pátek 26. března 2021

Sarah Flint - Maminčin mazánek

DETEKTIV KONSTÁBL CHARLOTTE STAFFORDOVÁ
ŘEŠÍ SVŮJ PRVNÍ PŘÍPAD



NAPÍNAVÝ THRILLER PRO FANOUŠKY 
ANGELY MARSONS




"Knihu jsem přečetla na jeden zátah 
a srdce mi bušilo až v krku." 
PENNY HANCOOK, autorka bestselleru Tideline 


"Velmi napínavé a zajímavé čtení.
Miluju tento příběh i autorčiny styl psaní."
MAHA DIWAN, NetGallery


"Úchvatný thriller s rychlým spádem
a naprosto nečekaným koncem..."
JOAN CLAPHAM, NetGallery


"Sarah Flint stvořila perfektní hrdinku.
Charlie Staffordová se vám vryje pod kůži."
Breakaway Reviewers




SLEDUJE... VYČKÁVÁ...
KDO BUDE DALŠÍ?



V lesním hrobě je pohřbená matka s dítětem. Jeden z nich je živý, druhý mrtvý.

Detektiv konstábl Charlie Staffordová má za úkol pátrat po pohřešovaných osobách. Úkolem ji pověřil přímo její šéf, detektiv inspektor Geoffrey Hunter.

Čím více párů je pohřešováno, tím sílí tlak na oba kriminalisty. Stopy jsou nejasné. Identifikovali několik podezřelých, ale je mezi nimi pachatel? Dokáže Charlie zastavit sadistického vraha, jehož jediným přáním je potrestat ty, kdo podle něj provedli něco špatného? Nebo se sama bezděčně stane obětí? 


Napínavý, dechberoucí detektivní thriller z nové řady příběhů detektiva konstábla Charlotte Staffordové z londýnské Metropolitní policie.



Dnes mám pro vás recenzi na thriller Maminčin mazánek.



Britská autorka, která se skrývá pod pseudonymem Sarah Flint, pracovala pětatřicet let u londýnské Metropolitní policie. Roky se však snažila prosadit jako spisovatelka, a když se to konečně povedlo, rozhodla se věnovat psaní. Debutovala mrazivým thrillerem Maminčin mazánek.
Představuje v něm detektiva konstábla Charlie Staffordovou, která má za úkol pátrat po pohřešovaných osobách - vždy je to matka a její dítě. Netuší však, že párů bude mnohem víc. Kdo za tím stojí a co k činům pachatele vede? 
Příběh rychle plyne a čtenář stále netuší, kde hledat pachatele - s hrůzou sleduje jeho činy a říká si, kolik matek a dětí bude mít na svědomí, než bude konečně dopaden. 
Detektiva konstábla Staffordovou si čtenář oblíbí - je pracovitá, třebaže občas chodí do práce pozdě. Stejně jako Charlie je sympatický také její šéf, detektiv inspektor Geoffrey Hunter. Těmito postavami autorka prý ztvárnila kolegy, se kterými pracovala. 
Jak postupuje vyšetřování, čtenáři se nabízí hned několik podezřelých - a není jich málo. Když už si však myslí, že už ho našel, autorka přichází s dalším a dalším možným adeptem. Třeba budete stejně jako já tušit, možná na vás na konci čeká překvapení. 
Kniha je čtivá a díky krátkým kapitolám jí nechybí spád. Avšak myslím si, že nesedne každému - není to čtení pro slabé povahy. Neoznačila bych to ani jako thriller, za mě by to klidně mohl být horor. Myslím si, že nejsem žádná slabá nátura, ale tohle bylo místy i na mě moc. Nepamatuji si, že bych někdy četla něco takového. 
Knihu doporučuji, ale jen silným povahám. Je to děsivé, je to brutální, místy až nechutné. Přesto čtivé. Za mě tedy čtyři hvězdičky. 



SARAH FLINT je pseudonym britské autorky, která 35 let pracovala u Metropolitní policie. Práce policistky se stala jejím posláním. Mezitím se však roky snažila prosadit jako spisovatelka, a když od svého vydavatele obdržela smlouvu, rozhodla se svou kariéru u policie ukončit a začít se naplno věnovat psaní. Ve svých příbězích čerpá z mnoha skutečných případů, na jejichž vyřešení se během své služby podílela. Maminčin mazánek vyšel v roce 2016 a je její prvotinou. Její druhý detektivní příběh Trophy Taker vyšel v roce 2017. 

Sarah ráda čte a pilně se připravuje na svou velkou výzvu: výstup na Kilimandžáro. Žije a pracuje v Londýně s partnerem a třemi dcerami.

pátek 19. března 2021

Tom Hanks - Neobvyklý typ (Něco málo povídek)

"Četba povídkové sbírky 
Toma Hankse ve mně vyvolává 
stejný úžas, jako kdybych zjistila, 
že Alice Munroová je také 
největší herečkou naší doby."


Ann Patchettová




Sbírka sedmnácti povídek oscarového herce Toma Hankse je ve všech ohledech různorodá. Díky autorovi se setkáváme s plejádou pečlivě propracovaných postav, sledujeme jejich osudy zasazené do nejrozličnějších míst (dokonce i mimo tuto planetu) a časů (v jednom příběhu se také přímo časem přesunujeme).
Hanks proslul svým oduševnělým a procítěným herectvím - a tytéž kvality vnáší do své literární prvotiny. Je vtipný, ale umí přejít k melancholii; píše lehkým perem, ale dotýká se velkých témat. Je zjevné, že se svými postavami žije, a snad právě proto mu čtenář věří, podléhá a užívá si každou větu. 
Je lhostejné, jestli právě čtete povídku o soužení válečného veterána, o vášnivém milostném vzplanutí dvou přátel, nečekaném objevu mladého nadšeného surfaře nebo o sloupkaři z maloměsta, který starosvětsky komentuje moderní svět. Každý příběh nás přenese do zcela jiného světa, jedno je jim však společné: nevyslovené připomenutí, že i když zdánlivě stojíme nohama pevně na zemi, je dobré mít na zřeteli, že země umí být zrádně vratká. 



Dnes mám pro vás recenzi na povídkovou sbírku Neobvyklý typ.



Jestliže se na přebalu knihy objeví jméno někoho známého, pak tento titul nejspíš nikomu neunikne. Troufám si tvrdit, že pokud jde o Toma Hankse, platí to dvojnásob. Věřím, že jeho příznivci (mezi které patřím i já) o knize minimálně vědí, možná ji četli. Možná byli jako já zvědaví, zda je pan Hanks stejně talentovaný spisovatel, jako je herec. Jistě se najdou i tací, kteří budou knihu kritizovat či se dokonce ptát, jestli by se vůbec vydala, kdyby ji nenapsala celebrita. Ale to autor nemá zapotřebí, neboť slavný už je. 
Neobvyklý typ představuje pestrou škálu delších i kratších povídek. Jsou to příběhy různých lidí z různého prostředí, rovněž skladba ani grafika jednotlivých povídek není jednotvárná. Výsledek je poutavý po všech stránkách. A není se čemu divit – vždyť jako herec ztvárnil spoustu skvělých rolí. A tytéž kvality teď předal i své první knize. 
Několik věcí různorodost povídek spojuje. Je to například láska k životu a lidem, káva, která nechybí v žádném příběhu, a nesmím zapomenout na psací stroje. Autor je vášnivých sběratelem psacích strojů, a tak jednotlivé povídky psal právě na nich. Každá z povídek je tedy doplněna černobílou fotografií konkrétního psacího stroje. Knize to dodává nostalgické kouzlo časů dávno minulých. 
Kouzlo minulých časů prostupuje i několika povídkami. Čtenář v knize nenajde žádné akční a dramatické scény. Na své si přijdou spíše ti, kteří si při čtení chtějí odpočinout. Klid a pohoda tady dýchá z každé stránky. 
Co se postav týče, autorovi se jejich charaktery podařilo vykreslit na výbornou. Jako herci jsem mu uvěřila zatím každou postavu, kterou jsem jej viděla ztvárnit – umí se s ní ztotožnit. Není tomu jinak ani v jeho knize. Postavy a jejich osudy, vám ožívají přímo před očima. 
Sbírka povídek Neobvyklý typ dokazuje, že její autor je nejen vynikající herec, ale také spisovatel. Tom Hanks umí velice poutavě vyprávět, nechybí mu smysl pro humor a dokáže skvěle popsat prostředí i postavy jednotlivých povídek. 
Pevně věřím, že to nebude naposled, co se s Tomem Hanksem setkáme na stránkách knih. Do té doby plný počet hvězdiček jeho prvotině. 



TOM HANKS se narodil roku 1956 do rodiny s portugalskými a anglickými kořeny. Jeho herecká kariéra začala v divadle, ale od roku 1979 se věnuje výhradně filmu. Má na svém hereckém kontě bezpočet rolí, jejichž výčet by si vyžádal mnohem větší prostor, než skýtá knižní záložka, a tak zmíníme jen dvě, za které získal Oscara: Foresta Gumpa a právníka Andrewa v dramatu Philadelphia.
Tom Hanks je také režisérem, producentem... a vášnivým sběratelem psacích strojů. A právě na jednotlivých exponátech ze své sbírky napsal svou literární prvotinu, Neobvyklý typ, jejíž český překlad vydává nakladatelství Domino. 

sobota 6. března 2021

Jojo Moyesová - Schovej mě v dešti

PRVNÍ ROMÁN JOJO MOYESOVÉ
KONEČNĚ V ČEŠTINĚ!



Ale už spolu mluvily snad sedm minut a matka zjevně vůbec nechápala, co vlastně Sabine potřebuje, když jí nechala vzkaz, že jí má "nutně" zavolat, jenomže Sabine nedokázala najít ta správná slova. Chtěla jet domů, opravdu chtěla. Ale od včerejšího večera u Annie jí to najednou nepřipadalo až tak naléhavé. A navíc si uvědomila, že někde hluboko uvnitř je pořád hrozně naštvaná kvůli Geoffovi a Justinovi. A chovat se k matce mile bylo tak hrozně náročné! Kate z toho pak vždycky byla celá rozvrkočená a projevovala až moc citů, takže Sabine litovala, že to vůbec zkoušela, a byla trochu popuzená, jako když se matce až příliš otevřela. Máma prostě nedokázala do ničeho nerýpat. 
"No a co děláš? Už tě babička přinutila sednout na koně?"
"Ne. A rozhodně jezdit nehodlám."
"Tak co teda celé dny podnikáš?"
Sabine pomyslela na krabici s fotografiemi, kterou dnes ráno znovu prozkoumala, zatímco byla babička na nákupech, a na obrázky své matky jako malé holčičky s tím čínským chlapcem. Pomyslela na Anniin dům a jak Annie včera prostě jen tak usnula, zničehonic, jako kdyby jí bylo úplně jedno, co si o tom kdo pomyslí. Vzpomněla si, jak se jí Thom ptal, trochu příliš rozpačitě, co teď vlastně její matka dělá.
"Nic," řekla.



Tři generace žen
Jeden příběh

Když Kate jako mladá utekla z domova, dala si záležet, aby za sebou nezanechala žádné stopy. Toužila začít nový život daleko od rodiny a především od matky, ke které necítila takové pouto, jaké by dcera zřejmě cítit měla. I proto se Kate později zapřísáhne, že ona sama tu pro svou milovanou dceru Sabine vždycky bude. O vlastní minulosti dál mluví už jen málokdy. 
A potom je najednou Sabine šestnáct. Cloumá jí puberta a vlastní matka jí připadá naprosto nemožná, čemuž rozhodně nepomůže fakt, že se Kate dceru rozhodne na prázdniny poslat z Londýna na irský venkov k babičce Joy, kde byla Sabine naposledy před deseti lety. Z téhle návštěvy si navíc pamatuje jen truchlivého oslíka, který ji citově vydíral, a že byl babiččin dům obrovský. 
Co se zprvu jeví jako ten nejhorší možný způsob trávení léta, změní se záhy v horlivé pátrání po tajemstvích minulých let, která zůstávala až příliš dlouho pohřbená...



Dnes mám pro vás recenzi na román Schovej mě v dešti. 



Jedna rodina a tři generace žen. Neshody a dlouhodobá citová odměřenost. Najdou konečně cestu jedna ke druhé? 
Britská spisovatelka Jojo Moyesová má na svém kontě již více než deset knih. Většina z nich vyšla také u nás - krom jiných jsou to knihy Než jsem tě poznala, Poslední dopis od tvé lásky nebo Dívka, jíž jsi tu zanechal. Nyní se svého vydání dočkal také její první román z roku 2002 - Schovej mě v dešti
Román vypráví příběh tří žen. Joy, Kate a Sabine. Babička, dcera a vnučka. Pětatřicetiletá Kate odešla ve svých osmnácti z domova, kde vládla tísnivá atmosféra a tvrdá výchova. Za ta léta se domů vrátila jen velmi zřídka. Dnes má Kate šestnáctiletou dceru Sabine, a protože teď řeší nelehkou partnerskou situaci, pošle dceru na prázdniny na irský venkov k matce a otci. 
Sabine se nikam nechce a své matce to dává patřičně najevo. Pobyt na farmě svých prarodičů těžce snáší. Najít si k nim cestu se zdá být nemožné. A zdá se, že to dívce babička s dědečkem moc neulehčují... Podaří se ženám najít společnou řeč?
Autorka se pro napsání této knihy nechala inspirovat životním příběhem svých prarodičů. Stejně jako v předchozích titulech, i tady ukázala, že vyprávět umí skvěle. Kniha je čtivá, ač v první polovině velmi popisná. Nechybí jí emoce, ač jsou tady v porovnání s jinými knihami trošku plytké. Do nejmenších detailů popsané prostředí na farmě a tři rozdílné povahy našich hlavních hrdinek, utvářejí příjemné, oddechové čtení.
Dějem čtenáře provázejí všechny tři hlavní hrdinky. Joyiny pasáže nabízejí pohled do Hongkongu 50. a 60. let, kdy žena procházela životními radostmi i strastmi, o kterých v rodině nemluvila. Kniha zkoumá především mateřskou lásku a vztahy v rodině, je však okořeněná také drobnou romantikou. 
Děj románu Schovej mě v dešti plyne v klidném tempu a kousek po kousku dává dohromady celek. Ze začátku mi právě tohle velmi vadilo - ocenila bych, kdyby kniha byla trošku dynamičtější. Příběh však ubíhá v pomalém tempu od začátku a pokračuje tak až do konce. Je to však jen nepatrný detail, když vezmu v úvahu, jak se autorka ve svém psaní od doby debutu zlepšila.
Schovej mě v dešti je příjemné odpočinkové čtení, kterému však něco chybí. Jak už jsem napsala, postrádala jsem trochu více dynamiky, neuškodilo by více emocí, a protože je to Jojo Moyesová, tak i více romantiky. Bohužel jsem si moc neoblíbila ani jednu z hlavních hrdinek - ne vždy s nimi čtenář souhlasí, ale svým způsobem jejich počínání chápe. 
Ve srovnání s tím, co jsem od autorky již četla, je Schovej mě v dešti slabší kniha, přesto jsem si čtení užila. Něco tomu však chybělo, proto dávám tři a půl hvězdičky. 



JOJO MOYESOVÁ (nar. 1969) vystudovala na University of London žurnalistiku a novinařině se věnovala po deset let - pracovala pro britský deník The Independent a pobývala též v Hongkongu jako dopisovatelka listu Sunday Morning Post. V roce 2002 debutovala románem Schovej mě v dešti (Sheltering Rain), inspirován osudy jejích prarodičů, od té doby je spisovatelkou na volné noze. 
Je autorkou více než desítky románů, její parketou jsou především romantické příběhy, které se však vyhýbají tradičním žánrovým klišé a za nimiž se skrývá vážnější podtext. Jejích knih se prodalo na 50 milionů výtisků po celém světě a jsou překládány do 46 jazyků.
Jojo Moyesová je také jednou z mála autorek, která získala dvakrát prestižní britské ocenění Romantic Novel of The Year Award, která už od roku 1960 udílí The Romantic Novelists' Association - v roce 2004 ho získala za Zakázané ovoce (česky 2018) a v roce 2011 za Poslední dopis od tvé lásky (2013). Největší čtenářské odezvy se však autorka dočkala s fenomenálním Než jsem tě poznala (2012, česky 2013), jenž se později dočkal i filmového zpracování a dvou pokračování. 
Spisovatelka žije s manželem, novinářem Charlesem Arthurem, a jejich třemi dětmi na farmě v hrabství Essex. Je velkou milovnicí koní a také vášnivou jezdkyní. 

pondělí 1. března 2021

Brzy na knižních pultech

Máme tady měsíc knihy. Pojďme se podívat, na jaké tituly se můžeme těšit v březnu.



Jako první je tu thriller Skrytá slova.
Následuje historický román Vinařství: Nový začátek - druhý díl série Vinařství
Romantika Advokátův syn - třetí díl série Nejcennější dar, nebo společenský román V dobrém i zlém. Od autorky možná znáte Případ Amelia nebo Tam, kde ji našli. Dále thriller Zlomení lidé.
Následuje rovněž thriller - Než bude pozdě. Od autorky jste možná četli knihy Ztichlý dům a Podivná holka. Pokud máte rádi něco klidnějšího, zkuste třeba společenský román Vinařova žena.
Historický román Druhé království. Možná znáte autorčiny knihy Hlava světa a Cizí královna.
Detektivka Dobrodružství Sherlocka Holmese
Společenský román Země Nory Robertsové - první díl série Dare Valley.
Historický román Královská štvanice - Případy Královského soudce Melichara.
Romantika  Poskvrněná svatozář - první díl série Zapovězená královna.
Dále thrillery Najdu tě a Moje báječná žena.
Detektivka Sherlock Holmes a Boží dech.
A nakonec rovněž detektivka Vražda v Schönbrunnu a společenské romány Zapomenutá vražda - třetí díl série A Medlar Mystery a druhé vydání knihy Ve stínu erbu



Alex van Tonder - Skrytá slova

Kniha by měla vyjít: 1.3.2021

Jane Ronsonová je přímo ukázkovým příkladem svědomité a oddané ženy a matky. S noblesou a nadhledem sobě vlastním podporuje svého manžela Colina, guvernéra státu New York, a bravurně ustojí všechny skandály a nezdary spojené s jeho kariérou. Po létech poněkud omezené role manželky guvernéra Jane dosáhne vlastního úspěchu coby spisovatelka a může se těšit na vydání své prvotiny. Báječnou zprávu zhatí Colinova náhlá smrt, k níž došlo za podezřelých okolností, a co je horší, temné okolnosti jako by odrážely události zachycené na stránkách Janeiny knihy. Není divu, že se stává hlavní podezřelou a vyšetřování se soustředí zejména na ni. Policie vyslýchá členy Ronsonovy rodiny ve snaze zjistit, co se v onu osudnou noc stalo, a zvolna vychází najevo, že každý z nich něco skrývá. Někdo chrání Colina, jiný sebe, ale všichni usilují zachování dobrého jména své rodiny. Vyšetřování pokračuje a z hlubin minulosti se zvolna vynořuje syrová pravda, prchavá, nepolapitelná a především znepokojivá.


Marie Lacrosse - Vinařství: Nový začátek

Kniha by měla vyjít: 2.3.2021

Strhující rodinná sága z Alsaska a působivý obraz měšťanské společnosti na konci 19. století 
Druhý díl trilogie 
Manželství služebné Ireny a bohatého dědice Franze mělo být sňatkem z lásky. Ale po hrozném odhalení Franzova otce opustí těhotná Irena milovaného ženicha bez slůvka rozloučení. V osamění přivede na svět malého syna a nastoupí do práce jako dělnice v jedné z textilních továren. Pracovní podmínky jsou tam příšerné a Irena musí dřít do úplného vyčerpání. Potom se však seznámí s charismatickým dělnickým předákem Josefem, který jí poskytne zázemí a dodává sílu. Přestože Irena stále ještě miluje Franze, naváže s Josefem milostný vztah. Ale dokáže ztrátu Franze opravdu překonat? 


Rachael Anderson - Advokátův syn

Kniha by měla vyjít: 3.3.2021

Sophia Giffordová zůstává se svými zářivě rudými vlasy a spoustou pih na konci své třetí společenské sezony stále nezadaná, a proto je rozhodnutá, že přijme nabídku svého současného nápadníka pana Fawcetta – pokud se ovšem vysloví –, protože je to slušný člověk, nikoli proto, že by ho milovala. Když ji sestra Prudence, provdaná za lorda Knavea, poprosí, aby jí pomohla s letní slavností v jejich sídle, zdráhavě souhlasí. Netuší, že Prudence má vlastní plány, jak jí sehnat toho pravého manžela. Chce přivést na slavnost Sophiina kamaráda z dětství, na něhož sestra nemůže zapomenout. A tak se Sophia skoro po deseti letech setkává s Hughem Quintonem, z něhož vyrostl elegantní, okouzlující a úspěšný právník, jenž pomáhá aristokratům, kteří se dostali do finančních problémů, zlepšit jejich hospodaření. Sophiini rodiče však na něj zle zahlížejí a vyšší společnost ho nebere jako sobě rovného. To ale Sophii nezabrání, aby se do něj nezamilovala. Poté musí uvážit, jak daleko je ochotná pro svou lásku zajít a co všechno obětovat… 


Kimberly McCreight - V dobrém i zlém

Kniha by měla vyjít: 3.3.2021

Lizzie je mladá a úspěšná právnička. Navíc je šťastně provdaná za Sama, který je jí zcela oddaný.
Jednoho dne jí zavolá starý známý, jenž je obviněn z vraždy své ženy Amandy, a žádá ji o pomoc. Zach je hlavní podezřelý. Lizzie dlouho váhá, ale nakonec souhlasí, že se jeho případu ujme. 
Čím víc se Lizzie noří do nablýskaného světa brooklynské smetánky, tím intenzivnější má pocit, že tu něco nehraje. Zach netušil o své ženě spoustu zásadních věcí, a Amandini přátelé sotva věděli, že její manžel existuje. 
Jak Lizzie postupně odkrývá pravdu, je nucena čelit temným tajemstvím, která souvisí i s jejím zdánlivě dokonalým manželstvím… 


Leah Konenová - Zlomení lidé

Kniha by měla vyjít: 3.3.2021

Jde jen o MALOU lež, dokud kvůli ní někdo nezemře… 
Představte si, že konečně uniknete z nejhoršího vztahu svého života. Zmizíte a jediné, co máte, je jeden kufr a monokl pod okem. 
Představte si, že vaši noví sousedé se stanou vašimi přáteli, které jste tak zoufale potřebovali – je s nimi legrace, jsou vlídní, empatičtí a velmi zamilovaní jeden do druhého. Představte si, že se dostanou do průšvihu. Že o nich někdo šíří lži, které ohrožují jejich živobytí – a dokonce jejich životy. 
Představte si, že vás najde váš bývalý přítel, od něhož jste utekli. 
Představte si, že po vás vaši noví přátelé chtějí, abyste kvůli nim trochu zalhali a vyřešili tak všechny jejich problémy. Vyhovíte jim? Jde přeci jen o malou lež… 


Jenny Blackhurst - Než bude pozdě

Kniha by měla vyjít: 4.3.2021

Karen byla odjakživa tím, ke komu si všichni ostatní přicházejí pro pomoc. Nejen její nejlepší kamarádky Bea a Eleanor, ale také pacienti, protože se stala psychiatričkou. 
Teď je ale znepokojená. Velmi znepokojená. Její pacientka Jessica se v každém ohledu vymyká. Skoro to vypadá, jako by lékařskou pomoc vyhledala z docela jiných důvodů, než je obvyklé. 
Ale nejvíce znepokojující je to, že o Karen ví celou řadu věcí, které by jako pacientka vědět neměla. Zná podrobnosti jejího osobního života, má informace o Kareniných přátelích... 
A právě tehdy Karen poprvé napadne, že by měla něco udělat. Dřív, než bude pozdě.


Kristin Harmel - Vinařova žena

Kniha by měla vyjít: 4.3.2021

Láska i zrada s chutí šampaňského 

Po sňatku s Michelem se mělo vinařství Maison Chauveau pro Ines stát novým domovem. Idylu ale brzy narušila invaze německých vojsk a hrozba války. Kraj Champagne má ovšem pro nacisty velký význam kvůli bohatství, které ukrývají zdejší vinné sklepy. Ines hledá povyražení v Remeši, kam uniká před nespokojeným manželstvím. Neuvědomuje si, jak tragické následky může způsobit nenápadná pomsta. Vinařství produkuje šampaňské pod dohledem nacistické armády. Zatímco Ines řeší milostné záležitosti, sklepmistrově ženě Céline jde kvůli židovskému původu vyloženě o život. Příběh o lásce a zradě s chutí šampaňského v současnosti odhaluje Američanka Liv, která do Francie následuje svou babičku. Autorkou románu Vinařova žena je Kristin Harmel, která na sebe upozornila románem Počkej na mě v Paříži. Ten také vypráví milostný příběh na pozadí událostí druhé světové války. 


Rebecca Gablé - Druhé království

Kniha by měla vyjít: 5.3.2021

Anglie roku 1064 
Přepadení dánských pirátů znamená předčasný konec bezstarostného dětství mladého Cadmona z Helmsby. Jejich šíp ho těžce zraní a udělá z něj mrzáka. Aby se ho otec zbavil, pošle ho jako tlumočníka do normanské vlasti jeho matky. 
O dva roky později se vyléčený Cadmon vrací zpět i s vítězným vojskem Viléma Dobyvatele. Po bitvě u Hastingsu a korunovaci Viléma za anglického krále se Cadmon ocitne v nevděčném postavení prostředníka mezi uchvatiteli a poraženými. V této roli si získá mnohé zapřisáhlé nepřátele, ale despotický a mnohdy krutý král dá nejednou na jeho úsudek. Ovšem jen do chvíle, než se Vilém dozví, kdo je normanská dáma, kterou Cadmon miluje… 



Arthur Conan Doyle - Dobrodružství Sherlocka Holmese

Kniha by měla vyjít: 8.3.2021

Dobrodružství Sherlocka Holmese je sbírka povídek z pera Arthura Conana Doylea. 
Vypravte se zpátky v čase do viktoriánského Londýna a připojte se k světoznámému detektivnímu týmu – geniálnímu Sherlocku Holmesovi a jeho oddanému asistentu doktoru Watsonovi – při řešení některých z jejich nejznámějších případů. 
Dílo, které poprvé vyšlo roku 1892, je první a nejlepší sbírkou povídek o legendárním detektivovi. Zároveň obsahuje některé z autorových nejoblíbenějších příběhů: Strakatý pás, Liga zrzavých, Pět pomerančových jadérek nebo Skandál v Čechách – v němž génia vydírá jeho někdejší milenka a Holmes změří své síly s jedinou ženou, která se kdy těšila jeho nepokrytému obdivu.   

                                          

Ava Miles - Země Nory Robertsové

Kniha by měla vyjít: 10.3.2021

Richard Sommerville, bývalý manžel novinářky Meredith Haleové, tvrdí, že jeho žena má kvůli románům Nory Robertsové nereálné představy o manželství, a Meredith tomu uvěří. Sny o štěstí až navěky – čili o Zemi Nory Robertsové, jak je nazývá její matka – se jí rozplynou. Když ji však její rodina požádá, aby se vrátila do svého rodného městečka Dare Valley a na nějaký čas vypomohla v redakci deníku, který odnepaměti patří jejich rodině, Meredith se rozhodne, že je čas změnit svůj život a dokázat, že její bývalý manžel se mýlil. Je odhodlaná najít svého hrdinu, dokázat, že existuje pravá láska, a napsat o tom článek do newyorských novin. Válečný korespondent Tanner McBride se vrací do Spojených států a chystá se pracovat pro věhlasné noviny, ale to poslední, co čeká, je vydírání ze strany nového nadřízeného. Přesto pod tlakem okolností odjíždí do městečka Dare Valley. Jeho úkolem je zařídit, aby se do něho zamilovala bývalá Sommervillova manželka. Té má nemilosrdně zlomit srdce a tímto způsobem jí zabránit v napsání článku o věrné lásce až navěky, kterým by zkompromitovala Sommervillovu politickou kariéru. Když se Tanner a Meredith setkají, přeskočí mezi nimi jiskra. Meredith, která přísahala, že už nikdy nebude chodit s novinářem, se do Tannera zamiluje. Zatímco společně pracují na vyšetřování dvou podezřelých úmrtí, jejich vzájemný vztah se prohlubuje a oba si uvědomí, že jeden před druhým už nesmí mít žádná nevyřčená tajemství. Než však pravda vyjde najevo, ve vyšetřování dojde k nečekanému zvratu a oběma milencům začne jít o život. 



Jan Bauer - Královská štvanice - Případy Královského soudce Melichara

Kniha by měla vyjít: 11.3.2021

V lesích kolem hradu Křivoklátu pořádá král Jan Lucemburský štvanici na jeleny. V jejím průběhu je zabit královský lovčí Hynek z Bukové. Šlo jen o nešťastnou náhodu nebo o úmyslnou vraždu. Jan Lucemburský se dokonce domnívá, že obětí této vraždy se měl stát on sám. Povolává svého oblíbeného vyšetřovatele, který mu před časem zachránil život, královského soudce Melichara z Roupova s žádostí, aby údajného vraha dopadl. Jenže sám mu to nijak neusnadní, když vzápětí opustí České království a odjede do ciziny. Melichar tak zůstává sám vůči všem podezřelým, vesměs předním českým pánům, kteří mu nejsou nikterak nakloněni. Dokonce bude muset čelit pokusu o vraždu. Kdo se ho chtěl zbavit a proč? Snad proto, aby zabránil objasnění vraždy královského lovčího Hynka? A měl být opravdu zabit Hynek nebo sám král? 



Julie Johnson - Poskvrněná svatozář

Kniha by měla vyjít: 17.3.2021

Jako nemanželská dcera vévody žila Emilia Lancasterová dvacet let jako běžný občan, přestože jí v žilách kolovala modrá krev. Ovšem když celá královská rodina tragicky zahyne při smrtícím útoku, následnická linie prudce změní směr. Se svým nemocným otcem ustanoveným králem a bez právoplatného dědice je Emilia nucena vystoupit ze stínu a začít se smiřovat s osudem, po kterém nikdy netoužila. Chtějí, aby se chovala jako hodná holčička. Chtějí, aby si na hlavu nasadila blyštivou korunu a držela jazyk za zuby. Brzy je čeká zklamání. 



Haylen Beck  - Najdu tě

Kniha by měla vyjít: 25.3.2021

Mollie si už zoufale potřebuje odpočinout. Před třemi lety ji opustil manžel, takže péče o jejich malého syna Ethana zůstala jen na ní, zatímco se snažila rozjet svou spisovatelskou kariéru. Teď se poprvé objevuje světlo na konci tunelu: podařilo se jí prodat první román a chystá se na vytouženou dovolenou. 
Všechno se zdá být na dobré cestě, tak proč je pořád tak nervózní? Proč začne panikařit, kdykoli se jí Ethan vzdálí z dohledu? Je to způsobeno událostí, která se stala, když se Ethan narodil? Ne, to přece není možné, vždyť o tom nikdy nikomu neřekla! A jak by je vůbec mohl někdo najít v odlehlém resortu? Ne, není důvod k obavám. 
Uklidněna tímto závěrem prožije první tři dny dovolené. Pak ale pochopí, že její strach byl opodstatněný. Malý Ethan nastoupí do výtahu, a když se jeho dveře znovu otevřou, chlapec je pryč. Záznam z bezpečnostní kamery pomůže nalézt ženu, která Ethana odvedla. Ta ho však odmítá vydat se zdůvodněním, že právě ona je jeho matkou. 
Následuje šokující a naprosto nepředvídatelný příběh o dobrých úmyslech, které se naprosto vymkly kontrole, a o dvou ženách, jejichž spor přerůstá v drsný konflikt. Která z nich je skutečně Ethanovou matkou? 



Samantha Downing - Moje báječná žena

Kniha by měla vyjít: 25.3.2021

Každý pár má své tajemství. Tím naším je vražda. 

Začalo to jako banální příběh. Poznal jsem úžasnou ženou, narodily se nám dvě děti, koupili jsme si dům, který jsme časem vyměnili za větší. A když už jsme měli všechno, co jsem si vysnili, začali jsme se spolu nudit… Moje báječná žena naštěstí našla způsob, jak naše manželství zpestřit. Zatímco celé město sleduje řádění sériového vraha, my střežíme naše tajemství. Jsme sousedé, které rádi pozvete na večeři. Protože nás dobře neznáte. Vlastně nás neznají ani naše děti. Ale co když neznáme ani jeden druhého? Jsme příliš dokonalý pár na to, abychom mohli žít jeden bez druhého. Samantha Downing napsala thriller, který vás nenechá spát celou noc! I ten nejoriginálnější plán může selhat, když jste příliš zahledění sami do sebe. 


Guy Adams - Sherlock Holmes a Boží dech

Kniha by měla vyjít: 29.3.2021

Devatenácté století se chýlí ke konci. Na jeho místo přichází století dvacáté, století změny a vědy – století, v němž budou všechny pověry a předsudky minulosti vyvráceny. Nebo ne? 
Někdo se tomu ze všech sil snaží zabránit. V londýnském sněhu je nalezeno rozdrcené tělo. Poblíž nejsou žádné stopy, takže to vypadá, jako by oběť zabil pouhý vzduch. Jde o první ze série útoků, při níž přijde o život několik prominentních londýnských okultistů. Sherlock Holmes a doktor Watson cestují do Skotska, aby se setkali s proslulým Aleisterem Crowleym, o němž doufají, že jim pomůže přijít těmto záhadám na kloub. 
Naši přátelé se ocitají v obležení temných sil. Jsou na stopě něčemu neuvěřitelnému a úděsnému, a Holmesovy racionalistické názory podstupují tvrdou zkoušku. Slavné dvojici pomáhá skupina nejslavnějších okultních mozků v zemi: takzvaný „paranormální lékař“ John Silence, vyšetřovatel nadpřirozených jevů Thomas Carnacki a démonolog a odborník na staré runy Julian Karswell. 
Budou na tento případ stačit? Londýn se na sklonku století řítí do zkázy a propasti pekla se otevírají, aby mohly pohltit celý svět... 
Ponořte se do zcela nového a vzrušujícího případu slavného detektiva Sherlocka Holmese! 



Beate Maxian - Vražda v Schönbrunnu

Kniha by měla vyjít: 31.3.2021

Vídeňské policii se v Schönbrunn naskytne příšerný obraz: v zámeckém parku leží uprostřed záhonu z růží mrtvé ženské tělo ve svatebních šatech. Oběť je záhy identifikována. Jde o bývalou snoubenku prominentního vídeňského hoteliéra Felixe Beermanna, která zmizela beze stopy před pěti lety. Beerman si za několik dní bere za ženu svou novou lásku. Případ vrtá hlavou nejenom policii, ale také novinářce Sarah, která se zajímá o symboly, mýty a obyčeje a právě pracuje na článku o svatebních zvycích. Když krátce nato obdrží tajuplnou zprávu týkající se nálezu mrtvého těla v Schönbrunnu, pouští se do pátrání na vlastní pěst. Objevuje další záhadné stopy, kvůli nimž se dostává nebezpečně blízko k pachateli tohoto strašlivého činu… 



Jude Deveraux - Zapomenutá vražda

Kniha by měla vyjít: 31.3.2021

Starobylé anglické sídlo, nevyřešená vražda a příliš mnoho podezřelých... Pro autorku románů Saru Medlarovou zkrátka dokonalá dovolená. Poté co Sara Medlarová, její neteř Kate a jejich kamarád Jack vyřeší v malém městečku Lachlan na Floridě dva případy vražd, potřebují změnu prostředí. Sara jim domluví návštěvu u své dlouholeté přítelkyně v Anglii. Po příjezdu na Oxley Manor, staletí staré sídlo, jež bylo proměněno v luxusní hotel, Kate s Jackem rychle dochází, že má Sara něco za lubem. Zjistí, že Sara pozvala také několik dalších osob, aby se k nim na Oxley připojily. Když se všichni sejdou, Sara jim vysvětlí, proč jsou tu. Před desítkami let z Oxley uprchli dva lidé a od té doby o nich nikdo neslyšel – a Sara chce tu dávnou záhadu vyřešit. Stejně jako lidé, kteří zde byli tu noc, kdy ti dva zmizeli, se hosté ocitnou v živoucím představení. Při rekonstrukci událostí té noci začne být očividné, že všichni mají co skrývat a nikdo není v bezpečí, zvlášť když je po objevení kostry jasné, že přinejmenším jedna z osob, které zmizely, byla zavražděna. Sara, Jack a Kate se znovu ocitnou v centru záhadného případu, který můžou vyřešit jenom oni. Někdo je však ochotný dál zabíjet, aby udržel pravdu o Oxley Manor pohřbenou, a žádný z hostů není v bezpečí. 



Hana Marie Körnerová - Ve stínu erbu

Kniha by měla vyjít: 31.3.2021

Raymonda, druhorozeného syna vlivného hraběte, a Frederiku, dceru bohatého sicilského vévody, zasnoubili už v dětském věku. Raymondův otec potřebuje finance, Frederičin zase politický vliv. Děti se upřímně nenávidí, přesto ke sňatku o deset let později dojde. Než si novomanželé stačí urovnat nepřátelské vztahy, odjíždí Raymond do války a Frederika je "odložena" na opuštěný lovecký zámeček. Musí se vypořádat nejen se složitými životními podmínkami, ale i s intrikami Raymondovy rodiny.

Angela Marsonsová - Případy Kim Stoneové 13: Smrtící volání

Ten kluk mi viděl do tváře. Může mě identifikovat. Cítím, že mám jedinou možnost, a tak sevřu v dlani kuchyňský nůž. Jímá mě hrůza, ale nemů...