čtvrtek 26. listopadu 2020

Vánoční inspirace - detektivky a povídky

Během posledního úklidu mé knihovny, mě napadlo, že bych vám mohla dát pár již osvědčených tipů na dárek pod stromeček v podobě knih, které byly dárkem pro mě. 
Moc ráda bych vám tyto knihy vyfotila - pro lepší představu o formátu, pro detail, který obrázek nezachytí, pro "listování", aby se mohl každý z vás podívat dovnitř, ale můj mobil jaksi nemá kapacitu na pořízení nových fotek. Pokusím se tedy o slovní přiblížení toho, co není možné vidět. 



Jako první určitě vřele doporučuji povídkovou sbírku detektivek Hercule Poirot: Povídky. Je to velký formát v dárkovém boxu. Kniha má pevnou vazbu a 896 stran. Uvnitř čtenář najde 55 povídek a krásné, barevné ilustrace. 
Nesmím zapomenou na slečnu Marplovou v povídkové sbírce Slečna Marplová a záhady: Povídky. Taky tato kniha je velkoformátová v dárkovém boxu. Je rovněž v pevné vazbě a čeká na vás 752 stran čtení v milé společnosti slečny Marplové. 57 povídek zdobí krásné ilustrace. 
Další velký formát povídkové sbírky je Velká kniha příběhů Sherlocka Holmese. I tato kniha je v boxu a pevné vazbě. Na čtenáře čeká 896 stran povídkových detektivních případů, tentokrát od autorů, kteří si nenechali ujít příležitost, aby napsali povídku se Sherlockem Holmesem v hlavní roli. Celkem 82 povídek, rozdělil editor Otto Penzler do deseti kategorií.  Každou z nich, zdobí ilustrace. 
Nesmí chybět také Velká kniha vánočních detektivek a záhad. Tato povídková kniha není tak velká, jako předchozí titulu, ale rovněž patří mezi větší. Má pevnou vazbu a 496 stran. 25 povídek, rozdělených do několika tematických kategorií, uvádí krátký medailonek autora a nechybí ilustrace.
A jako poslední je tu Velká kniha povídek o psech. Tahle krásná kniha potěší všechny milovníky pejsků. Je v pevné vazbě a má 384 stran. I těchto 27 povídek, rozdělila editorka Katarína Piechlová do několika kategorií. Nechybí medailonek autora a krásné ilustrace.



Agatha Christie - Hercule Poirot: Povídky

Jedinečné vydání souboru povídek s Herculem Poirotem, jenž letos oslaví sto let od okamžiku, kdy se jako postava zrodil v hlavě Agathy Christie, nejúspěšnější spisovatelky všech dob. Luxusně vypravená, ilustrovaná sbírka zahrnuje více než padesát kratších případů tohoto proslulého belgického detektiva včetně jednoho, který byl ve Velké Británii publikován až sedmdesát let po svém vzniku: Poirot a záhada na regatě vychází česky poprvé. 




Agatha Christie - Slečna Marplová a záhady: Povídky

Nové luxusní ilustrované vydání povídek Agathy Christie tentokrát soustřeďuje kratší příběhy, v nichž vystupuje druhá nejslavnější postava královny detektivek – slečna Jane Marplová, ctihodná stará panna z vesničky St. Mary Mead, proslulá jako „odbornice na mrtvoly“, která se dokonale vyzná ve zločinech a nemilosrdně odhaluje jejich pachatele. Zároveň jsou do tohoto souboru zařazeny povídky, kde sice nefiguruje žádný známý detektiv, přesto jsou to mistrné texty plné záhad, napětí, chytrých zápletek a dechberoucích odhalení. Soubor Slečna Marplová a záhady z pera královny detektivek, jež je kmenovou autorkou a „rodinným stříbrem“ nakladatelství Euromedia Group, vychází coby jeho jubilejní 10 000. titul. 



Velká kniha příběhů Sherlocka Holmese - sestavil Otto Penzler

Největší sbírka příběhů slavného detektiva, která kdy byla vydána! Sherlock Holmes je bezesporu jednou z nejpopulárnějších postav v historii – a nejen té literární. Od chvíle, kdy se poprvé objevil v Doylově Studii v šarlatové (1887), čtenáři ho milují se stejnou vášní, s jakou se nejrozmanitější spisovatelé pouští do příběhů, jejichž hrdinou je postava výstředního detektiva. Ve Velké knize příběhů Sherlocka Holmese shromáždil editor Otto Penzler na osmdesát povídek, které byly publikovány v průběhu více než sta let. Vedle dokonalých nápodob novodobých „Holmesovců“ (Leslie S. Klinger, Daniel Stashower) nalezneme ve výboru např. pastiše klasiků dob nedávno minulých, jako jsou Wodehouse nebo Kinglsey Amis, ale i těch současných (Stephen King, Collin Dexter, Neil Gaiman), parodie Conan Doyleových současníků (A. A. Milne či James M. Barrie) či žánrově vybočující příběhy velikánu sci-fi Poula Andersona a Michaela Moorcocka. Nezáleží na tom, jestli je vaším oblíbeným „Velkým detektivem“ Basil Rathbone, Jeremy Brett, Robert Downey, Jr., Johny Lee Miller, nebo Benedict Cumberbatch. Je jedno, zda jste zarytý holmesolog, nebo jste jako malí četli Psa baskervillského, ale už si to úplně nepamatujete – v téhle knize si totiž vybere úplně každý.



Velká kniha vánočních detektivek a záhad - sestavil Otto Penzler

Velká kniha vánočních detektivek a záhad je originálním dárkem pro všechny fanoušky kvalitních detektivních příběhů. Knížka obsahuje 25 pečlivě vybraných povídek od nejlepších světových mistrů detektivního žánru, jako je Agatha Christie, sir Arthur Conan Doyle, Ed McBain, Isaac Asimov, Robert Louis Stevenson a řady dalších autorů. Všechny příběhy spojuje magická vánoční atmosféra. Při čtení knížky tak zažijete kouzlo Vánoc s nádechem zločinu na různých místech a v rozličných dobách. Knížka navíc obsahuje originální tematické ilustrace, které vytvořila Markéta Stará. Vánoce a zločin, kouzelná atmosféra a napětí. Velká kniha vánočních detektivek a záhad představuje soubor těch nejlepších vánočních detektivek, jaké kdy byly sepsány. 



Velká kniha povídek o psech - sestavila Katarína Piechlová

„Velká kniha povídek o psech“ je krásným a originálním dárkem pro všechny milovníky psů. Kniha nabízí kolekci nejzajímavějších psích příběhů od slavných světových i českých autorů. Najdete zde díla Jamese Herriota, Jana Wericha, Roalda Dahla, Virginie Woolfové, Jeroma Klapky Jeroma, Karla Čapka a dalších. Začtěte se do šestadvaceti napínavých, zábavných i dojemných příběhů o psí věrnosti, odvaze, chytrosti a nápaditosti. Řada povídek odráží lásku a osobní zkušenost známých spisovatelů s nejlepším přítelem člověka. „Velká kniha povídek o psech“ představuje výběr těch nejlepších povídek ze světové literatury se psími hrdiny v hlavní roli. Knížka má větší dárkový formát, a navíc obsahuje originální tematické ilustrace, které vytvořila Pavlína Veselá.




Věřím, že s těmito knihami uděláte radost nejen milovníkům klasických detektivek, ale i těm, kteří mají rádi povídky. 

14 komentářů:

  1. Děkuji za tipy na prima dárky. 👍👍

    OdpovědětVymazat
  2. Sherlocka jsem dostala k narozeninám, ostatní si nechám nadělit až v příštím roce, letos jsem byla velice neskromná a tak mi tam detektivek a životopisů s nimi spojených přistane asi pět :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A už jsi Sherlocka začala číst? Jak se ti líbí?
      Teda to se máš. :) Já budu mít pod stromečkem letos jen jednu knihu. Teda pokud vím. :D

      Vymazat
    2. Ještě ne, nechávala jsem si to na klidnější časy a když jsem teď nemocná, nemám chuť na nic. Ale už se blýská na lepší časy, tak věřím, že to klapne :).

      Vymazat
    3. Nemocná? Snad to není nic vážného? Brzy se uzdrav. :)

      Vymazat
    4. Děkuji, ne, nic vážného, jen to pracovní vytížení si vybralo svoje a chytla jsem první bacil, jaký se namanul :D.

      Vymazat
    5. To znám. Snad bude brzy lépe. :)

      Vymazat
  3. Skvelý článok :) Plánujem niektorým členom rodiny kúpiť na Vianoce knižky, takže sa určite pri nákupe týmto článkom inšpirujem :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že by mohly potěšit. Jsou sice trošku větší, ale moc hezké. :)

      Vymazat
  4. Líbila by se mi ta Velká kniha vánočních detektivek a záhad, detektivky od Eda McBaina miluji a jeho povídka by se mi jistě líbila také :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příjemně se četla. Pokud to stihnu, ráda bych si ji letos přečetla zase. :)

      Vymazat
  5. Velkou knihu příběhů Sherlocka Holmese jsme kupovali minulý rok tchánovi, měla velký úspěch. Děkuji za další super tipy. :)
    Michaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...