úterý 2. ledna 2024

Brzy na knižních pultech

Vítám vás u prvního článku v novém roce, ve kterém se společně podíváme, na jaké knihy se můžeme těšit.



Jako první je tu historický román Obhajoba Britty Steinové.
Následují opět historické romány Tajemství luštitelky kódů, Chirurgova dcera - od autorky možná znáte také knihu V jeho stínu, Ve stínu PerseaVraždy na Grabštejně. Dále společenský román Kdo seje do sněhu a detektivka Bretaňské noci - již jedenáctá kniha v sérii Případy komisaře Dupina.
Romantika Adelaide a společenský román SISI: Císařovniny hvězdy.
Thriller Všichni dobří lidé a detektivka Odhalení - druhý díl série Podezření.
Historický román Porodní báby z Osvětimi a YA román Tisíc polibků.
Detektivka Pravdu neumlčíš - druhý díl série Helen Laveryová.
Historický román Pán hor I. - první díl série Pán hor.
A nakonec klasika Dva roky prázdnin.



Ronald H. Balson - Obhajoba Britty Steinové

Kniha by měla vyjít: 10.1.2024

Chicago, 2018. Ole Henryks, majitel oblíbené restaurace, v Chicagu dobře známý i z místní televize, má být za své mnohaleté občanské a dobročinné aktivity vyznamenán chicagskou asociací dánsko-amerického přátelství a uveden do síně slávy. Ole proslul zejména svými činy za druhé světové války v nacisty okupovaném Dánsku a většina lidí ho považuje za hrdinu. 

Ale Britta Steinová nikoli. Tato dvaadevadesátiletá chicagská dáma vznáší proti Henryksovi veřejná obvinění – po nocích sprejuje na zdi jeho restaurace nápisy jako „lhář,“, „vlastizrádce“, „kolaborant“ či „udavač“. Posléze je zatčena a obviněna z trestného činu poškozování majetku a rozhořčený Ole Henryks na ni podá žalobu pro nactiutrhání a záměrné působení emocionální újmy. 

Advokátka Catherine Lockhartová zpočátku váhá, ale nakonec souhlasí, že se obhajoby paní Steinové ujme. Má-li však najít důkazy, které prokážou nevinu její klientky, musí se za přispění svého investigativního manžela Liama Taggarta vrátit do časů válečného Dánska. 



Sara Ackermanová - Tajemství luštitelky kódů 

Kniha by měla vyjít: 11.1.2024

Příběh dvou žen, Isabel a Lu, odehrávající se na havajském ostrově O´ahu ve dvou časových rovinách – za války v Pacifiku a v roce 1965. Isabel se po Pearl Harboru zabývá rozkrýváním japonských kódů. Po převelení na Havaj, kde zahynul její bratr, se seznámí s jeho přítele Matteem, oba se neubrání vzájemné přitažlivosti, ale jejich osudy se rozcházejí. Navíc Isabel přichází o kamarádku Glorii, jež se nevrátí z výletu se svým přítelem Dickiem, který tvrdí, že se utopila… V červenci 1965 se na Havaji otevírá nový moderní rezort. Mezi VIP hosty je známý fotograf Matteo, zpěvačka Joni Diaz a mladičká novinářka Lu, původem z Havaje. Sblíží se s Matteem a Joni, ta však náhle zmizí. Při pátrání je objevena stará kostra a zjistí se, že jde o Glorii, jež byla stejně jako Joni zavražděna. Který z hostů je vrahem obou dívek? Setká se Matteo se svou láskou, na niž nemůže zapomenout? Poutavý román plný romantiky, napětí a nádherného líčení úchvatné přírody Havaje. 



Audrey Blake - Chirurgova dcera

Kniha by měla vyjít: 11.1.2024

Píše se devatenácté století a Angličanka Nora je jedinou studentkou medicíny na prestižní Boloňské univerzitě. Od žen se v té době očekává, že zůstanou v domácnosti a budou vychovávat děti, takže její ambice věnovat se chirurgii působí na okolní muže velmi pohoršlivě. Nora je pod neustálým drobnohledem, její úspěchy jsou považovány za samozřejmost, chyby jsou naopak důkazem, že ženy mezi lékaře nepatří. Nevzdává se však a společně s uznávanou lékařkou Magdalenou Marenco se snaží zdokonalit převratnou a do té doby jen velmi vzácně prováděnou operaci – císařský řez. Po návratu do Anglie se Nora snaží uplatnit výsledky svého výzkumu i v rodném Londýně, kde se setkává s pacientkou, pro kterou je císařský řez jedinou nadějí na přežití. Napřed se však musí pokusit překonat skepsi tamějších lékařů i manžela pacientky, kteří nemají důvěru ani k samotné proceduře, ani k Nořiným chirurgickým schopnostem. 



Claire Heywood - Ve stínu Persea

Kniha by měla vyjít: 11.1.2024

Autorka bestselleru Dcery Sparty se vrací s nápaditým převyprávěním mýtu o Perseovi z pohledu tří žen, které jsou v tradiční verzi odsunuty na vedlejší kolej: jeho matky Danaé, trofeje Medúsy a manželky Andromedy. Perseus je posedlý příslibem vlastního osudu, jeho hrdinská cesta však vrhá na životy všech tří žen stín násilí a zkázy. Skrz jejich hlasy se tak odhaluje obraz muže, který ve skutečnosti vůbec není hrdinou. 



David Glockner - Vraždy na Grabštejně

Kniha by měla vyjít: 11.1.2024

Román s kriminálními prvky se odehrává na počátku 20. století v malém městečku pod sídlem hrabat Clam-Gallasů. Vincent Hora, jenž s nasazením vlastního života zabránil anarchistickému atentátu na zámku Auerspergů, se tentokrát stává opatrovníkem Jindřicha Clam-Gallase, mladého talentovaného malíře, trpaslíka a alkoholika, jehož právě propustili z blázince. Po Vincentově příjezdu se začnou na zámku a v okolí dít podivné věci. Kdosi zavraždí mladou služku a brzy následuje série dalších vražd. Vše nasvědčuje tomu, že vrahem je Vincent. Ani on sám si není jist, že tomu tak není, protože ho stále sužují halucinace, takže pochybuje o svém duševním zdraví. V podezření je i skupina mladých lidí z Vídně, kteří městečko popuzují svou nevázaností – malíř Egon Schiele, jeho přátelé, a především Egonova milenka Valerie, která však náhle beze stopy zmizí… 



Tina Harnesk - Kdo seje do sněhu

Kniha by měla vyjít: 11.1.2024

Máriddja se právě dozvěděla, že jí nezbývá mnoho času. Svůj osud přijímá se zuřivou rezignací a rychle přechází k důležitějším záležitostem: jak utajit svůj stav před manželem Bierou. Sámské rodiny jsou tradičně velké a mladí se mají starat o staré. Jenže Máriddja a Biera nikdy neměli děti. Sice kdysi měli chlapce, kterého milovali nade vše, ale ten jim odebrán. Snoubenci Kaj a Mimmi se přestěhovali do malé vesnice na severu Švédska. Zatímco Mimmi touží založit vlastní rodinu, Kaj se cítí ztracený, protože neví, kdo byl jeho otec a odkud pochází. Pak však najde podivnou krabici plnou sámských rukodělných výrobků, kterou mu zanechala matka. Spustí se nepravděpodobný řetězec událostí, které ho nakonec dovedou k objevu, jenž mu změní život…



Jean-Luc Bannalec - Bretaňské noci

Kniha by měla vyjít: 11.1.2024

Jedenáctý případ pro komisaře Dupina, milovníka tučňáků a kofeinu, rodilého Pařížana za trest přeloženého do Bretaně – na konec světa. Rodinu inspektora Kadega zasáhne těžká rána osudu. Zemře jeho milovaná teta. Ale aby toho nebylo málo, inspektora kdosi napadne a ohrozí na životě na jejím pozemku. Dupin a jeho tým jsou hluboce otřeseni a pátrají po možných motivech tohoto zločinu. Již brzy vyjdou najevo podivné nesrovnalosti… 



Genevieve Wheeler - Adelaide 

Kniha by měla vyjít: 12.1.2024

Když od nás láska žádá až příliš, jak najít sílu upřednostnit sám sebe? Pro teprve šestadvacetiletou Adelaide, Američanku žijící ve vysněném Londýně, bylo setkání s Rorym Hughesem jako blesk z čistého nebe. Rory je okouzlující Angličan, pro ni ten pravý, a to ho ani nehledala. Jenže stačí to? Odpovídá na esemesky? Dodržuje, co slíbil? Plánuje? Občas ano, ale vlastně spíš ne. Když jí však vstoupil do života, svět pro ni najednou získal větší smysl a Adelaide je přesvědčená, že i on hluboko ve svém srdci cítí totéž. Potom co Rorym otřese nečekaná tragédie, Adelaide udělá všechno pro to, aby ho udržela na vodou – i kdyby při tom měla ztratit sama sebe. 



Mara Andecková - SISI: Císařovniny hvězdy

Kniha by měla vyjít: 12.1.2024

Vídeň 1863. Fascinující pohled do života legendární císařovny Sisi očima její kadeřnice a nejbližší důvěrnice Fanny Angererové. Během jedné divadelní premiéry ve vídeňském Burgtheatru upoutá císařovnu Alžbětu nádherný účes představitelky hlavní role, a tak si následně vyžádá setkání s její kadeřnicí. Mladá Fanny, nemanželská dcera porodní báby, sotva dokáže pochopit své štěstí: Má se stát císařovninou osobní kadeřnicí! 



Ashley Flowers - Všichni dobří lidé

Kniha by měla vyjít: 15.1.2023

Všichni z Wakarusy si pamatují dávný případ January Jacobsové. Margot bylo tenkrát šest, stejně jako January. Už dávno žije jinde a je novinářkou, ale vždy ji pronásledoval strach, že místo ní mohla zemřít ona. Když se vydá domů, aby pomohla s péčí o strýce, je to jako návrat v čase. Wakarusa zůstala stejná: dusivá a tajnůstkářská. A pak za děsivě podobných okolností zmizí pětiletá Natalie z vedlejšího města. Všechny staré pocity se Margot vracejí a ona si přísahá, že holčičku najde a zjistí, co se před lety stalo. Jenže se zdá, že policie, rodina i zdejší obyvatelé něco skrývají. A čím hlouběji Margot pátrá, tím naráží na větší odpor. Ale o to větší je také její odhodlání konečně zjistit pravdu. 



Bianna Labuskes - Odhalení

Kniha by měla vyjít: 15.1.2024

Působivý krimithriller Podezření nastolil otázky – a Odhalení přináší odpovědi. Psycholožka Gretchen Whiteová, konzultantka bostonské policie, žije od osmi let v přesvědčení, že zabila svou tetu. Našli ji s nožem v ruce nad tetiným bezvládným tělem, na všechny otázky odpovídala: Nepamatuju se. Spousta lidí včetně detektiva Patricka Shaughnessyho věří, že tahle sociopatka unikla trestu za vraždu. A že by se mohla znovu utrhnout ze řetězu. O třicet let později se Lauren Marconiová pokusí dokázat, že se její kolega Patrick mýlí. Pravdu o tom, co se té noci stalo, si však nikdo nedokázal ani představit…



Anna Stuart - Porodní báby z Osvětimi

Kniha by měla vyjít: 17.1.2024

Strhující román, inspirovaný skutečným životním příběhem ženy, která svým neúnavným bojem o záchranu lidských životů vnesla do děsivé temnoty tábora Březinky světélko naděje… 

Píše se rok 1943 a porodní sestra Anna se v transportu setkává se svojí mladší přítelkyní, zdravotnicí Ester. Poté, co vystoupí z vagónu a zavře se za nimi obrovská železná brána, ocitají se uprostřed koncentračního tábora Osvětim-Březinka. Anna pak prokáže neobvyklou duchapřítomnost, když při následné selekci přesvědčí nacistického doktora, aby jí i Ester přidělil práci na místním porodním oddělení. 

V mundúru, s oholenými hlavami a s vytetovaným číslem na zápěstí jsou pak odvedeny do osvětimské „porodnice“, kde začíná Annin usilovný boj o záchranu tisíce životů nejen dětí, ale i jejich matek. 

Když následně přijde příkaz, aby byla všechna světlovlasá miminka matkám odebrána a odvezena do Říše na převýchovu do německých rodin, napadne mladou Ester spásná myšlenka. 



Tillie Coleová - Tisíc polibků

Kniha by měla vyjít: 17.1.2024

Jeden polibek trvá okamžik. Tisíc polibků však může vydržet na celý život. Jeden chlapec, jedna dívka. Pouto mezi nimi je ukováno v jediném okamžiku a střeženo v srdci celou dekádu. A vydrží navždy – nebo tomu alespoň věří. Když se ale sedmnáctiletý Rune Kristiansen po dvou letech vrací z rodného Norska do ospalého městečka Blossom Grove v Georgii, kde se v dětství spřátelil s Poppy Litchfieldovou, vrtá mu hlavou pouze jediné: Proč mu dívka, která byla druhou polovinou jeho duše a která mu slíbila, že bude věrně čekat na jeho návrat, přestala před dvěma lety odpovídat na jeho dopisy a telefonáty? Poppyino mlčení zlomilo Runovi srdce. Když však odhalí pravdu, zároveň zjistí, že největší bolest ho teprve čeká. 



Jane Isaacová - Pravdu neumlčíš

Kniha by měla vyjít: 22.1.2024

Minulost je blíž, než si myslíte. Druhý případ Helen Laveryové. 

Dvě nejlepší kamarádky, Eva a Naomi, si volají přes Skype, když Naomi vystrašeně zašeptá, že u ní doma někdo je. Nic dalšího už říct nestihne, protože se jí na ústa přitiskne ruka v rukavici a Eva se stává svědkyní brutálního útoku. I přes svůj šok, zavolá do kamarádčina domu pohotovost a pak už prchá z Hamptonu, protože se bojí, že je další na řadě. 

Vyšetřování se ujímá šéfinspektorka Helen Laveryová a její tým. Nemají žádná vodítka, žádné svědky a vypadá to, že útočník do domu nepronikl násilím. Jednotlivé dílky záhady do sebe zapadají jen pomalu. Ale jak se Helen postupně blíží k vyřešení případu, připlete se do přítomnosti její minulost. A někdo teď jde nejenom po Evě, ale i po samotné Helen. Někdo, kdo se nezastaví před ničím, aby dosáhl svého. Síť se kolem nich pomalu stahuje. Dokáže Helen uniknout svým démonům? A dokáže pomoct Evě, aby utekla těm svým? 



Hana Marie Körnerová - Pán hor I.

Kniha by měla vyjít: 25.1.2024

Příběh mladičké Christiny se začíná odvíjet ve chvíli, kdy ji souhra náhod zavede do zchátralého hradu v horách. Žije tam pouze Edmond, přezdívaný Pán hor – černá ovce rodiny de Braie. Sníh odřízne všechny cesty do údolí a uvězní Christinu ve společnosti muže, jemuž se dlouhé měsíce snažila vyhýbat… 



Jules Verne - Dva roky prázdnin 

Kniha by měla vyjít: 31.1.2024 

Pro patnáct chlapců, z nichž nejmladšímu bylo osm a nejstaršímu patnáct let, to měla být jen příjemná a bezpečná prázdninová plavba kolem Nového Zélandu. Jenže kvůli souhře nešťastných událostí jejich jachtu bez zkušené posádky zahnala bouře až k opuštěnému ostrovu, kde ztroskotali. 

Dokážou si obyčejní hoši z města poradit v naprosto nepříznivých podmínkách?

Román Dva roky prázdnin je jeden z nejznámějších dobrodružných příběhů Julese Vernea. Inspiroval mnoho dalších spisovatelů a stal se také předlohou pro několik filmů a seriálů. 

Kniha patří do unikátní kolekce verneovek, kterou Naše nakladatelství pro své čtenáře nachystalo v edici 1400. 

22 komentářů:

  1. Tak to se teda na nějakou těším))))
    Hlavně abych měla v tom novém roce na čtení více času.
    Přeji hezký týden. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježíšek byl na knížky bohatý, ale i tak se na některé z knih taky těším.
      I já bych si letos přála víc času na čtení. 🙂
      Hezký den.

      Vymazat
  2. Nikolko,to je zase zajímavých knih,musím si je důkladně projít a určitě si vyberu.Hrad Grabštejn je u nás v Libereckém kraji,to bych si přečíst měla.Děkuji za seznámení a přeji Ti krásný a šťastný rok 2024

    OdpovědětVymazat
  3. Nikolko, děkuji za zajímavý přehled, tentokrát bych si vybrala hned několik knih, ale vím, jak to je s časem na čtení...
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, Helenko. Knížek není nikdy dost. Jen doufám, že letos bude víc času na čtení. 🙂
      Hezký den.

      Vymazat
  4. Nikolko spousta hezkých knih, Ty nás tedy zásobuješ ... Krásný nový rok, hodně zdraví ! Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tobě, Leničko krásný nový rok a hodně zdraví. ❤

      Vymazat
  5. Jéé Dva roky prázdnin jsem četla jako malá :) Já teď nemám v plánu nic kupovat, nastřádalo se mi doma asi 6 knížek, které pomalu čtu :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně taky. 🙂 Navíc čekám na nový katalog, takže zatím taky nic neplánuju.

      Vymazat
  6. Nikolko, už mám některé poznamenané, nabídka je hóóódně zajímavá. Do nového roku přeji hodně zdraví, klid a pohodu, pá 😊😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potěšila mě víc, než ta prosincová. 🙂
      Děkuji a nápodobně, Evičko. ❤

      Vymazat
  7. Tady mě nejvíce zaujala ta Porodní Báby a pak románky :).

    OdpovědětVymazat
  8. Páni, Dva roky prázdnin - jako dítě jsem nad knihou žasla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přemýšlím, že bych doplnila naší sbírku klasiky - ráda si knížku připomenu. 🙂

      Vymazat
  9. Zdravím do nového roku a děkuji za obrovskou nabídku knih. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Nikol, pozdě, ale přece jen přeji zdraví a pohodu nejen Tobě a všem kolem Tebe 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Marti. ❤ Také já vám i vaším blízkým, přeji hodně zdraví, štěstí a pohody.

      Vymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...