úterý 10. září 2024

Carly Schabowski - Hodinář z Dachau

NEZAPOMENUTELNÝ PŘÍBĚH
O LIDSKÉ DOBROTĚ,
INSPIROVANÝ NEUVĚŘITELNOU 
SKUTEČNOU UDÁLOSTÍ


Srdceryvný román z období druhé světové války.

Venku padá sníh a žena se připravuje na pohřeb, 
který nepřišel nečekaně, ona však doufala, že se ho nebude 
muset zúčastnit. Říká si, že tohle přece není poprvé, 
kdy někoho ztratila. Z krabičky na toaletním stolku zdvihne
jemné, léty poznamenané hodinky a přitiskne si je k tváři. 
Náhle se ztratí ve vzpomínkách... 


"Krásné, srdceryvné, dechberoucí... Neexistují dostatečně
silná slova, kterými by se tato kniha dala popsat.
Mohu jen říci: pořiďte si ji a zažijte to na vlastní kůži."


"Nádherné.... Podmanivé a nadějeplné, ale tragické
a zničující. Zaujme od první stránky.... A odložit 
se rozhodně nedá... Vřele doporučuji!" 



LEDEN 1945,
DACHAU, NĚMECKO

Rachotící vlak se šine zasněženou bavorskou krajinou. Nehybná krása za oknem skrývá strašlivé scény uvnitř, muže a ženy, tisknoucí se k sobě, promrzlé a vyděšené. Židovský hodinář Izák Schüller nedokáže pochopit, jak se tu ocitl, a je si jistý, že nedojede živý.

Když vlak dorazí do koncentračního tábora Dachau, Izáka vytáhnou z davu a zaměstnají ho v domě důstojníka Bechera a jeho rozmazlené ženy. Izákovo hodinářské nadání by se jim mohlo hodit. Je mu však jasné, že jeho život má nějakou cenu, pouze dokud bude důstojník jeho šikovné ruce potřebovat.

V domě Becherových posluhuje Anna Reznicková. Když se seznámí s Izákem, dojde jí, že v něm nalezla opravdového přítele, možná i víc. Avšak Dachau je nebezpečné místo, kde se láska může ošklivě nevyplácet, a když Izák objeví ve své dílně u Becherových srdcervoucí tajemství, ocitnou se s Annou v nesmírném nebezpečí...


Dnes pro vás mám recenzi na román Hodinář z Dachau



Holocaust je něco, na co bychom neměli zapomínat. Příběh hodináře, který se ze dne na den ocitne v koncentračním táboře, vám ukáže, jak strašné to bylo.
Autorka Carly Schabowski se Hodinářem z Dachau u nás představuje poprvé. A je to velmi zdařilý debut. Období druhé světové války je jejím zájmem, pramenícím z rodinné historie, a také tento příběh je inspirován skutečnými událostmi.
Román Hodinář z Dachau je příběhem několika postav, které osud svede dohromady, aby nakonec zjistili, jak moc jsou propojeni. Vše začíná v Anglii roku 1980. Žena (o koho jde, se čtenář dozví na konci) se chystá na pohřeb a vzpomíná na minulost. Ve svých vzpomínkách nás vezme na začátek roku 1945 a poznáváme židovského hodináře Izáka. Ten opustil svůj krámek, kde si něco schoval. Něco, co bude někým jiným o mnoho let později nalezeno. Teď je však na cestě – vyděšený, stejně jako další muži, ženy a děti se žlutými hvězdami na klopách, se kterými se tlačí ve vagonu mířícím směrem Dachau.
Jakmile Izák dorazí do koncentračního tábora, vyhlédne si jej německý důstojník Becher a přidělí mu práci ve svém domě. Izák je dobrý hodinář, což se Becherovi hodí. Zdá se, že Izáka potkalo štěstí, avšak jak dlouho? Potkává tady také vždy dobře naladěného Leviho, který tu pracuje jako zahradník.
V Becherově domě se seznamujeme s dalšími protagonisty příběhu. Především s Annou. Také ona je vězenkyní v táboře a pomáhá v Becherově domácnosti. Anna je smutná a stále ponořená ve vzpomínkách na svého snoubence Piotra. V táboře má kamarádku, mladičkou Ninu, která vzpomíná na svého ztraceného bratra Jakuba.
Dalšími členy Becherovy domácnosti jsou jeho rozmazlená, hysterická manželka Liesel a desetiletý syn Fridrich. Chlapec to nemá lehké. Je osamělý – matka mu nevěnuje žádnou pozornost, jako by ji obtěžoval, otec je příliš přísný. Pro útěchu chodí za Izákem do kůlny, ve které pracuje, a podobně je na tom Anna. Občas nosí Izákovi kávu a kousek chleba a vždy si hezky povídají. Jednou najde Izák pod podlahou kůlny tajné a velmi dojemné dopisy plné lásky od jistého J. A. L., a tak si je spolu čtou. Společné chvíle je sbližují – vzniká tak velké přátelství a možná i mnohem víc. Kdo je onen záhadný J. A. L. se dozvíme spolu s nimi na konci příběhu.
Jelikož Izákův příběh začíná až v roce 1944, poměrně záhy se on, Anna i ostatní dočkají osvobození. Avšak než k tomu dojde, jejich cesty se na čas rozdělí. Také Fridrich je od svých přátel odstrčen, i když snad jen proto, aby se s nimi opět setkal. Tyto události mu pomohou k osvobození jeho samotného.
Román udržuje čtenáře v napětí po čas celého čtení a čte se velmi dobře. Díky střídavému vyprávění všech jeho hrdinů zvlášť a tomu, jak jejich vzpomínky a zážitky do sebe zapadají, vzniká poutavý a ucelený příběh s překvapivým závěrem. 
Hodinář z Dachau v sobě ukrývá napětí, smutek, zlobu, ale také lásku, soucit a obdivuhodnou, neutuchající naději. A když pomyslíte, že se tohle stalo, o to silnější dojem to ve vás zanechá. Za mě příběh, který si zaslouží plný počet hvězdiček.



Carly Schabowski nejprve pracovala jako novinářka na Severním Kypru a v Austrálii. Pak se vrátila do Anglie, kde získala magisterský titul a potom i doktorát z tvůrčího psaní na oxfordské Brookesově univerzitě. Dnes na své alma mater jako odborná asistentka učí tvůrčí psaní studenty prvního a druhého ročníku oboru anglická literatura.

Její zájem o období druhé světové války pramení z rodinné historie a její doktorská práce se zaobírala odpovědností autora při psaní historické fikce.

Žije skoro poustevnickým životem v malém, takřka hobitím domku v Oxfordshire spolu se svými dvěma psy, kteří jí dělají společnost při čtení, psaní, pojídání chipsů i občasném upíjení ginu.

6 komentářů:

  1. I když nemusím moc tituly z období holocaustu, tahle anotace mě celkem zaujala. Už se těším na ty podzimní večery plné čtení!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to na zajímavou knihu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tato kniha působí velice zajímavě, ostatně se týká strašlivé události minulého století, na kterou by nikdy nemělo být zapomenuto. Velice se mi líbí úvodní věta tvé recenze: "Holocaust je něco, na co bychom neměli zapomínat." Ať si dál Kožuchov křičí, jak by legalizoval popírání holocaustu, a pak ať brečí, že ho levičáci na Mostu legií při letošní blokádě klerofašounů označili za spojence fašismu. Literární díla, jako je toto, připomínají, v co se něčí pochybné smyšlenky o nadřazenosti a podřazenosti té které skupiny obyvatel proměnily, a jakou kolektivní jizvu lidstvu zanechaly.

    Z tvého popisu děje usuzuji, že to pro mne bude vskutku emocionální čtení, pokud po Hodináři z Dachau sáhnu. Vygooglil jsem si autorku, a taky její druhá kniha, Ve stínu duhy, napsaný na základě historie její rodiny, mi přijde velice zajímavá. Takže díky za rozšíření mých literárních obzorů. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nikolko, o knize vím, ale ještě jsem ji nečetla.
    Děkuji za recenzi a přeji klidný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Pro někoho určitě zajímavá kniha, já toto téma bohužel nezvládám, dokonce jsem nebyla ani v žádném koncentračním táboře na exkurzi. Prostě nemůžu.

    OdpovědětVymazat
  6. To musí být zajímavá kniha!

    OdpovědětVymazat

Carly Schabowski - Hodinář z Dachau

NEZAPOMENUTELNÝ PŘÍBĚH O LIDSKÉ DOBROTĚ, INSPIROVANÝ NEUVĚŘITELNOU  SKUTEČNOU UDÁLOSTÍ Srdceryvný román z období druhé světové války. Venku ...