úterý 1. října 2024

Brzy na knižních pultech

Máme tady říjen a spolu s ním spoustu knižních novinek. Na co se můžeme těšit? 



Jako první je tu společenský román Romy a světla Paříže a romantika Farma zázraků.
Dále společenský román Písmem mojí přítelkyně - třetí díl série Jménem mojí sestry, romantika S láskou z parku - již osmý díl série S láskou a společenský román Horké vafle a ušité sny. Od autorky možná znáte také Horké vafle a ledové koupele.
Následuje společenský román Dvě rodiny: Světlo a stín - první díl série Dvě rodiny a romantika Jako z románu.
Fantasy Jedním tahem pera: Ztracené povídky.
Biografie Milenci z Osvětimi.
Česká současná literatura - Křivda, romantika Kouzelná Paříž: Obchůdek s vůněmi - třetí díl série Kouzelná Paříž a Vánoční vyznání, dále detektivky Kdo hledá pravdu? - již osmý díl série Lizzie Martinová a Kroky vraha - první díl série Josef Bergman a biografie Géniové.
Dále romantika Paní na zámku Ashmore - třetí díl série Zámek Ashmore a YA román Možná teď - druhý díl série Možná jednou.
Romantika Vánoce ve skotské vesničce. Od autorky možná znáte Vánoce na skotském hradě a Když přeskočí jiskra
Dále historický román Králův klenot, společenský román Než napadne první sníh, thriller Nic než pravda a populárně naučná literatura Kokoro: Japonská moudrost pro dobře prožitý život.
Romantika Vánoce v Shelter Inn.
Společenský román Večer zbořit svět.
Detektivka Havran.
Následuje historický román Lotosový kruh paní Tchan, romantika Příběh písně, a horor Mrazivá smrt
Společenský román Kniholoď pana Perdua - druhý díl série Levandulový pokoj, romantika Vánoce každý den a thriller Dravé zvěři napospas.
YA román Nitky proroctví.
A nakonec historický román Zapomenutá dcera a romantika Nadělení před Vánocemi.


U knihy Příběh písně chybí náhled obálky. Až to bude možné, doplním jej.


Michelle Marly - Romy a světla Paříže

Kniha by měla vyjít: 2.10.2024

1958: Jako Sissi se Romy Schneiderová stala světovou celebritou, ale nechce zůstat navždy v roli sladké dívenky. Sní o kariéře charakterové herečky. Když se při natáčení seznámí s ještě neznámým Alainem Delonem, na první pohled se do mladého bouřliváka zamiluje. Proti vůli rodiny za ním odjede do Paříže. Její kariéra však uvázne na mrtvém bodě. A brzy nato zažívá krizi i její láska k Alainovi. 



B. K. Borisonová - Farma zázraků

Kniha by měla vyjít: 2.10.2024

Když se Stella obrátí na svého nejlepšího kamaráda s neobvyklou prosbou, netuší, že jim tím oběma změní život. 

Stelle se podařilo splnit si dávný sen: koupila farmu na vánoční stromky. Jenže jak už to tak bývá, realita má do skutečné idyly daleko. Ve stodole se zabydlela drzá rodinka mývalů, stromky z neznámých příčin sesychají, a Stella navíc zjistila, že s farmou získala i hromadu dluhů. Její poslední záchranou se zdá být instagramová soutěž o sto tisíc dolarů, ale má to háček. Aby farmě dodala nádech romantiky, v přihlášce uvedla, že se o ni stará se svým přítelem – kterého ovšem nemá. A tak musí zaskočit Luka, její úžasný nejlepší kamarád, s nímž má naprosto platonický vztah. Anebo ne? 



Barbora Linke - Písmem mojí přítelkyně

Kniha by měla vyjít: 3.10.2024

Dvě ženy oddělené dobou spojují deníky. Závěrečné rozuzlení románů Jménem mojí sestry a Srdcem mojí babičky.  

Budoucnost patří těm, kdo v ni věří. Když se čerstvě rozvedená Kamila ponoří do deníků Židovky Julie zděděných po babičce, netuší, že se její život co nevidět obrátí vzhůru nohama. Novou práci jí nečekaně ztrpčuje minulost a současně se zaplétá do milostného trojúhelníku.

Julie se s nastolením protektorátu potýká s nenávistí a ústrky ve společnosti a i ve své rodině nachází čím dál menší porozumění. Pak jí po letech zkříží cestu kamarád z dětství. Má jejich láska šanci na přežití, když jsou transporty do Terezína v plném proudu?



Jules Wake - S lázkou z parku

Kniha by měla vyjít: 3.10.2024

Román o lásce nejen k běhání od autorky známé jako Julie Caplinová 

Román od autorky známé jako Julie Caplinová nejen o lásce. Claire se naplno věnuje práci a její soukromý život jde stranou. Podobně je na tom i Ashwin, který se s ní doslova srazí, čímž se jejich cesty protnou. To, co vypadá nadějně, ale nemá dlouhé trvání. Claire má syndrom vyhoření, musí se postarat o své dvě neteře a do toho ji Ash začne bez vysvětlení ignorovat. Útěchu najde až v parku, kde pozná všetečnou seniorku Hildu. Ta ji přivede k běhání a oklikou i zpátky k Ashwinovi. Ale společný cíl je ještě daleko. V tomto závodě není důležité doběhnout jako první, ale vzájemně si fandit. Každý krok správným směrem může vést k vítězství. 



Karin Härjegard - Horké vafle a ušité sny

Kniha by měla vyjít: 3.10.2024

Švédský feel-good román, v němž sledujeme dvě dějové linky: osud Heleny, jež v současnosti čelí nelehkým životním výzvám, a Hildy, majitelky horské vaflárny, která v 70. letech sbírá odvahu jít za svým snem. Dělí je sice víc než padesát let, ale pojí je láska k horám a touha po svobodě. Dokážou změnit směr, kterým se jejich životy doposud ubíraly? 

Heleně se po rozpadu manželství zcela změnil život. Odstěhovala se do hor, kde v útulné kavárničce smaží vafle. Touží ale po něčem víc, a tak když zjistí, že starý statek, v němž kdysi žila Hilda – zakladatelka Vaflárny –, je na prodej, uzraje v jejím nitru plán. 

Hilda žije v sedmdesátých letech s manželem na statku uprostřed překrásných hor. Manželství však není šťastné, a jediné, co Hildu drží nad vodou, je její vaflárna a celoživotní touha šít. Když se v místním hotelu ubytuje filmový štáb, kterému vypadne kostymérka, nabere Hildin život zcela jiný směr. 



Michaela Grünigová - Dvě rodiny: Světlo a stín

Kniha by měla vyjít: 4.10.2024

Hamburk, 1919. John Casparius už nevěří v dobro v lidech. Kruté zážitky z války ho pronásledují, kdysi prosperující lodní společnost, kterou židovská rodina vlastní už desítky let, je zmítaná politickými zvraty. Po probdělé noci se za úsvitu na břehu Labe setkává s mladou Leni Hansenovou. Dva cizinci, které náhoda svedla dohromady na krátký, ale osudový okamžik, a kteří netuší, že od této chvíle se jejich životy i životy jejich rodin budou prolínat po celé generace. 



Anie Crown - Jako z románu

Kniha by měla vyjít: 4.10.2024

Kendall Holidayová tráví páteční večer přesně tak, jak chce: s hlavou zabořenou do pikantního románu, zatímco má noční směnu v univerzitní knihovně. Ví, že mohla s kamarádkami strávit víkend plný opileckého hýření, ale má ráda čas pro sebe, a tak si namlouvá, že se neschovává, když se ztrácí na stránkách smyšlených romancí. To se však změní, když se v knihovně objeví kapitán basketbalového týmu Vincent Knight – se zraněným zápěstím, špatnou náladou a naléhavou potřebou nějaké poezie. Kendall se najednou vrhá do vlastního románku – ale v reálném životě je ke šťastnému konci zapotřebí mnohem víc pravdy než knižních klišé. 



Terry Pratchett - Jedním tahem pera: Ztracené povídky

Kniha by měla vyjít: 7.10.2024

Ilustrovaná sbírka raných povídek od legendárního tvůrce Zeměplochy 

Kdysi dávno, v dobách, kdy ještě žili draci a neexistovaly jiné videohry než černobílý ping-pong, vešel ve městě Morporku do začouzeného lokálu čaroděj… 

Vydejte se ve sbírce dvaceti povídek sira Terryho Pratchetta do světa dobrodružství, zábavných absurdit a bezbřehé fantazie! Pečlivě ukryté a znovuobjevené příběhy, které v 70. a 80. letech publikoval pod pseudonymem, vám představí pravěkého vynálezce Oga, podnikavého trpaslíka Nebozízka, strašidelný parní válec, mluvícího koně, vzdorovité duchy na ministerstvu mrzutostí, hrdinu Krona cestujícího z města Morporku napříč časoprostorem a řadu dalších pitoreskních postav. 

Jeden z nejoblíbenějších vypravěčů světa vás i tentokrát okouzlí svým svérázným vtipem, šibalskou moudrostí a nenapodobitelnou představivostí. 

Lahůdka pro skalní fanoušky Terryho Pratchetta i naprosté nováčky. 




Keren Blankfeoldová - Milenci z Osvětimi

Kniha by měla vyjít: 9.10.2024

V Osvětimi se do sebe zamilovali, po osvobození se však jejich cesty rozešly. Znovu se setkali až po více než sedmdesáti letech. Fascinující skutečný příběh dvou lidí, kteří přežili holocaust. 

Helen Spitzerová, přezdívaná Zippi, a David Wisnia byli jeden druhým okouzleni od chvíle, kdy se jejich pohledy setkaly poprvé. Byl to začátek milostného příběhu, který se mohl odehrát kdekoli. Až na to, že Zippi a David se potkali jako vězni v Osvětimi. Pokud by byla jejich láska odhalena, čekala by je smrt. 

Je to až neuvěřitelné, ale David i Zippi přežili pod osvětimským nebem, z něhož se snášel popel, celé roky. S velkou pomocí spoluvězňů se jejich milostný vztah rozvíjel a prohluboval, i když jejich střetů se smrtí přibývalo a zdálo se, že zejména Davidův osud se již brzy naplní. Když přišel konec války a tábor byl osvobozen, David a Zippi plánovali, že se znovu setkají. Ani jeden z nich však nemohl vědět, jak dlouho budou na setkání čekat a kolik životů mezitím prožijí. David tušil, že Zippi skrývá tajemství – takové, které by mu mohlo vysvětlit záhadu, jak před lety v táboře přežil. 

Milenci z Osvětimi, neuvěřitelný příběh o vztahu, oběti, ztrátě a houževnatosti, je ságou dvou mladých lidí, kteří se ocitli uprostřed noční můry stvořené nacisty, ale přesto našli lásku, která jim v nejtemnější hodině světových dějin dodávala sílu. 



Martin Jun - Křivda

Kniha by měla vyjít: 10.10.2024

Román podle skutečné události o transgeneračním přenosu traumatu. 

Vypravěč Arne se v restauraci seznamuje s Danielou. Jako dokumentaristu ho zaujme příběh její nežijící babičky Jitky. Ta patřila k takzvaným „ukrývaným dětem“ přeživším válku v izolaci a nejčastěji s pomocí dobrodinců riskujících vlastní životy. 

Babičku nicméně její „dobrodinci“ týrali a po válce zjistila, že přišla o celou rodinu. Prožitá traumata se pak odrazila nejen v jejím dalším životě, ale i v životech dětí a vnučky Daniely kvůli fenoménu známému jako transgenerační přenos traumatu. Arne se pustí do pátrání po pohnutých osudech rodiny s nejasným úmyslem natočit vysněný dokumentární film a objevuje, že ne vše bylo tak, jak doma babička Jitka vyprávěla. Najednou vyvstávají mnohem palčivější otázky: Proč se snažila „přepsat“ svoji historii dokonce i před nejbližšími a co to pro ně znamená? A jak rozplést spletitou síť lží, jejíž součástí je víc lidí, než se čekalo? 



Rebecca Raisin - Kouzelná Paříž: Obchůdek s vůněmi

Kniha by měla vyjít: 10.10.2024

Vstupte a přivoňte si k pravé lásce 

Del dostala báječnou příležitost. Pojede do Paříže, aby se tam zúčastnila parfumérské soutěže. Jestli vyhraje, bude si moct otevřít vlastní parfumerii! Hned na začátku soutěže si uvědomí, že má sice nejlepší čich v rodném městečku, ale v Paříži zřejmě znají tajné přísady, o kterých se jí ani nesnilo. Vítězství nebude nic snadného, obzvlášť když jedním z porotců soutěže je Sebastien, ze kterého se jí od prvního okamžiku podlamují kolena…



Karen Swan - Vánoční vyznání

Kniha by měla vyjít: 10.10.2024

Příběh lásky, která si dala načas 

Ve snaze zachránit své manželství se Natasha a Rob vydají na dovolenou na Maledivy. Romantická idylka ale netrvá dlouho, cestou domů se navíc ztratí milovaná hračka jejich dcery – plyšová kravička. Natasha se o pomoc obrátí na sociální sítě a hračka se zázračně najde, jenže tou dobou už míří v batohu svého nálezce do Nepálu. Tajemný dobrodinec slíbí, že se kravička bude z výletu pravidelně hlásit, a Natashe začne být tenhle cizinec na druhé straně světa stále bližší. A pak se z hor náhle ozývat přestane... 



Ann Granger - Kdo hledá pravdu?

Kniha by měla vyjít: 10.10.2024

Na jaře roku 1871 doprovází Lizzie Rossová svou ctihodnou tetu Parryovou na ozdravné cestě k jižnímu pobřeží Anglie. Lizziein manžel Ben musí kvůli vyšetřování ve Scotland Yardu zůstat ve městě, a tak klade své ženě na srdce, aby na sebe dávala pozor a do ničeho se nezapletla. Když je však Lizzie spolu s tetičkou a dalšími hosty pozvána na večeři do sídla bohatého statkáře Sira Hendyho Meagera, který je druhý den nalezen zastřelený ve vlastní posteli, je jasné, že Lizzie bude nakonec Benovu pomoc přece jen potřebovat. Společnými silami se totiž musí pokusit odhalit nejtemnější tajemství sira Henryho a dopadnout nemilosrdného vraha… 



Michaela Klevisová - Kroky vraha

Kniha by měla vyjít: 10.10.2024

Nový případ inspektora Josefa Bergmana!

V pražském lesoparku byla v noci uškrcena mladá žena. Novinářka Julie Kellerová je zřejmě poslední, kdo s ní před vraždou mluvil. Oběť se navíc nápadně podobala její dceři Kláře. Je možné, aby se vrah zmýlil? Měla by se Klára Kellerová bát o život? Napětí se ještě vystupňuje, když nedaleko místa činu dojde ke druhé vraždě… Sympatický inspektor Josef Bergman rozkrývá složitý hlavolam a odhaluje staré hříchy, důmyslné lži a utajované vášně. 



Jaime Bayly - Géniové

Kniha by měla vyjít: 10.10.2024

Ponořte se do dramatického a málo známého příběhu, který stojí za jedním z neslavnějších literárních sporů 20. století. Nahlédněte za oponu světě latinskoamerické literatury a odhaluje výbušný okamžik, který přerušil přátelství mezi Mariem Vargasem Llosou a Gabrielem Garcíou Márquezem – dvěma z největších spisovatelů všech dob. 

Géniové Jaimeho Baylyho nabízí strhující a intimní zobrazení rivality mezi dvěma literárními velikány Latinské Ameriky, Mariem Vargasem Llosou a Gabrielem Garcíou Márquezem. Román, odehrávající se na pozadí bouřlivých sedmdesátých let, obratně zkoumá složitý a nestálý vztah mezi těmito laureáty Nobelovy ceny a odhaluje vášeň, závist a zradu, které nakonec vedly k jejich nechvalně proslulému rozbratření. Baylyho vyprávění je bohaté na historický a kulturní kontext a mísí fakta s fikcí, aby odhalilo tajemství legendárního úderu, který ukončil jejich přátelství, momentu, který fascinuje literární svět po celá desetiletí. 

S bystrým vtipem a jemným smyslem pro detail zve Bayly čtenáře do exkluzivního světa literárních legend a nabízí nový pohled na příběh o rivalitě, který přesahuje psané slovo. 



Cynthia Harrod-Eagles - Paní na zámku Ashmore

Kniha by měla vyjít: 14.10.2024

Další příběh rodinné ságy se odehrává v roce 1903 v Anglii. Giles, třetí hrabě ze Staintonu, uprchl před dusivými hospodářskými povinnostmi do Egypta, kde pokračuje ve svém výzkumu. Doma zanechal manželku Kitty a malého syna. Kitty, která se snaží prosadit jako paní domu, naráží na nepochopení a skrývaná tajemství ostatních členů domácnosti. Mladší Gilesovy sestry Rachel a Alice se věnují zakázaným milostným románkům, své zájmy prosazuje i Gilesův bratr Richard. Nedůvěra panuje také mezi služebnictvem, když je jeden z nich obviněn ze šokujícího zločinu. Fascinující historické drama plné skrytých tajemství, která čekají na odhalení… 



Colleen Hooverová - Možná teď

Kniha by měla vyjít: 14.10.2024

Co je důležitější? Přátelství, věrnost, nebo láska? Ridge a Sydney jsou šťastní, že mohou být konečně spolu a necítit při tom vinu. Vztah Warrena a Bridgette je ale stejně bouřlivý jako dřív a Maggie bojuje se svou nemocí. Když Maggie narazí na starý seznam věcí, které by chtěla jednou udělat, rozhodne se žít naplno a začít si své sny plnit... Možná jednou totiž někdy může znamenat právě teď.



Donna Ashcroftová - Vánoce ve skotské vesničce

Kniha by měla vyjít: 15.10.2024

Objevte místo, kde celý rok voní skořice a sny se plní nejen o Vánocích 

Na Skotské vysočině existuje rezort, kde se dají slavit Vánoce po celý rok. Výzdobu má na starosti lektorka výtvarných kurzů Holliday, která tam i bydlí a Vánoce jednoduše miluje. Jenže majitel se rozhodne chátrající areál prodat. 
Vážný zájem projeví Damon, který má na rezort ty nejhorší vzpomínky, a proto z něj chce udělat moderní hotel. Holliday jeho plány prokoukne a snaží se mu zprvu pobyt znepříjemnit. Když neuspěje, ve spolupráci se svými kolegy a přáteli naopak udělá vše pro to, aby Damonovi rezort přirostl k srdci takový, jaký je. 
Zamiluje si Damon i Holliday?



Elizabeth Chadwicková - Králův klenot

Kniha by měla vyjít: 16.10.2024

Strhující historický román se odehrává v roce 1093 v Anglii a Walesu, v krutých dobách po dobytí Anglie Normany. Láskyplný rodinný život mladé Nesty, dcery prince Rhyse z Deheubarthu, je zničen, když je její otec zabit a ona je zajata jako rukojmí. I přes svůj odpor se stává konkubínou Jindřicha, nelítostného mladšího bratra krále Viléma. Poté je nabídnuta jako manželka Geraldu FitzWalterovi, ambicióznímu mladému rytíři, za jeho neochvějnou věrnost králi. Jedinou útěchou Nesty je návrat do milovaného Walesu, kde však propadne kouzlu charismatického syna prince Owaina. Nesta si musí vybrat mezi povinností a touhou… 



Mary Lawsonová - Než napadne první sníh

Kniha by měla vyjít: 16.10.2024

Dvě ulice s pár obchody, hrstka farem, střední škola uprostřed pole a pila pár kilometrů za městem: to je městečko Solace, severní Ontario, stav k září 1972. 

Sedmiletá Clara vysedává každý den u okna v obývacím pokoji a doufá, že každou chvíli zahlédne svou starší sestru. Rose, teenagerka plná vzdoru, utekla z domu bez jediného slova a už celé týdny o ní nikdo neslyšel. Útěchu Clara nachází jen v kocourovi Mojžíšovi, o kterého se stará, protože jeho majitelka paní Orchardová před několika týdny odešla do nemocnice, a ještě pořád se nevrátila.

Do sousedního domu paní Orchardové se nastěhuje třicátník Liam Kane. Ve městě je nový, právě se rozvedl a aktuálně je nezaměstnaný. Claru jeho příchod překvapuje, současně ji však i zneklidňuje. Neuplyne ani pár hodin od jeho příjezdu a Liamovi zaklepe na dveře policista. Je snad z něčeho podezřelý? 

Elizabeth Orchardová, jejíž život se pomalu chýlí ke konci, v nemocnici rekapituluje nejvýznamnější okamžiky svého života. Postupně se tak odhaluje tajemný vztah, který s nově příchozím cizincem měla. 

Podmanivě poetický román Než napadne první sníh je vyprávěný ze tří různých úhlů pohledu: z pohledu Clary, paní Orchardové a Liama Kanea. Jejich příběhy se navzájem prolínají a oni sami se dostávají čtenáři pod kůži: odkrývají trápení a smutky, výčitky, ale i lásku, která všechny spojuje jak s těmi, k nimž je váže rodinné pouto, tak s těmi, které si vybrali. Než napadne první sníh je mistrovský, napínavý, především však laskavý příběh od jedné z nejlepších vypravěček naší doby. 



Stefan Ahnhem - Nic než pravda

Kniha by měla vyjít: 16.10.2024

Zbrusu nový psychothriller od autora bestsellerové krimi série s Fabianem Riskem. Drásavý příběh o tom, jak vás mohou lži a vášně připravit o vaše sny. A pak i o život… Carl a Helene odjíždějí na dovolenou, aby se pokusili oživit vztah. Najdou si dům v Kalifornii a vymění si bydlení se Scarlett a Adamem, párem, který má strávit léto v jejich stockholmské vile. Ale jakmile dorazí do Santa Cruz, zjistí Carl, že tu spousta věcí nehraje. Opravdu dům vypadal takhle na fotkách? A co dělají ti druzí dva u nich doma? Naštěstí tam má Carl nainstalované bezpečnostní kamery. Na záznamu jedné z nich ale zahlédne, jak je Adam vypíná… 



Beth Kemptonová - Kokoro: Japonská moudrost pro dobře prožitý život

Kniha by měla vyjít: 16.10.2024

Originální a aktuální průvodce, který poradí, jak zpomalit a znovu se spojit se sebou samým, inspirovaný japonskou kulturou, moudrostí a tradicí. 

Za jediný rok ji potkaly dvě bolestné ztráty a zdolala tři posvátné japonské hory. Vydala se hledat odpověď na zásadní otázky lidské existence, klid uprostřed chaosu a krásu uprostřed temnoty. Ze zármutku nad konečností a pomíjivostí nakonec našla novou cestu vstříc životu. Japanoložka Beth Kemptonová nás prostřednictvím své knihy bere na pouť, která jí zcela změnila pohled na svět, a na základě svých hlubokých prožitků přináší čtenářům autentický příběh vlastní proměny a inspiraci k dobrému, plnému životu. 

Překrásná krajina, prastaré lesy, hory a svatyně, básníci, učenci a duchové předků i setkání s lidmi zdánlivě obyčejnými, rozjímání o podstatě času a sny, které ukazují cestu – to všechno tvoří kulisu jedinečného vyprávění, které zároveň nabízí čtenáři možnost nahlédnout na svůj život novým způsobem a upřímně si odpovědět na ty nejdůležitější otázky. 

Japonský výraz kokoro má mnoho významů, nejčastěji se však chápe jako inteligentní srdce nebo cítící mysl. Zkoumat kokoro znamená zabývat se samotnou podstatou toho, co znamená být člověkem v tomto drsném, ale přesto nesmírně krásném světě. Pokud se naučíte v životě řídit světlem svého kokoro, všechno se změní a všechno je možné. Kokoro je pozvánkou k pěstování klidu a spokojenosti v našem proměnlivém a nejistém světě. 

Raeanne Thayne - Vánoce v Shelter Inn

Kniha by měla vyjít|: 17.10.2024

Láska a Vánoce? Skvělá kombinace! 

Natalie Shepherdová, která vyrůstala v hotelu Shelter Inn, vždy záviděla hostům, že mohou přijít a odejít, jak se jim zlíbí. Takže když přijde čas jejího odjezdu na vysokou a čas nechat za sebou i svěží zelené hory kolem Shelter Spring – spolu s temnými mraky ztráty, které pronásledují její rodinu – přísahá, že se nikdy nevrátí. Ale nyní potřebuje její sestra McKenna pomocnou ruku při péči o své dvě malé dcery a také pomoc s vedením hotelu během náročné sváteční sezony. A Nat ji nemůže odmítnout. A když už to nemůže být horší, narazí na nejlepšího přítele svého zesnulého bratra Griffina Taylora... 

Griff má smíšené pocity ohledně Nataliina návratu. Je stejně krásná a plná života, jako si ji pamatuje, ale je tu tajemství, které si léta nesl ohledně jejího bratra – a sžírá ho pocit viny. Vánoce v malém městě jsou ale plné tradicí a nových dobrodružství, která jsou příslibem něčeho sladkého a trvalého. A navíc se zdá, že všichni v městečku doufají, že Nat a Griff dokážou zapomenout na ztrátu a najdou svůj šťastný začátek… 



Stina Jackson - Večer zbořit svět

Kniha by měla vyjít: 18.10.2024

Na severu Švédska Ewa sáhne po telefonu. Na druhé straně planety, na západě USA, se její milovaná dcera Matilda toulá, kam ji nohy zanesou. Dny míjejí, vzrušení a vztahy začínají a končí. Dobrodružství čeká v každém dalším setkání, v každé další láhvi vína. Matilda opustila Švédsko, opustila i svou matku. A když přestane zvedat telefon, Ewa se vydá do letní noci, kde se stane někým jiným, někým, kdo má odvahu. Ve stínu Skalistých hor nastupuje Tyler na další směnu ve zchátralém motelu. Každá noc je stejná, dokud nepotká Matildu. Spolu se vydávají na cestu, vstříc svým snům. Na cestu, jejíž ozvěna se přenese až na druhou stranu Atlantiku, do bledé letní noci, kde je Ewa. Večer zbořit svět je ponurý i romantický příběh o matce a dceři, o touze po přijetí a lásce a o odvaze žít život, o němž sníte. 



Daniel Cole - Havran

Kniha by měla vyjít: 21.10.2024

Strhující a neodložitelná novinka od autora bestselleru Hadrový panák. Ctižádostivá vyšetřovatelka. Okouzlující zabiják… a jejich dobrodružný hon na sériového vraha. Detektiv Scarlett Delaneyová se snaží dopadnout zločince přezdívaného Havran, jenž svým obětem uřízne hlavu, na obličeji zanechá pět škrábanců a odnese si šperk jako suvenýr, to vše za nejnemožnějších okolností. Je nepolapitelný a policie dlouho tápe, dokud Scarlett na jednom místě činu náhodou nenarazí na šarmantního Henryho, který tvrdí, že pracuje jako soukromé očko, a nabídne jí pomoc. Kamkoli se ale Henry vrtne, zůstávají po něm mrtvoly. A Havranova další akce je na spadnutí… 



Lisa See - Lotosový kruh paní Tchan

Kniha by měla vyjít: 23.10.2024

Podle Konfucia je vzdělaná žena bezcenná… Poutavý historický román, inspirovaný skutečným příběhem čínské lékařky z 15. století.

Čína za dynastie Ming v mnohém předčila Evropu, ale v otázce postavení žen ve společnosti zůstávala rigidně tradiční. Bez ohledu na status rodiny byla žena od narození do smrti podřízena muži – v dětství otci, ve zralém věku manželovi a ve stáří svému synovi. 

Vzdělávání žen je v Číně 15. století považováno za nežádoucí. Tchan Jün-sien ale pochází z rodiny s dlouhou lékařskou tradicí a její babička ji od útlého mládí učí léčit ženské nemoci. Přes veškeré vzdělání se ale i ona musí podvolit přísně hierarchickému konfuciánskému pojetí rodiny a být především dcerou, manželkou a matkou. V domácnosti svého manžela se musí chovat jako správná žena: vyrábět střevíce vhodné pro svázaná chodidla, drnkat na hudební nástroje, recitovat básně, rodit syny a navždy zůstat mezi zdmi rodinného sídla. 

Tchan Jün-sien ale ví, že z bahna lotos nevykvete a navzdory všem omezením přesto dokáže pomáhat ženám a léčit je. Díky vzdělání a přátelství v Lotosovém kruhu žen překoná mnohá společenská tabu, k nimž se řadí i styk s „nečistými“ nemocnými. 

Lotosový kruh paní Tchan vypráví příběh ženy, která byla pozoruhodná už za dynastie Ming a za pozoruhodnou by měla být považována i dnes. 



Rochelle B. Weinsteinová - Příběh písně

Kniha by měla vyjít: 23.10.2024

(Rocková) balada o zakázané lásce a o vítězství srdce nad největšími překážkami. Dokonce i pro ty, kteří lásku už odepsali.

Novinářka Cecilia Jamesová miluje hudbu a ze všeho nejvíc rockové balady. Když tedy narazí na stopu, která ji zavede k múze autora jedné z nejznámějších rockových písní, nedokáže touze po odhalení pravdy odolat. A tak přesto, že osud jejího vlastního vztahu visí doslova na vlásku, při psaní článku pro časopis Rolling Stone zapáleně restauruje historii písně, která zaujala fanoušky, a objevuje tak klasický příběh dvou spřízněných duší, které rozdělil osud a okolnosti. 

Rocková hvězda Eddie Vee kdysi zpíval duší a věnoval milostné písně Saře Friedmanové, své inspiraci a první lásce. Pak se Eddie uchýlil do anonymity a uzavřel se před minulostí. Také Sara se od jejich lásky vzdálila a odstěhovala se tisíce kilometrů daleko, aby žila život, proti kterému kdysi brojila. Eddie a Sara se Cecilii nesměle svěřují se svými zmařenými sny a ona se jim snaží dopřát šťastný konec. Přitom se naučí, že zlomená srdce lze uzdravit, tak možná i to její? 

Darcy Coates - Mrazivá smrt

Kniha by měla vyjít: 23.10.2024

Christa se snaží vzpamatovat z traumatu, které před dvěma lety rozmetalo její spokojený život na kousky, a zdá se, že je na nejlepší cestě k uzdravení. Našla si báječného přítele a nyní vedle něj sedí v autobuse a spolu s dalšími výletníky míří hluboko do hor, kde mají strávit čtrnáct dní v luxusním hotelu. Christa navíc doufá, že ji Kiernan požádá o ruku. 

Zatímco autobus stoupá po úzkých horských silničkách stále výš, modrá obloha se potáhne mraky a přiblíží se bouře. Padlý kmen přes cestu je přinutí zastavit a vánice a mráz je vyžene hledat bezpečnější úkryt. 

Naštěstí se mohou uchýlit do nedaleké opuštěné lovecké chaty. 

Když se ráno s nadějí na pokračování v cestě probudí, zjistí, že jejich průvodce chybí. A jeho hlava visí nabodnutá na stromě před chatou. Z bezstarostné dovolené se stává boj o přežití. Z osmi výletníků zůstane sedm, pak šest, pak pět… zachrání se alespoň někdo? A je vrahem jeden z nich, nebo někdo úplně cizí? 



Nina George - Kniholoď pana Perdua

Kniha by měla vyjít: 24.10.2024

Nová kniha autorky světového bestselleru Levandulový pokoj 

Od doby, kdy knihkupec Jean Perdu opustil svou knižní loď Pharmacie Littéraire a pustil se do nového milostného vztahu se sochařkou Catherine v Provence, již uplynuly čtyři roky. Poslední přání spisovatele Josého Saramaga ho však zavazuje k tomu, aby se vrátil ke svým knihám a doporučil lidem tu nejúčinnější četbu na každou nemoc duše. Knižní loď pana Perdua, která cestuje společně s Maxem Jordanem přes francouzské kanály do Paříže, se brzy stane archou, na níž jsou lidé, děti, zvířata a samozřejmě také knihy. Knihy přinášející výjimečné dobrodružství i novou naději… 



Karen Schaler - Vánoce každý den

Kniha by měla vyjít: 24.10.2024

Román inspirovaný Vánoční koledou Charlese Dickense přináší příběh o odpuštění, lásce a naději. 

Workoholička a majitelka úspěšné finanční společnosti Alexis Taylorová považuje Vánoce za ztrátu času, který by se dal přece věnovat práci! Jedinou tradicí, již dodržuje, je rozchod se svým aktuálním přítelem, k němuž dojde vždy krátce před Vánoci. 

O těchto Vánocích se ale všechno změní, když Alexis dostane možnost nahlédnout do své minulosti, přítomnosti i budoucnosti… a musí riskovat to jediné, co se za peníze nekoupí – své srdce. 



Jana Jašová - Dravé zvěři napospas

Kniha by měla vyjít: 24.10.2024

Ve spárech online seznamek. Současný thriller od držitelky Magnesie Litery. 

Osmatřicetiletá Zuzana si po krachu dlouholetého vztahu založí profil na Tinderu, brzy ale začne litovat. Zdá se totiž, že některý z odmítnutých mužů neunesl své zklamání. Desítky vulgárních zpráv naznačují, že ji kdosi neustále sleduje a je čím dál troufalejší. Blíží se Štědrý den, dny se zkracují, tma je plná slídivých očí a kradmých kroků. A pronásledovatel má v téhle hře na kočku a myš zásadní výhodu – o své kořisti toho ví až příliš. Jeho narážky otevírají staré rány, připomínají dávná provinění… a je jasné, že se nezastaví před ničím. Držitelka Magnesie Litery ve svém třetím thrilleru otevírá téma stalkingu. 



Tahereh Mafi - Nitky proroctví 

Kniha by měla vyjít: 25.10.2024

Znepřátelená království, zakázaná láska a ztracená vládkyně, která musí zachránit svůj lid – první díl výpravné romantické fantasy inspirované perskými mýty. Elizeh je pro všechny jen obyčejnou služebnou. Nikdo netuší, že ve skutečnosti jde o ztracenou dědičku království. Jenže pak korunní princ Kamran vyslechne proroctví předvídající smrt krále a uvědomí si, že tahle dívka s prapodivnýma očima, kterou nemůže dostat z hlavy, mu může obrátit život vzhůru nohama – a spolu s tím vyvrátit z kořenů i celé království. Začátek nové romantické fantasy série od autorky série Jsem roztříštěná. 



Armando Lucas Correa - Zapomenutá dcera

Kniha by měla vyjít: 30.10.204

New York, 2015: Ve svých osmdesáti letech obdrží Elise Duvalová telefonát od ženy přinášející vzkaz z doby a místa, na které už dávno zapomněla. Elise, francouzská katolička, která přišla do New Yorku na konci druhé světové války, s úžasem zjistí, že dopisy, které jí neznámá žena přivezla z Kuby, napsala německy za války její matka. Přes veškerou její snahu zavrhnout vlastní minulost začnou vycházet na světlo světa sedm desetiletí stará tajemství. 

Berlín, 1939: Budoucnost, kterou si Amanda Sternbergová a její muž Julius vysnili pro své dvě dcery, se zhroutí s nástupem Adolfa Hitlera do čela země. Knihkupkyně Amanda prchá z nacistického Německa na jih Francie se svými dvěma malými dcerami, ale do Haute-Vienne přijíždí jen s jednou z nich. Po chvíli iluzorní svobody jsou zajaty a odvezeny do tábora nucených prací. 

Román Zapomenutá dcera, založený na skutečných událostech, je kronikou jednoho z nejotřesnějších zvěrstev, kterých se nacisté během druhé světové války dopustili v okupované Francii. 



Kate Steward - Nadělení před Vánocemi

Kniha by měla vyjít: 30.10.2024

Whitney letos neprožívá zrovna moc veselé Vánoce. 

Během posledních tří týdnů totiž přišla o přítele i povýšení v práci, zlomila si prst na noze a navíc je nucena se na svátky sejít se svou početnou rodinou na útulné chatě svých prarodičů. Dostat se do sváteční nálady jí tak nepomůže nikdo jiný než její tři králové, jejichž jména zní Johnnie Walker, Jack Daniel’s a Jim Beam. 

Nic však nedokáže odvrátit její šok, když na prahu najednou spatří svou dávnou lásku.

Čeká ji celý týden ve společnosti Eliho, jediného muže, který jí kdy zlomil srdce, a i když se to stalo již před více než dvaceti lety, stále ji to velmi bolí. 

On je však připravený ji stůj co stůj získat zpátky a je odhodlaný pro to udělat opravdu cokoliv. 

Podaří se mu to, nebo ne? Nechte se překvapit.

Brzy na knižních pultech

Máme tady říjen a spolu s ním spoustu knižních novinek. Na co se můžeme těšit?  Jako první je tu společenský román Romy a světla Paříže a ro...