sobota 26. září 2020

Shari Lapena - Někdo cizí v domě

PROČ BYSTE ZE SVÉHO ŠŤASTNÉHO DOMOVA 
UTÍKALA VYDĚŠENÁ K SMRTI?



Čekáte na manžela, až se vrátí z práce. 
Vaříte večeři, těšíte se, jak si popovídáte. 
To je poslední věc, kterou si pamatujete. 

Probudíte se v nemocnici, nemáte tušení, 
jak jste se tam ocitla. Řeknou vám, že jste 
nabourala autem v nebezpečné čtvrti. 

Policie si myslí, že ztrátu paměti jen hrajete. 
Váš manžel tomu odmítá věřit. Vaši nejlepší přátelé 
si nejsou jisti. A vy nevíte, komu vlastně věřit... 


ANI DOMA TOTIŽ NEJSTE V BEZPEČÍ. 




Karen a Tom Kruppoví jsou šťastní - vzali se teprve nedávno a vlastní nádherný dům na předměstí New Yorku. Jednoho dne přijede Tom domů a zjistí, že Karen zmizela - její auto je pryč a zdá se, že odjela ve spěchu. Nevzala si dokonce ani kabelku, telefon, doklady. Krátce nato se Tom od policie dozví, že jeho žena měla nehodu, utrpěla otřes mozku a na nic z té události si nepamatuje. 
Po čase se Karen, odhodlaná vyléčit se a vzpomenout si, vrací z nemocnice domů. Ale zdá se, že je tam něco změnilo. 


NĚCO NENÍ V POŘÁDKU. 
NĚDO TAM BYL. 
NĚKDO CIZÍ. 



Jenže v tomhle domě je každý cizí. Každý má něco, co by podle něj mělo zůstat skryto. Něco, kvůli čemu by raději vraždil, jen aby si to mohl nechat pro sebe... 



Dnes tady pro vás mám recenzi na thriller Někdo cizí v domě. 



Co když přijdete do svého domu a najdete v něm skleničku na kuchyňské lince, ačkoli jste přesvědčeni o tom, že když jste odcházeli, nebyla tam? Co když parfém, který jste před odchodem použili a uzavřeli, je teď otevřený? Co když ve vašem domě někdo byl - někdo cizí? 
Kanadská spisovatelka Shari Lapena se poprvé představila na jaře roku 2017, kdy vyšla její prvotina Manželé odvedle. Kniha na sebe strhla pozornost milovníků žánru a byla vydána v třiceti pěti zemích světa. Jaké je další autorčino dílo? 
Mezi hlavní postavy patří manželský pár Karen a Tom. Dva roky jsou svoji, nyní se usadili v jedné z lepších čtvrtí New Yorku. Jsou stále zamilovaní a vedou spokojený život. Stačí však jediný večer, který jejich život obrátí vzhůru nohama. Když se Tom vrátí domů z práce, čeká na něj prázdný dům - dveře jsou otevřené, všude se svítí, v kuchyni nedodělaná večeře... Manželka a její auto jsou pryč. 
Stejně jako tomu bylo v případě debutu, rozjíždí autorka i tady rychlý sled proplétajících se událostí. S ničím se moc nepáře a spěje k nečekanému závěru. Čtenář si tak trochu připadá jako na horské dráze. Víte, kdo za to může? Kdo je vrah a kdo oběť? To, co platí v jednu chvíli, to v druhou zase ne. Zprvu nevinná autonehoda se rázem promění v promyšlenou vraždu. 
Shari se i tady drží zavedeného postupu. Pokud jste tedy četli některou její knihu, pak už asi tušíte, jak bude její příběh vypadat. I tady na vás čeká lehký a uvolněný styl psaní. Díky tomu a krátkým kapitolám, se kniha dobře a velmi rychle čte. Velký prostor je věnován postavám. Mají své světlé, avšak i temné stránky. Nesmíte dát na první dojem. Působí důvěryhodně, ale nevěřte jim. Zajímá je jen vlastní prospěch. 
Přiznám se, že jsem po debutu, ze kterého jsem tedy radostí do stropu neskákala, ke knize přistupovala skepticky. Avšak Někdo cizí v domě je napínavý thriller, který jsem přelouskala téměř na jeden zátah. Pokud hledáte nenáročnou četbu, pak je to přesně čtení pro vás. Mě autorka tentokrát příjemně překvapila. Chválím a hodnotím čtyřmi hvězdičkami. 



SHARI LAPENA (1960), bývala právnička a učitelka angličtiny, je spisovatelkou na plný úvazek, žije v Torontu. Debutovala titulem Manželé odvedle (2016), který se stal psychothrillerem roku, vydaným v 35 zemích. Zaujal zejména nečekanými zvraty, a to až do poslední stránky. Podobně laděný je i další autorčin román, který držíte v ruce.

10 komentářů:

  1. Prostě si tam nastěhoval jinou ženskou, to není záhada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to trochu jinak, ale nejste daleko od pravdy. :)

      Vymazat
  2. Podobné zápletky jsou ve více knihách, ale jak už jsem psala minule, když se vezmou za správný konec, může z toho vzejít příjemné překvapení :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Shari si mě touto knihou získala. Těším se, až si přečtu další její knihy, které na mě čekají v knihovně. :)

      Vymazat
  3. Děkuji za návštěvu mého blogu, jinak zajímavé čtení :-)Krásný večer přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. :) Taky děkuji za návštěvu a přeji hezký den.

      Vymazat
  4. Tak to vypadá na hodně dobré thrillerové čtení. Musí být děsivý pocit, vědět, že je někdo cizí na místě kde se máme cítit v bezpečí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to máš pravdu - musí to být děsivé. Za mě lepší než Manželé odvedle.

      Vymazat
  5. Od této knihy jsem nebyla schopná se odtrhnout.

    OdpovědětVymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...