neděle 20. září 2020

Rachael Anderson - Vzestup slečny Notleyové

V druhé knize série Tanglewood zaměstná Jonathan Ludlow, 
který nedávno koupil panství Tanglewood, jako hospodyni 
nezkušenou dívku, jež ho uchvátila svou otevřeností, 
čestností i krásou. Netuší však, že Cora Notleyová 
je dcerou bohatého obchodníka z dalekého Essexu, 
kde žijí bývalí majitelé Tanglewoodu, kteří ji poslali 
na Knotting Tree, panství sousedící s Tanglewoodem, 
aby se tam skryla před rodiči. 
Ti ji totiž chtějí proti její vůli provdat za starého, 
chlípného baroneta, oslněni jeho titulem... 



Pro dnešní recenzi jsem si vybrala román Vzestup slečny Notleyové. 



Po vtipném prvním dílu volné série Tanglewood je tu druhý díl - tentokrát ne tak vtipný, ale i přesto milý a čtivý. 
Nový majitel panství pan Ludlow přijímá novou hospodyni. Mladá dívka však nic neumí a není se čemu divit, neboť je to dcera bohatého obchodníka, která se rozhodla raději jít do služby, než aby se provdala za starého baroneta. 
Cora Notleyová je mladá, velmi zásadová dáma. V roli hospodyně jí to však moc nejde a její tajemství tak vyplouvá na povrch. Tak by se možná dala celá kniha ukončit svatbou. Jenže čtenář se tady ocitá v polovině a pan Ludlow je velmi tvrdohlavý... 
Je opravdu velmi těžké, oblíbit si hlavního hrdinu, kterého autorka ze začátku čtenáři vykresluje jako pedanta, který propouští svůj personál kvůli každé hlouposti. Má pořád špatnou náladu a nejspíš to bude také tím, že ač po svých zaměstnancích vyžaduje mravní zásadovost, sám není vůči kráse své hospodyně imunní. 
Pokud mi první díl připadal úsměvný, pak musím uznat, že tento je naivní. Hlavní hrdina však naštěstí ukázala alespoň trochu rozumu, a zápletka, která je u podobně laděných knih většinou předvídatelná, dokázala překvapit. 
Vzestup slečny Notleyové je milý, ač trošku naivní příběh, který se dobře čte, čas s ním přejemně plyne a vy si u něj odpočinete. Pokud hledáte odpočinkovou četbu, pak tuto knihu doporučuji, jen bych raději začala prvním dílem - Pád lorda Draysona. Za sebe hodnotím čtyřmi hvězdičkami.

4 komentáře:

  1. Ač tento typ knih nečtu, tato mě zaujala. Poohlédnu se ale raději po tom prvním díle, zítra se chystám do knihovny, třeba budu mít štěstí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já obvykle taky podobné knihy nečtu, ale občas to není špatné - po všech těch thrillerech a detektivkách, jako třeba článek níž - po tomhle, to chtělo změnu. :)

      Vymazat
  2. Ono to občas chce sáhnout po něčem odpočinkovém, nemusí to být pokaždé detektivka :D.

    OdpovědětVymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...