sobota 25. listopadu 2023

Novinky v naší knihovně - říjen

V říjnu probíhal na webu i ve všech knihkupectvích Knihy Dobrovský Black Friday. Toho se muselo využít. Už loni jsem touhle dobou nakoupila pod stromeček krásné knížky za opravdu hezké ceny, takže jsem neváhala ani letos. 


Začnu románem Každé další léto, který má mamka zabalený pod stromeček, ale říkala, že sem knížku můžu vyfotit. Dostane ode mě taky thriller Pod Ďáblovým mostem. Mamka už se s knihami paní autorky seznámila a líbily se jí, takže jasná volba.
Já si tentokrát vybrala román Pekař příběhů a historický román Ve stínu duhy. Horor - možná spíš thriller Ukradené jazyky na mě tak nějak zbyl. Myslela jsem, že se knížka bude líbit mamce... Asi takhle, prý si ji přečte, ale mám si knížku nechat u sebe v knihovně.
A teď přichází pro mě zlatý hřeb celého článku - klasická literatura! Po dlouhé době jsme u nás tyhle řady opravdu rozšířily. Ale jako milovník klasiky, mám neskutečnou radost. 
Jsou tu Bídníci, které si matně pamatuji - spíš si je vybavuji z televize než ze školy, přičemž nejvíce se mi líbil film, kde hraje můj oblíbený Eddie Redmayne.
Dále Milenec lady Chatterleyové.
Nesmí chybět Petr a Lucie a Na Větrné hůrce.
Viktoriánská doba je moje, což ví moje sestra, a tak vybrala Ženu v bílém.
Následuje Otec Goriot a Velký Gatsby.
Mám ráda Karla Čapka, takže se moc těším, že si připomenu Válku s Mloky.
Dále Utrpení mladého Werthera.
Kdo by neznal Olivera Twista.
A nakonec Lakomec - naše první divadelní hra.



Carly Fortune - Každé další léto

Seznámili se jako děti a během šesti let, kdy se vídali o letních prázdninách, jejich kamarádství zvolna přerostlo v lásku. Pak přišel náhlý zlom a stačilo jediné zaškobrtnutí, jediná nerozvážnost, aby všechno bylo zničeno. A o jednom osudném víkendu ztroskotal i pokus dát to znovu do pořádku.

Říká se, že dvakrát nevstoupíš do jedné řeky, a pro Persefonu Fraserovou to od chvíle, kdy se před více než deseti lety dopustila největší chyby svého života, platí dvojnásob. Už není dospívající dívkou, která tráví bezstarostné léto uprostřed divoké přírody na břehu třpytivého jezera, ale seriózní a úspěšnou mladou ženou. Bydlí ve stylovém bytě, veškerý svůj čas tráví převážně v práci a užívá si radovánek městského života. Přestože je neustále obklopena přáteli a o partnery také nemá nouzi, nikoho si k tělu moc nepouští a do srdce už vůbec ne. 

Vše se ovšem změní, když jí jednoho dne kdosi zavolá z neznámého čísla. Tu se Persefona rázem v duchu vrátí o dvanáct let zpátky, na staré známé místo v Barry’s Bay. Věci se dávají do pohybu a ona se zanedlouho znovu ocitne tváří tvář svému osudovému muži Samu Florekovi, o kterém kdysi bývala přesvědčena, že bez něj nemůže žít. 

Loreth Anne White - Pod Ďáblovým mostem

Podcasterka Trinity Scottová se žene za úspěchem a její zbrusu nový projekt vypadá velmi slibně. Tentokrát se zaměřila na Claytona Jaye Pelleyho. Před více než dvaceti lety se tento slušný manžel, otec a učitel přiznal k brutální vraždě čtrnáctileté studentky Leeny Raiové. Motiv jeho činu však nebyl nikdy objasněn. 

V sérii exkluzivních rozhovorů z vězení Clayton sděluje Trinity údajnou pravdu o tom, co se té noci pod Ďáblovým mostem skutečně stalo. Pro všechny obyvatele městečka Twin Falls je to překvapení. Clayton tvrdí, že to neudělal. Lhal tehdy před lety? Nebo lže teď?

Zatímco poslechovost podcastu stoupá a řady jeho příznivců se rozšiřují, Trinity ve vyprávění stále chybí jedna klíčová osoba: Rachel Walczaková, policistka ve výslužbě, která zvráceného Pelleyho odhalila a dostala za mříže. Ta totiž nemá zájem hrát Claytonovu hru – až do chvíle, kdy Trinity pronikne do hloubky a ozvěny minulosti znovu ožijí. Tehdy Rachel začne pochybovat o všem, co dosud považovala za pravdu. 

A pokaždé, když Clayton znovu promluví, je čím dál zjevnější, že není zdaleka jediný, kdo má svá tajemství. 

Carsten Henn - Pekař Příběhů

Pekař příběhů je působivý bestseller o umění sebelásky, o odvaze změnit způsob života, sám sebe přijmout a najít nový začátek. Je to dobrotivý, velmi emotivní příběh o přísadách dobrého života a konečně i o tom, jak péct dobrý chléb. Poskytuje naději, inspiruje, pomáhá. 

Konec kariéry baletku Sofii zcela vykolejí. Co podniknout, když už nemůže dělat to, co miluje a co ji určuje? Když už netančí, kdo tedy vlastně je? Kdo ji bude milovat, když už není hvězdou a nezáří na jevišti? Upadá do beznaděje, bez tance nevidí v životě žádný smysl, a to se podepíše i na jejím dosud šťastném manželství. 

Pečení chleba je něco jako tanec. Těsto se rytmicky hněte, pružnost mu dodávají pohyby rukou, kmih kyčlí. Bývalá tanečnice Sofie fascinovaně přihlíží, jak starý italský pekař Giacomo pracuje. 
 
Vlastně chtěla s výpomocí v malé vesnické pekárně hned zase přestat, avšak překvapivě tu najde mnohem více než zaměstnání: Moudrost prostého muže, štěstí tkvící v maličkostech a odvahu ke změně.

Carly Schabowski - Ve stínu duhy

Když protagonistka Isla najde u prarodičů na půdě starý výstřižek z novin a duhově zbarvený šátek, vyvolá to v ní řadu otázek. Jedním ze dvou mužů v německé uniformě, kteří jsou na fotografii doprovázející novinový článek, je totiž její dědeček. Byl snad nacista? A komu vlastně patřil ten šátek, co září všemi barvami duhy? Děda vzhledem ke své nemoci odpovědi poskytnout nemůže, a tak se Isla vydává hledat pravdu do jeho rodného Polska. 

Za pomoci starých deníků, dopisů a vzpomínek pamětníků pak rozkrývá srdceryvný příběh mladých milenců, kteří se musí rozdělit, aby ochránili své nejbližší, a které dějinné okolnosti staví před složitá morální dilemata. Podlehnou slabosti a zradí vlastní národ, anebo v sobě naleznou sílu, aby pomohli rozložit nepřítele zevnitř? Islino pátrání vede k nečekaným a šokujícím zjištěním.

Kniha Ve stínu duhy, napsaná v žánru historické fikce, se věnuje nepříliš známému a dosud opomíjenému tématu spjatému s druhou světovou válkou, kterým je vynucený vstup polských mužů do německé armády. Autorka se inspirovala skutečnými událostmi z vlastní rodinné historie.

Felix Blackwell - Ukradené jazyky

Romantický pobyt v horské chatě se nevyvíjí tak docela podle očekávání. 

Vysoko na větrem ošlehaných svazích hory Pale Peak slaví Faye a Felix své čerstvé zasnoubení. Záhy se však z okolních lesů rozezní sbor hrůzostrašných zvuků: skřeky zvířat, dětský pláč a vyšinuté blábolení stovek tklivých hlasů. Za hlubokých nocí se kolem oken plíží temná postava a něco Faye našeptává. 

Když se počasí promění ve smrtící past, zjistí Felix, že jeho vyděšená snoubenka nemumlá ze spaní jen tak nějaké nesmysly – někomu šeptem odpovídá. 

Ukradené jazyky vznikly z vítězné povídky na hororovém fóru NoSleep sociální sítě reddit.com. Povídka si během neuvěřitelně krátké doby vysloužila spoustu nadšených ohlasů a již brzy se dočká i filmové adaptace.

Victor Hugo - Bídníci

V devatenáctém století se na těžké galeje mohl dostat třeba člověk, který zcizil bochník obyčejného chleba. Pokud se z nucených prací pokusil uprchnout, za kus pečiva pak musel v nelidských podmínkách lámat kámen víc než dvacet let. Takový byl i smutný osud Jeana Valjeana. Po propuštění z vězení se proto rozhodl být ochráncem těch nejchudších a nejslabších, jenže minulost kriminálníka a fanatický policejní úředník Javert jsou mu neustále v patách… Bídníci jsou asi nejznámějším francouzským románem všech dob. Ačkoliv se jedná o kritiku tehdejší společnosti a její povrchní morálky, i dnešní čtenář s překvapením zjistí, že se od „Valjeanových a Javertových dob“ v řadě ohledů až tak moc nezměnilo. 

David Herbert Lawrence - Milenec lady Chatterleyové

Poslední román D.H. Lawrence, lyrický a smyslný, je jedním z hlavních beletristických děl dvacátého století. Příběh plný výjevů intimní krásy zkoumá emoce osamělé ženy uvězněné ve sterilním manželství a její rostoucí lásku ke statnému hajnému na panství jejího muže. Nejkontroverznější z Lawrenceových knih, Milenec lady Chatterleyové, radostně potvrzuje autorovu vizi individuální regenerace prostřednictvím sexuální lásky. Síla, spletitost a psychologická složitost knihy z ní činí zcela originální dílo – triumf vášně a oslavu života. Lawrenceovo upřímné zobrazení mimomanželského vztahu a explicitní sexuální zkoumání jeho ústředních postav způsobilo, že tato kniha, nyní považovaná za mistrovské dílo, byla až do roku 1960 zakázána jako pornografie.

Romain Rolland - Petr a Lucie

Tento milostný příběh o lásce poznamenané válečným utrpením byl poprvé vydán roku 1920. Odehrává se ve Francii v posledním roce první světové války a líčí křehký příběh dvou mladých lidí, studenta Petra a chudé Lucie, kteří se potkávají během bombardování Paříže. Jejich ostýchavé sbližování jim pomůže přestat na chvíli vnímat hrůzy války, které se kolem nich odehrávají, a trávit čím dál víc času ve svém vlastním světě. Čistota jejich vztahu a schopnost žít jen přítomným okamžikem kontrastuje s tísnivou atmosférou válečné vřavy kolem. Je jim oběma jasné, že jejich štěstí může každou chvíli skončit. Petr už dokonce obdržel povolávací rozkaz. Proto se rozhodnou, že se o Velikonocích vezmou. Paříž je však neustále sužována nálety… 

Emily Brontë - Na Větrné hůrce

Na statek jménem Drozdov přijíždí z Londýna, aby tu užil klidného života v ústraní, panLockwood a záhy se seznamuje s obyvateli nedaleké usedlosti: ponurého, osamělého místa zvaného Větrná hůrka. Jeho majitel, temný a prchlivý Heatcliff, tu žije ve společnosti dvou mladých lidí Katky a Haretona. Z vyprávění své služebné Nelly se pan Lockwood postupně dozvídá o dramatické historii obyvatel Větrné hůrky a lásce mezi Katčinou matkou Kateřinou a Heatcliffem. Jejich příběh, odehrávající se v nehostinné krajině yorkshirských vřesovišť, není pouhým romantickým setkáním dvou milujících lidí, ale především vášnivým vztahem dvou nespoutaných, komplikovaných osobností, jejichž vztah poznamená nerovné postavení, ctižádost, ale i touha po pomstě. Tento román je jediným dílem spisovatelky Emily Brontëové, a když byl v roce 1847 pod pseudonymem Ellis Bell vydán, nevzbudil žádný mimořádný ohlas, snad kvůli své nezvyklé a složité kompozici nebo možná nejednoznačností povah jeho hlavních hrdinů. Postupně si k němu ale čtenáři našli cestu a stal se jedním z vrcholných děl anglické literatury. 

Wilkie Collins - Žena v bílém

Román Žena v bílém vypráví napínavý tajemný příběh s detektivní zápletkou, vsazený do ponurých kulis viktoriánské Anglie. Vše se točí kolem neskutečné podobnosti záhadné dívky v bílých šatech Anny Catherickové a bohaté Laury Fairlieové. Příběh o sňatku pro peníze, oddané lásce, šílenství a špinavých intrikách sira Percivala Glydea a jeho „okouzlujícího“ přítele hraběte Foska, který má moc rád bílé myšky, šlehačkové dorty a jed, předkládá autor čtenáři prostřednictvím několika vypravěčů. Fiktivní deníkové zápisky a střídající se úhly pohledu spolu s děsivou atmosférou skrytou pod rouškou společenských konvencí vytvářejí neodolatelný celek. Žena v bílém je jedním z nejvýraznějších a nejoblíbenějších děl anglické literatury viktoriánského období. Autor v textu skvěle propojil prvky gotického hororu a psychologického románu. 

Francis Scott Fitzgerald - Velký Gatsby

Velký Gatsby vyšel poprvé roku 1925. Za autorova života nebyl příliš populární, dnes však patří k nejznámějším a nejčtenějším dílům moderní americké literatury a je bezesporu nejpopulárnější z mnoha knih Francise Scotta Fitzgeralda. Krásná Daisy Buchananová a mladý zbohatlík James Gatz, přezdívaný také Velký Gatsby, pronikli do sfér lepší společnosti každý po svém a podobně se vyrovnávají i s novým životním stylem. Gatsby pohádkově zbohatne na ilegálním obchodu s alkoholem, do nové společnosti však nikdy nezapadne, neboť pro něj mají stále nejvyšší hodnotu mezilidské vztahy. Příběh o vášni a tragické lásce je evidentně nadčasový a dosud populární, takže se tento příběh roku 2013 dočkal i filmové podoby s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. 

Karel Čapek - Válka s Mloky

Slavná antiutopická sci-fi z roku 1936 pojednává o rase inteligentních mloků, kteří se napřed nechají využívat jako levná pracovní síla, ale po čase se jejich populace přemnoží a začne lidstvo ohrožovat. Jelikož mloci nemůžou žít na souši, postupně likvidují pevninu a rozšiřují své mořské teritorium. Lidé je přitom stále zásobí nástroji a zbraněmi, ačkoliv vědí, že je mloci plánují zničit. V rozpínavosti národa mloků lze vidět paralelu s politikou Třetí říše a jejich teorií o Lebensraumu. Autor ponechal v knize záměrně otevřený konec. 

Johann Wolfgang Von Goethe - Utrpení mladého Werthera

Kombinací románu v dopisech a deníku vzniklo geniální dílo, v němž ústřední postava, mladý malíř Werther, líčí svůj vlastní vnitřní svět. Na počátku opěvuje krásu přátelství, hloubá nad významem vzdělání, ale nečekané vzplanutí lásky k Lottě ho postupně mění. Nejprve můžeme pozorovat hluboký a vášnivý cit, ale ten se bohužel postupem času mění v zoufalství. Jeho láska totiž není opětována a Werther tudíž propadá černým myšlenkám, které ho dovedou až jedinému možnému východisku – smrti. 

Charles Dickens - Oliver Twist 

Příběh malého sirotka Olivera a jeho putování Londýnem plným chudoby, hladu a zločinů dojímá čtenáře už téměř dvě století. Oliver Twist, vyrůstající v sirotčinci krutého pana Bumbla, se ve svém životě potýká s různými ústrky, až nakonec své trýznitele opustí a zakotví ve zlodějské bandě žida Fagina. Tam jej zlodějskému řemeslu učí obratný a prohnaný Ferina Lišák, při jedné loupežné akci však Olivera zatknou a postaví před soud. Zdá se, že se na Olivera nakonec i obrátí štěstí, když se jej ujme dobrotivý pan Barlow, ale parta zlodějů nenechá Olivera tak snadno odejít a jednoho dne jej jednoduše unesou zpátky k Faginovi. Pak ho čekají další spletité události, související s jeho nejasným a tajemným původem. Ukáže se, že Oliver má pravděpodobně nárok na značné dědictví, je tu však ještě jeho nevlastní bratr Edward Leeford zvaný Monks, který se s Oliverem v žádném případě nehodlá o majetek dělit… 

Molière - Lakomec

Lakomec je klasická komedie o pěti dějstvích od francouzského herce, spisovatele a dramatika Moliera, poprvé uvedená v Paříži v divadle paláce Palais Royal v září 1668. Lakomec je asi nejznámější Moliérovou komedií. Hlavní postavou je šedesátiletý vdovec, lichvář a necitelný lakomec Harpagon, který je pro peníze schopen obětovat vše, i rodinu a děti. Ztráta jeho bohatství pro něj představuje ztrátu smyslu bytí a zdravého rozumu. Jeho postava je tragikomická a představuje Molierův důkaz o tom, že peníze přirozeně deformují charakter a mezilidské vztahy. Podle jména hlavní postavy se vžilo i označení harpagon jako prototyp velkého lakomce. 




Zaujala vás některá z knih? Máte rádi klasiku?

16 komentářů:

  1. Dobrý nákup))) slevy BF se hodily)))
    Přeji hezký víkend. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fajn, když se dá nakoupit se slevou - mám z toho radost zvlášť, když je mezi nimi třeba i ta, kterou jsem si chtěla koupit delší dobu. 🙂
      Hezký den, Evi.

      Vymazat
  2. Spousta klasiky, kterou v knihovně mám, něco už opravdu roky, třeba i ještě po rodičích...
    Nikolko, měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám knížky po mamce a prababičce.
      Hezký den, Helenko. 🙂

      Vymazat
  3. Nejvíc se mi líbí hned ta první knížka - Každé další léto :) V rámci BF jsem si také 2 knížky pod stromeček objednala :) Oboje dvoje romantiky :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  4. Nikolko zdravím, to je zase porce knih... Já chodím do knihovny, v zimě víc a dárky už mám nakoupené, ale taky to někdy porušim a nakoupím si knížky :o). Měj se hezky, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už mám taky nakoupeno i zabaleno. Ještě mi přijde balíček, ale ten už je poslední. 🙂
      Měj se hezky.

      Vymazat
  5. To je krásných přírůstků :). Některé klasiky jsem četla na střední škole :).

    OdpovědětVymazat
  6. Gatsby, vždycky jsem to chtěla přečíst, tu dobu miluju a vyloženě tenhle námět mě fascinuje... Třeba se k tomu jednou dostanu

    OdpovědětVymazat
  7. Zaujalo mě hodně titulů a zůstala jsem koukat,že jsou mezi nimi i knihy,které už mám léta v knihovně.Docela jsem zatoužila si něco z nich opět přečíst.Já si koupila tři knihy od Jiřího Březiny a čtu první z nich.Počasí nahrává zůstávat doma v teple,ideální čas na knihu.
    Nikolko,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasické knihy se vydávají pořád v novém a novém vydání. Je to dobře. 🙂
      Taky se teď snažím číst - doufám, že do svátků ještě něco stihnu.
      Hezký víkend, Jituško.

      Vymazat
  8. Pekár a vôňa príbehov Carten Henn je skvelé dielo, mám ho doma, skvelá kúpa. Nedávno napísať aj Starec a more príbehov a to sa mi tiež veľmi páčilo.
    Biankanotes by Janka

    OdpovědětVymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...