pátek 7. srpna 2020

Karel Čapek - Krakatit

Krakatit je utopický román Karla Čapka z roku 1922 na téma nebezpečí zneužití vědy.

Kniha patří k vrcholným vědecko-fantastickým dílům Karla Čapka. Ačkoliv jej napsal na počátku dvacátých let minulého století, je i pro dnešního čtenáře jeho od­kaz a jazyk dokonale srozumitelný. V románu se autor, mnoho let před vynálezem a vyzkoušením ato­mové bomby, zamýšlí nad odpovědností vědce za objev scho­pný zničit svět. 



Dnes se konečně dostávám k článkům, které si ponechávám ze svého původního blogu. První z nich je recenze na knihu Krakatit. 



Inženýr Prokop vynalezne látku, která může být velmi nebezpečná a o jejíž získání usiluje mnoho lidí. Jedním z nich je Prokopův spolužák Tomeš, který se snaží z Prokopa vylákat chemický vzorec, když blouzní v horečce. Dalším, kdo o Krakatit - tak výbušninu Prokop pojmenuje, usiluje, je Carson - ředitel továrny na výrobu vojenských materiálů. 
Autor nutí čtenáře k zamyšlení, když nechává Prokopa procházet několika společenskými vrstvami. Na jedné straně vysoce postavení a bohatí, kterým nezáleží na nikom a na ničem, jen na zisku. Na straně druhé rodina Prokopova přítele, kde všude proniká vzájemná láska a úcta. Prokop by mohl být šťastný, kdyby... 
Čapek si rád pohrává s nadpřirozenem - prolíná realitu a snové vidiny, což se mu v Krakatitu také daří.
Prokop je vnitřně rozervaný člověk, vzdorující okolí a když je nucený odevzdat svůj vynález k válečným účelům, nedokáže ze sebe setřást vědomí odpovědnosti a odmítá Krakatit vydat.
Další významnou postavou je Daimon, jehož vysílač způsobuje svými vlnami výbuch Krakatitu. Tento muž pohrdá životy nevinných lidí a Krakatit by se spolu s vysílačem v jeho rukách stal děsivou zbraní. 
Na konci knihy potkává Prokop Boha v podobě dědečka, který mu vnukne myšlenku, že lepší je malý vynález sloužící lidstvu, než sice geniální, ale nebezpečná třáskavina. 
Máte rádi romantiku? Napětí? Zamyšlení? V knize Krakatit tohle všechno najdete.

4 komentáře:

  1. Dobrá kniha, ale některé pasáže mi přišly zdlouhavé. Od Čapka se mi víc líbily divadelní hry nebo třeba Válka s mloky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Válku s mloky bych si taky ráda přečetla. 🙂

      Vymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...