pondělí 14. září 2020

Angela Marsonsová - Případy Kim Stoneové 6: Pohřbená pravda

Rázně vykročil tmou.
Pravou nohou narazil do něčeho na podlaze. 
Natáhl ruce a zašátral před sebou. Nenarazil do zdi. 
Smysly mu říkaly, že ta věc není tvrdá ani studená jako cihly okolo. 
Byla to látka. 
Pohnul nohou, jako by ten předmět hladil. 
Pod látkou bylo cosi pevného. Šťouchl do toho špičkou nohy. 
Nic. 
Klekl si a začal hmatat kolem. 
Jeho ruce spočinuly na něčem tuhém, zahaleném látkou. 
Zmáčkl to. 
"To ne," zašeptal do tmy. 
Sunul ruce až na konec látky. 
Nahmatal záložku na dolním konci nohavice kalhot a pak kůži. 
Obrátil se mu žaludek, když jeho mozek dospěl k strašlivé možnosti. 
"Devoro?" zašeptal. 
Žádná odpověď. 
"Devoro?!" vykřikl. 
Nic. 
Popadl kotník a začal s ním cloumat. 
"Probuď se, prosím, probuď se." 
Tělo se nepohnulo. 



Nález starých kosterních ostatků na pomezí dvou policejních okrsků postaví inspektorku Kim Stoneovou z Black Country nejen před nový případ, ale také před neobvyklou výzvu - spolupracovat s detektivem Travisem, bývalým kolegou, s nímž se nerozešla právě v dobrém. Podrobný průzkum hrobu odhalí, že na rozsáhlém pozemku leží těl víc a že nikdo z nich nezemřel přirozenou smrtí. Na Kim čeká nelehký případ. A taky nelehká situace - jak se obejde bez svého týmu, ale rovněž jak se její tým obejde bez ní. 

Protože pravdu až doteď pohřbenou a právě vykopanou, už nelze skrýt... 



V dnešní recenzi, se vracím k Případům Kim Stoneové. Je tu již šestá detektivka této série - Pohřbená pravda. 



V šestém případu Kim Stoneové se dostáváme na odlehlou farmu, která se nachází na pomezí dvou okrsků. Na první pohled je to obyčejná farma. Avšak jsou zde nalezeny lidské kosterní ostatky, pohřbené dohromady. Inspektorka Kim Stoneová tak stojí před výzvou - musí vypátrat, komu kosti patří a jak se na farmu dostaly, ale také spolupracovat s bývalým kolegou, se kterým se nerozešla zrovna v dobrém. Jak se Kim obejde bez svého týmu a její tým bez ní? 
Angela Marsonsová napsala skvělou detektivní sérii se svéráznou vyšetřovatelkou Kim. Ta je teď nucena pracovat s kolegou, k němuž chová vzájemné nepřátelství. Přesto se s Travisem - a jeho týmem - ujímá případu. Nebude to pro ni však vůbec jednoduché... Odtržena od svého týmu, začíná Kim vyšetřovat záhadu objevených kostí. Ostatní její kolegové se zatím věnují rasistickým útokům v jejich okrsku - některé jsou označovány za napadení, jiné jako vražda.
Na první pohled, působí děj Pohřbené pravdy chaoticky - čtenář sleduje tři linie vyšetřování a možná se v tom bude - stejně jako já - tentokrát trochu ztrácet. Zpočátku pomalé tempo děje a samotného vyšetřování, se s přibývajícími stránkami mění ve strhující jízdu. S nálezem lidských kostí vyplouvá na povrch temná minulost, která se dotýká současnosti. 
I přesto, že jsem byla Pohřbenou pravdou malinko zklamaná - na mě až příliš pomalý děj, na který nejsem u autorky zvyklá, vyšetřování ze tří stran, ve kterém jsem se trochu ztrácela - tohle knize ubíralo na kráse, ale na konci se všechno pěkně spojilo a dávalo smysl. V konečném výsledku jsem tedy i tentokrát spokojená. 
Pokud jste ještě žádnou autorčinu knížku nečetli, pak to rozhodně zkuste - její knihy stojí za to. Já se už teď těším na další Kimino napínavé vyšetřování. Pohřbenou pravdu hodnotím čtyřmi hvězdičkami a vám nejen tuto knihu vřele doporučuji. 



Angela Marsonsová pochází ze středoanglické průmyslové oblasti Black Country, kde dodnes žije se svou partnerkou, labradorem a upovídaným papouškem. Debutovala v žánru společenských románů (My Name Is, The Middle Child), poté se začala věnovat kriminální próze a napsala Němý křik, první případ Kim Stoneové (2015). Ten zaznamenal fenomenální úspěch: déle než měsíc vévodil žebříčku bestsellerů britského amazonu, periodika The Guardian a The Bookseller ho zařadila mezi deset nejlepších krimi roku a prodeje k dnešku dosáhly milionu výtisků. Ještě téhož roku vydala Angela druhý a třetí Kimin případ, Ďábelské hry a Tichou modlitbu, o rok později další dva díly, Otevřený hrob a Pokrevní pouta, a stala se jednou z nejúspěšnějších současných britských autorek krimi. Její napínavé příběhy si oblíbili čtenáři ve více než dvaceti zemích.

6 komentářů:

  1. Žádnou knížku z této série jsem nečetla. Tvůj článek se mi moc líbí, podobně temné detektivky mám ráda 8-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to rozhodně musíš napravit. :) A moc děkuji, hezký večer.

      Vymazat
  2. Ony ty detektivky občas takhle bývají, Agatha Christie taky dost často odbočovala a sledovali jsme několik dějových linií, občas jsem si říkala, prase aby se v tom vyznalo, ale nakonec jsem musela uznat, že logiku to mělo :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, občas není tak úplně jasné co a jak, nakonec to ale smysl dává. :)

      Vymazat
  3. Jo, líp než Janinka bych to nenapsala...i s tím prasetem...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda. Mnohem horší ale je, když si koupím knihu, u které si podle anotace říkám, že bude dobrá, a pak zjistím, že stojí za houby. V takových případech, přestanu řešit pomalé a chaotické děje některých knih. Angela Marsonsová je skvělá, o čemž už několikrát přesvědčila. A povedlo se ji to i tentokrát. :-)

      Vymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...