmizel z povrchu Země. Je mazaný a dost možná něco takového nedělá poprvé. Tohle všechno na mě zkrátka někdo nastražil a teď čeká v ústraní, čeká na rozuzlení a sleduje každý můj krok. Nemůžu nikomu věřit, dokonce ani lidem které miluju. Nemůžu věřit ani sama sobě… 



Ursula Poznanski - Ani mrtvá, ani živá

Kniha by měla vyjít: 12.5.2021

Vídeň, Ústřední hřbitov. V jednom z bezpočtu květinářství pracuje žena, která není tím, čím se zdá být, která musí skrývat, že je stále ještě naživu, a která chce zapomenout na svou minulost. Jednoho dne však obdrží květinový pozdrav, jenž se rovná polibku smrti.V řeči květin reprezentuje bodlák hřích a narcisy symbolizují znovuzrození – nic bych si nepřála méně. Je to varování a já vím, kdo mi ho poslal. 



Caroline Scott - Fotografie ztracených

Kniha by měla vyjít: 13.5.2021

Tři roky po konci první světové války dostane Edie Blytheová obálku s fotografií manžela Francise. Ten se pohřešuje od podzimu 1917, kdy měl padnout v bitvě. V obálce není žádný dopis ani zpáteční adresa, poštovní razítko je rozmazané. Francis na fotografii vypadá starší, než když ho Edie viděla naposledy těsně před jeho zmizením, a má na sobě civilní oblečení. Napadne ji, že fotografii možná poslal on sám, a vydá se hledat pravdu. 
Francisův bratr Harry, který se z války vrátil, se teď živí jako fotograf. Pro zarmoucené rodiny fotí hroby padlých vojáků. Tento úkol ho vrací na bitevní pole západní fronty, kde bojoval spolu se svými dvěma bratry. Harry nevěří, že Francis přežil. Vždyť přece viděl, jak ho střelili do hrudi. I přesto však bratra na svých cestách hledá. 
Edie a Harry se léta neviděli, ale jejich pátrání je znovu svede dohromady. Jak odkrývají pravdu – společně i každý zvlášť –, pronásleduje je nejen minulost, ale i výčitky svědomí a to, co cítí – vůči Francisovi i vůči sobě navzájem. 



Corina Bomannová - Paní ze Severu: Solvejžin slib

Kniha by měla vyjít: 17.5.2021

Po těžké nehodě a smrti snoubence se Solvejžin svět ocitl v troskách. Vrací se na Lejongard za svou matkou a babičkou s rozhodnutím, že všechen svůj čas a úsilí věnuje panství. Má sice mnoho nápadů, ale netuší, jak je uskutečnit. Slavné časy jejich hřebčince jsou dávno pryč a šedesátá léta vyžadují nový, moderní přístup k chovu koní. Nenadálý host z Ameriky a jeho atraktivní průvodce ze Stockholmu otevřou Solveig dveře do nového světa. Dokáže však překonat smutek ze ztraceného štěstí? Pokusí se znovu o nový začátek – Lejongardu i velké lásky? Solvejžin slib je třetí, závěrečná část švédské rodinné ságy o rodu Lejongardů a jeho panství, jež líčí osudy několika generací šlechtického rodu v průběhu 20. století. 



Kate Hewittová - Není to moje dcera

Kniha by měla vyjít: 19.5.2021

Milly celý život snila o tom, že bude maminkou. Sama je adoptovaná, takže vždycky toužila po důvěrném poutu se svým vlastním dítětem. Proto když se s manželem Mattem dozví, že nemohou mít děti, zhroutí se jí svět. Pak jim ale Millyina nejlepší kamarádka Anna a Mattův bratr Jack nabídnou, že jim darují vajíčko a sperma, aby mohla Milly odnosit své dítě a stát se matkou. Milly je nadšená a věří, že teď už se nemůže nic pokazit. Nikdo z nich ale není připravený na to, jak se jejich pocity a vzájemné vztahy promění, když se Alice narodí. Jejich přátelství utrží těžkou ránu. Holčička roste jako z vody, ale po několika letech se rodiče dozvídají zdrcující diagnózu. Všichni, kdo Alice milují, si budou muset položit otázku, co to skutečně znamená být rodičem. 



Laura Madeleine - Tajemství mezi námi 

Kniha by měla vyjít: 20.5.2021

Vysoko v horách na jihu Francie se osmnáctiletá Ceci snaží žít co nejnormálnější život. Píše se však rok 1943 a normální není nic – a to především ne pro dívku, která se zamiluje do špatné osoby. Zdá se totiž, že skandál by mohl být stejně nebezpečný jako válka, které se podařilo vloudit i do tak zdánlivě zapadlého městečka. O padesát let později se Annie pustí do pátrání po své dávno ztracené babičce. Vyzbrojená pouze stohem papírů se vydává na cestu z Anglie do Paříže, aby konečně nalezla pravdu. Ovšem s tím, jak odkrývá babiččin příběh, odhalí Annie i něco, na co nebyla připravená, něco, co obrátí vzhůru nohama vše, co o své rodině věděla – a co si myslela, že ví i sama o sobě. 



Elizabeth Blackwellová - Rudá špionka 

Kniha by měla vyjít: 20.5.2021

Co všechno je člověk ochoten udělat pro to, aby se zvednul ze dna? 

Na jaře roku 1914 netušila dcera ruských aristokratů Naďa nic o blížící se válce, natož o revoluci, která zničí svět, ve kterém dosud žila. Její kdysi vznešená rodina byla zbavena veškerého majetku a občanských práv. Ve snaze zachránit alespoň to málo, co z jejího života zbylo, se provdá za horlivého bolševika. Další vypočítavý čin následuje, když kývne na nabídku pracovat pro Sověty jako špionka. Odjíždí do Paříže, kde je okamžitě vtažena do krásného, ale zrádného světa tajemství a falše. Sužována svědomím a okouzlena zakázanou milostnou aférou se zaplete do spiknutí, které končí šokující vraždou. Co všechno je ochotna riskovat, aby zvrátila svůj nelehký osud? 



Ann Granger - Nebezpečná zvědavost

Kniha by měla vyjít: 20.5.2021

Píše se rok 1864 a Lizzie Martinová odjíždí z Londýna na pobřeží jižní Anglie, aby se stala společnicí Lucy Cravenové, dospívající dívky, která žije v ústraní se svými tetami a která nedávno přišla o malou dcerku. Na cestě se Lizzie setkává s doktorem Lefebrem, jenž má namířeno stejným směrem. Záhy vyjde najevo, že Lefebre je psychiatr najatý příbuznými mladé Lucy, jehož úkolem je zjistit, zda není mladá žena šílená. Lucy Cravenová totiž nevěří, že její dcerka zemřela, naopak je pevně přesvědčená o tom, že jí bylo dítě ukradeno. Situace se komplikuje. Lizzie slýchá pozdě v noci venku hlasy, objeví se statkář, jehož vystupování připadá Lucy nezvykle povědomé, a i když se ukáže, že je mladá žena poněkud náladová, blázen rozhodně není. Napětí vrcholí, když je na zahradě nalezen ubodaný muž. Lizzie tak nyní nezbývá nic jiného než požádat o pomoc svého milého, inspektora Benjamina Rosse… 



Harriet Tyce - Všechny tvoje lži

Kniha by měla vyjít: 21.5.2021

Rodiče dokážou být stejně zákeřní jako jejich děti… Sadie Roperová je po rozpadu manželství odhodlaná začít se svou dcerou znovu. Nová čtvrť, nová práce, nová škola. Jenže nic nejde podle plánu. Její dcera mezi nové spolužáky nezapadne a sama Sadie mezi ostatní matky taky ne. Jako by tady nebyly vítané. Nakonec se zoufalé Sadie přece jenom podaří spřátelit s neoficiální vůdkyní zdejších matek. Bohužel netuší, že ačkoliv jsou její přátelé nablízku, nepřátelé jsou ještě blíž… "Extrémně znepokojivý román, ve kterém cítíte, že na vás něco číhá, ale neodhadnete to až do posledního zvratu." - Alex Michaelides, autor bestselleru Mlčící pacientka. 



Petr Macek - Sherlock Holmes - Případ dobře vychlazené pomsty

Kniha by měla vyjít: 24.5.2021

Evropa roku 1911 vře v předtuše hrozícího válečného konfliktu. Politika nakonec dostihne i Holmese v jeho venkovském azylu. I s věrným přítelem Watsonem se mají totiž pustit do vyšetřování případů vraždy mocného průmyslníka a únosu synovce britského monarchy, které spolu podle všeho nebezpečně souvisejí. Legendární detektiv se znovu vydává na cestu — tentokrát přes italské Benátky až do kulis starého hradu uprostřed skotských planin. Zažije dobrodružství, kterých by se na prahu šedesátky zřejmě už nenadál. Dobrodružství, která jej téměř připraví o celoživotního přítele. Dobrodružství, jež ho postaví před klíčové otázky: Kdo má zájem na vyvolání světové války? Nesouvisí celý případ s Holmesovou vlastní minulostí? 



Amanda Quick - Fotografie smrti

Kniha by měla vyjít: 26.5.2021

Vítejte v Burning Cove v Kalifornii, kde se pod hollywoodským pozlátkem skrývá nemilosrdný vrah... Vivian Brazierová si nikdy nepředstavovala, že jako umělecká fotografka bude čekat na noční telefonáty, aby vyfotila děsivá místa činu. Ačkoliv se snaží proměnit fotografování v novou uměleckou formu, ví, že díky současné práci může zaplatit účty. Po nafocení místa činu, na němž došlo k vraždě slavné herečky, poslední oběti zabijáka, jemuž tisk přezdívá „vrah s dýkou“, si Vivian všimne děsivých podobností s úmrtími předchozích obětí – detailů, jež by zaregistroval jen další fotograf – detailů, které Vivian staví na vrcholek vrahova seznamu obětí. Nick Sundrige byl vždy schopen „vidět“ věci, jež ostatní nevidí. Jeho talent, nebo jak tomu sám říká – jeho prokletí, spolu s temnou minulostí z něho udělaly samotářského, ale brilantního vyšetřovatele. Jako jediný, kdo může Vivian pomoct, je Nick poslán, aby ji ochránil. Společně zjistí, že vrah s dýkou má vazby na nablýskaný a oslnivý svět hollywoodské smetánky a vyšší společnosti. Je to nemilosrdný svět klamů a iluzí, jímž musejí Vivian a Nick projít – aby odhalili vraha, který se nezastaví před ničím. 



Erin Kinsleyová - Nalezený

Kniha by měla vyjít: 27.5.2021

Návrat ztraceného syna přinese zdrcené rodině úlevu. Nikdo však netuší, že tím noční můra zdaleka nekončí. 

Když jedenáctiletý Evan beze stopy zmizí, jeho rodina zažívá nejhorší chvíle svého života — zejména proto, že policie i navzdory narůstajícímu tlaku stále nemá ani tušení, co se s ním stalo. O několik měsíců později se Evan zničehonic najde, je však nesmírně vyděšený a o tom, co zažil, odmítá mluvit. Jeho milující rodina tuší, že život už nikdy nebude stejný jako dřív.

Inspektorka Naylorová dobře ví, že pokud Evanova únosce nechytí, jsou v ohrožení i další děti. Chlapec však mlčí a ona hraje o čas — musí zjistit, kdo za únosem stojí. 



Jaroslava Černá - Záhada černolických vražd

Kniha by měla vyjít: 31.5.2021

Píše se rok 1645 a z bojů ve Francii se vrací vysloužilý voják Martin. Než navštíví rodiče, zastaví se u sestry Johanky, která nevinnou dobrou radou změní nejen jeho život, ale i život celé rodiny. Nečekaný návrat syna se tak stává začátkem tragických událostí, jež vrcholí Johančinou smrtí. Hlavním podezřelým z vraždy je její manžel Viktorín. „Zabila se sama! Musíte mi věřit!“ tvrdí zoufalý muž při vyšetřování. „Vrátila se od rodičů a vykřikovala, že všechno je její vina a že už nedokáže dál žít!“ Vyšetřovatel Borek začíná o hlavním podezřelém pochybovat a rozhodne se vypátrat všechny okolnosti, které k tragickým událostem vedly. Výslechy svědků ho zavedou hluboko do minulosti. Brzy nabývá přesvědčení, že skutečného vraha se mu možná nikdy nepodaří usvědčit… 

12 komentářů:

  1. Nikolko, děkuji za obsáhlý článek o novinkách na knižních pultech. Už teď vím, že si rozhodně koupím knihu od Shari Lapeny a určitě ještě nějakou další. 👍
    Přeji krásné květnové dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, Její konec bude určitě skvělá knížka, která nesmí chybět ani v mojí knihovně. A jak se znám, nezůstanu u jedné.
      Hezký den. 🙂

      Vymazat
  2. Nikolko, moc děkuji za knižní novinky, určitě bych si vybrala.
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, rádo se stalo.
      I tobě příjemný den. 🙂

      Vymazat
  3. Nikolko, zdravím. Ani nevím, co bych si vybrala z novinek, je toho tolik...Ale něco určitě. Hezký týden přeje Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já vás zdravím, Leni. Ano, je toho celkem dost - po dlouhé době, jsem i já spokojená. 🙂

      Vymazat
  4. Záhada černolických vražd mě skutečně zaujala, stejně, jako viktoriánská detektivka, díky za tipy! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Janinko. I mě knihy zaujaly. 🙂

      Vymazat
  5. Ty jo...zase tolik knih, co si napíšu na seznam :-D zaujalo mě snad vše.

    OdpovědětVymazat
  6. Když jsem během měsíce článek připravovala, sama jsem se na některé knihy těšila - například na novou Lapenu. 🙂

    OdpovědětVymazat
  7. Skvěle sepsaný článek! Na květen je tam spousta zajímavých knih. Já se přiznám, že nejvíc kupuji knihy z nakladatelství Baronet, Cooboo a takových, ale i tady by mě nějaká ta kniha zaujala.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. 🙂 Já jsem členem Knižního klubu, takže převažují nakladatelé, kteří pod něj spadají, ale Baronet mi zaplňuje čtečku.
      Hezký večer. 🙂

      Vymazat

Amita Parikh - Cirkusový vlak

"Povznášející a strhující příběh." The Guardian "Živý a bohatě propracovaný." Kirkus Reviews Ve Světě divů, nejvelkolepě...