středa 11. listopadu 2020

Harlan Coben - Nenech to být

Coben ví, jak zkušeně vytvořit strhující thriller.
Jeho poslední titul není výjimka."
Libray Journal 


"Otřesně dokonalý příběh s tajemstvím... 
nikdo to neumí napsat líp."
Providence Journal


"Coben je mistr postav, skrze něž odhaluje
skryté vrstvy předměstských čtvrtí."
Associated Press



S bezkonkurenční porcí napětí a emocionálního vhledu prozkoumal Harlan Coben ve svém novém thrilleru, jak mohou velká tajemství a malé lži zničit vztahy nejen v jedné rodině, ale v celém městě. 
Detektiv Napoleon Nap Dumas se už patnáct let snaží nalézt odpověď na dvě otázky - kdo zabil jeho bratra-dvojče Lea a jeho přítelkyni Dianu a kam a proč zmizela jeho láska Maura. Teď se zdá, že natrefil na ty správné stopy. V souvislosti s vyšetřováním vraždy byly objeveny Mauřiny otisky prstů. S každým dalším krokem, který Nap učiní, se však vynořují nové otázky - o ženě, kterou miloval, o přátelích z dětství, o nichž si myslel, že je zná, o vojenské základně, poblíž které vyrůstal, a zejména o Leovi a Dianě, jejichž smrt byla temnější a zlověstnější, než si Nap vůbec dokázal představit. 



Dnes se vracím ke svému oblíbenému autorovi Harlanu Cobenovi. Je tu recenze na thriller Nenech to být. 



Všudypřítomná výstražná upozornění a plot z ostnatého drátu - takto vypadá dávno zavřená vojenská základna. Kolemjdoucí se zastaví a jdou zase pryč. Avšak parta mladých lidí, která v okolí tráví volno s alkoholem a drogami, si ze zákazu nic nedělá - naopak, berou to jako dobrodružství. Ve chvíli, kdy jsou dva z nich, Leo a Diana, v noci nalezeni pod koly vlaku, přestává veškerá legrace. Třetí dívka - Maura - se od oné noci pohřešuje.
Uplyne dlouhých patnáct let, během kterých na tragickou událost všichni pomalu zapomněli. Vypadá to však, že se někdo chce pomstít těm, kteří přežili. Když je nalezen mrtvý další z nich, v jeho autě jsou Mauřiny otisky prstů. Detektiv Napoleon Nap Dumas, který se zapojí do vyšetřování, se musí vypořádat se znovu otevřenými ránami ze smutku nad ztrátou bratra, dvojčete Lea, a zmizení jeho lásky Maury. Pouští se do pátrání po své tehdejší přítelkyni, která by mu mohla pomoct vše vyřešit. Odmítá se totiž smířit s tím, že Leo spáchal sebevraždu. A na základě toho, co zjistí během vyšetřování, to nemůže být ani náhoda. Proč někdo vraždí  zbylé členy až teď? Mohl to přeci udělat už dávno. 
Nap má u policie dobrého přítele a také učitele, který jej naučil, jak brát spravedlnost do vlastních rukou. Možná proto postupuje tak, jak postupuje. Je přímý, sebevědomý a nešetří jízlivými poznámkami. Jeho postavu se však autorovi podařilo čtenáři vykreslit skvěle, takže je vám sympatický. I ostatní postavy - ať jsou to policisté nebo členové bývalé party, jsou zachyceny se svým příběhem a charaktery rovněž pečlivě. Autorovi se také podařilo udržet napětí do samého konce - skvělé!
Kniha Nenech to být je inspirována legendou o vojenské základně, kde se údajně prováděly testy na lidech. Podle informací je to skutečně pravda. Harlan Coben napsal skvělou knihu a čtenář se bude ptát, jestli se tohle mohlo skutečně stát. 
Harlan Coben je prostě mistr napětí. A nezklamal ani tentokrát. Nenech to být je kniha, kterou nepustíte, dokud ji nedočtete. Od první stránky překvapující, nechybí akce a napětí. Můžete hádat, jak to dopadne, avšak závěr vás překvapí. Výborné, skvělé čtení! Nemohu jinak, musím dát plný počet hvězdiček. 



HARLAN COBEN (* 1962, Newark), absolvent politologických studií, je uznávaným a oblíbeným autorem kriminálně laděných knih - na kontě jich má již 31, deset z nich debutovalo na prvním místě žebříčku bestsellerů The New York Times, vycházejí ve 43 jazycích a Coben za ně byl několikrát nominován či vyhlášen vítězem, amerických, britských, francouzských i německých žánrových cen (mj. Edgar Award, Shamus Award, Anthony Award, Dilys Award). Celosvětově se prodalo více než 70 molionů výtisků jeho knih. 
Autor žije s manželkou a čtyřmi dětmi v městečku Ridgewood ve státě New Jersey.
Knižní klub vydal jeho romány Nikomu ani slovo (2002), Nadobro ztracený (2003), Teď, nebo nikdy (2003), Podrazák (2005), Mrtvá z Nevady (2006), Temné lesy (2008), Drž se (2009), Schůzka v Paříži (2010), Přistižen (2012), Šest let (2014), Chybíš mi (2015), Cizinec (2016), Smrt v zádech (2017),  Nenech to být (2018), Na útěku (2019) a Chlapec z lesů (2020).

10 komentářů:

  1. Tak to mě zajímá! Určitě se na “nenech to být” kouknu! :-)
    Michaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla skvělá, četla se sama. Doporučuji nejen tuto knihu - cokoli od Cobena, je sázka na jistotu. :-)

      Vymazat
  2. Děkuji za další báječnou recenzi, která mě opravdu zaujala. Od Harlana Cobena mám doma dvě knížky Mrtvá z Nevady a Šest let a obě jsem přečetla téměř jedním dechem.
    Po této knížce se rozhodně podívám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Alenko. Já mám doma deset Cobenových knih, které mají čestné místo. :)

      Vymazat
  3. To je zajímavé téma! Tajemná vojenská základna a testy na lidech... Od autora jsem tuším ještě nic nečetla, ale už jsem o něm hodně slyšela, třeba se k němu někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to zajímavé čtení. Cobena ti můžu jen doporučit. :)

      Vymazat
  4. Krimi thriller s velice zajímavou zápletkou, díky ti za tip!

    OdpovědětVymazat
  5. To vůbec nevypadá špatně, tenhle žánr mě baví a konkrétně na toto se budu muset podívat detailněji :-) Díky

    OdpovědětVymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...