pátek 11. září 2020

Velká kniha povídek o psech - sestavila Katarína Piechlová

VELKÁ KNIHA POVÍDEK O PSECH


 JAMES HERRIOT, VIRGINIA WOOLFOVÁ, JAN WERICH, 
ROALD DAHL, JEROME KLAPKA JEROME, KAREL ČAPEK 
A DALŠÍ SVĚTOZNÁMÍ AUTOŘI


Velká kniha povídek o psech je krásným a originálním
dárkem pro všechny milovníky psů. Představuje kolekci 
dvaceti sedmi nejzajímavějších psích příběhů 
od slavných světových i českých autorů. 

V knize najdete povídky skutečných psích hrdinů 
a dojemné příběhy o psí oddanosti. Přečtete si veselé 
příběhy o psí vynalézavosti, detektivní povídky 
a příběhy psů, jejichž sláva obletěla svět. 
Řada povídek odráží lásku a osobní zkušenosti známých 
spisovatelů s nejlepším přítelem člověka. 

Seznamte se s psími hrdiny, kteří si získají vaše srdce, 
a vychutnejte si příběhy o pevném poutu přátelství 
mezi člověkem a psem. 



Mám pro vás další recenzi. Tentokrát na knihu Velká kniha povídek o psech. 



Velká kniha povídek o psech je skutečně krásný a vymazlený kousek, který bude zdobit vaší knihovnu. Najdete v ní povídky od světoznámých autorů - Karla Čapka, Jana Wericha, Jacka Londona a mnoho dalších. Převažují čeští, američtí a britští autoři, nechybí však literatura ruská a francouzská.
Povídky jsou rozděleny do šesti kategorií. První, nazvanou Klasické příběhy, otevírá povídka Erica Knighta Lassie se vrací, která byla několikrát zfilmovaná. Krom jiných, vás tady čeká povídka Pohádka psí od Karla Čapka. 
Druhá část - Povídky o psí věrnosti - tady čtenář najde samá známá jména. Jack London svou láskou ke psům asi nikoho nepřekvapí. Dále je tu například Anton Pavlovič Čechov se svou povídkou Kaštanka, která se mi moc líbila. 
Třetí kategorii - Nevšední psí příběhy, uvádí povídka Arthura C. Clarka - Psí hvězda. Jedinou ženou je tady Virginia Woolfová a její Podvraťačka Gipsy. Za zmínku určitě stojí také Louis de Bernières s povídkou Rudý pes, Don a ranger
Druhá polovina knihy, jistě potěší všechny detektivní nadšence - jsou tu Psi v detektivních příbězích. Detektivní klasik G. K. Chesterton, přispěl příběhem Psí věštba, dále Zabiják Alberta Paysona nebo Vilová čtvrť Antonína Jirotky. 
Následují Veselé psí povídky, kde najdeme především české autory. Přečtete si například Štědrovečerní povídku Jana Wericha, který je také autorem Psího dopisu v úvodu knihy. Dále vtipná povídka Můj obchod se psy Jaroslava Haška nebo Jaromír Tomeček s povídkou Lumpík
Nakonec nesmí chybět Psí hrdinové. Tyto povídky jsou od nepříliš známých autorů, ale snad o to víc zajímavé. Uvedu třeba Johna Beamese s povídkou King. Každou z povídek uvádí krátký madailonek autora a krásná ilustrace Pavlíny Veselé.
Z některých povídek číší láska ke psům, zvířatům a přírodě všeobecně, ale také osobní zkušenost (například James Herriot - Dimmockovi). Kniha se mi moc líbila, ač byly některé povídky slabší, převažují ty zajímavé a zábavné. Krásně jsem si během čtení odpočinula. Uděluji čtyři a půl hvězdičky. Vřele doporučuji.

4 komentáře:

  1. Roald Dahl stejně psal nejpohodovější knížky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já od něj četla zatím jen povídku v téhle knize.

      Vymazat
  2. Díky za skvělý tip, líbí se mi ty rozmanité žánry na jednom místě :).

    OdpovědětVymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...