středa 13. ledna 2021

Harlan Coben - Chlapec z lesů

Stromy zhoustly a Wilde přes ně skoro nic neviděl. Už jako dítě věděl, že nesmí tábořit na mýtině, protože by ho bylo odevšad možné zahlédnout. Většinu nocí obložil stan větvemi nebo starými novinami. A kdyby se někdo (nebo spíš nějaké zvíře) přiblížil, varoval by ho zvuk lámavých větviček nebo šustícího papíru. Wilde měl lehký spánek, nejspíš proto, že jako kluk každou noc na půl ucha poslouchal, jestli na něj neútočí nějaká šelma. A dokonce i teď, když se většina lidí ponořila do hlubokého spánku, on sotva zamhouřil oka. 
Sto metrů od cíle.
Uviděl něco červeného.
Nebyl to člověk. A když o několik vteřin později doběhl blíž, zjistil, že ta červená věc je docela drobná - snad dvacet na dvacet centimetrů.
Z téhle vzdálenosti poznal, že je to takový ten malý přenosný chladící box, do kterého se vejde balení šesti plechovek piva a nějaké ty sendviče. 
Wilde cítil, jak mu vstávají chloupky na šíji.
Nevěděl proč. Vždyť je to jenom chladící box. A potom ho otevřel a nahlédl dovnitř.
Obrnil se, ale ne dost. Přesto se mu podařilo nezaječet. Nevydal ani hlásku. 



Chlapec z lesů je dalším z napínavých, 
překvapivých a skvěle propracovaných 
thrillerů mistra tohoto žánru,
autora bestsellerů a také scenáristy 
seriálů pro NETFLIX
Harlana Cobena.



Wilde je pro všechny záhadou. Před třiceti lety ho jako malého kluka našli v lesích, kde přežíval úplně sám a nevzpomínal si na nic ze své minulosti. Policie se snažila vypátrat jeho rodinu, ale nepodařilo se jí najít žádné příbuzné, a tak byl umístěn do pěstounské péče. Navíc Wilde dodnes netuší, odkud pochází, a jako dospělý žije dobrovolně v mobilním domě v lesích za městem. Když zmizí náctiletá Naomi, slavná právnička Hester Crimsteinová požádá Wilda, se kterým ji pojí dávná tragická událost, aby jí pomohl dívku najít. Krátce nato se ztratí Naomin spolužák a případ, který zpočátku vypadal jen jako útěk problémové a šikanované studentky, nabývá mnohem větších rozměrů. Chlapec je totiž synem slavného televizního producenta a blízkého přítele kontroverzního kandidáta na prezidenta. Kolem obou zmizení se vynořují nové a nové záhady a Wilde jim musí přijít na kloub, aby měl šanci pohřešované zachránit. Jenže při pátrání se vyjevují některá tajemství i z jeho vlastní minulosti...



Vítám vás u první recenze v letošním roce, pro kterou jsem si vybrala thriller Chlapec z lesů.



Zmizení mladé středoškolačky, kterou šikanovali spolužáci, vyvolává samé otázky. Když se poté ztratí další student, rozbíhá se pátrání. Kam se poděli? A jaká tajemství pátrání odkryje? 
Oblíbený americký spisovatel Harlan Coben, není ve světě literatury žádný nováček - na svém kontě má již přes třicet knih, nejnovější z nich je Chlapec z lesů
Chlapec z lesů je muž jménem Wilde, kterého před třiceti lety našli jako malého chlapce v lesích, kde přežíval úplně sám. Nepamatoval si nic ze své minulosti, což se nezměnilo dodnes. Nepodařilo se najít jeho příbuzné, a tak byl umístěn do pěstounské péče, vystudoval a zúčastnil se armádních vojenských akcí. Nyní je to dospělý, uzavřený, inteligentní muž, milující samotu, který žije hluboko v lesích. 
Když zmizí mladičká Naomi, požádá Wilda o pomoc slavná právnička Hester Crimsteinová. Její vnuk ji poprosil, aby dívku našla. Nedlouho poté co se ztratí také Naomin spolužák, kluk z bohaté rodiny, syn televizního producenta, který ji dlouho šikanoval. Kam se poděli? A jak to souvisí s kandidátem na prezidenta, kolem kterého kolují zvěsti, že existují videa, která by ho mohla zničit, neboť se na nich dopustil zločinu?
O tom, že je Harlan Coben skvělý spisovatel, se čtenáři již několikrát přesvědčili. A není tomu jinak ani tentokrát. Autorův styl psaní, který nepostrádá napětí ani překvapení, čtenáře pohltí od začátku a nepustí až do konce. 
Postavy, zastřené tajemstvím jsou skvěle propracované. Samotářského a dobrosrdečného hlavního hrdinu si čtenář rychle oblíbí. A Hester, ráznou právničku také. 
Harlan Coben je mistr žánru, což dokazuje i tentokrát. Chlapec z lesů je plný napětí a překvapení. Je tu politika, romantika, i rodinné tajemství. Až na tu politickou část, která mě moc nebrala, je Chlapec z lesů další skvělý kousek, který si zaslouží čtyři hvězdičky. 



HARLAN COBEN (* 1962, Newark), absolvent politologických studií, je uznávaným a oblíbeným autorem kriminálně laděných knih - na kontě jich má již 33, deset z nich debutovalo na prvním místě žebříčku bestsellerů The New York Times, vycházejí ve 43 jazycích a Coben za ně byl několikrát nominován či vyhlášen vítězem amerických, britských, francouzských a německých žánrových cen (mj. Edgar Award, Shamus Award, Anthony Award, Dilys Award). Celosvětově se prodalo více než 70 milionů výtisků jeho knih.
Autor žije s manželkou a čtyřmi dětmi v městečku Ridgewood ve státě New Jersey.

V nakladatelství Euromedia již vyšly jeho romány Nikomu ani slovo, Nadobro ztracený, Teď, nebo nikdy, Podrazák, Mrtvá z Nevady, Temné lesy, Drž se, Schůzka v Paříži, Přistižen, Šest let, Chybíš mi, Cizinec, Smrt v zádech, Nenech to být a Na útěku

2 komentáře:

  1. Nikolko, recenze na Chlapce z lesů mě zaujala. Mám od Harlana Cobena doma několik knížek a je to autor, který nezklame💓.
    Děkuji za tip na četbu mého oblíbeného žánru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, věřím, že by se vám kniha líbila. 🙂

      Vymazat

Brzy na knižních pultech

Máme tady duben a spolu s ním spoustu nových knih. Pojďme se podívat, co vychází. Jako první je tu thriller Druhá smrt . Detektivky Jedovat...