středa 4. listopadu 2020

Jojo Moyesová - Jeden plus jedna

"Tak jo, děti. Vezměte si bundy."
"Bundy? Proč?"
"Protože odjíždíme. Do Skotska." Říkala to s naprostou samozřejmostí. 
Nicky nespustil oči z obrazovky. "My odjíždíme do Skotska?" 
"Jo. Pojedeme autem." 
"Ale my přece auto nemáme." 
"Vezmeme si rollse." 
Nicky pohlédl na Tanzie, potom zpátky na mámu.
"Řídím už od svých dvanácti A nikdy jsem neměla nehodu. Hele, pojedeme po okreskách a většinou přes noc. Pokud nás nikdo nezastaví, bude to v pohodě."
Oba na ni zírali.
"Ale vždyť jsi říkala..."
"Vím, co jsem říkala. Ale někdy účel světí prostředky." 
Máma rozhodila ruce. "Nicky, existuje matematická soutěž, která nám může změnit život, a koná se ve Skotsku. Právě teď nemáme peníze na jízdenky. Taková je skutečnost. Vím, že není ideální řídit, a netvrdím, že je to správné, ale pokud vy dva nemáte nějaký lepší nápad, tak prostě nasedněte do auta a neřešte to."
"A nemáme si zabalit?"
"Všechno je v autě."
Tanzie věděla, že Nicky si myslí totéž co ona - máma se definitivně zbláznila. Ale někde se dočetla, že blázni jsou jako náměsíční - nejlepší je nevyrušovat je.



Představte si, jak by mohl vypadat příšerný život: manžel vás opustil a rodině nepřispívá ani penny, byť u vás v garáži parkuje rolls-royce. Vašeho syna puberťáka šikanují a dcera, jež je matematický génius, má sice možnost nastoupit na prestižní školu pro nadané děti, ale vy si to zkrátka nemůžete dovolit. Už jen nákup školní uniformy by znamenal pořádnou díru do rozpočtu - a co teprve školné. Seznamte se, přesně takový je ve zkratce život Jess Thomasové. Jednoho dne se však Jess přihodí zvláštní věc. V taxíku najde svazek bankovek, který patří arogantnímu milionáři Edu Nichollsovi, u něhož Jess uklízí. Žádný balík to sice není, pro Eda bezesporu jen pár drobných, nicméně pro Jess by ony peníze znamenaly řešení problému. Jinak zásadová žena se impulzivně rozhodne, že si peníze ponechá a využije je pro svou dceru. V té chvíli ještě netuší, jak jí jejich majitel následně změní život...



Dnes se po dlouhé době vracím ke své oblíbené autorce Jojo Moyesové - je tu recenze na román Jeden plus jedna.



Dala jsem si záležet, co budu číst dál - vzhledem k tomu, jak zklamaná jsem byla po přečtení předchozí knihy. Nechtěla jsem číst žádný další thriller nebo detektivku - abych nebyla zase zklamaná. Proto jsem sáhla po románu Jeden plus jedna. Knížka na mě už dlouho čekala v knihovně, Jojo jsem delší čas nečetla... Měla jsem jasno - a nelituji toho. Jeden plus jedna je další skvělá kniha anglické autorky Jojo Moyesové, která se českým čtenářům poprvé představila v roce 2013, kdy vyšel román Než jsem tě poznala
Příběh se odehrává v současné Anglii. Mladá matka Jess vychovává dvě děti, z toho jedno nevlastní. Nesmím zapomenout na psa Normana. Jess  je samostatná, pracovitá žena, která dělá vše pro to, aby sebe a své děti uživila. S dcerou Tanzie a nevlastním synem Nickym žije v malém domku v ne moc luxusní čtvrti, ale jsou dá se říct šťastní. Jessiin manžel, se před dvěma roky odstěhoval, trpí depresemi a je bez práce. Svým dětem sice volá, ale nepřispívá ani korunu. Jess to nemá jednoduché - ona i děti přežívají ze dne na den. Aby toho nebylo málo, Nickyho šikanují. Tanzie je velmi dobrá v matematice - dostává tedy příležitost studovat na prestižní škole. Jenže Jess dělá starosti, z čeho by zaplatila školné a vše ostatní. Otec si s tím naopak hlavu neláme, Jess je však ochotná udělat cokoli pro štěstí své dcerky. A právě tady přichází na scénu Ed Nicholls. 
Ed je softwarový nadšenec, má firmu a dobré nápady. Udělá však obrovskou chybu - dopomůže někomu k penězům, aniž by si uvědomil, do jakého průšvihu se řítí. Netrvá dlouho, pravda vyjde najevo a Eda suspendují z vlastní firmy. Náhoda, osud? Každopádně se Ed ocitá v lepší čtvrti poblíž Jess, která mu uklízí jeho dům - právě zde se ti dva poprvé setkají. Poprvé, nikoli naposledy. Další setkání je v hospodě, ve které si Jess přivydělává. Ed se opije tak, že není schopný řídit. Jess ho doprovodí taxíkem domů. V taxíku po něm najde nemalou částku peněz - Jess se nakonec rozhodne, peníze si nechat. Však on je jistě postrádat nebude. A jí by zase mohly pomoct... 
Jess nepočítá s tím, že by ještě někdy pana Nichollse viděla, přesto se jejich cesty zkříží. Během cesty domů, Ed potká rodinu na výjezdu z města. Jess chtěla s dětmi jet na matematickou olympiádu do Skotska. Kdyby Tanzie vyhrála, problém se zaplacením školného by byl vyřešen. Jejich cesta je ale rychle u konce. Ed se nabízí, že je odveze - jen co to vysloví, už toho lituje. Co však jednou slíbí, nehodlá vzít zpět, a tak se celá rodina - zmlácený Nicky, malá Tanzie, jejich bláznivá matka a pes, který slintá a prdí tak, že se to nedá snést - nasáčkuje do auta pana Nichollse. Cesta by zabrala pár hodin, kdyby nejeli pomalu, takže nakonec trvá tři dny. Na čtenáře čeká zábava a spousta smíchu. 
Podaří se Jess ochránit Nickyho před šikanou a pomoct Tanzie? A co jejich život - obrátí se k lepšímu? A co Ed, až se dozví o těch penězích? 
Myslím, že můžu knihu Jen plus jedna zařadit mezi to nejlepší, co jsem od autorky četla. Ač musím uznat, že to tentokrát bylo trochu něco jiného. Přesto mě nezklamala. Je to čtivá kniha - čas s ní krásně plyne, čtenář si odpočine. Je vtipná, ale i smutná. Přesto ve vás po dočtení zanechá příjemný, hřejivý pocit štěstí. Jojo Moyesová znovu dokazuje, že nikdo neumí psát romány tak jako ona. A proto si také Jeden plus jedna, stejně jako vše, co jsem zatím četla, zasluhuje plný počet hvězdiček.      



Jojo Moyesová (nar. 1969) vystudovala na University of London žurnalistiku a novinařině se věnovala po deset let - pracovala pro britský deník The Independent a pobývala též v Hongkongu jako dopisovatelka listu Sunday Morning Post. V roce 2002 jí vyšel první román Sheltering Rain a od té doby je spisovatelkou na volné noze.
Je autorkou více než desítky románů, její parketou jsou především romantické příběhy, které se však vyhýbají tradičním žánrovým klišé a za nimiž se skrývá vážnější podtext. Její knihy jsou vydávány v 35 zemích po celém světě a každý nový titul se pravidelně umísťuje na předních místech evropských i amerických žebříčků bestsellerů. 
Jojo Moyesová je také jednou z mála autorek, která získala dvakrát prestižní britské ocenění Romantic Novel of The Year Award (v roce 2004 za Foreing Fruit a v roce 2011 za The Last Letter From Your Lover, česky 2013 jako Poslední dopis od tvé lásky), které už od roku 1960 udílí The Romantic Novelists' Association. Ikar vydal vedle Posledního dopisu ještě romány Než jsem tě poznala (2013), který se v roce 2016 dočkal filmové adaptace, Stříbrná zátoka (2015) a Dívka, jíž jsi tu zanechal (2015)
Spisovatelka žije s manželem, novinářem Charlesem Arthurem, a jejich třemi dětmi na farmě v hrabství Essex. Je velkou milovnicí koní a také vášnivou jezdkyní. 

8 komentářů:

  1. To může být zajímavý román, zaujala mě ta zápletka s penězi :) Od autorky jsem ještě nic nečetla, ale už jsem po jejích knížkách pokukovala v knihovně, tak se k ní třeba někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to doporučuji Než jsem tě poznala. Jeden plus jedna doporučuji jako letní, odpočinkovou četbu. :)

      Vymazat
  2. Příběh zní docela příjemně a vtipně :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vtipné - až je mi líto, že jsem to jejich dobrodružství nečetla v létě. Nejlepší jsou scény s Normanem. Jo, se psem nikdy není nuda. :)

      Vymazat
  3. Od Jojo Moyesové jsem ještě nikdy žádnou knihu nečetla. Občas jsem nějakou zahlédla v knihkupectví.
    každopádně to vypadá na prima čtení 👍👍👍
    Hezké podzimní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji, a to jakoukoli. :)
      I vám příjemné podzimní dny.

      Vymazat
  4. Ta úvodní citace opravdu trochu jako popis bláznovství působí. :D Asi bych jen paralyzovaně seděla, kdyby si najendou mamka začala počínat takhle nevšedně. :D Věřím ale, že se to rozvinulo hodně zajímavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jess byla pořádně praštěná, ale jinak fajn ženská. :) Bylo to milé čtení.

      Vymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...