úterý 10. září 2024

Carly Schabowski - Hodinář z Dachau

NEZAPOMENUTELNÝ PŘÍBĚH
O LIDSKÉ DOBROTĚ,
INSPIROVANÝ NEUVĚŘITELNOU 
SKUTEČNOU UDÁLOSTÍ


Srdceryvný román z období druhé světové války.

Venku padá sníh a žena se připravuje na pohřeb, 
který nepřišel nečekaně, ona však doufala, že se ho nebude 
muset zúčastnit. Říká si, že tohle přece není poprvé, 
kdy někoho ztratila. Z krabičky na toaletním stolku zdvihne
jemné, léty poznamenané hodinky a přitiskne si je k tváři. 
Náhle se ztratí ve vzpomínkách... 


"Krásné, srdceryvné, dechberoucí... Neexistují dostatečně
silná slova, kterými by se tato kniha dala popsat.
Mohu jen říci: pořiďte si ji a zažijte to na vlastní kůži."


"Nádherné.... Podmanivé a nadějeplné, ale tragické
a zničující. Zaujme od první stránky.... A odložit 
se rozhodně nedá... Vřele doporučuji!" 



LEDEN 1945,
DACHAU, NĚMECKO

Rachotící vlak se šine zasněženou bavorskou krajinou. Nehybná krása za oknem skrývá strašlivé scény uvnitř, muže a ženy, tisknoucí se k sobě, promrzlé a vyděšené. Židovský hodinář Izák Schüller nedokáže pochopit, jak se tu ocitl, a je si jistý, že nedojede živý.

Když vlak dorazí do koncentračního tábora Dachau, Izáka vytáhnou z davu a zaměstnají ho v domě důstojníka Bechera a jeho rozmazlené ženy. Izákovo hodinářské nadání by se jim mohlo hodit. Je mu však jasné, že jeho život má nějakou cenu, pouze dokud bude důstojník jeho šikovné ruce potřebovat.

V domě Becherových posluhuje Anna Reznicková. Když se seznámí s Izákem, dojde jí, že v něm nalezla opravdového přítele, možná i víc. Avšak Dachau je nebezpečné místo, kde se láska může ošklivě nevyplácet, a když Izák objeví ve své dílně u Becherových srdcervoucí tajemství, ocitnou se s Annou v nesmírném nebezpečí...


Dnes pro vás mám recenzi na román Hodinář z Dachau



Holocaust je něco, na co bychom neměli zapomínat. Příběh hodináře, který se ze dne na den ocitne v koncentračním táboře, vám ukáže, jak strašné to bylo.
Autorka Carly Schabowski se Hodinářem z Dachau u nás představuje poprvé. A je to velmi zdařilý debut. Období druhé světové války je jejím zájmem, pramenícím z rodinné historie, a také tento příběh je inspirován skutečnými událostmi.
Román Hodinář z Dachau je příběhem několika postav, které osud svede dohromady, aby nakonec zjistili, jak moc jsou propojeni. Vše začíná v Anglii roku 1980. Žena (o koho jde, se čtenář dozví na konci) se chystá na pohřeb a vzpomíná na minulost. Ve svých vzpomínkách nás vezme na začátek roku 1945 a poznáváme židovského hodináře Izáka. Ten opustil svůj krámek, kde si něco schoval. Něco, co bude někým jiným o mnoho let později nalezeno. Teď je však na cestě – vyděšený, stejně jako další muži, ženy a děti se žlutými hvězdami na klopách, se kterými se tlačí ve vagonu mířícím směrem Dachau.
Jakmile Izák dorazí do koncentračního tábora, vyhlédne si jej německý důstojník Becher a přidělí mu práci ve svém domě. Izák je dobrý hodinář, což se Becherovi hodí. Zdá se, že Izáka potkalo štěstí, avšak jak dlouho? Potkává tady také vždy dobře naladěného Leviho, který tu pracuje jako zahradník.
V Becherově domě se seznamujeme s dalšími protagonisty příběhu. Především s Annou. Také ona je vězenkyní v táboře a pomáhá v Becherově domácnosti. Anna je smutná a stále ponořená ve vzpomínkách na svého snoubence Piotra. V táboře má kamarádku, mladičkou Ninu, která vzpomíná na svého ztraceného bratra Jakuba.
Dalšími členy Becherovy domácnosti jsou jeho rozmazlená, hysterická manželka Liesel a desetiletý syn Fridrich. Chlapec to nemá lehké. Je osamělý – matka mu nevěnuje žádnou pozornost, jako by ji obtěžoval, otec je příliš přísný. Pro útěchu chodí za Izákem do kůlny, ve které pracuje, a podobně je na tom Anna. Občas nosí Izákovi kávu a kousek chleba a vždy si hezky povídají. Jednou najde Izák pod podlahou kůlny tajné a velmi dojemné dopisy plné lásky od jistého J. A. L., a tak si je spolu čtou. Společné chvíle je sbližují – vzniká tak velké přátelství a možná i mnohem víc. Kdo je onen záhadný J. A. L. se dozvíme spolu s nimi na konci příběhu.
Jelikož Izákův příběh začíná až v roce 1944, poměrně záhy se on, Anna i ostatní dočkají osvobození. Avšak než k tomu dojde, jejich cesty se na čas rozdělí. Také Fridrich je od svých přátel odstrčen, i když snad jen proto, aby se s nimi opět setkal. Tyto události mu pomohou k osvobození jeho samotného.
Román udržuje čtenáře v napětí po čas celého čtení a čte se velmi dobře. Díky střídavému vyprávění všech jeho hrdinů zvlášť a tomu, jak jejich vzpomínky a zážitky do sebe zapadají, vzniká poutavý a ucelený příběh s překvapivým závěrem. 
Hodinář z Dachau v sobě ukrývá napětí, smutek, zlobu, ale také lásku, soucit a obdivuhodnou, neutuchající naději. A když pomyslíte, že se tohle stalo, o to silnější dojem to ve vás zanechá. Za mě příběh, který si zaslouží plný počet hvězdiček.



Carly Schabowski nejprve pracovala jako novinářka na Severním Kypru a v Austrálii. Pak se vrátila do Anglie, kde získala magisterský titul a potom i doktorát z tvůrčího psaní na oxfordské Brookesově univerzitě. Dnes na své alma mater jako odborná asistentka učí tvůrčí psaní studenty prvního a druhého ročníku oboru anglická literatura.

Její zájem o období druhé světové války pramení z rodinné historie a její doktorská práce se zaobírala odpovědností autora při psaní historické fikce.

Žije skoro poustevnickým životem v malém, takřka hobitím domku v Oxfordshire spolu se svými dvěma psy, kteří jí dělají společnost při čtení, psaní, pojídání chipsů i občasném upíjení ginu.

neděle 1. září 2024

Brzy na knižních pultech

Máme tady záři a spolu s ním spoustu knižních novinek. Začíná moje oblíbené období - miluju ten pocit, když si můžu sednout s knížkou v ruce. A právě podzim je na to jako stvořený - čekají nás dlouhé večery, které si můžeme zpestřit právě nad stránkami příběhů... Těch je tentokrát opravdu hodně, tak to nebudu zdržovat - pojďme se podívat, na co se můžeme těšit.



Jako první je tu historický román Kavárna U anděla: Svěží vítr - čtvrtý díl série Kavárna U anděla.
Dále thriller Hadrové panenky nelžou - již šestá kniha série Charlotte Staffordová.
Následuje společenský román Knihkupectví v Dublinu a romantika Návrat z divoké Afriky.
Dále společenský román Sestřin seznam přání, romantika Co skrýváme před světem - druhý díl série Co už nikdy nepřebolí, thriller Osiřelo dítě - povídková sbírka 
Další povídky - Tomu říkám překvapení, YA thriller Chtějí být jako my, romantika Kavárna s vůní perníčků, historický román Andělé v bílých pláštích: Světlo v bouři - druhý díl série Andělé v bílých pláštích, romantika Urozená a detektivka Hrobové ticho - třetí díl série Helen Laveryová.
Historický román Mořský hřbitov.
Světová současná literatura - Čtenářský klub osamělých srdcí, romantika Sejdeme se u jezera. Od autorky možná znáte také Každé další léto, dále rovněž romantika Jezevčík nosí Pradu a historický román Život za krejcar, smrt za dva.
Thriller Doktorova žena - první díl série Doktorova žena.
Detektivka Mlha - třetí díl série August Strindberg.
Světová současná literatura - Co hledáš, najdeš v knihovně a společenský román Sběrači borůvek.
Dále opět společenský román Mlha v nás a romantika Kouzlo polární záře. Od autorky možná znáte Polibky svatojánské noci
Následuje společenský román Moje cesta do ztracena.
Česká současná literatura - Druhá strana řeky a historický román Gaidžin - třetí díl série Asijská sága.
Detektivka Schůzka se smrtí a klasika Jáma a kyvadlo a jiné povídky.
Česká současná literatura Drak na polní cestě a populárně naučná literatura Nejkrásnější hory.
A nakonec Pán hor IV. - čtvrtý díl série Pán hor.


U knihy Gaidžin chybí náhled obálky. Až to bude možné, doplním jej.


Anne Jacobsová - Kavárna U anděla: Svěží vítr

Kniha by měla vyjít: 2.9.2024

Wiesbaden, 1961. Poté co Hilda Kochová zmodernizuje rodinnou kavárnu a s velkou obětavostí ji vede, její bratr Vilhelm ji chce naprosto nečekaně připravit o obchodní vedení. Jeho životní sen o kariéře u filmu ztroskotal, zatímco jeho žena Karin slaví jako herečka velké úspěchy. Také s vinicí Hildina manžela Jeana-Jasquese to nevypadá nejlépe. Poté co začne najednou kolovat ve Wiesbadenu zlá pomluva, všichni se začnou o existenci své kavárny strachovat. Čtvrtý díl ságy. 



Sarah Flint - Hadrové panenky nelžou

Kniha by měla vyjít: 4.9.2024

Detektiv seržantka Charlie Staffordová je bezprostředně po svém povýšení postavena před nelehký, ostře sledovaný případ vraždy dospívajícího mladíka. Vše ukazuje na vyřizování účtů mezi gangy sotva odrostlých dětí a hrozí nebezpečí, že v ulicích Wimbledonu před zahájením světoznámého tenisového turnaje propukne krvavá válka nožů. Charlie a její tým se vydávají po stopě, která vede do prestižního klubu a k překupníkům drog.

Jako by tahle kauza nestačila, obrací se na ni v těžké situaci kamarádka, které se ztratila dcera, a Charlie musí naléhavě řešit zdánlivě bezdůvodný únos dívky z dobré rodiny, kde se zprvu není vůbec čeho chytit. Postupně přibývá důkazů, že dívence jde evidentně o život.

A do třetice toho všeho, v tíživé situaci uprostřed dvou rozpracovaných případů ožívá temná rodinná minulost. Ochrání Charlie sebe a svou matku před útoky stalkera? 



Evie Woods - Knihkupectví v Dublinu

Kniha by měla vyjít: 5.9.2024

Až příliš dlouho byli Opaline Martha a Henry vedlejšími postavami svých životů…
Opaline a Marthu od sebe dělí jedno století a zároveň je spojuje mnoho podobných životních událostí, a hlavně hledání sebejistoty a vlastní cesty. Opaline, žijící v první polovině minulého století, nechce přijmout osud pokorné manželky v dohodnutém sňatku. Stejně tak Martha, která se vydává do současného Dublinu najít své ztracené já a setká se tu s magickým světem knih. Díky tomu poznává Henryho, který tu pátrá po ztraceném rukopise. Nitky osudu všech tří hrdinů se proplétají a odhalují doslova neuvěřitelně náhodné spojitosti. Opravdu náhodné?



M. K. Hardy - Návrat z divoké Afriky

Kniha by měla vyjít: 5.9.2024

Nedávno jsem dostala nabídku, která se neodmítá – natáčet zvířata uprostřed Keni. Průvodce mi dělali můj starý spolužák Ethan a jeho přítel Dean a všichni tři jsme se dobře bavili, dokonce jsme k sobě s Ethanem možná začali cítit něco víc, jenže…
Pak se to celé hrozně zamotalo, já jsem se vrátila zpátky domů a čekám, jak se to vyvine, protože opravdu nevím, co si mám myslet. Zdá se, že každý jenom hraje a něco předstírá. Jak mám poznat, kdo se opravdu skrývá pod maskou uhlazeného elegána a kdo je ve skutečnosti neurvalý drsňák? A čí city jsou skutečné?



Amy T. Matthews - Sestřin seznam přání

Kniha by měla vyjít: 6.9.2024

Jodie Boydová není zrovna nejakčnější typ. Je spíš úzkostlivá, plachá a na to, jak by měla naložit se svým životem, zatím nepřišla. Zato její starší sestra Bree je její přesný opak, a navíc taky úspěšná influencerka. Na instagramu má více než milion sledujících. Když však právě jí diagnostikují leukémii v pokročilém stadiu, všechny ta zpráva zdrtí. A aby toho nebylo málo, rodinu zavalí dluhy za léčbu. Bree však evidentně myslela na všechno. Především jí ale záleželo na tom, aby někdo dokončil její seznam přání. A tím někým má být právě Jodie. Přijme sestřinu výzvu? 



Lucy Score - Co skrýváme před světem

Kniha by měla vyjít: 6.9.2024

O policejním veliteli Nashi Morganovi se mezi místními tradují dvě věci: je to správňák a jeho zadek v uniformě představuje něco jako knockemoutský poklad. Když však právě jeho při přestřelce zasáhly dvě kulky, kromě jeho těla zranily i jeho nitro. Jižanské kouzlo, kterým vždycky oplýval, zastínily panické ataky a noční můry. Byť se vůbec necítí ve své kůži, nehodlá se nikomu se se svými problémy svěřovat. Nashova nová sexy sousedka Lina Solavitová ale není slepá a všimla si, že ho něco trápí. A ačkoli zpravidla nemá ráda, když se jí někdo dotýká, zrovna u něj jí to kupodivu zas až tak nevadí. Jenže i Lina má svá tajemství, a pokud Nash zjistí pravdu o tom, proč se ve městě objevila, rozhodně jí to neodpustí… 



Osiřelo dítě

Kniha by měla vyjít: 6.9.2024

Antologie tajemných i mrazivých povídek z prostředí venkova a odlehlých samot. Jedenáct českých spisovatelů si dalo záležet, aby o napětí nebyla nouze – ať už vycházeli z folklóru, nebo třeba z policejní praxe. Představa poklidné vísky nebo mlýna může budit dojem bezpečí. Ale kdo někdy zůstal za tmy sám v odlehlém stavení, ten možná poznal plíživý strach, který zakoušely generace před ním. A tuší, že stačí pouhá souhra okolností, aby se venkovská idyla proměnila v noční můru. 



Tomu říkám překvapení

Kniha by měla vyjít: 9.9.2024

Je zavražděná žena opravdu mrtvá? Je vaše sousedka tak šťastná, jak vypadá? A co lékař – je tím, za koho se vydává? Splní vám děti vaše sny? Kdo je ta cizí osoba v obýváku? Jaké tajemství skrývá vytoužený muž? A může vás dřív zabít nastávající tchyně, nebo bývalá milenka? Renomovaní autoři a autorky napsali o tématu překvapivých životních situací, nečekaných odhalení a osudových zvratů jedenáct povídek, jejichž hrdinové dostávají na zmíněné i další otázky často šokující odpovědi. 



Jessica Goodman - Chtějí být jako my

Kniha by měla vyjít: 9.9.2024

Jill Newmanová navštěvuje prestižní soukromou školu a žije zdánlivě dokonalý život. Jenže pak je její nejlepší kamarádka Shaila zavražděna. K činu se přizná Shailin přítel Graham, případ je policií uzavřen a Jill se pokusí na všechno zapomenout.
O tři roky později je Jill v maturitním ročníku, rozhodnutá si jej se vším všudy užít. Když jí však začnou chodit zprávy, které tvrdí, že je Graham nevinný, její sen o perfektním školním roce se začne rozplývat. Kdo je skutečným vrahem? A jaká tajemství vždy oslnivá Shaila skrývala?
Jill chce přijít celé záhadě na kloub, ale pravda by ji mohla přijít draho. Je připravená riskovat svou dokonalou budoucnost?



Laurie Gilmore - Kavárna s vůní perníčků

Kniha by měla vyjít: 9.9.2024

Když Jeanie dostane od své tety klíče od Kavárny s vůní perníčků, neváhá, chopí se šance a přestěhuje se do malého městečka Dream Harbour.
Logan, místní farmář, je naoko trochu bručoun, ale všichni dobře vědí, že je to jen maska a pod flanelovou košilí se skrývá srdce ze zlata. To brzy zjistí i Jeanie, které Logan od samotného začátku pomáhá zapadnout do trochu potrhlého, ale o to milejšího města.
Kolik šálků kávy bude muset Jeanie připravit a Logan vypít, než jim dojde to, co celé město už dávno ví?



Corina Bomannová - Andělé v bílých pláštích: Světlo v bouři

Kniha by měla vyjít: 9.9.2024

Berlín 1933 . Ve chvíli, kdy nemocnice Waldfriede konečně začala naplno pracovat a získala oblibu u pacientů, začínají se na obzoru stahovat temná mračna – moci v zemi se chápou nacisti. Nemocnice a její personál se náhle ocitají v centru pozornosti nových mocipánů. Mladá zdravotní sestra Lilly se víc než o sebe stará o své malé bezbranné pacienty a své nejbližší. Už delší dobu si uvědomuje, že její city k lékaři Rudolphu Kirschovi překročily rámec pracovního vztahu. Tuší, že není jediná, kdo pečlivě skrývá své tajemství. Doba je stále hrozivější a Lilly zoufalejší. Má riskovat a možná nakonec ztratit to, co je jí nejmilejší?



Danielle Steel - Urozená

Kniha by měla vyjít: 9.9.2024

Zatímco za okny zuří válka, král s královnou se rozhodnou v tichosti poslat svou nejmladší dceru, princeznu Charlotte, na venkov do Yorkshiru. Dívka má příliš křehké zdraví na to, aby zůstala ve válkou zmítaném městě. Charlotte se jen nerada sžívá se svou tajnou identitou, přesto si nakonec začne zvykat na nový život a soustředí se na trénink se svým milovaným koněm. Nikoho ale ani ve snu nenapadlo, že by se Charlotte mohla hluboce zamilovat do syna svých ochránců… 



Jane Isaac - Hrobové ticho

Kniha by měla vyjít: 9.9.2024

Poslední hranice padly. Třetí případ Helen Laveryové. 

Když je v polorozpadlé továrně nalezeno zohavené tělo policistky, hamptonshirská policie je v šoku. Detektiv šéfinspektorka Helen Laveryová se po vynucené pauze vrací do práce a okamžitě se vrhá do vyšetřování případu, jaký ještě nezažila. Šlo o náhodný útok, nebo se někdo zaměřuje přímo na policisty? Byla to práce organizované zločinecké skupiny, nebo jediného zabijáka? Helen se blíží k šokující pravdě a nikomu už nevěří. Čelí totiž zvrácenému vrahovi, který je ochoten zajít mnohem dál než kdokoli jiný.



 Aslak Nore - Mořský hřbitov

Kniha by měla vyjít: 10.9.2024

Moc a zrada ve všech možných podobách 

Na podzim roku 1940 ztroskotá u severonorského města Bodø linková loď „Princezna Ragnhild“. Vera Lindová s novorozeným synem Olavem přežijí, ale její manžel a stovky dalších pasažérů při havárii zahynou.

O mnoho desítek let později spáchá Vera sebevraždu. Vše naznačuje, že to s dávným ztroskotáním lodi nějak souvisí. Její spisovatelská kariéra náhle skončila, poté co se pokusila vypovědět pravdu o tom, co se onoho osudného dne skutečně stalo. Přinutili ji mlčet. Olavova dcera Saša nyní začíná pátrat po babiččině tajemství. 

Mořský hřbitov je velkolepý román o moci a zastírané pravdě. Odehrává se v něm romantická i tragická pouť podél norského pobřeží a příběh, v němž se pravda střetává s rodinnou loajalitou, přičemž následky jsou tak velké, že mohou vést až k pádu celé dynastie.



Lucy Gilmore - Čtenářský klub osamělých srdcí

Kniha by měla vyjít: 11.9.2024

Sloane Parkerová pracuje jako knihovnice a žije obyčejný spokojený život v obyčejném spokojeném městečku. Nikdy by o sobě neřekla, že je osamělá… Přesto se však každý den těší na okamžik, kdy mezi police s knihami zabrousí starý bručoun Arthur McLachlan a počastuje ji nějakou šťavnatou urážkou.

Jejich vzájemné škorpení je pro Sloane nejhezčí chvílí dne, a tak když se Arthur jednou neukáže, knihovnice o něj má obavy a vyrazí za ním. 

Ve snaze nemocného staříka povzbudit dostane spontánní nápad založit soukromí čtenářský klub, a tak se zrodí skupinka složená z nesourodých lidiček, kteří nikam jinam nezapadají.

Čtenářský klub osamělých srdcí se stane místem, kde nečekaně nacházejí radost a přátelství. Ukáže se, že srdce každého z nich si získala nějaká knížka, na jejíchž stránkách se může ztratit – a kde nakonec může být také nalezen. 



Carly Fortune - Sejdeme se u jezera

Kniha by měla vyjít: 11.9.2024

Značnou část svého dospělého života věnovala Fern Brookbanksová vzpomínkám na Willa Baxtera, s nímž kdysi strávila jeden jediný den. Za pouhých čtyřiadvacet hodin, které spolu prožili, se mezi nimi vytvořilo nevídaně silné pouto. Následujícího dne se však každý z nich měl vydat jiným směrem, proto spolu uzavřeli dohodu, že se o rok později ve stejný den znovu sejdou. Jenže Will nepřišel.

Mezitím uběhlo deset let a dvaatřicetiletá Fern je navzdory svým plánům zpátky v turistickém resortu u jezera, jehož vedení se má po matčině smrti ujmout. Přesně tohle nikdy nechtěla. Navíc na tom rodinný podnik není moc dobře a Fern připadá, že se jí všechno sype pod rukama. Má sice oporu ve svém bývalém příteli, který je tamním ředitelem, ale přesto by potřebovala mnohem víc.

Potřebuje záchranné lano, potřebuje plán. A tohle všechno jednoho dne nečekaně přichází – s devítiletým zpožděním do resortu přijíždí Will Baxter a nabízí svou pomoc. Je to možná jediný člověk, který v té době Fern dokáže pochopit. Ale jak by ona mohla uvěřit někomu, kdo ji kdysi zradil?

Léto pomalu končí a prchavá vidina štěstí u jezera se podruhé hroutí. Dokáže tentokrát Fern zachránit Willa Baxtera?



Stefanie Londonová - Jezevčík nosí Pradu

Kniha by měla vyjít: 11.9.2024

Dá se vůbec začít znovu, když největší chyba, kterou jste v životě udělali, má přes milion zhlédnutí? 

Zapomeňte na diamanty – to internet je věčný. Isla Thompsonová, specialistka na sociální sítě, omylem znemožnila svoji nejlepší klientku, mladičkou hvězdu se slibnou kariérou, a doslova přes noc se tak stala nejopovrhovanější influencerkou celého Manhattanu, kterou nikdo nezaměstná. Jenže Isla si nemůže dovolit čekat v ústraní, než se bouře přežene. Stará se o svou čtrnáctiletou sestru Dani, takže jí nezbývá než přijmout první nabídku, která se jí naskytne během procházky v parku – od bohatého dědice velkého nakladatelství Thea Garrisona, který si neví rady s naprosto nezvladatelným jezevčíkem, jehož se ujal na přání své zesnulé babičky. Isla se vrhá po hlavě do nového dobrodružství a postupně zjišťuje, že ďábelsky působící mazlíček sice hodně štěká, ale nekouše. Stejně jako jeho nevrlý a samotářský majitel.

Isla poznává, že Theo umí být i milý a zábavný. Jenže jak odolat muži, který se stará, aby měla se sestrou střechu nad hlavou? Navíc chce Dani ukázat, že existují i jiné cesty k úspěchu než jen vztah s bohatým mužem. 

Jezevčík nosí Pradu je čtivý, svižně plynoucí romantický příběh z atraktivního prostředí New Yorku. Kromě vtipných dialogů a řady (někdy hodně) žhavých scén zaujme skvělými pasážemi, které potěší každého milovníka psů. Stefanie Londonová svému řemeslu dokonale rozumí a umí svým čtenářům nabídnout přesně odměřenou dávku romantiky, erotiky a zábavy. 



Marta Knaureová - Život za krejcar, smrt za dva

Kniha by měla vyjít: 11.9.2024

Poutavý příběh lidové léčitelky, čarodějky a vědmy, mladé sebevědomé ženy, která svou chytrostí, magií i krásou postupně ovládá nitky osudů mocných mužů rudolfinské Prahy v čele s císařem Rudolfem II. Její obrovská touha stát se uznávanou léčitelkou a majitelkou vysněné apatyky ji žene do „Velkýho města“, pryč z podhůří, kde se bylinkaření a lékování, žehnání a zaklínání dědí po mnohá pokolení z matky na dceru. Řízením osudu se Atropa jako mladá dívka dostává do pražské katovny, kde se stává nejen bylinářskou pomocnicí katovy hospodyně Marty, ale především vášnivou milenkou budoucího staroměstského kata Jana Mydláře. 



Daniel Hurst - Doktorova žena

Kniha by měla vyjít: 13.9.2024

Nový thriller pro fanoušky Pomocnice Freidy McFadden! Můj manžel je lékař. Je chytrý a okouzlující a všichni mu věří. Kromě mě. Navenek to vypadá, že mám všechno – dokonalé manželství, dokonalého manžela, dokonalý život. Ale to zdaleka není pravda. Doktor Drew Devlin není tak úctyhodná postava, za jakou se vydává. Důvodem, proč jsme se přestěhovali na tuhle krásnou starou usedlost s nádherným výhledem na moře, bylo, že jsme potřebovali nechat minulost za sebou. Měl to být pro nás oba nový začátek. Až na to, že jsem zjistila, že mi manžel opět lže. Využívá moci, kterou má ve své práci, k tomu, aby si zahrával s lidskými životy a dosáhl přesně toho, co chce – bez ohledu na to, komu to ublíží. Jenže mě podcenil. V tomhle velkém, osamělém domě jsem měla spoustu času přemýšlet o všech jeho chybách. A můj manžel nemá ani tušení, co se stane příště... 



Kristina Ohlssonová - Mlha 

Kniha by měla vyjít: 16.9.2024

Mrtví nemlčí. Třetí díl atmosférické detektivní série. 

Léto vrcholí, slunce se třpytí na mořské hladině a v Hovenäsetu se chystá soutěž v pečení, které se účastní i August Strindberg. Pak se ale přivalí mlha a idylkou otřese nález mrtvého muže oběšeného na pláži. Nikdo ho nezná a inspektorka Maria Martinssonová si klade otázku: Kdo to je a co ho sem přivedlo? Stopy vyšetřování vedou až k létu roku 1989, kdy ve zdejším domě našli rozčtvrcenou ženu. Byl tehdy vážně odsouzen její vrah? A jak daleko zajdou ti, kteří chtějí, aby tajemství minulosti zůstala skryta?



Mičiko Aojama - Co hledáš, najdeš v knihovně

Kniha by měla vyjít: 18.9.2024

Kniha Co hledáš, najdeš v knihovně představuje pět hrdinů různého věku, kteří se ocitli v životní krizi. Nespokojená prodavačka v obchodě s dámskou módou, matka po návratu z mateřské dovolené či svědomitý účetní marně toužící po vlastním starožitnictví.

Ke změně životního přístupu je motivují doporučení tajemné knihovnice. Paní Sajuri Komači totiž jako kdyby přesně věděla, pro koho se hodí jaká kniha. A nejen to!

Hřejivý román japonské spisovatelky Mičiko Aojamy představuje pohodovou četbu, a to v tom nejlepším slova smyslu. 



Amanda Petersová - Sběrači borůvek

Kniha by měla vyjít: 18.9.2024

Na borůvkových polích v Maine se ztratí čtyřletá holčička a její záhadné zmizení bude pronásledovat pozůstalé, rozvrátí rodinu a zůstane nevyřešeno téměř padesát let…

Červenec 1962. Rodina Mikmaků z Nového Skotska přijíždí do Maine, aby zde přes léto sbírala borůvky. O několik týdnů později zmizí čtyřletá Ruthie, nejmladší dítě rodiny. Naposledy ji viděl její šestiletý bratr Joe, jak sedí na oblíbené skále na okraji borůvkového pole. Úzkost, smutek a výčitky z Ruthiina zmizení pronásledují Joea celý život. 

 Ve státě Maine vyrůstá mladá dívka Norma jako jediné dítě zámožných rodičů. Její otec je citově chladný, matka přehnaně úzkostlivá. Normu trápí opakující se sny a vize tak živé, že připomínají spíše reálné vzpomínky než představy. Jak Norma dospívá, postupně si začíná uvědomovat, že je tu něco, co jí rodiče neříkají. Své intuice se nehodlá vzdát, a tak stráví desítky let snahou odhalit rodinné tajemství. 

Strhující debut o hledání pravdy, stínu traumatu a přetrvávání lásky napříč časem zaujme nejen ty, které nadchly romány Kde zpívají raci a Buď jako řeka



Katarína Gillerová - Mlha v nás

Kniha by měla vyjít: 19.9.2024

Já vím, ty víš, ostatní nic netuší… 

Příběh přátel, jejichž osudy trvale poznamenal pobyt na odlehlém panství v Apalačském pohoří, dále pokračuje. Oliver se po návratu z lesa obestřeného tajemnou mlhou snaží dohnat ztracená léta a obnovit vztahy s lidmi, kteří mu v minulosti byli blízcí. Caroline se vyrovnává se zmizením svého muže Edwarda a její život nabere nečekaný směr. Olivera fascinuje obraz, který ho svede dohromady s malířkou Lisou. Oba skrývají tajemství vedoucí ke zbloudilým postavám, jejichž příběhy se vynořují z minulosti stejně jako vzpomínky, na které by mnozí nejraději zapomněli. 



Rornelia Engel - Kouzlo polární záře

Kniha by měla vyjít: 19.9.2024

Módní návrhářka Jezz už má dost velkoměsta i své matky, která se jí neustále plete do života. Rozhodne se tedy přijmout práci v jednom butiku na Shetlandských ostrovech. V letadle mířícím do Sumburghu se seznámí se Skotem Magnusem, mužem se zrzavými vlasy a nevšedním charismatem. Navíc se ukáže, že Magnus je bratr jejího nového šéfa. Od této chvíle je pro ni těžké vyhnout se okouzlujícímu obrovi, který má hrát hlavní roli na nadcházejícím vikingském festivalu. Bohužel se zdá, že Jezz není jediná, komu se při pohledu na něj podlamují kolena... 



Martin Vopěnka - Moje cesta do ztracena

Kniha by měla vyjít: 20.9.2024

Po tragické smrti manželky zůstává úspěšný podnikatel středního věku sám se svým osmiletým synem. Cítí, že aby dostál úkolu, který před ním stojí, musí něco podstatného změnit. S Benjaminem se proto vydává na prázdninovou cestu, která ovšem s koncem prázdnin neskončí. Aniž by o sobě dali komukoliv cokoliv vědět, putují otec a syn od města k městu, ze země do země. Příběh putování se postupně mění v hledání smyslu, lásky a pevného bodu v současném světě a vyústí v nečekané drama. 



Nora Eckhardtová - Druhá strana řeky

Kniha by měla vyjít: 23.9.2024

Co řeka schvátí, to už nenavrátí… Nebo ano? Magický román s detektivní zápletkou.

U řeky Černé se dějí prazvláštní věci. Adamův otec se nevrátí z práce domů, po bezdomovci Richardovi se také slehne zem a jeden rybář je krutě kuriózním způsobem zavražděn. Jak souvisí zmizení postaršího podnikatele s dávným krveprolitím? Vyprávění plyne jako řeka, skáče z jednoho břehu na druhý, z éry dostavníků a korzetů do současnosti a zpět. Z mlžných oparů vystupují voraři, drzé královny noci, duchové, krotitelé včel a také vynálezce jednoho podivuhodného nápoje. Kdo podlehne vábení druhé strany řeky?

V nové knize Nory Eckhardtové se noříme do dvou příběhových linií. V blíže neurčené minulosti se odehrává tragický příběh voraře Jakuba a jeho snoubenky Loty, v současnosti se setkáváme s mladíkem Adamem, pátrajícím po ztraceném otci, a jeho přítelkyní Juditou. Mezi oběma příběhy protéká řeka Černá. Poklidně i prudce. V jednu chvíli hrdiny jemně kolébá, aby je vzápětí strhla do svých temných hlubin. 



James Clavell - Gaidžin

Kniha by měla vyjít: 23.9.2024

Další kniha z kultovní Clavellovy historické asijské ságy z prostředí a historie Dálného východu nás zavádí do Japonska druhé poloviny 19. století, do období dějinného zlomu: přestože Japonsko stále lpí na tradicích a brání se sílícímu vlivu bílých přivandrovalců – gaidžinů –, ti moudřejší si uvědomují, že bez přijetí základů evropské a americké civilizace se Země vycházejícího slunce v budoucnu neobejde. Spletité osudy několika hlavních postav plasticky vykreslují střet dvou civilizací a kultur a v neposlední řadě nabízejí strhující příběhy plné napětí, intrik a vášní. 

Agatha Christie - Schůzka se smrtí

Kniha by měla vyjít: 25.9.2024

V růžovém skalním městě Petra se odehraje vražda. Uprostřed jednoho ze sedmi divů světa vydechne naposledy paní Boyntonová a o tom, že byla zabita, svědčí pouze drobná stopa po vpichu na zápěstí. Zato pachatelů se nabízí vícero, neboť tato despotická vdova a její potomci k sobě byli připoutáni vzájemnou nenávistí. Hercule Poirot má na vyřešení zločinu tentokrát jen čtyřiadvacet hodin, jako vždy však nechce odhalit pouze viníka, ale celou pravdu… 



Edgar Allan Poe - Jáma a kyvadlo a jiné povídky

Kniha by měla vyjít: 25.9.2024

Sbírka obsahuje výběr ze znepokojivých a děsivých povídek amerického spisovatele Edgara Allana Poea, který v první polovině devatenáctého století položil základní kameny žánrů horor, detektivního románu a science-fiction. Titulní povídka Jáma a kyvadlo vypráví v první osobě příběh nevinného vězně, který je bezdůvodně španělskou inkvizicí podrobován těm nejkrutějším formám mučení, při kterých ale netrpí tolik jeho tělo, jako jeho psychika. 



Jiří Hájíček - Drak na polní cestě

Kniha by měla vyjít: 27.9.2024

Drama ze současného venkova, který čelí tlakům velkého byznysu

Kristýna, učitelka hudby, se po letech vrací z Prahy do Nového Lhotce. V pětatřiceti letech se pokouší narovnat vztahy s rodinou a na jihočeském venkově zapomenout na minulost. S Tomášem, ředitelem místního statku, se znají odjakživa a spojuje je snaha zachránit své osobní životy a také jedno chátrající stavení na návsi. Tomášovi je pětapadesát, dlouho žije sám a cítí, že stárne. S Kristýnou přichází naděje, ale postupně také neshody pramenící z odlišnosti života ve městě a na vesnici. A pak se ve Lhotci objeví černá auta. Vystupují z nich mladí muži v oblecích a kravatách, obcházejí chalupu po chalupě a nabízejí peníze za akcie statku. A Tomáš zjišťuje, že bude muset řešit mnohem složitější krizi než jen tu svou životní…

Hájíčkův nový román se odehrává na současném venkově, kde po kolektivizaci v padesátých letech a majetkových restitucích v letech devadesátých probíhají nová dramata. Na zemědělské podniky se vrhají „draci“ velkého byznysu a život na vsi se opět proměňuje. Ovšem lidé zůstávají stejní.



Nicola Balossi Resteli - Nejkrásnější hory

Kniha by měla vyjít: 27.9.2024

Některé hory jsou tak úchvatné, že z nich nechceme spustit zrak. Právě ony hrají v publikaci hlavní roli. Autor představuje nejkrásnější vrcholy světa slovy i dechberoucími fotografiemi. Popisuje jejich jedinečné geologické rysy a vypráví legendy, které se s horami pojí, stejně jako příběhy nejslavnějších výstupů, jež tolik přispěly k jejich popularitě. 



Hana Marie Körnerová - Pán hor IV.

Kniha by měla vyjít: 30.9.2024

Sebastianova jediná dcera Christina odjíždí jako ošetřovatelka do Indie. Samostatná dívka, vychovaná v duchu nové doby a dosud hýčkaná svou rodinou, zde však nenachází to, co hledala. Vrací se tedy do Francie, do úplně jiného světa, v němž je odhodlána vybojovat si své místo… 

Carly Schabowski - Hodinář z Dachau

NEZAPOMENUTELNÝ PŘÍBĚH O LIDSKÉ DOBROTĚ, INSPIROVANÝ NEUVĚŘITELNOU  SKUTEČNOU UDÁLOSTÍ Srdceryvný román z období druhé světové války. Venku ...