úterý 29. září 2020

Angela Marsonsová - Případy Kim Stoneové 7: Zlámané kosti

Ellie se náhle zmocnila touha utéct. Ten jeho tichý, 
ovládaný hlas ji děsil víc, než kdyby na ni křičel. Uvědomila si, 
že sedí nejblíž ke dveřím. 
Blesklo jí hlavou, jak rychle by se dokázala otočit a vyběhnout z domu. 
Kai Lord se na ni usmál a položil na stůl klíč. "To nepůjde. Pochop, Ellie, 
nemůžu tě nechat odejít, dokud se nějak nedomluvíme." 
Polkla a uvědomila si, že musí dosáhnout jediného cíle, 
a sice dostat se z tohohle domu. 
Musí odsud pryč. Ať se máma zlobí, jak chce, bude si s tím nějak vědět rady. 
"M-můžu si najít práci. Budu to s-splácet. Podepíšu vám, co b-budete chtít." 
Naklonil hlavu ke straně a blahosklonně se na ni usmál. 
"Tvoje myšlenka se mi líbí, Ellie, ale je ti šestnáct let a nemáš žádnou kvalifikaci. 
Z minimální mzdy nepokryješ ani týdenní úroky, které se mimochodem 
počítají odteď." Ellie přemýšlela, co přesně musí říct, aby se odsud dostala. 
Ve skrytém koutku duše ještě pořád doufala, že je to celé nějaký vtip, 
ale ta naděje pohasínala s každou vteřinou, co k ní Roxanne 
zůstávala otočená zády. 
Bezradně zavrtěla hlavou. "Promiňte, ale o-opravdu nevím, 
c-co bych vám mohla n-nabídnout." 
Rty se mu začaly roztahovat, až se naplno usmíval. 
Tuhla jí z toho krev v žilách. 
"Tak to máme kliku, že já to vím." 



Mysleli si, že budou v bezpečí.
Mýlili se. 

Zavražděná prostitutka a opuštěné miminko - dva nálezy během jedné zimní noci odstartují nové zneklidňující vyšetřování detektiva inspektorky Kim Stoneové. Další, které ji donutí čelit tváří v tvář někomu z jejího hrůzného dětství. Když poté v rychlém sledu někdo v Black Country zabije jiné tři osoby živící se sexem, každou brutálněji než tu předešlou, je jasné, že první oběť patrně započala řadu "úlovků" sériového vraha. Ve stejnou dobu se rozběhne pátrání po zoufalé ženě, která odložila své dítě u policejní stanice. I tento zprvu jasný nešťastný případ se však dočká děsivého zvratu... a neméně děsivého odhalení. 



Dnes pro vás mám recenzi na další z řady Případů Kim Stoneové - Zlámané kosti. 



Během jednoho večera je v Black Country nalezena mrtvá prostitutka a opuštěné dítě. Dva nálezy během jedné zimní noci odstartují sled děsivých událostí. Detektiv inspektorka Kim Stoneová se se svým týmem ujímá vyšetřování a zprvu netuší, že se bude muset znovu postavit tváří v tvář někomu ze svého dětství. 
V rychlém sledu později někdo zabije další prostitutky - každou brutálnějším způsobem a čtenáři je jasné, že Kim a její tým čelí sériovému vrahovi. Všechny stopy ukazují na zločineckého bosse, který si říká Kai Lord. Avšak Kim pochybuje o tom, že právě on je ten, kterého hledají. 
Současně se rozbíhá příběh mladé dívky Ellie, která se po hádce s matkou rozhodne odejít na pár dní z domu. Zůstane u kamarádky Roxanne a zpočátku vše vypadá jako sen. Ellie však netuší, že přátelství s Roxanne, s níž se seznámila na internetu, je cesta do pekla. 
V téže době tým vyšetřovatelů pátrá po ženě, která oné noci u stanice odložila novorozeně. Indicie vedou mezi rumunskou komunitu, která ve Velké Británii přežívá v nelidských podmínkách. Také tento případ, který se jeví jako poklidnější, se dočká děsivého zvratu. 
Tým vyšetřovatelů v čele s Kim Stoneovou je v plné síle. Jsou skvěle sehraní. Ani tentokrát nepřijdete o jejich humor a vtipkování. Dobře se doplňují a každý přispívá do vyšetřování něčím jiným. 
Zlámané kosti jsou již sedmou knihou v pořadí a opět se jedná o poutavé čtení. Všechny díly si drží vysokou laťku a ani jeden výrazně nepostrádá kvalitu. 
Zlámané kosti jsou velmi napínavé a strhující. Kapitoly jsou krátké a u mnohých se na konci setkáme s informací, která čtenáře nutí, přečíst si další kapitolu. Čeká na vás skvělé čtení, ze kterého vám bude běhat mráz po zádech. 
Píšu to v každé recenzi této série - a musím i tentokrát. Pokud jste ještě žádnou z této řady knih nečetli, pak rozhodně musíte. Doporučuji však začít Němým křikem, abyste nepřišli o vývoj jednotlivých postav. Co se Zlámaných kostí týče, nemůžu jinak, než udělit plný počet hvězdiček a vřele doporučit. 



Angela Marsonsová pochází ze středoanglické průmyslové oblasti Black Country, kde dodnes žije se svou partnerkou, labradorem a upovídaným papouškem. Debutovala v žánru společenských románů (My Name Is, The Middle Child), poté se začala věnovat kriminální próze a napsala Němý křik, první případ Kim Stoneové (2015). Ten zaznamenal fenomenální úspěch: déle než měsíc vévodil žebříčku bestsellerů britského amazonu, periodika The Guardian a The Bookseller ho zařadila mezi deset nejlepších krimi roku. Ještě téhož roku vydala Angela druhý a třetí Kimin případ, Ďábelské hry a Tichou modlitbu, o rok později další čtyři díly, Otevřený hrob, Pokrevní pouta, Pohřbenou pravdu a Zlámané kosti. Její napínavé příběhy si oblíbili čtenáři ve více než dvaceti zemích, s prodeji překračujícími tři miliony výtisků se stala jednou z nejúspěšnějších současných britských autorek krimi.

5 komentářů:

  1. Jak to tak čtu, Agatha Christie má skvělou následovkyni :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Agatha je jen jedna, ale všimla jsem si, že je vzorem některým dnešním spisovatelům. A to je dobře. :)

      Vymazat
  2. Nikolko, tuhle knížku jsem doslova shltla jedním dechem. Marsonsová opravdu umí a já se těším, až vyjde další kniha o Stoneové. Mělo by jich být dvanáct. 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, těšte se na prosinec, kdy vychází další kniha. ☺ Já už se těším na čtení Osudného slibu - jsem zvědavá, s čím Angela přijde tentokrát.

      Vymazat
  3. V bezpečí jsi jen v pelíšku!

    OdpovědětVymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...