neděle 15. listopadu 2020

Shari Lapena - Nevítaný host

Uniknout stresu a starostem a nalézt 
na víkend útočiště v útulném,
luxusním hotelu na venkově - to zní dokonale.

ALE PAK UDEŘÍ BOUŘE A Z ÚTOČIŠTĚ SE STANE PAST. 
PAnečekanýTERÉ SE ZAČNOU DÍT NEHODY. 
NEBO VRAŽDY?


Sněhu, mrtvol a paniky přibývá a zbylým hostům
nezbývá než doufat, že přežijí bouři...
i jeden druhého.



Do odlehlého venkovského hotelu přijíždí na odpočinkový zimní víkend první hosté: Gwen a její kamarádka Riley, pár Ian a Lauren, čerství snoubenci Matthew a Dana, manželé Beverly a Henry, proslulý obhájce David a staropanenská spisovatelka Candice. Poté co dorazí, však udeří sněhová bouře, která odstřihne hotel od elektřiny i veškerého kontaktu se světem. 

Hned první noc dojde k tragické nehodě: jeden z návštěvníků spadne ze schodů a zabije se.

BYLA TO ALE NEHODA? 
A KDO BY MĚL DŮVOD
ZABÍJET?

Atmosféra houstne, baterie mobilů, které se proměnily v pouhé svítilny, se pomalu vybíjejí a nedůvěra mezi hosty se mění v paranoiu - další smrt na sebe totiž nenechá dlouho čekat. A tentokrát už je to nepochybně vražda...



Dnes pro vás mám recenzi na thriller Nevítaný host. 



Českému čtenáři se kanadská spisovatelka Shari Lapena představila na jaře roku 2017, kdy vyšla její prvotina Manželé odvedle, kterou o rok později následoval neméně poutavý thriller Někdo cizí v domě. Nyní autorka změnila styl a napsala klasickou detektivku po vzoru Agathy Christie. 
Na zasněžený víkend dorazilo do malého hotelu v horách deset hostů různého charakteru a společenského postavení. Milenci, snoubenci, manželský pár, dvě kamarádky, spisovatelka a právník. Díky sněhové vánici, která řádí všude kolem, jsou odříznutí od světa - jsou bez elektřiny, jejich telefony nemají signál, nefunguje ani wi-fi. Ráno je jeden z nich nalezen mrtvý a nejistota a strach se mezi hosty nepříjemně plíží...
Atmosféra noblesního hotelu z dob dávno minulých podtrhuje podobnost s Královnou zločinu. Už samotná anotace, čtenáři připomíná Deset malých černoušků.
Shari už dvakrát ukázala, jak skvěle se umí vcítit do postav svých knih. A není tomu jinak ani tentokrát. Díky střídání úhlu pohledu, čtenář poznává charaktery jednotlivých postav, jejich obavy i tajemství. Když zemře další člověk, všem je jasné, že to poprvé nebyla náhoda, jak si mysleli. Nervozita by se mezi hosty dala krájet. A čtenář s napětím a zatajeným dechem sleduje, co se bude dít dál.
Každá z postav skrývá nějaké to tajemství. Žádné z nich nemůžete věřit. A autorka dokázala taky skvěle brnkat na moje nervy - byla jsem napnutá od samého začátku. Doslova jsem hltala každou stránku a nemohla se odtrhnout. 
Nevítaný host je klasická detektivka, která postupně graduje do thrilleru, s téměř hororovými prvky. Po celou dobu na vás bude doléhat tísnivá, nervy drásající atmosféra. Závěr je šokující, pro mě nečekaný. Ovšem ten největší šok, si autorka nechala na samý konec knihy. 
Nevítaný host je za mě nejlepší autorčina kniha. Napínavá od začátku do konce, velmi čtivá a strhující. Nechybí jí nečekaný zvrat, ani šokující závěr - takové knihy mám ráda. Skvělé! Nemůžu jinak, než hodnotit plným počtem hvězdiček. 



SHARI LAPENA (1960), bývalá právnička a učitelka angličtiny, je spisovatelkou na plný úvazek, žije v Torontu. Debutovala titulem Manželé odvedle (2016), který se stal psychothrillerem roku, vydaným v 35 zemích; stejný úspěch pak zaznamenal i o rok později vydaný román Někdo cizí v domě. Shari je mistrní nečekaných zvratů a šokujících odhalení a dokazuje to i ve svém třetím titulu Nevítaný host, v němž se nechala inspirovat klasickými detektivkami a připravila pro čtenáře téměř hororové vyústění. 

10 komentářů:

  1. Knihu mám na seznamu, tak jako její předchozí knihu. Dost mě lákají :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za sebe můžu říct, že kniha Někdo cizí v domě byla lepší,než Manželé odvedle, ale Nevítaný host vede zatím na prvním místě. :-)

      Vymazat
  2. Trefila jsi to přesně, hned mě při čtení napadla souvislost s Agathou Christie a jejími Herkulovskými úkoly pro Hercula Poirota - hotel, sníh, uzavřené prostředí, odříznutí od světa, vražda...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu to připomíná Deset malých černoušků. Ono to vlastně je takové moderní zpracování. Můžeme během čtení klidně porovnávat. Já myslím, že by Agatha byla na Shari pyšná! :)

      Vymazat
  3. Naprosto souhlasím, tato kniha je opravdu skvěle napsaná a čtenáře doslova pohltí. 👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, jsem moc ráda, že se vám kniha taky líbila. Škoda, že knihy Shari Lapeny nevychází častěji, že? ☺

      Vymazat
  4. Úvod začíná poměrně zajímavě, asi bych si ráda přečetla v celé knize 🙏

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máte ráda klasické detektivky, tady na vás čeká klasika v moderním podání. ☺

      Vymazat
  5. A. Christie mám ráda, knihy v podobném stylu mě baví a tohle zní dobře! :)

    www.melissahartford.blogspot.com
    Melissa Hartford | lifestyle & fashion blogger
    Instagram

    OdpovědětVymazat

Carly Schabowski - Hodinář z Dachau

NEZAPOMENUTELNÝ PŘÍBĚH O LIDSKÉ DOBROTĚ, INSPIROVANÝ NEUVĚŘITELNOU  SKUTEČNOU UDÁLOSTÍ Srdceryvný román z období druhé světové války. Venku ...