neděle 17. září 2023

Novinky v naší knihovně - srpen

Nákup těchto knih nebyl v plánu. O to větší radost z nových přírůstků mám.



Dostaly jsme dva poukazy na slevu při dalším nákupu u Knihy Dobrovský. Skoro jsme na ně zapomněly, a tak jsme je uplatnily narychlo. Sestra nic nechtěla, mamka taky ne, takže jsem musela přemýšlet, čím bych svou knihovnu zase zapráskala. Nebylo to tak těžké, protože jakmile jsem si přečetla anotaci ke knize Zářivá noc hvězd a ledu, hned jsem věděla, že musí být moje.
Další kniha pro mě byla překvapením a vlastně bude i mou čtenou premiérou - sestra s mamkou mi totiž dovezly také Kingovu Pohádku. Podle knižní předlohy mistra Kinga jsem viděla sedm filmů, ale přečíst si něco je opravdu premiéra, takže se moc těším a jsem zvědavá.


Rebecca Connolly - Zářivá noc hvězd a ledu

Napsáno podle pozoruhodného skutečného příběhu lodi Carpathia a jejího legendárního kapitána, který zareagoval na tísňové volání potápějícího se Titaniku.

Krátce po půlnoci ze 14. na 15. dubna 1912 je Arthur Rostron, kapitán Carpathie, Arthur Rostron, vytržen ze spánku hlášením, že Titanic vysílá tísňový signál, neboť během své první plavby narazil na ledovec. I přes nedostatek informací začne Rostron okamžitě konat, odhodlán na volání o pomoc reagovat. Jenže Carpathia je více než čtyři hodiny cesty od místa neštěstí. Otázek je stále více, odpovědi žádné. Zůstane jeho loď pohromadě, když ji vystaví dosud nevídané rychlosti? Co když také narazí na ledovec? A budou při takovém mrazivém chladu na místě vůbec nějací přeživší, až Carpathia dorazí? 

Kate Connollyová je cestující třetí třídy Titaniku. Poté, co loď narazí na ledovec, je jednou z posledních osob, kterým se dostane pokynů a pomoci. Navzdory zmatku při opouštění lodi se Kate podaří dostat do záchranného člunu. Když je však svědkem toho, jak Titanic mizí v propastných hlubinách, a slyší výkřiky stovek lidí, kteří jsou stále ve vodě, napadne ji, zda je nějaká záchrana vůbec možná.


Stephen King - Pohádka

Charlie Reade potká Howarda Bowditche, samotáře z domu na vysokém kopci. Na zahradě za domem stojí zamčená kůlna, z níž se linou příšerné zvuky. Pan Bowditch umírá a Charlie zjišťuje, že mu dům odkázal – spolu s tajemstvím, které bude zatraceně těžkým břemenem. 

V kůlně je totiž portál do jiného světa. Ten jiný svět je v ohrožení a spolu s ním i ten náš. V paralelním vesmíru jsou honosné paláce s vysokými věžemi, zatuchlé podzemní kobky a magické hodiny, které umí vrátit čas. 



Z letního výprodeje na Knižním klubu jsem radost neměla. Po obřím Black Friday na Dobrovském... Opravdu jsem nechtěla utrácet - kam to člověk má věčně dávat? Ale odolat taky nešlo.


Tentokrát výběr naštěstí nebyl až tak velký - čím větší, tím víc mám problém rozhodnout se. Mamka si vybrala historický román Dítě na nástupišti a thriller Sanatorium. Mimo slevy si vybrala historický román Varšavský sirotek a společenský román Sudetský dům II.
Sestře jsem konečně koupila thriller Bezčasí - série Melancholie je tak kompletní. Jsem zvědavá, která z nás se do toho pustí jako první. Jak je u autorů zvykem, nejspíš to bude zase něco extra jiného, než co obvykle čtu. Sobě jsem koupila taky něco napínavějšího, a to Drž se blízko - Harlan Coben je jeden z mých oblíbenců, takže mám radost, že i tahle moje sbírka je zatím komplet.



Gill Thompson - Dítě na nástupišti

Praha 1939. Mladá matka Eva má tajemství, které ohrožuje její dcerku Miriam. Ve chvíli, kdy se blíží okupační nacistické síly, pochopí, že musí svou dcerku poslat pryč. Jen tak ji může zachránit. Vše je však v ohrožení, když Eva musí nastoupit do transportu… Dobrovolnice Pamela v Londýně hledá nové domovy pro židovské děti z Evropy. Ve chvíli, kdy její vlastní syn nastupuje k RAF, seznámí se s mladou dívenkou a zjistí, jak snadno se může celý její svět zhroutit… 

Sarah Pearse - Sanatorium

Le Sommet, napůl ukrytý v lese a zastíněný hrozivými vrcholky švýcarských Alp, byl vždy zlověstným místem. Kdysi opuštěné sanatorium, které dlouho provázely znepokojivé pověsti, je nyní zrekonstruováno na luxusní hotel. A je tím posledním místem, kde by Elin Warnerová chtěla být. Ale vzala si volno od své práce detektiva, aby zde mohla oslavit zasnoubení svého bratra Isaaca a jeho přítelkyně Laury. Po příjezdu uprostřed hrozivé bouře se Elin okamžitě cítí divně – hotel ji bez zjevného důvodu znepokojuje. A když následujícího rána zjistí, že Laura zmizela, musí Elin věřit svým instinktům i tomu, že ji dokáže najít. Bouře uzavře všechny přístupové cesty, a čím déle je Laura nezvěstná, tím více začínají ostatní hosté panikařit. Elin je pod tlakem, aby Lauru našla, jenže nikdo si nevšiml, že se ztratila další žena. Jediná, která mohla ostatní varovat, jak velké nebezpečí jim všem hrozí… 

Kelly Rimmerová - Varšavský sirotek

Teprve čtrnáctiletá Elżbieta Rabineková žije pod bedlivým dozorem adoptivních rodičů v domě blízko varšavského židovského ghetta. Nemá ráda Němce, protože pořád vymýšlejí nová nařízení a neustále hlídkují v ulicích města. Ale o tom, co se děje za zdmi ghetta, nikdy příliš nepřemýšlela. Vše se změní ve chvíli, kdy se spřátelí s mladou zdravotní sestrou Sarou. Ta pašuje z ghetta malé děti a pomáhá jim najít náhradní rodiny. Elżbieta je rozhodnutá téměř okamžitě – chce Saře pomáhat. Díky svému hrdinnému rozhodnutí potkává židovského mladíka Romana, který má dva malé sourozence. Má jejich láska vůbec šanci, nebo je rovnou odkázána k záhubě?

Štěpán Javůrek - Sudetský dům II

V podhorské vesnici Skláře se po válce zabydlují české rodiny. Mezi nově příchozími je i rodina mladé dívky Jarmily Lukešové. Maminka jí zemřela za války, a tak se Jarmila musí postarat o dva malé bratry, ale také o otce, který rodinné úspory prohrává v kartách. Jarmila se v novém domově zamiluje do Františka Smolíka, ten však její city neopětuje. Věří, že se z Německa vrátí jeho milovaná Paula. Stále více se také dostává do sporu s místními komunisty. Po událostech února 1948 je ale jeho boj stále marnější. Komunisté předepisují Smolíkovým pro jejich hospodářství nesplnitelné dodávky, navíc se mluví o plánované kolektivizaci. Jarmila je v těch těžkých časech jediná, kdo při Františkovi pevně stojí. Ten tak poznává, jak statečná žena to je. Dokonce se zdá, že by společný život s ní mohl být útěchou před tím, co se chystá. Ale žádné štěstí netrvá věčně, zvlášť když kolem krouží strana a její tajná policie… 

Erik Axl Sund - Bezčasí

Další děsivý a napínavý thriller od uznávané autorské dvojice je příběhem o identitě a o tom, co se stane, když opustíme své role a vydáme se cestou mimo naše prostředí i samotný čas. Je to vůbec možné? Nebo jsme beznadějně spoutáni svými materiálními poměry? Mladá dívka naskočila na severu Švédska do nákladního vlaku a skončila ve Stockholmu. Při rvačce je zatčena a začíná vyšetřování s cílem zjistit její totožnost. Případu se ujímají policisté Jeanette Kihlbergová, Jimmy Schwarz a Nils Ahlund a záhy se ukáže, že nejde o žádnou jednoduchou záležitost. Dívčina přítomnost souvisí se dvěma vraždami na předměstí a s každou novou stopou se již tak spletitý vzorec faktů ještě více zamotává. Ve stejné době se koná také křest nejnovějšího románu spisovatele Pera Qvidinga, vyprávějícího příběh dívky, která vyrůstala na severu Švédska na konci 19. století a v důsledku hladomoru je nucena emigrovat do Spojených států. Qvidingův román se propojuje s probíhajícím vyšetřováním a zúčastněné strany se dostávají do dramatického závodu s časem. 

Harlan Coben - Drž se blízko

Mistr thrillerů tentokrát napsal příběh tří lidí, kteří žijí život ve lži. Dokud se jejich osudy neprotnou... Megan je na první pohled obyčejná máma z předměstí. Má dvě děti, laskavého manžela a taky minulost, kterou úzkostlivě tají. Ray býval nadějným fotografem, ale místo snímků pro prestižní časopisy teď fotí pro bulvár nablýskané a falešné životy celebrit. Jack je detektiv, který se už sedmnáct let snaží rozlousknout podivný případ muže, který beze stopy zmizel. Tři zdánlivě obyčejné životy, které pojí temná minulost... Strhující thriller, který se stal předlohou stejnojmenného seriálu na Netflixu! 



Tyhle knihy si na přečtení chvilku počkají - po letních dnech, kdy jsem tomu čtení ve volných chvílích moc času nevěnovala, se teď těším na všechny knihy, na které se nedostalo. Ale na Pohádku se opravdu těším, tak snad se k ní dostanu co nejdřív.
Máte rádi Stephena Kinga? Četli jste některou z jeho knih nebo jste viděli filmovou adaptaci?

16 komentářů:

  1. Nikolko, díky za recenze. Od SK jsem nic nečetla, ani jsem žádný film neviděla.
    Přeji hezký týden a hodně přečtených stránek)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to bude premiéra, na kterou se těším.
      Děkuji a nápodobně. 🙂

      Vymazat
  2. Nikolko, u Kinga se budeš asi trochu bát :o) Kdysi jsem něco četla i viděla.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi ano, Helenko, ale těším se. 🙂
      Hezký den.

      Vymazat
  3. Plno krásných novinek, to se bude číst :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude, s příchodem podzimu na čtení bude snad i víc času. 🙂

      Vymazat
  4. Nikolko, posledních šest knih mě hodně láká. Zítra musím do knihovny, tak se hned poptám, samozřejmě postupně. Díky moc 😃🙋‍♀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na sérii Melancholie, do které patří Bezčasí se teprve chystám. Naopak Kelly Rimmerovou mužů doporučit, stejně tak Cohena, kterého čtu postupně znovu a první díl Sudetského domu četla mamka - moc se jí líbil. 🙂
      Mějte hezký den, Evi.

      Vymazat
  5. Nikolko, to je novinek... Já chodím do knihovny a to hlavně v zimě, už se chystám :o). Pozdravuju a přeju hezké dny s knihou i bez ní, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začíná ideální čas na čtení - v létě jsem tomu moc času nevěnovala.
      Měj se hezky, Leni. 🙂

      Vymazat
  6. Jestli vy nemáte nafukovací knihovnu, tak už nevím :D.
    Drž se blízko jsem na Netflixu zaregistrovala, ale teď ujíždíme na severských kriminálkách, tak přijde na řadu až pak :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nemáme, Janinko, bohužel. 🙂 Ale koupili jsme dvě menší knihovny do obýváku, tak zatím máme ty hromady kam dát.
      Netflix nemáme, ale taky teď hodně sledujeme detektivky.

      Vymazat
  7. Vypadá to na parádní výběr, díky za tipy :) Už se těším na pořádný podzim, tam je ta atmosféra čtení vždycky jiná :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  8. Na Pohádku se moc těším, Stephena Kinga miluju ♥

    OdpovědětVymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...