středa 21. února 2024

Kate Mortonová - Návrat domů

ŠOKUJÍCÍ ZLOČIN
HLUBOKO POHŘBENÉ TAJEMSTVÍ
JEDNA NOVINÁŘKA
HLEDAJÍCÍ PŘÍBĚH


"MNOHOVRSTEVNÝ 
ROMÁN, KTERÝ
NAKONEC PŘEKVAPÍ I TY
NEJOSTŘÍLENĚJŠÍ DETEKTIVY."
KIRKUS

"ÚŽASNÉ."
ELLE

OČEKÁVANÝ ROMÁN 
OD AUTORKY
HODINÁŘOVY DCERY


Je Štědrý den roku 1959. Na konci horkého dne objeví místní muž na pozemku velkolepého sídla několik bezvládných těl. Když je přivolána policie, poklidné městečko Tambilla se stává dějištěm vyšetřování nejzáhadnější vraždy v dějinách Jižní Austrálie. 
O mnoho let později v Londýně pátrá novinářka Jess po příběhu, který by vydal na reportáž. Potřebuje ho jako sůl – je nezaměstnaná a sotva vychází s penězi. Když ale dostane zprávu, že její milovaná babička Nora leží zraněná v nemocnici, odsune práci stranou a vrací se do Sydney. V Nořině domě objeví knihu, jež popisuje dávno odložený případ: tragédii rodiny Turnerů z roku 1959. A jakmile se začte, zjisti, že mezi nechvalně proslulou vraždou a její rodinou je šokující souvislost... 
Strhující román o návratech domů, lžích a o tom, co všechno jsme schopni udělat pro lidi, které milujeme.


Dnes pro vás mám recenzi na román Návrat domů



Australská spisovatelka Kate Mortonová se vrací s novinkou Návrat domů, která v sobě ukrývá šokující zločin i hluboko skrytá tajemství, jež se snaží odkrýt novinářka hledající své kořeny.
Román Návrat domů je příběh o lžích a o tom, co všechno jsme schopni udělat pro lidi, na kterých nám záleží. Příběh, který má mnoho vrstev, ale nabízí strhující a dojemné vyprávění. 
Příběh je vyprávěn ve dvou časových rovinách. Jedna čtenáře zavede do roku 1959, kde je současně pozorovatel i detektiv. Tragédie, která se tehdy odehrála, je znepokojivá a nutí číst dál a dál. Dlouhá léta pohřbené tajemství, se snaží odhalit Jess, hrdinka druhé osy, odehrávající se v současnosti, tedy v roce 2018. Její pátrání odkrývá historii rodiny.
Autorka nikam nespěchá. Naopak – jak se u ní zvykem – precizně a se smyslem pro detail nám postupně odkrývá příběh, do jehož děje sice prostupujete pozvolna, ale s každou další stránkou jste jím pohlceni víc a víc a budete za svou trpělivost odměněni. 
Pátrání hlavní hrdinky po rodinném tajemství je napínavé a strhující. Dokonalé propojení celého příběhu nepřestává překvapovat. Skvělá je také charakteristika jednotlivých postav.
Kniha se mi líbila. Mnohovrstevný příběh, plný lží, tajemství, nečekaných zvratů a odhalení. To všechno v sobě skrývá Návrat domů. Pokud máte takové čtení rádi, pak je kniha pro vás. Za sebe vřele doporučuji a hodnotím plným počtem hvězdiček.



Kate Mortonová se narodila v Austrálii. Vystudovala anglickou literaturu a divadelní vědu na univerzitě v Queenslandu, v magisterském studiu se zabývala tragédií ve viktoriánské literatuře. Její prvotina Dům u jezera se stala literární senzací, v Británii se vyšplhala na první místo prestižního žebříčku Sunday Times a pohybovala se na čelních pozicích mezi bestsellery New York Times. S obdobným úspěchem se setkaly i autorčiny další knihy, jako jsou Zapomenutá zahrada, Ztracený slib nebo Hodinářova dcera, které nasbíraly nadšené čtenářské ohlasy i řadu ocenění a vyšly ve více než 38 zemích po celém světě.

18 komentářů:

  1. Tohle vypadá zajímavě. Mě osobně víc o zajímavosti tohoto románu zaujal tvůj pěkný popis děje, než to, že se knížka umístila na první místo v žebříčku dle mého pochybného plátku Sunday Times. :D Kate Morton neznám, ale vypadá to, že píše docela zajímavé knížky, tak zkusím někdy checknout. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. 🙂 Sunday Times nečtu, takže netuším, jak moc je pochybný.
      Kate je opravdu dobrá - jedna z mých nejoblíbenějších. Tahle její novinka je zatím opravdu nejlepší.

      Vymazat
    2. Vlastníkem Sunday Times je Rupert Murdoch, král dezinformací... a dezinformátorů. :/ Ten samý, co má v rukou televizní stanici Fox News, která je známá tím, že nahrává třeba jednomu trampíkovi, co začal dost bohatnout v osmdesátkách. :D

      Vymazat
    3. Myslíš toho slizkého slimáka s přehazovačkou na hlavě? Toho když vidím, vraždila bych. :D

      Vymazat
    4. Jo, to bude on. :D Samozřejmě nechci říct, že knížka na vrcholku seznamu v nějakém takovém pochybném murdochovském plátku bude špatná, to ne... jenom kritizuju ten plátek (a korporaci, pod kterou patří) jako takový. ;)

      Vymazat
    5. Tady mu nikdo jinak neřekne - je to opravdu slimák. :D To nejsou. Její knížky jsou tam pravidelně. :)

      Vymazat
  2. Nikolko, děkuji za zajímavou recenzi a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Nikolko, Kate Mortonovou znám, ale tento titul nikoliv. Moc děkuji za prima recenzi, která mě opravdu zaujala.👍👍
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, Alenko. 🙂 Návrat domů je přesně taková kniha, jak je u autorky zvykem a ještě lepší.
      Hezký den.

      Vymazat
  4. Lákavý a zajímavý námět, díky za tip i recenzi, Nikčo! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Úplně nemusím knížky, které v sobě mají několik časových linií, špatně se mi v tom orientuje. Ale námět je to zajímavý :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  6. Knížka vypadá zajímavě. Díky za recenzi.Eva

    OdpovědětVymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...