sobota 5. prosince 2020

George Orwell - Farma zvířat

Starý Major, výstavní kanec na Panské farmě, svolá jednou večer zvířata do stodoly a vysvětlí jim, že lidé jsou pouzí příživníci, kteří nevytvářejí žádné hodnoty a drží zvířecí obyvatele farmy v otroctví. Jediným východiskem je proto revoluce.
Když pak jednoho dne zvířata nedostanou krmení, vzbouří se a pod vedením prasat Kuliše a Napoleona majitele farmy, opilého pana Jonese, vyženou. Vzápětí Panskou farmu přejmenují na Farmu zvířat a svoji filozofii animalismu shrnou do sedmi přikázání, z nichž nejdůležitější je to sedmé: "Všechna zvířata jsou si rovna!"
Nastávají pro zvířecí obyvatele vysněné zářné zážitky, nebo naopak přichází prasovláda? 
George Orwell vydal Farmu zvířat v roce 1945 především jako reakci na ruskou revoluci a Stalinův kult osobnosti. Novela však kritizuje jakékoliv autoritářské a diktátorské politické tendence a díky své alegorické povaze zůstává univerzálně a nadčasově platná. 

"Všechna zvířata jsou si rovná, ale některá jsou si rovnější!"



Dnes pro vás mám trochu něco jiného. Tentokrát jsem si k recenzi vybrala klasiku  - Farmu zvířat. 



Farma zvířat není pro čtenáře novinkou. Od doby, kdy ji britský spisovatel George Orwell napsal, uplynulo již sedmdesát pět let. Stále však patří k velmi oblíbeným knihám.
George Orwell byl pseudonym britského, v Indii narozeného spisovatele a novináře Erica Arthura Blaira, kterého proslavila alegorická novela Farma zvířat a dystopický román Devatenáct set osmdesát čtyři
Farma zvířat je kritikou stalinismu. Jedna z hlavních postav, vepř Napoleon, představuje samotného Stalina, ostatní zvířata jsou bolševičtí revolucionáři. Kniha poukazuje na nástrahy společenských názorů, na to, že se pravidla mohou měnit dle toho, jak se mění zájmy hlavního představitele. 
Našimi hlavními hrdiny jsou zvířata, žijící na Panské farmě pana Jonese. Nic jim neschází do doby, než je vepř Major svolá na schůzi a sdělí jim, že by se mohla mít lépe, kdyby se zbavila lidí. 
Na základě Majorových slov všichni věří, že jediným řešením je vyhnat z farmy všechny lidi. Přestože za pár dní starý Major umírá, jeho myšlenky žijí dál. Zvířata se připravují na revoluci - chtějí počkat na správný čas, avšak farmářovo chování se jim nezamlouvá natolik, až pohár jejich trpělivosti přeteče a vyženou z farmy všechny dvounohé obyvatele. 
Zvířata jsou spokojená. Z Panské farmy se stává Farma zvířat - teď mají veškerou úrodu sama pro sebe, mohou jíst a pít jak se jim chce. Nemá to ale dlouhého trvání. Prasata Napoleon a Kuliš jsou povýšena na vedoucí farmy, ostatní zvířata to respektují, protože jsou si vědoma, že někdo farmu vést musí - a prasata jsou nejchytřejší. Když tedy začnou porušovat pravidla, nikdo si nestěžuje, neboť se pro to vždy najde logické vysvětlení, kterému ostatní uvěří. 
Zvířata jsou si jista jedinou věcí - pan Jones se nesmí vrátit. Když prasata použila tento argument, všechen odpor zmizel. Pro dobro farmy zvířata oželí nejen jablka, ale také mléko. Avšak je to jen začátek. Začátek konce.
Farma zvířat je výborná kniha, která předkládá čtenáři fakta tak, že si ani nevšimne, že je vlastně vzděláván. Pokud jste Farmu zvířat ještě nečetli, pak to napravte - věřte, že se k ní budete rádi vracet. Je to skvělé čtení, které si zaslouží plný počet hvězdiček. 



George Orwell (1903-1950) patří k nejvýraznějším spisovatelům a novinářům první poloviny 20. století. Souzněl s levicovými filozofickými proudy a prohlašoval se za socialistu, v případě Sovětského svazu však potěmkinovskou povahu socialistického režimu brzy prohlédl a ostře se proti němu vymezil. Originálně své politické myšlenky zpracoval v alegorické novele Farma zvířat (1945) a v dystopickém románu Devatenáct set osmdesát čtyři (1949). Velmi oblíbené byly a stále jsou jeho eseje, cestopisy a reportáže, např. Na dně v Paříži a Londýně (1933) a Hold Katalánsku (1938). George Orwell dodnes zůstává ikonou vzdoru vůči totalitním tendencím a politické manipulaci všeho druhu.

14 komentářů:

  1. Knížku jsem četla asi před rokem, jako povinnou četbu k maturitě :) Líbila se mi, můžu ti i doporučit kreslený film, některé detaily se od knížky liší, ale pořád je to skvělé dílo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda. Viděla jsem film, knížku jsem četla dvakrát. A přečetla jsi od Orwella ještě něco? Na dně v Paříži a Londýně a Devatenáct set osmdesát čtyři jsou skvělé. :)

      Vymazat
    2. 1984 jsem také četla, ale více se mi asi líbila ta Farma zvířat :)

      Vymazat
    3. Za mě to bylo náročnější čtení, ale jinak stejně jako Farma zvířat to nejlepší, co jsem od Orwella četla. :)

      Vymazat
  2. Jsem ostuda a knihu nikdy nečetla, asi na to ještě nedozrál ten správný čas :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, určitě se k tobě někdy dostane. :D A slupneš ji jak malinu.

      Vymazat
  3. Mě nyní čeká čtení Václava Vrány Důchodci za srandu před smrtí. Politika je tam braná z takového přitrpklého pohledu. Komolená jména politiků i známých osob a pobyt v LDN ...mám pocit, že se mi to s ohledem na osobní věk moc "líbit" nebude. Orwela jsem četla, již před dost dlouhým časem- alegorie poměrně neradostně končící.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím, co číst. Prosinec je vždy náročný - čeká nás pečení, tak přemýšlím nad něčím, co stihnu přečíst do Vánoc.
      Pravda, nekončí to zrovna dobře, ale celou dobu se to skvěle čte.

      Vymazat
  4. Nečetla jsem, ale určitě si ji přečtu. Mám ji na seznamu a myslím si, že by si tuto knihu měl přečíst každý :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Lituju, že jsme ji neměli jako maturitní četbu😏 ale rozhodně si ji někdy přečtu :)

    In the moment with Ejmina | Instagram

    OdpovědětVymazat
  6. Farma zvířat, fakt skvělá kniha. Teď jsi mě přivedla na nápad, opět po ní sáhnout ☺☺☺

    OdpovědětVymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...