středa 9. prosince 2020

Angela Marsonsová - Případy Kim Stoneové 9: Osudný slib

Čekal jsem od tebe víc. Chtěl jsem nerozhodnost, 
bolest, utrpení dilematu. Chtěl jsem, abys zažila ten děsivý pocit, 
že jsi v pasti zlého snu, který nedává smysl, který bolí tak strašlivě, 
až si říkáš, jestli se ti v příští vteřině nezastaví srdce. 
Chtěl jsem tě vidět přemoženou strachem a žalem tak silným, 
že tě přímo před mýma očima zlomí. Jenže to se nestalo. 
Zachovala ses jako chladnokrevná mrcha. 
Rozhodla ses tak rychle. Jedinkrát jsi poprosila, ať si to rozmyslím.
Přišlo mi to odbyté, neupřímné. Odmítl jsem a tys to přijala.
Jak můžeš vědět, že bych se nakonec neobměkčil
a nenechal vás obě žít? 
To určitě.



Ententýky, dva špalíky...
Kdo si vylosuje smrt? 

Tým kriminalistů pod vedením inspektorky Kim Stoneové se jen pomalu vzpamatovává z tragické ztráty jednoho z nich, když je pověřen novým případem. V místním lesíku byl nalezen brutálně zavražděný muž a jeho totožnost Kim šokuje - je jím doktor Gordon Cordell, který figuroval v předchozím vyšetřování úmrtí dívky v elitní soukromé škole. Gordon měl pestrou minulost, ale kdo by ho chtěl zabít? Pár dní nato se po těžké autohavárii ocitne v ohrožení života i Gordonův syn. A Kim ví, že tohle už nebyla náhoda. Další nález mrtvoly to jen potvrdí - tentokrát čelí sériovému vrahovi, možná nejnebezpečnějšímu, s jakým se kdy setkala. Ve zběsilém tempu si vrah připisuje jednu oběť za druhou - a zdaleka ještě neskončil. 



Dnes pro vás mám recenzi na další z Případů Kim Stoneové - na Osudný slib. 



Děj knihy Osudný slib oblíbené autorky Angely Marsonsové, čtenáře zavede do místního lesa, kde je nalezen mrtvý muž, jehož totožnost vyšetřovatelku Kim Stoneovou šokuje. Je to Gordon Cordell, se kterým se čtenář setkal v předchozím díle. 
V předchozím díle Kimin tým zaměstnávala vražda třináctileté dívky v elitní soukromé škole. Vyšetřování odhalilo, že doktor Cordell prováděl nelegální potraty. Jeho minulost byla velmi pestrá, avšak kdo a proč by ho chtěl zabít?
Pár dní nato má Cordellův syn těžkou autonehodu a ocitá se v ohrožení života. Kim je přesvědčená, že tohle už není náhoda. A potvrzuje to také další nález mrtvé ženy, žijící v domově pro seniory, která byla matkou ženy, jež měla s Gordonem poměr. Kim a její tým tak znovu čelí sériovému vrahovi, který si rychle připisuje na svůj seznam další a další oběti. Všechny jsou spojeny s Cordellem. Proč je jím pachatel tak posedlý? 
Tým kriminalistů v čele s Kim Stoneovou se jen těžce vzpamatovává ze smrti svého kolegy. Novým případem jsou pověřeni v nelehké situaci pro všechny. 
Nikdo není nahraditelný. A platí to i pro Kevina Dawsona, který tragicky zemřel v předchozím díle. Zachránil život malému chlapci, avšak na úkor toho vlastního. Penn, nový člen týmu, do party moc nezapadá. Ne vlastní vinou. Snaží se svou práci dělat dobře, avšak rána ze ztráty Dawsona je velmi čerstvá.
Do čtení Osudného slibu jsem se pouštěla se zvědavostí a tak trochu s obavami. Zajímalo mě, jak se již velmi známé postavy vyrovnají se ztrátou kamaráda a kolegy, kdo Kevina nahradí.... Penna zatím čtenář neměl šanci moc poznat, avšak soucítí s ním. Nemá to jednoduché. Autorka dokázala skvěle vystihnout náladu týmu, který se ocitl v tak těžké situaci, jako je smrt a náhrada kolegy. Musím říct, že ona ztráta, doléhala místy i na mě - Dawson a jeho vtípky chybí. 
Kim Stoneovou si čtenář oblíbí - je velmi svérázná a svá. Nese si s sebou traumatické zážitky ze svého dětství, které jsou nám odkryty především na začátku této série. Možná, že tentokrát s jejím chováním nebudete tak úplně souhlasit, ale vzhledem k tomu, čím si ona a její tým prošli, je to pochopitelné. 
V knize Osudný slib se prolínají dva případy. Jeden je věnován již zmíněnému doktoru Cordellovi, s nímž jsme se seznámili ve Skrytých kartách. Vrah si za své oběti vybírá lidi, kteří nějak souvisí s postavou Gordona. Čtenář tuší, že se vrah mstí. Avšak důvod je dlouho nejasný. Druhá dějová linka se věnuje Jessie, dívce, která se jednoho dne nevrátila domů. Všichni si myslí, že jde o útěk z domova. Čtenář je o krok napřed a tuší, že v tom bude něco jiného. Jessie žije s matkou a nevlastním otcem, se kterým nevychází nejlíp. Její kamarádka je až příliš klidná a Jessiin kluk je rovněž chladný - jejich vztah prý není tak vážný. Aby toho nebylo málo, Jessie bere léky, bez kterých jí hrozí vážné zdravotní problémy. 
Obě dějové linky byly zajímavé, více se mi přesto líbila ta vedlejší. Uznávám však, že autorka dokázala knihu napsat tak, že jsem až do konce nevěděla, jakým směrem se případ bude ubírat a jak to celé dopadne, což zaručovalo mou pozornost a to, že jsem četla stránku za stránkou, až jsem byla na konci. 
Za dobu, co ji čtu, se pro mě série Případy Kim Stoneové stala závislostí - s napětím a očekáváním, vyhlížím každou další knihu. S knihami na pokračování je to většinou tak, že čím víc, tím míň nás baví. V případě Angely Marsonsové je to jiné - nevím, jak to dělá, ale nikdy nepřestává překvapovat. A námět na knihu nevyčerpala ani podeváté. 
Osudný slib je čtivý, napínavý a má spád. Píši to poněkolikáté, ale musím i tentokrát. Pokud jste tuhle sérii ještě nečetli, pak máte za mě jedno velké doporučení. Abyste však nepřišli o vývoj jednotlivých postav, doporučuji začít Němým křikem. Co se Osudného slibu týká, hodnotím plným počtem hvězdiček. Už teď se těším na další setkání s Kim.



Angela Marsonsová pochází ze středoanglické průmyslové oblasti Black Country, kde dodnes žije se svou partnerkou, labradorem a upovídaným papouškem. Debutovala v žánru společenských románů (My Name Is, The Middle Child), poté se začala věnovat kriminální próze a napsala Němý křik, první případ Kim Stoneové (2015). Ten zaznamenal fenomenální úspěch: déle než měsíc vévodil žebříčku bestsellerů britského amazonu, periodika The Guargian a The Bookseller ho zařadila mezi deset nejlepších krimi roku. Ještě téhož roku vydala Angela druhý a třetí Kimin případ Ďábelské hry a Tichou modlitbu, v letech 2016-2018 následovalo dalších šest dílů, Otevřený hrob, Pokrevní pouta, Pohřbená pravda, Zlámané kosti, Skryté karty a Osudný slib. Její napínavé příběhy si oblíbili čtenáři v osmadvaceti zemích, s prodeji dosahujícími téměř čtyři miliony výtisků se stala jednou z nejúspěšnějších současných britských autorek krimi. 

9 komentářů:

  1. Tahle kriminalistka Kim se mi moc líbí, možná se k ní jednou dostanu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mě si získala. :) Je svá, a to se mi na ní líbí.

      Vymazat
  2. Asi si knížku budu přát :-)Díky za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  3. mamka tuhle autorku zbožňuje, už má doma i její poslední knihu Mrtvé vzpomínky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta doufám poputuje ke mně do knihovny příští rok. :)

      Vymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...