neděle 17. ledna 2021

Rok s knihou - přečetla jsem v roce 2020

Rok se s rokem sešel, je tedy čas, abych se s vámi podělila o to, co jsem přečetla v roce 2020.
Věřím, že si tady každý najde to své. Ač jsem  za sebe byla s některými knihami spokojená více, s jinými méně, byl to dobrý rok. Knížek je docela dost. Nebudu to tedy zdržovat, jdeme na to. 



Velká kniha příběhů Sherlocka Holmese - sestavil Otto Penzler

Největší sbírka příběhů slavného detektiva, která kdy byla vydána! Sherlock Holmes je bezesporu jednou z nejpopulárnějších postav v historii – a nejen té literární. Od chvíle, kdy se poprvé objevil v Doylově Studii v šarlatové (1887), čtenáři ho milují se stejnou vášní, s jakou se nejrozmanitější spisovatelé pouští do příběhů, jejichž hrdinou je postava výstředního detektiva. Ve Velké knize příběhů Sherlocka Holmese shromáždil editor Otto Penzler na osmdesát povídek, které byly publikovány v průběhu více než sta let. Vedle dokonalých nápodob novodobých „Holmesovců“ (Leslie S. Klinger, Daniel Stashower) nalezneme ve výboru např. pastiše klasiků dob nedávno minulých, jako jsou Wodehouse nebo Kinglsey Amis, ale i těch současných (Stephen King, Collin Dexter, Neil Gaiman), parodie Conan Doyleových současníků (A. A. Milne či James M. Barrie) či žánrově vybočující příběhy velikánu sci-fi Poula Andersona a Michaela Moorcocka. Nezáleží na tom, jestli je vaším oblíbeným „Velkým detektivem“ Basil Rathbone, Jeremy Brett, Robert Downey, Jr., Johny Lee Miller, nebo Benedict Cumberbatch. Je jedno, zda jste zarytý holmesolog, nebo jste jako malí četli Psa baskervillského, ale už si to úplně nepamatujete – v téhle knize si totiž vybere úplně každý.

Velká kniha příběhů Sherlocka Holmese - nutnost pro všechny příznivce Velkého detektiva. Knížka mi dělala společnost prvních pár týdnů v Novém roce. Ačkoli jsem byla s některými povídkami spokojená více, s jinými méně, povídkový soubor jsem hodnotila čtyřmi hvězdičkami. Vřele doporučuji. 



Jodi Picoultová - Prostá pravda 

Pensylvánské městečko Paradise je oázou klidu a míru, dokud se ve stodole jednoho farmáře nenajde mrtvé novorozeně. Záhy se ukáže, že matkou dítěte je osmnáctiletá Katie Fisherová, neprovdaná dívka ze sekty Amišů, velmi striktní protestantské církve, jejíž členové dodržují pravidla tzv. prostého života. Oblékají se jako v 19. století, nepoužívají auta ani elektřinu a odmítají středoškolské vzdělání. Aby měla zbožná amišská dívka nemanželské dítě, a navíc ho zavraždila, je téměř vyloučené, ale proti Katii existují velice pádné důkazy. Obhajoby se ujme cynická, zatrpklá advokátka Ellie, která je s obviněnou vzdáleně příbuzná. A aby se dopátrala pravdy, musí advokátka nějaký čas s Amiši žít… Prostá pravda je nejen strhujícím soudním dramatem, ale především zajímavou sondou do života Amišů, zásadních otázek rodinného života a generačních rozdílů.

Autorka je má oblíbená. Její knihy jsou velice zajímavé, čtivé... Když začaly postupně vycházet všechny starší knížky v druhém vydání, neváhala jsem. Prostá pravda byla poutavá kniha s koncem, jaký bych nečekala. Jodi si i tentokrát zasluhuje plný počet hvězdiček. Vřele doporučuji. 



Harlan Coben - Na útěku

Dokonalá rodina je zničena v nejnovějším thrilleru Harlana Cobena, brilantního autora celosvětových bestsellerů, kterého spisovatel Dan Brown označil za mistra napětí a skvělých zápletek. 

Ztratili jste dceru. 
Je závislá na drogách a násilnickém partnerovi. Navíc dala jasně najevo, že nechce, abyste ji hledali.
Pak ji náhodou zahlédnete hrát na kytaru v newyorském Central Parku. 
Už to však není ta dívka, kterou si pamatujete. Tahle osoba je zfetovaná, vyděšená a až po krk v problémech. 
Ani na vteřinu nezaváháte. Jdete za ní a prosíte ji, ať se vrátí domů. 
Uteče pryč. 
Pronásledujete ji do temného a nebezpečného světa, o jehož existenci jste doposud ani netušili. Vládnou tam zločinecké gangy, hlavní měnou jsou drogy a vraždy jsou na denním pořádku. 
Nyní je v sázce i váš vlastní život. A nikdo už nikde není v bezpečí.

Harlan Coben je rovněž můj top autor. Je to mistr napětí. A nebylo tomu jinak ani tentokrát. Skvělé! Hodnotila jsem plným počtem hvězdiček. 



Elizabeth Blackwellová - Dívky, které slyšely plakat moře 

Když nastupovaly na palubu Titanicu, ještě se neznaly. Strhující příběh o lásce, zradě, naději a statečnosti inspirovaný skutečnými událostmi.“ 15. dubna 1912 tři ženy v záchranném člunu s hrůzou pozorovaly, jak Titanic klesá ke dnu. Podvodnice Charlotta se rozhodla skrýt minulost a vytěžit z tragédie co nejvíc. Bohatá Američanka Esme vzpomíná na vášnivý románek, který prožila, a má pocit, že to byl jen sen. Anna nikdy nepřestala slyšet srdce drásající výkřiky, které se tu noc ozývaly ze tmy. O dvacet let později je osud opět svede dohromady a stará tajemství vyplavou na povrch…

Kniha měla potenciál, který se dle mého autorce nepodařilo úplně využít. Škoda. Přesto je to zajímavá kniha, u které jsem si odpočinula. Hodnotila jsem čtyřmi hvězdičkami. 



Velká kniha povídek o psech - sestavila Katarína Piechlová 

„Velká kniha povídek o psech“ je krásným a originálním dárkem pro všechny milovníky psů. Kniha nabízí kolekci nejzajímavějších psích příběhů od slavných světových i českých autorů. Najdete zde díla Jamese Herriota, Jana Wericha, Roalda Dahla, Virginie Woolfové, Jeroma Klapky Jeroma, Karla Čapka a dalších. Začtěte se do šestadvaceti napínavých, zábavných i dojemných příběhů o psí věrnosti, odvaze, chytrosti a nápaditosti. Řada povídek odráží lásku a osobní zkušenost známých spisovatelů s nejlepším přítelem člověka. „Velká kniha povídek o psech“ představuje výběr těch nejlepších povídek ze světové literatury se psími hrdiny v hlavní roli. Knížka má větší dárkový formát, a navíc obsahuje originální tematické ilustrace, které vytvořila Pavlína Veselá.

Velká kniha povídek o psech jistě potěší všechny milovníky pejsků.  Celkem dvacet sedm povídek je rozděleno do několika kategorií. Před každou z povídek je krátký medailonek autora. A nechybí krásné ilustrace. Udělila jsem čtyři a půl hvězdičky. 



Angela Marsonsová - Pohřbená pravda 

Šestý temný detektivní příběh z pera Angely Marsonsové, jejíž prvotina Němý křik, úvodní díl série, se v angličtině prodala už v milionu výtisků. Nález starých kosterních ostatků na pomezí dvou policejních okrsků postaví inspektorku Kim Stoneovou nejen před nový případ, ale také před neobvyklou výzvu – spolupracovat s bývalým parťákem, s nímž se nerozešla právě v dobrém. Podrobný průzkum hrobu odhalí, že těl tu leží víc a že nezemřeli přirozenou smrtí. Kim stojí před nelehkým případem. A taky nelehkou situací - jak se obejde bez svého týmu, ale také jak se její tým obejde bez ní. Protože pravdu, až doteď pohřbenou a právě vykopanou, už nelze skrýt…

Mám za to, že rok 2020 byl rokem Angely Marsonsové - tedy co se mé knihovny týče. Jako první přišel na řadu šestý z Případů Kim Stonové - Pohřbená pravda. Jestli si pamatuji dobře, v recenzi jsem psala, že na mě tato kniha působila trošku chaoticky a měla na mě pomalejší děj. Vše, v čem jsem se tak trošku motala, v závěru dávalo smysl. Tato kniha si zasloužila čtyři hvězdičky. 



J. P. Delaney - Věř mi 

Když člověk nosí masku moc dlouho, přiroste mu ke tváři… Temný psychologický thriller od autora loňského bestselleru Ta přede mnou! Mladá ctižádostivá herečka Claire zoufale potřebuje práci a peníze, proto se rozhodne přijmout nabídku stejně tak amorální jako nebezpečnou – má být jakousi volavkou právnické firmy specializující se na rozvodové pře. Jejím úkolem je svést ženatého muže, vše zdokumentovat a důkazy posléze předat „podvedené“ manželce, aby je mohla použít u soudu. Jenomže potom je žena jednoho z jejích cílů nalezena mrtvá a Claire se stává hlavní podezřelou. O pár měsíců později je však stejnými vyšetřovateli naopak požádána o pomoc. Policie chce, aby se vetřela do života manžela zavražděné – tedy jediného muže, jehož se jí svést nepodařilo. Se svou rolí se však sžije až příliš dokonale…

Musím uznat, že za mě stále vede Ta přede mnou. Přesto jsem si Věř mi užila. Knížka měla svižný děj a básnická sbírka Květy zla ji dodávala tu správnou, téměř hororovou atmosféru. Hodnotila jsem čtyřmi hvězdičkami. 



Rachael Anderson - Vzestup slečny Notleyové 

V druhé knize série Tanglewood zaměstná Jonathan Ludlow, který nedávno koupil panství Tanglewood, jako hospodyni nezkušenou dívku, jež ho uchvátila svou otevřeností, čestností i krásou. Netuší však, že Cora Notleyová je dcerou bohatého obchodníka z dalekého Essexu, kde žijí bývalí majitelé Tanglewoodu, kteří ji poslali na Knotting Tree, panství sousedící s Tanglewoodem, aby se tam skryla před rodiči. Ti ji totiž chtějí proti její vůli provdat za starého, chlípného baroneta, oslněni jeho titulem...

Možná si někteří budete pamatovat na e-knihu Pád lorda Draysona z mého původního blogu. Pokračování série Tanglewood  - Vzestup slečny Notleyové je milé, příjemně se čte, čas s ním plyne... Přesto už není kniha tak vtipná. Nutno uznat, že je i poněkud naivní... Ale jak už jsem psala, je milá a četla se dobře, takže si zasloužila čtyři hvězdičky.    



Kelly Rimmerová - Když jsem tě ztratila 

Když se Leo a Molly vezmou, jsou bez sebe štěstím a zamilovaností. Léta manželství uplývají. Leo je válečný dopisovatel a při jedné misi se přihodí nečekaná tragédie; je vážně zraněn a ztratí paměť. Molly se o něj oddaně stará, pomáhá mu vzpomenout si na jejich lásku a brzy se do sebe začnou znovu zamilovávat. Jenže Molly něco tají. Jak se s manželem nanovo sbližují, bojí se, aby se mu paměť nevrátila úplně. Vzpomněl by si totiž, že s jejich manželstvím to už před zraněním bylo nahnuté. Co když ho Molly bude muset ztratit i podruhé?

Poněkud přeslazené - na můj vkus. Přesto se jedná o silný příběh, který ve mně něco zanechal. Tématem mi byl blízký. Přirovnala bych to ke knize Než jsem tě poznala. Za mě byla kniha Když jsem tě ztratila o hvězdičku slabší, ale myslím, že čtyři... ty si zasluhuje. Doporučuji. 



Shari Lapena - Někdo cizí v domě 

V téhle útulné čtvrti spokojených domovů zůstávají nebezpečné lži uzavřeny za dveřmi… Shari Lapena, autorka thrilleru roku 2017 Manželé odvedle, přichází s dalším rodinným dramatem plným tajemství a nečekaných zvratů, které nikdy nepřestanou překvapovat. Karen a Tom Kruppovi jsou šťastní – vzali se teprve nedávno a vlastní nádherný dům poblíž New Yorku. Jednoho dne se Tom vrátí domů a zjistí, že Karen zmizela – její auto je pryč a zdá se, že odjela ve spěchu. Nevzala si dokonce ani kabelku, telefon, doklady. Krátce nato se Tom dozví, že Karen měla nehodu a leží v nemocnici s otřesem mozku a ztrátou paměti. Po čase se Karen, odhodlaná vyléčit se a zapomenout, vrací s Tomem domů. Ale zdá se, že se tam něco změnilo. Něco není v pořádku. Někdo tam byl. Někdo cizí. Jenže v tomhle domě je každý cizí. Každý má něco, co by podle něj mělo zůstat skryto. Něco, kvůli čemu by raději vraždil, jen aby si to mohl nechat pro sebe...

Musím se přiznat, že jsem z Manželů odvedle nijak odvázaná nebyla. Celou dobu jsem měla pocit, že jsem to už četla - připomínalo mi to Pusinku Sophie Hannah, která byla za mě lepší. Na autorku jsem však nezanevřela. Thriller Někdo cizí v domě se mi četl velmi dobře. Doslova jsem knihu hltala. Mé hodnocení bylo čtyřhvězdičkové. 



Angela Marsonsová - Zlámané kosti 

Mysleli si, že budou v bezpečí. Mýlili se. Zavražděná prostitutka a opuštěné dítě - dva nálezy během jedné zimní noci odstartují další zneklidňující vyšetřování detektiva inspektorky Kim Stoneové. Další, které jí donutí čelit tváří v tvář někomu z jejího hrůzného dětství. Když poté v rychlém sledu někdo v Black Country zabije další tři osoby živící se sexem, každou brutálněji než tu předešlou, je jasné, že první oběť patrně započala řadu „úlovků“ sériového vraha. Ve stejnou dobu se rozběhne pátrání po zoufalé ženě, která nechala své novorozené dítě na stanici. I tento zprvu jasný nešťastný případ odloženého dítěte se však dočká děsivého zvratu... a neméně děsivého odhalení.

Mám zkušenost s tím, že série knih se dají číst tak do třetího titulu, potom to postupně ztrácí na kvalitě. Není to tak ve všech případech, přesto se mi to už stalo. Moc dobře si pamatuji podzim 2016, kdy jsem se poprvé začetla do prvního z Případů Kim Stoneové - do Němého křiku. Druhou z řady jsem četla hned po první. S podivem, ale Angela Marsonsová neztrácí dech ani u Zlámaných kostí - již sedmého pokračování. Pokud jsem předchozí knize hvězdičku ubrala, Zlámané kosti ji dostaly. Za mě plný počet a jedno veliké doporučení. 



Rachael Anderson - Volba lady Harriett 

V třetí části série Tanglewood Volba lady Harriett zůstává Harriett Cavendishová po svatbě Cory a Jonathana sama na Tanglewoodu, protože tam chce vyčkat na zahájení společenské sezóny v Londýně. Z nudy ji vytrhne námořní kapitán Christopher Jamison, který přijel po návratu z války navštívit starého přítele Jonathana a netuší, že ten zatím odjel na svatební cestu. Harriett má za úkol Christophera přijmout a vysvětlit mu, jak se věci mají. Jelikož ji Jonathan předem upozornil, že Christopher si moc neláme hlavu s gentlemanským chováním, je proti němu už předem předpojatá a marně se snaží, aby se obratem vrátil zase do Londýna. Když se jí při každém setkání s ním stane něco nepříjemného či trapného, začíná si zoufat a cítí se vůči němu méněcenná. Kdykoli mezi nimi nastane smír, stane se brzy něco, co ji proti němu opět popudí. Věci se ještě obrátí k horšímu, když se na Tanglewood vrátí novomanželé a posléze přijedou nečekaně i kapitánovi rodiče. A Harriett se musí rozhodnout, jestli je ochotná vzít kapitána na milost i s jeho domnělými chybami, nebo se s ním úplně rozejít…

Druhá e-kniha v roce - závěrečný díl série Tanglewood. Nutno podotknout, že čtenář neměl moc šancí, poznat lady Harriett v první knize. V druhé se tato mladá dívka jevila jako dáma, rozumná, chytrá... Ve srovnání s tím, je ve Volbě lady Harriett, Harriett čtenáři vykreslena jako naivní, ufňukaná... Kam se podělo to chytré děvče? Nicméně pokud tento fakt čtenář zkousne, pak si knihu užije. Bylo to milé, vtipné čtení, které si zaslouží čtyři hvězdičky. 



Marie Lamballe - Hluboká modř moře 

Když Kateřina najde na půdě v domě svých rodičů desky s akvarely, je fascinována. Zobrazují malebnou krajinu, sytě modré moře a nostalgicky působící sídlo uprostřed nádherné zahrady. Touží zjistit, kde se tohle magické místo nachází a jak se obrazy dostaly do vlastnictví její rodiny. Pátrání zavede Kateřinu do Bretaně, kde objeví lety zchátralý zámeček ze svých obrazů. Panství patří Ewanovi, atraktivnímu Bretaňci, který se zprvu dívá na Kateřininu zvědavost skepticky, ale nakonec i on propadne kouzlu obrazů a oba se ponoří do pátrání po minulých majitelích zámečku a po jeho historii. Postupně přicházejí na stopu temného tajemství… Stejně jako v předchozí autorčině knize Hortenziová zahrada se na pozadí dech beroucích kulis Bretaně odvíjí dramatický příběh plný romantiky.

Jak mám několika málo slovy popsat tak obsáhlou knihu, jako je Hluboká modř moře? Děj má dvě časové roviny, současnou, odehrávajíce se v roce 2010 a za války. Přiznám se, že s tou současnou jsem měla trošku problém, vadil mi přítel hlavní hrdinky. A vlastně bych celkově nejspíš této části ubrala na stránkách. Válečná část, ta mě naopak bavila. Musím přiznat také to, že jsem zprvu nevěděla, zda tuto knihu vůbec recenzovat, ale nakonec to vlastně bylo příjemné čtení, takže ač jsem se na začátku bála, že to bude průměr, dala jsem po dočtení čtyři hvězdičky. Za mě to chybičky mělo, ale nakonec je to pěkná, příjemná kniha.



J. P. Delaney - Dokonalá manželka 

Dokonalý život. Dokonalá láska. Dokonalá lež. Nový thriller autora bestsellerů Ta přede mnou a Věř mi, který neodložíte, dokud ho nedočtete. Když se vzbudí, bolí ji každičký kousek jejího těla a nepamatuje si, kdo je, kde se nachází, ani jak se tam ocitla, a tak ji hned napadne, že je v nemocnici – že měla těžkou nehodu. Muž sedící vedle její postele tvrdí, že je její muž. Ona se prý jmenuje Abbie, je nadaná umělkyně, vášnivá surfařka, milující matka a dokonalá manželka. A také jí tvrdí, že měla před pěti lety děsivou nehodu a jen díky obrovskému technologickému průlomu byla přivedena zpět z propasti. Abbie je zázrakem vědy. Ovšem když se Abbie začnou vybavovat střípky vzpomínek, zjišťuje, že její předchozí život asi nebyl tak úžasný, jak jí Tim tvrdí. Může mu věřit? A co se vlastně před pěti lety stalo?  

Přiznám se, že nejsem úplný fanoušek sci-fi žánru, přesto mě tato kniha svým námětem zaujala. Výsledek asi nesedne každému, ale za mě velmi zajímavé, poutavé čtení. Hodnotila jsem čtyřmi hvězdičkami. 



Angela Marsonsová - Skryté karty 

Na elitní soukromé škole Heathcrest dojde k tragickému úmrtí třináctileté žákyně. Zdánlivě jasný případ sebevraždy inspektorku Kim Stoneovou těžce zasáhne, protože nestačila na místo dorazit včas a dívku zachránit. Snad právě proto se nechce s verdiktem smířit – a když se ukáže, že za smrtí malé Sadie Wintersové je cosi daleko temnějšího, začíná rozplétat předivo vztahů, jejichž nitky v skrytu vedou nejen do vyšších kruhů, ale i hlouběji do minulosti. Škola je však připravena svou pověst chránit a svá tajemství uchovat i za cenu dalšího zla, bez ohledu na to, koho ohrozí – včetně inspektorčiných nejbližších…

Další skvělé pokračování série. Potřebuje tato autorka víc slov chvály? Za mě ne. Snad jen, že je prostě skvělá! Skryté karty jsem hodnotila plným počtem hvězdiček - bylo to úžasné čtení. 



Rachael Anderson - Snoubenec mé sestry 

Prudence Giffordová odjakživa věděla, že je domluvený sňatek její starší sestry Sophie se synem souseda, lordem Knavem. Ale jako budoucí spisovatelka romantických příběhů vždycky tvrdila, že by se lidé měli brát pouze z velké lásky. Proto se snaží, aby se mladí lidé do sebe zamilovali. To však netuší, že přitom může pocítit k lordu Knaveovi něžné city ona sama…

Třetí e-kniha a prví díl série Nejcennější dar. Kdo mě zná, ten ví, že podobným knihám neholduju, že je beru spíše jako odpočinkovou četbu, mezi thrillery, detektivkami a klasikou. Ale tuhle knihu jsem si užila. Byla vtipná, milá... Připomínala mi Rozum a cit Jane Austenové. Dala jsem plný počet hvězdiček. 



Kelly Rimmerová - Matčino vyznání 

Olivie a David byli perfektní pár. Pak se jim narodila dcera Zoe a vše vypadalo naprosto dokonale. Teď je ale David mrtvý a Oliviin svět se rozpadl na miliony malých kousků. Zatímco ji pohlcuje zármutek, tchyně truchlí nad ztrátou syna. Obě ženy však skrývají tajemství o muži, kterého milovaly. Tajemství, jež by zasáhlo celou rodinu. V manželství Olivie a Davida nebylo vše tak, jak by se na první pohled mohlo zdát. Prolomí Olivie a Ivy hradbu mlčení? Matka by však měla chránit své dítě, bez ohledu na cenu, kterou za to zaplatí. Nebo snad…?

Tohle byla jedna z nejlepších knih, jaké jsem v roce 2020 četla. Silný, skvělý příběh. Za mě plný počet hvězdiček. Vřele doporučuji. 



Gilly Macmillanová - Chůva 

Malá Jo zbožňuje chůvu Hannah víc než svoji matku, a tak když jedné noci Hannah beze stopy zmizí, holčička je naprosto zničená. O třicet let později se Jo vrací do rodičovského domu a je nucena čelit svému složitému vztahu s matkou. Jenže když jsou v jezeře na jejich pozemku objeveny lidské ostatky, Jo začne pochybovat o všem, o čem byla až dosud skálopevně přesvědčená. Pak když na dveře jejich domu zaklepe nečekaný host, Jo zažije další šok. Zoufale se snaží doplnit mezery ve svých nejasných vzpomínkách. Nezbývá jí než přijít na to, co byla její chůva zač a proč zmizela. A především se musí rozhodnout, zda může věřit vlastní matce… Chůva od autorky bestsellerů Spálená obloha či Dokonalá Gilly Macmillanové je temným a nepředvídatelným příběhem plným tajemství a klamu. Je to ďábelsky chytrý thriller, který nám připomíná, že někdy je mnohem snazší přijmout lež namísto kruté, bolestné pravdy.

Četla jsem autorčin skvělý debut Spálená obloha. Dokonalá, která tak dokonalá nebyla, mě malinko zklamala, Vyvrhela jsem raději vynechala. Chůva je snad ještě lepší, než autorčina prvotina. Děj jsem doslova hltala. Skvělé! Hodnotila jsem plným počtem hvězdiček. 



Teresa Driscollová - Mám nad tebou moc 

Co by vás donutilo zasáhnout? Když Ella Longfieldová náhodou vyslechne ve vlaku rozhovor dvou atraktivních mužů s mladými dívkami, nemyslí si o tom vůbec nic – dokud jí nedojde, že ti dva právě opustili vězení. V ten moment se v ní probudí mateřský instinkt. Rozhodne se zasáhnout, ale něco ji od toho odradí. Druhého dne se ze zpráv dozvídá, že jedna z dívek – krásná, zelenooká Anna Ballardová – zmizela. O rok později je Anna stále ještě pohřešovaná. Ella trpí pocitem viny, protože nic nepodnikla, a zdá se, že není jediná, kdo jí to nemůže zapomenout. Někdo jí posílá výhružné dopisy – dopisy, kvůli nimž se bojí o svůj život. Po výroční výzvě vyjde najevo, že Annini příbuzní i přátelé skrývají nemalá tajemství. Dokonce ani její nejlepší kamarádka Sarah neřekla o tom, co se té noci stalo, úplnou pravdu. I její rodiče mají co skrývat. Někdo ale ví, kde Anna je – a hodlá si to nechat pro sebe…

Za mě největší zklamání roku. Jo, ne každá knížka je hodna nálepce Edice světový bestseller. Čím si ji tato kniha zasloužila, to vážně nevím. Kniha měla 280 stran, z toho posledních padesát stran, si autorka nechala na to, na co jsem čekala celou dobu. Ono by to nebylo na škodu. Naopak. To by ovšem těch předchozích 230 stran, muselo být za mě jiných. A konec ne tak odbytý a příliš rychlý.  Celkově bych řekla, že je to takové plané a nemastné čtení, které neurazí, ale bohužel ani nenadchne. Za mě jen tři hvězdičky. 



Jojo Moyesová - Jeden plus jedna 

Představte si, jak by mohl vypadat příšerný život: manžel vás opustil a rodině nepřispívá ani penny. Vašeho syna puberťáka šikanují a dcera, jež je matematický génius, má sice možnost nastoupit na prestižní školu pro nadané děti, ale vy si to zkrátka nemůžete dovolit. Už jen nákup školní uniformy by znamenal pořádnou díru do rozpočtu – a co teprve školné… Seznamte se, přesně takový je ve zkratce život Jess Thomasové. Jednoho dne se však Jess přihodí zvláštní věc. V taxíku Najde svazek bankovek, který patří arogantnímu milionáři Edu Nichollsovi, u něhož doma Jess uklízí. Žádný balík to sice není, pro Eda bezesporu jen pár drobných, nicméně pro Jess by ony peníze znamenaly řešení problému. Jinak zásadová žena se impulzivně rozhodne, že si peníze ponechá a využije je pro svou dceru. V té chvíli ještě netuší, jak jí jejich majitel následně změní život…

Jojo Moyesovou jsem recenzovala už na svém původním blogu. Jelikož byly tyto recenze staré, rozhodla jsem se, že je uchovávat nebudu. V mém blogu nynějším, se tedy s autorkou recenzně čtenáři setkali poprvé. Pevně věřím, že každý z nás, už jistě nějakou autorčinu knížku četl... Možná jste, stejně jako já, majiteli několika jejích titulů... Jeden plus jedna je další skvělé čtení, veselé i smutné. Zkrátka takové, jak to umí jen Jojo Moyesová. Udělila jsem plný počet, ačkoli byla kniha jiná, než předchozí, které jsem četla, moc se mi líbila. 



Jodi Perryová - Devatenáct dopisů 

Devatenáct. Osudové číslo, které se vine celým tímto příběhem. Píše se 19. leden 1996. Braxtonovi je sedm a Jemmě šest let. Nastěhovala se do sousedního domu a Braxtonův svět byl najednou mnohem barevnější. Uplynulo devatenáct let a to, o čem celá ta dlouhá léta snil, se stalo skutečností: Jemma mu řekla své ano. Byla jeho životní láskou, spřízněnou duší. Byla důvodem, proč se těšil na každé nové ráno. Stačilo však pouhých devatenáct dnů po svatbě a tragická nehoda jim obrátila svět naruby. Od té doby již nic nebylo takové jako dřív. Když se Jemma po dlouhém kómatu vrátila zpátky do života, jako kdyby nic předtím neexistovalo. Ztráta paměti vzala Braxtonovi manželku a jim oběma jejich lásku. On se však nehodlal smířit, začal psát dopisy, dopisy o lepších a šťastnějších časech.

Cukr je ve srovnání s touto knihou slabý odvar. Ale pokud máte rádi podobné romány, pak si Devatenáct dopisů přečtěte. Je to milá oddechovka. Udělila jsem čtyři hvězdičky.



Harlan Coben - Nenech to být

S bezkonkurenčně porcí napětí a emocionálního vhledu prozkoumal Harlan Coben ve svém novém thrilleru, jak mohou velká tajemství a malé lži zničit vztahy nejen v jedné rodině, ale v celém městě. Detektiv Napoleon Nap Dumas se už patnáct let snaží nalézt odpověď na dvě otázky – kdo zabil jeho bratra-dvojče Lea a jeho přítelkyni Dianu a kam a proč zmizela jeho láska Maura. Teď se zdá, že natrefil na ty správné stopy. V souvislosti s vyšetřováním vraždy byly objeveny Mauřiny otisky prstů. S každým dalším krokem, který Nap učiní, se však vynořují nové otázky – o ženě, kterou miloval, o přátelích z dětství, o nichž si myslel, že je zná, o vojenské základně, poblíž které vyrůstal, a zejména o Leovi a Dianě, jejichž smrt byla temnější a zlověstnější, než si Nap vůbec dokázal představit.

Další skvělý thriller Harlana Cobena. Čtivé, napínavé, akční, šokující. Prostě parádní! Za mě plný počet hvězdiček a jedno velké doporučení. 



Shari Lapena - Nevítaný host

Do odlehlého venkovského hotelu přijíždí na zimní víkend několik hostů: Gwen a její kamarádka Riley, páry Ian a Lauren, Matthew a Dana, Beverly a Henry, proslulý obhájce David a staropanenská spisovatelka Candice. Poté co dorazí, udeří sněhová bouře, která odstřihne hotel od elektřiny i veškerého kontaktu s vnějším světem. A hned první noc dojde k tragické nehodě: jeden z návštěvníků spadne ze schodů a zabije se. Byl to ale nezaviněný pád? Atmosféra houstne, baterie mobilů se vybíjejí a nedůvěra mezi hosty přechází v paranoiu – další smrt na sebe totiž nenechá dlouho čekat, a tentokrát už je to nepochybně vražda... Inspirace klasickými detektivkami, plíživé sílící napětí a hororové vyústění – Shari Lapena ani tentokrát neušetří čtenáře šokujícího odhalení, stejně nečekaného, jaký přinesly závěrečné zvraty v jejích předchozích psychothrillerech Manželé odvedle a Někdo cizí v domě.

Nevítaný host je za mě nejlepší autorčina kniha. Má všechno, co mám na detektivkách a thrillerech ráda - je plná napětí, nečekaných zvratů a na konci na čtenáře čeká nečekané - skvělé! Zasloužený plný počet hvězdiček. 



Rachael Anderson - Nevěsta jeho bratra 

Druhý díl série Nejcennější dar přináší životní příběh Abigail Nashové. Tato zlatovlasá kráska měla poněkud neortodoxní výchovu, protože jí matka zemřela při porodu, otec byl stále v cizině a vychovávala ji pouze stará teta. Abigail se usadila u kamarádky Prudence a jejího manžela lorda Knavea a velice se těšila do Londýna, kde ji manželé Knaveovi chtěli uvést do společnosti. Ale brzy po příjezdu do Londýna se jí jedné noci zhroutil celý svět. Nikdo nechápe, proč najednou z ničeho nic utekla s lordem Jasperem Campbellem do Skotska, kde se vzali, a poté se vrátili do jeho rodiny. Neposedný Jasper nemůže vydržet na nudném venkově a odjíždí k příteli na lov, kde je nešťastnou náhodou zabit. Abby se ocitá zničená, zoufalá a… těhotná v neznámé rodině s přísnou tchyní, Jasperovým zodpovědným starším bratrem Morganem Campbellem, markýzem z Brigstonu, a s tíživým tajemstvím, které se nakonec rozhodne sdělit svému švagru Morganovi. Mezi oběma mladými lidmi stále sílí porozumění, které se posléze mění v něžné city, ale legalizace jejich vztahu zdánlivě nemá řešení, protože v Anglii platí zákon, že švagr a švagrová nesmí vstoupit do svazku manželského…

Pokud patříte mezi čtenáře, kteří mají rádi romantiku, ale nic přeslazeného, pak vám tuto knihu doporučuji.  Avšak na rozdíl od předchozí knihy, chybí Nevěstě jeho bratra vtip. Abyste rozuměli - sem tam něco vtipného v knize najdete, ale je tu toho málo. Tentokrát je to spíše hořkosladký příběh. Četlo se to však dobře, ostatně jako všechny autorčiny knížky. Hodnotila jsem čtyřmi hvězdičkami. 



George Orwell - Farma zvířat 

Starý Major, výstavní kanec na Panské farmě, zvolá jednou večer zvířata do stodoly a vysvětlí jim, že lidé jsou pouzí příživníci, kteří nevytvářejí žádné hodnoty a drží zvířecí obyvatele farmy v otroctví. Jediným východiskem je proto revoluce.
Když pak jednoho dne zvířata nedostanou krmení, vzbouří se a pod vedením prasat Kuliše a Napoleona majitele farmy, opilého pana Jonese, vyženou. Vzápětí Panskou farmu přejmenují na Farmu zvířat a svoji filozofii animalismu shrnou do sedmi přikázání, z nichž nejdůležitější je to sedmé: "Všechna zvířata jsou si rovna!"
Nastávají pro zvířecí obyvatele vysněné zářné zážitky, nebo naopak přichází prasovláda? 
George Orwell vydal Farmu zvířat v roce 1945 především jako reakci na ruskou revoluci a Stalinův kult osobnosti. Novela však kritizuje jakékoliv autoritářské a diktátorské politické tendence a díky své alegorické povaze zůstává univerzálně a nadčasově platná. 

"Všechna zvířata jsou si rovná, ale některá jsou si rovnější!"

Farma zvířat je jedna z nejlepších knih, které jsem od Orwella četla. Vřele doporučuji. Hodnotila jsem pěti hvězdičkami.



Angela Marsonsová - Osudný slib

Tým kriminalistů pod vedením inspektorky Kim Stoneové se jen pomalu vzpamatovává z tragické ztráty jednoho z nich, když je pověřen novým případem. V místním lesíku byl nalezen brutálně zavražděný muž a jeho totožnost Kim šokuje – je jím doktor Gordon Cordell, který figuroval v předchozím vyšetřování smrti dívky v elitní soukromé škole. Gordon měl pestrou minulost, ale kdo by ho chtěl zabít? Pár dní nato se po těžké autohavárii ocitne v ohrožení života i Gordonův syn. A Kim ví, že tohle už nebyla náhoda. Další nález mrtvoly to jen potvrdí – tentokrát čelí sériovému vrahovi, možná nejnebezpečnějšímu, s jakým se kdy setkala. Ve zběsilém tempu si vrah připisuje jednu oběť za druhou – a zdaleka ještě neskončil.

Přiznám se, že jsem do čtení této knihy šla s jistými obavami, pokud vezmu v potaz, jak skončila předchozí. Byla jsem zvědavá, jak se Kimin tým obejde bez jednoho člena, popřípadě, jestli tento fakt bude mít vliv na celou knihu a zbytek série. Jestli jsem se obávala, bylo to zcela zbytečné. Ano, jednoho člena, jednu postavu postrádám, ale i přesto se můžeme v Osudném slibu těšit na další napínavé vyšetřování. Bylo to skvělé! Dala jsem plný počet hvězdiček. 



Robert Bryndza - Kanibal z Nine Elms

Před patnácti lety byla Kate Marshallová vycházející hvězdou londýnské policie. Dokázala vyřešit sledovaný případ nebezpečného a krutého sériového vraha s přiléhavou přezdívkou Kanibal z Nine Elms, i když přitom sama málem zemřela. Nyní Kate přednáší na univerzitě a snaží se vést poklidný život, když se minulost začne vracet. E-mail s žádostí o pomoc ji vtáhne nejen do právě probíhajícího vyšetřování vražd mladých dívek. Jejich modus operandi nebezpečně připomíná případ, který před patnácti lety vyřešila. Nevrací se jen vzpomínky. Vrah napodobitel chce dokončit započatou práci… A tak se i Kate musí vrátit k vyšetřování, aby dokončila tu svoji – chytit dalšího sériového vraha.

Moc jsem si oblíbila sérii s Erikou Fosterovou. Proto mě překvapilo, když jsem se  v listopadu 2019 dozvěděla, že další autorova kniha s postavou Eriky v hlavní roli nebude. Bryndza tedy představuje v knize Kanibal z Nine Elms Kate Marshallovou. Věřím, že čtenář si nejen Kate oblíbí. Oblíbí si i tuto sérii, protože Kanibal z Nine Elms je nejen skvělý thriller, ale také je to skvělý začátek něčeho nového. Bylo to skvělé, skvělé a ještě jednou skvělé! Robert se s každou další knihou zlepšuje. Už teď se těším na další setkání s Kate a jejím asistentem Tristanem. Hodnotila jsem plným počtem hvězdiček. Vřele doporučuji. 




Už teď se těším na všechny knihy, o které se s vámi letos podělím. Budu ráda, když se se mnou podělíte o váš názor, pokud jste některou z knih četli. Nebo se chystáte některou z uvedených číst? 

18 komentářů:

  1. Nikolko, úctyhodný počet přečtených knih. 👍👍👍
    Spoustu z nich jsem přečetla také (Marsonsová, Lapena, Picoultová, Delaney), některé jsou pro mně neznámé. Neumím psát recenze, několik mých trapných pokusů o ně, vyšumělo do vytracena. 😃 Už to reději nezkouším, proto si raději přečtu o knihách na tomto blogu.
    Krásný další rok s četbou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně k tomu přispěla karanténa na jaře. 🙂
      Zdá se, že Marsonsová mi dělala společnost v každém období roku - už se těším, až dorazí balík s další. Někdy dělají recenze problém i mně. Třeba povídky, kdy je těžké uvést jen některé.
      Děkuji, věřím, že bude. 🙂

      Vymazat
  2. To jsi měla tedy plodný knižní rok! Z tvého seznamu jsem četla jen Farmu zvířat, ale děkuji za inspiraci na další zajímavé čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, že to bylo v posledních letech slabší, jsem ráda, že jsem četla víc, ale i tak je toho dost, na co se nedostalo.
      Rádo se stalo, hezký večer. 🙂

      Vymazat
  3. Nikčo, díky za inspiraci.🙂
    Přeji krásný nedělní večer.🌜

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, úctyhodná sbírka! :) Velkou knihu příběhů Sherlocka Holmese mám rozečtenou a skoro mám pocit, že díky absenci volného času to letos prostě dočíst nezvládnu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já letos taky čtu zatím pozvolna. Není důležité, kolik a jak dlouho čteš. Důležité je, aby některé knihy nenudily - o tom bych mohla vyprávět. Líbí se ti Sherlock?
      Hezký víkend. 🙂

      Vymazat
    2. Líbí, děkuji, i tobě hezký zbytek víkendu :).

      Vymazat
    3. To jsem ráda. ☺ Víkend máme zamračený, ale jinak fajn, taky děkuji. ☺

      Vymazat
  5. musím říct, že přestože jsem Sherlocka nečetla a ani mě to neláká, tak obal vypada naprosto bombasticky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejen obal knihy je pěkný, i kniha stojí za přečtení.
      Děkuji za návštěvu, pěkný den. 🙂

      Vymazat
  6. The perfect wife je super knížka. Konec mě vážně rozsekal a bylo mi lito androida Abby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mně se knížka líbila.
      Děkuji za návštěvu a přeji hezký den. 🙂

      Vymazat
  7. Nikol, to je pěkná řádka knih. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně tomu přispěla karanténa. Letos čtu tak pozvolna - někdy jako šnek, ale většina z toho, co jsem zatím četla, mě bavila, tak to za ten čas stojí. 🙂

      Vymazat
  8. Hluboce smekám. Přečíst téměř třicítku knih za rok je úctyhodný výkon. Když jsem ještě vykonávla práci knihovnice, četla jsem taky hodně, ale spíše proto, abych věděla o čem to je.Nyní se orientuji jen na poezii a literaturu prezentující čte moje snacha, které posílám odkaz na článek. Je to ostuda, že se už vůbec nevyznám, co vychází a coby si čtenář neměl nechat ujít.Asi to souvisí s věkem. Ale jsem unešena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je spousta knih, na které se nedostalo a nejspíš už toho moc nestihnu ani letos. Snažím se číst i novinky, zároveň je toho spousta v mé knihovně a knížek pořád přibývá.

      Vymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...