neděle 17. března 2024

Amita Parikh - Cirkusový vlak

"Povznášející a strhující příběh."
The Guardian

"Živý a bohatě propracovaný."
Kirkus Reviews



Ve Světě divů, nejvelkolepějším evropském kočovném cirkuse, je každý okamžik plný kouzel a nic není takové, jak se zdá – zejména pro lidi, kteří tuto show připravují.
Lena nikdy nenašla své místo v cirkuse, a to ani jako dcera výjimečného hlavního iluzionisty Thea. Chytrá a zvídavá Lena touží po skutečném kouzlu vědy a medicíny, a to navzdory otcovy přehnané ochraně a omezením, která má kvůli svému postižení. Její nekonvenční život nabere vzrušující směr, když zachrání Alexandra, sirotka s vlastními tajemstvími a záhadnou minulostí. Během několika let, kdy se jejich přátelství prohlubuje a Alexandre se začne učit iluzionistickému umění, se kolem nich stupňuje druhá světová válka. Když jsou Theo a Alexandre odvezeni na práci a vystupování v nacisty zřízeném modelovém městečku pro Židy v Terezíně, Lena tak ztratí téměř vše, co jí bylo blízké. Musí se vydat vlastní cestou a musí čelit svým pochybnostem a odvážit se uvěřit v nemožné – v sebe sama.


Dnes pro vás mám recenzi na román Cirkusový vlak



Strhující příběh o přátelství, lásce a přežití během druhé světové války, odehrávající se v prostředí cirkusu.
Vítejte ve Světě divů – velkolepém cirkuse, jenž putuje po Evropě. Theo je jeho hlavním iluzionistou, avšak jeho dcera Lena tady uplatnění nenašla, neboť je handicapovaná – má obrnu. Doufá, že se najde lék, který by jí pomohl a jejím velkým snem je, stát se jednou lékařkou. Do cirkusu se dostane také sirotek Alexandr se záhadnou minulostí. Jeho příchodem se rozvíjí příběh plný tajemství, přátelství, ale i osamění.
Na začátku autorka seznamuje s postavami a s okolnostmi, za jakých se ocitli ve Světě divů. Cirkus sám je líčen úchvatně, až čtenář zatouží jej navštívit. Jakmile se na scéně objeví Alexandr, příběh nabírá spád a vy se do něj ponoříte, potřebujete číst dál a dál, abyste se dozvěděli, kdo vlastně je.
Kniha je poutavou kombinací honosného cirkusu a období druhé světové války. Dva zcela odlišné světy se prolínají. Cirkusy byly jedny z mála míst, které nacisté tolerovali. 
Během putování Světa divů se čtenář podívá po Evropě, navštíví známá místa, muzea i památky, avšak ocitá se také v koncentračním táboře Terezín, kde poznává tamní život. 
Příběh Cirkusového vlaku je strhující, dramatický a povznášející zároveň. Knížka se mi moc líbila. Pokud se rozhodnete si ji také přečíst, rozhodně nevynechejte autorčinu poznámku v závěru, kde se dozvíte, které části knihy jsou dílem autorčiny fantazie a které dílem historie. Za sebe doporučuji a hodnotím plným počtem hvězdiček.



AMITA PARIKH vystudovala s vyznamenáním Torontskou univerzitu, pak se přestěhovala do Londýna, kde navštěvovala kurz tvůrčího psaní pořádaný agenturou Curtis Brown a také tvůrčí program divadla Royal Court Theatre. Když zrovna nepíše, pracuje pro technologické firmy. Cirkusový vlak je její první román.

22 komentářů:

  1. Zajímavý příběh. Díky za doporučení. Přeji hezkou neděli. Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Nikolko, knížka mně zaujala a já moc děkuji za tip na prima četbu.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  3. Wow, tohle vypadá hodně dobře. Nějaké větší studio by podle toho mělo natočit film.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem knížku líčila mamce - hlavně jsem teda zmínila poznámku v závěru, protože ta byla velmi zajímavá, taky nás to napadlo. 🙂

      Vymazat
  4. Nikolko, díky za další skvělou recenzi, příběh zní opravdu zajímavě, až skoro filmově!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo zač, Janinko. 🙂 Ano, byl by z toho skvělý film.

      Vymazat
  5. Nikolko, moc děkuji za tvou recenzi, zní to hodně zajímavě.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tohle si dávám na seznam, děkuji za tip.

    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. Snad se vám bude taky líbit. 🙂
      Hezký den.

      Vymazat
  7. Paráda, tuto knížku si ukládám. Téma přesně pro mě :-) Dost mě to zaujalo! A o obálce ani nemluvím... ♥

    http://www.jancahala.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se ti podobné téma líbí, pak ji určitě zkus. 🙂 Nejen obálka je hezká, taky jemná grafická úprava uvnitř je povedená.
      Hezký den.

      Vymazat
  8. Knížka zní zajímavě, minimálně pro mě opravdu netradiční námět :) Já si teď dala chvíli od čtení pauzu, jinak čtu jednu knížku za druhou :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i já se s podobným námětem setkala poprvé. Je to pěkná knížka, ke které se jednou vrátím. 🙂

      Vymazat
  9. Kniha i tvá recenze vypadá dost dobře :-)

    OdpovědětVymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...