čtvrtek 17. srpna 2023

Novinky v naší knihovně - červen, červenec

Vítám vás u dalšího článku, ve kterém vám ukážu novinky, které doplnily naší knihovnu v červnu a červenci. První polovina je romantická, druhá takový mix žánrů.


Jako první je tu společenský román Loď plná nevěst - novinka mé oblíbené Jojo Moyesové mi nesměla chybět. Přesto jsem tentokrát váhala, jestli knihu koupit, protože každé místo v poličkách mé knihovny je drahé. Nicméně je doma, takže se na její čtení těším. (Jak se mi tu tak knihy hromadily a čekaly na vyfocení, jaksi mi uniklo, že jsem knihu nechala zabalenou. Všimla jsem si toho až tehdy, když jsem fotky vkládala).
Dále opět historický román - Zvěrolékařka: Velké naděje. První díl jsem sice ještě nečetla, ale autorka je u nás oblíbená, takže jsme s mamkou neváhaly.
Další kniha je společenský román Poslední lži, který rovněž doplní jeho první díl. Autorčiny knihy sleduju už delší dobu, ale tato série bude naše první setkání s ní.
A nakonec společenský román Chalupa. Českou literaturu nekupujeme často. Možná je to díky mně - nevím, ale mám pocit, že v současnosti existuje jen hrstka dobrých českých autorů, ale tato kniha mě zaujala. A jsem ráda, že mamku taky. 



Jojo Moyesová - Loď plná nevěst

Píše se rok 1946. Druhá světová válka skončila a po celém světě začínají mladé ženy plnit sliby, které daly mužům, za něž se během války provdaly. V australském Sydney se čtyři ženy připojí k dalším šest set padesáti válečným nevěstám na neobvyklé cestě do Anglie na letadlové lodi Victoria, která převáží nejen zbraně a letadla, ale i tisíc námořních důstojníků. A byť na palubě panují přísná pravidla, životy cestujících se začnou přes hrozbu přísných sankcí proplétat. A Frances Mackenziové, komplikované mladé ženě, utíkající před minulostí, změní tato plavba navždy život… Na základě skutečné události. 

Sarah Larková - Zvěrolékařka: Velké naděje

Po útěku z Německa na Nový Zéland se Nellie a Maria se svými rodinami konečně dostávají do bezpečí. Obě zvěrolékařky si v hřebčinci Gerstorfových otevřou ordinaci. Počáteční štěstí však netrvá dlouho. Důsledky světové hospodářské krize dolehnou až sem a dvě rodiny se už nemohou uživit provozem ordinace. Situace obě přítelkyně donutí vydat se rozdílnými cestami. A pak do jejich osudů zasáhne druhá světová válka... 

Kerry Lonsdaleová - Poslední lži

Tajemství. Lži. Minulost. Život Jenny Masonové se zdát být dokonalý. Je úspěšnou animátorkou, má dům nedaleko pláže a milovaného syna Joshe, který zdědil talent po ní. Je tu však něco, co před všemi skrývá. Bývala Lily Carsonovou. Mladou matkou na útěku před tajemstvím, které se nikdo nikdy nesmí dozvědět. Po letech neustálého stěhování, vyhoví Jenna synově žádosti o to, aby se usadili. V jejich blízkosti se ovšem jednoho dne objeví zvídavý reportér, který odhalí její pravou identitu. Události se stupňují a Jenna se nakonec rozhodne z města odjet. Po cestě se však stane něco, co nemohla tušit, a tehdy Josh zmizí… 

Pavlína Křivánková - Chalupa

Existují cesty, které si člověk nevybírá, a lidé, které by raději nepotkal. Helenin přítel je nedostupný. První společné dítě se dere na svět a po Karlovi se slehla zem. Mladá žena utíká z města na valašskou samotu, od lidí a své matky, která přesně ví, jak by měla dcera žít, ale sama je nešťastná a osamělá. Tereza má trable s nesnesitelným šéfem a do toho manžel vybral bez jejího vědomí větší částku ze společného účtu. Jako by nestačilo, že se musí potýkat s krizí středního věku, vyčpělým vztahem a dcerou, které nerozumí. Když se ve dveřích bytu objeví policie, pochopí, že se stalo něco zlého. Životní dráhy obou žen přetrhne krutá událost a příběhy se protnou. Každá se s osudovou ztrátou musí vyrovnat po svém. Tereza se snaží rozluštit cizí tajemství a Helena se pere s vlastní nejistotou a závislostí na druhých. Dokážou najít v nečekané situaci sílu jít dál? A dokážou být ještě někdy vůbec šťastné?



Jeden teplý červencový víkend jsme neplánovaně objednávaly na Knižním klubu.



Jako první jsou tu knihy Techniky malby a Techniky kresby - knihy byly v kompletu a už delší dobu jsem říkala sestře, že by bylo fajn, abychom je koupily - budou se jí hodit.
Mamka si vybrala detektivky Kámen, nůžky, papír a Jeho a její a společenské romány Ta z katovny a Rozmarýnová zátoka. Na všechny tyto knihy se moc těším.



Techniky malby

Tato kniha vás provede od základů malby až po práci s vodovými, akrylovými a olejovými barvami. Naučíte se vše, co potřebujete znát o tónech, barvách, texturách a práci se štětci, abyste sebevědomě vytvořili vlastní mistrovské dílo. Pusťte se do plně ilustrovaných uměleckých cvičení a projektů sestavených odborníky, objevte svůj styl a pozorujte svou proměnu v umělce. 

Techniky kresby

Tato kniha vám umožní objevit svého vnitřního umělce a jedinečný styl, a začít tvořit vlastní umělecká díla. Praktický průvodce vás naučí, jak kreslit tužkou, uhlem, perem a tuší, pastelkami i pastelem, a jak dále rozvíjet dovednosti s každým nástrojem. Nejprve si osvojíte základy kresby, a pak se pustíte podrobněji do jednotlivých nástrojů, materiálů a metod, což vám umožní zvládnout více než 80 technik. Kniha je ideální pro začátečníka, který si teprve hledá novou zálibu, ale i zkušeného umělce, který si chce rozšířit obzory o nové styly. 


Alice Feeney - Kámen, nůžky, papír

Máte za to, že znáte člověka, kterého jste si vzali? Zamyslete se ještě jednou… Scenárista Adam trpí celý život obličejovou slepotou. Nepoznává přátele, rodinu, dokonce ani vlastní ženu. Jeho manželství s Amélií už dlouho nefunguje tak, jak by mělo. Když vyhrají prodloužený víkend ve Skotsku, může to být přesně to, co jejich vztah potřebuje. Oba dobře vědí, že tenhle výlet bude pro jejich manželství rozhodující. Buď je rozdělí, nebo spojí. Nevyhráli však náhodou. Jeden z nich lže a někdo si nepřeje, aby žili šťastně až do smrti. 

Alice Feeney - Jeho a její

Aby získala zpět místo hlasatelky hlavních televizních zpráv, je Anna Andrewsová odhodlaná jít přes mrtvoly. Když dostane za úkol natočit reportáž o vraždě, která se stala v jejím rodném městečku, neváhá ani vteřinu. Na místě zjistí, že vyšetřování vede její exmanžel Jack Harper a obětí je kamarádka z dětství. Anna se rozhodne ve městě zůstat a přilepit se policii na paty. Má ale tajemství a není ani zdaleka jediná. Hra kočky s myší teprve začíná a z britského maloměsta se brzy stane místo řádění sériového vraha, který se vydal po stopách minulosti. 


Diana Štelová - Ta z katovny 

Lucie se po rozchodu s přítelem rozhodne všeho nechat a odstěhovat se do bývalé katovny v zapadákově nedaleko hranic. V okolních lesích brzy objeví opuštěné sídlo, které ji přitahuje svou ponurostí, a začnou ji pronásledovat znepokojivé sny o ženě v černých šatech. Děsivý přízrak se jí nejen zjevuje, ale bez pozvání vstupuje do jejího těla a Lucii se pak před očima odehrávají dramatické útržky ze života hraběnky Celestýny, která v sídle kdysi žila. Během pátrání po osudu tajemné ženy se Lucie sblíží s jejím potomkem Petrem, který však má vlastní pečlivě střežené tajemství. Čím víc toho Lucie odkrývá, tím větší nebezpečí jí hrozí. 

Jenny Haleová - Rozmarýnová zátoka

V místě, kde je nejmodřejší moře a kde voní rozmarýn, trávila Melanie s babičkou každé léto a společně snily o tom, že promění jeden opuštěný dům v malý rodinný penzion. Po její smrti se Melanie cítí ztracená, babiččina poslední vůle před ní ale otevírá novou životní kapitolu. Odkázala jí totiž peníze na koupi milovaného domu v Rozmarýnové zátoce. První večer v novém městě se Melanie seznámí s místním tesařem Joshem, který má stejnou barvu očí jako voda v oceánu. Zamlklý muž je přesně tím, koho pro rekonstrukci domu potřebuje. Jenže on je rozhodnutý městečko opustit, a navíc kdysi slíbil své matce, že nepřekročí práh stavení, které může za neštěstí tolika místních obyvatel. Dům skrývá tajemství, stařičké dopisy, které mohou Melanii a Joshe jednou provždy rozdělit. Nebo je naopak svedou dohromady? 



Dál už jsme neměly v plánu nakupovat nic. Opravdu. Ale  na webu Knihy Dobrovský probíhala akce Letní Black Friday, takže už to jelo. Všechny kategorie jsme projely, a když se podívala i sestra, byla z toho pořádná hromada knih.


Sestra si koupila knihy Muzeum, Cestování, Cesta časem na starých mapách, kolekci knih 100 pokladů naší planety a Ilustrovanou historii létání.
Mamka si vybrala historický román Nacistova snoubenka a thriller Všechny, které pohřbil.
A nakonec jsem si vybrala něco i pro sebe - kniha Knihonoš na mě jednu dobu koukala snad všude, kde jsem klikla. Rovněž jsem nedokázala odolat románu Jane Austenová: Slova a cit. Myslím, že jsem vám už psala, jak moc mám Austenovou ráda, takže nebylo nad čím přemýšlet.



Owen Hopkins - Muzeum 

Muzea na celém světě navštěvují každoročně miliony lidí. Objevte dosud nevyprávěný příběh muzea jako jednoho z nejzásadnějších výtvorů lidstva. Kniha přibližuje na příkladech největších kulturních institucí dějiny muzejnictví a sleduje vývoj od knížecích sbírek v Evropě a klasicky inspirovaných osvícenských chrámů kuriozit přes veřejná muzea konce devatenáctého století až k dnešní globální éře ikonických budov navržených předními světovými architekty. V šesti kapitolách plných nádherných fotografií, jež podtrhují krásu těchto oceňovaných staveb, se odhalují počátky klíčových institucí, jakými jsou například Louvre, Metropolitní muzeum umění, Britské muzeum, Tate Modern, Ermitáž, Guggenheimovo muzeum, Smithsonův ústav či Muzeum Akropole. Kniha popisuje rovněž motivace architektů, kurátorů a mecenášů, kteří se podíleli na tom, jak dnes vnímáme moderní muzeum, a mezi nimiž najdeme taková jména jako král Jiří II., Napoleon, Peggy Guggenheimová, Andrew Carnegie nebo Zaha Hadidová. Tato knížka, která zkoumá, jak se muzea stala neodmyslitelnou součástí naší společné kulturní zkušenosti, analyzuje měnící se úlohu, jakou hrají ve společnosti, a klade si otázku, co jim přinese budoucnost v digitální éře. Je určena každému, kdo někdy stál v úžasu nad podívanou, již skýtá muzeum. 

Cestování

Bohatě ilustrovaná kronika lidských cest s předmluvou Simona Reeva, od vikingských plaveb až po let na Měsíc. U zrodu cestování stály nejrůznější podněty – od migrace a výprav za potravou až po obchod, vědeckou zvědavost, poutní cesty nebo obyčejnou touhu po dobrodružství. Tento úchvatný vizuální průvodce vypráví příběhy lidského putování, od hedvábné stezky po velkolepý program Voyager. Prozkoumejte starověké mapy, životopisy dobyvatelů a cestovatelů, příběhy vědeckých objevů a technologického pokroku, dechberoucí umělecká díla a katalogy upomínek z cest. Tato světová kronika je oslavou lidského putování, a zaručeně potěší každého milovníka cestování a historie. 

100 pokladů naší planety: Divy světa 

V antice lidé obdivovali sedm divů světa, moderní doba jich však zná mnohem více. Patří k nim například manhattanské mrakodrapy nebo závěsný most Golden Gate v San Francisku, Eiffelova věž v Paříži či majestátní palác Escorial poblíž Madridu. Mezi divy světa počítáme také pozůstatky mayské a aztécké civilizace i stavby jako Tádž Mahal, svědectví lásky mocného mughalského vládce, nebo Velkou čínskou zeď, o níž se traduje, že je vidět pouhým okem až z Měsíce. Divy však vytváří také příroda, velký stavitel, kterému se lidstvo nemůže rovnat. Jmenujme například Grand Canyon ve Spojených státech amerických, Velký bariérový útes na australském pobřeží či horu Fudži v Japonsku. Tato kniha s množstvím nádherných fotografií nabízí úchvatnou výpravu za výtvory přírody i lidských rukou, nad jejichž velkolepostí se tají dech.                          

100 pokladů naší planety: Hrady a zámky 

Nedobytné pevnosti, reprezentativní paláce či pohádkové zámky slavných panovníků… Všechny tyto majestátní stavby, jejichž mohutné zdi odrážejí moc těch, které kdysi chránily, v nás dodnes vyvolávají úžas a obdiv. Výpravná kniha, již držíte v rukou, nabízí portréty stovky nejzajímavějších hradů, zámků, paláců a pevností, ať už jde o nejproslulejší evropská sídla, či méně známé japonské a čínské pevnosti, africké pouštní citadely nebo indické paláce. Mezi těmito skvosty nechybí ani několik nejslavnějších českých hradů a zámků. Množství nádherných fotografií vás přenese do míst plných lesku a přepychu, ale i tam, kde dávno zašlou slávu připomínají už jen zbytky dříve honosných staveb. Procestujte s námi kus světa a naslouchejte tajemným příběhům z dávných dob spojeným s místy, na něž vás tato kniha zavede. Každá kapitola obsahuje též užitečné rady a informace pro ty, kdo se na některá z nich chtějí sami vypravit. 

100 pokladů naší planety: Města

Výpravná obrazová kniha, kterou držíte v rukou, vás vezme na cestu kolem světa – po středověkých jádrech evropských měst, podél bazarů Orientu až k mrakodrapům moderních západních metropolí. Představuje stovku nejkrásnějších měst ze všech koutů planety, mezi nimiž nechybí Paříž se svými elegantními bulváry, pohádkový Marrákeš, věčné město Řím, ale ani multikulturní Londýn, životem kypící Káhira, středisko umění Florencie či hlavní město tanga Buenos Aires. Každé z těchto měst je jiné, ale ve své rozdílnosti mají přesto jedno společné. Všechna jsou totiž nějak poznamenána historickými událostmi a ovlivněna lidmi, kteří v nich žijí. Bez nádherných staveb někdejších panovníků, bez katedrál a kostelních věží, bez uliček řemeslníků či rušného života na bulvárech by totiž tato města neměla onu atmosféru, o níž horuje každý, kdo je jen trochu vnímavý vůči krásám světa. 

100 pokladů naší planety: Itálie 

Itálie, země s neuvěřitelným množstvím architektonických památek, nepřestává udivovat svou rozmanitostí. Najdeme v ní jak rušná moderní velkoměsta, tak ospalá historická městečka, divoké hory, malebné vinice a olivové háje, romantická jezera i prosluněné pláže. Tato výpravná kniha nabízí portréty stovky nejzajímavějších míst z této překrásné země včetně dvou samostatných městských států, které se v jejích hranicích nacházejí. Každá kapitola též obsahuje mnoho užitečných rad a informací pro turisty, ať už je zajímá spíše umění, neporušená příroda nebo vyhlášená italská gastronomie. 

100 pokladů naší planety: Národní parky

Kniha představuje stovku těch nejpozoruhodnějších přírodních oblastí světa. Patří mezi ně mimo jiné Yellowstonský národní park v USA, peruánské obydlené jezero Titicaca, ráj varanů – park Komodo v Indonésii, japonský vulkán Aso, islandské ledovce chráněné národním parkem Skaftafell, tanzanský kráter Ngorongoro, Viktoriiny vodopády na hranicích Zambie a Zimbabwe či Velký bariérový útes na australském pobřeží. Prostřednictvím této knihy s bohatým obrazovým doprovodem můžete těmto a mnoha dalším pozemským krásám stanout tváří v tvář a obdivovat nezkrotnou a nádhernou přírodu. nádherné přírodě. Kniha je aktualizovaným vydáním titulu 100 nejkrásnějších národních parků světa. 

Lily Ford - Ilustrovaná historie létání

Tato kniha o leteckém umění zaujme i zcela nezasvěceného čtenáře. Historie letectví je zde nahlížená spíše kulturní optikou, jelikož o technických záležitostech toho bylo napsáno už mnoho. Autorka Lily Ford se v knize zaměřuje na let jakožto kulturní fenomén, kterým se zabývali už pisatelé v antice (vzpomeňme si na příběh Daidala a Ikara). Skrze různé historické epochy je čtenáři představován barvitý a vzdušný příběh létání, od nejprimitivnějších pokusů tzv. „skokanů z věží“ po moderní dějiny a slavný let do vesmíru. Kniha Ilustrovaná historie létání k historii letectví přistupuje z hlediska diváků a později i pasažérů, dále také z kulturního kontextu Velké Británie, ale tím není méně relevantní i pro českého čtenáře. Své zalíbení si jistě najdou i ti, kteří se rádi zabývají literaturou, jelikož kniha obsahuje mnoho odkazů na historické prameny. Ilustrace celý obraz doplňují o plné zapojení smyslů při čtení. 

Barbara Wysoczanska - Nacistova snoubenka

Jaká byla láska tváří v tvář obrovské nenávisti, smrti a ponížení? Bylo správné se z ní těšit, zatímco tolik lidí přicházelo o život? Je konec srpna 1938. Hania Wolińska, polská studentka germanistiky, je společnicí bohaté německé hraběnky. Setkává se s vnukem své zaměstnavatelky, hrabětem Johannem von Richterem a začíná se mezi nimi rozvíjet vzájemná fascinace. Na rodinném sídle von Richterů v Mnichově se Polka setká tváří v tvář s nacistickým fanatismem, který se šíří Německem. Na pozadí nastupujícího nacismu a hrozící války v Evropě se Hania a Johann do sebe zamilují. Dívka jako snoubenka hraběte vstupuje do německých salonů a setkává se s nejvyššími představiteli Třetí říše. Zároveň je polskými úřady naverbována, aby jim předala Hitlerovy tajné plány pro Polsko a Evropu... A tak jsou najednou nuceni z opačných stran barikády svádět morální boj o lásku. 

Victoria Selmanová - Všechny, které pohřbil

Dvanáctiletá Sophie a její matka Amelia-Rose se přestěhují z Massachusetts do Londýna, kde se seznámí s charismatickým Mattym Melgrenem. Ten se rychle stane neodmyslitelnou součástí jejich života a malé Sophii nahradí otce. Když se však ve vztahu obou dospělých objeví problémy, začne v blízkém okolí řádit sériový vrah, který si vybírá velmi specifický typ oběti – ženy, které jako by z oka vypadly Amelii-Rose. Za tyto sériové vraždy je nakonec odsouzen Matty, ale jeho vina je nadále předmětem spekulací. Nekonečné otázky a nejistota nakonec zničí jak matku, tak dceru. Téměř o dvacet let později obdrží Sophie z věznice Battlemouth dopis, kde se dozví, že Matty umírá a chce se s ní setkat. Zdá se, že Sophie konečně dostane odpovědi, po kterých tolik touží. Bude pro ni však pravda vysvobozením, nebo hřebíčkem do rakve? 

Carsten Hann - Knihonoš

Každého večera, když knihkupectví U Brány zavře, Carl Kollhoff vezme opatrně do rukou každou z objednaných knih, jemně je pohladí, zavine je do papíru a ukládá do měkce vystlaného batohu jako do peřinky. Potom s nimi vyráží na procházku uličkami Starého Města. Nosí je svým neobyčejným zákazníkům. Pan Darcy, paní Dlouhá punčocha, Herkules a doktor Faust mají sice v civilním životě jiná jména, ale pro Carla Kollhoffa představují postavy z románů. Má je rád a velmi mu na nich záleží. On sám pro ně tvoří důležité pouto se světem. Když však náhle přichází o místo, je třeba, aby Kollhoff, knihy a jedna prostořeká devítiletá holčička spojili síly. Carsten Henn v románu Knihonoš vypráví laskavý, chytrý a dojemný příběh o hodnotě přátelství, o kouzlu čtení a o moci, kterou nám knihy dávají. 

Catherine Bell - Jane Austenová: Slova a cit

Ve Steventonu v hrabství Hampshire se píše rok 1795 a bystrá dcerka tamního faráře Jane touží po jediném: po psaní. S rukama umazanýma od inkoustu se noc co noc probouzí a snaží se proklestit si cestu do světa svých hrdinek, Elinor a Marianny Dashwoodových. Bohužel se jí to však nedaří. Hrdinky vidí jen jako v mlze a má pocit, že ji od nich cosi odděluje – jakási neviditelná stěna jí stojí v cestě. A co víc, její sestra Cass se bude brzo vdávat a Jane má podezření, že pokud bude po maminčině, podobný osud potká v nejbližší budoucnosti i ji. Mladí páni ze vsi jsou však Jane naprosto lhostejní, v lepším případě poslouží coby přijatelní taneční partneři na plesech, které tak zbožňuje. Má se však vše změnit s příjezdem sousedčina synovce, sečtělého pana Toma Lefroye? A najde Jane konečně cestu ke svým milovaným hrdinkám? Janino srdce však musí znovu a znovu snášet zklamání a spolu s rodinou se musí vyrovnat s nejrůznějšími ranami osudu. O to neúnavněji se Jane pokouší uskutečnit svůj největší sen: vydat román.



I tyto knihy jsou zařazeny na můj "seznam" knih, které bych ráda přečetla. Aktuálně (v době, kdy píšu tento článek - 1.8. - se chystám číst román Hypotéza lásky - myslím, že je to ideální letní čtení. I když dnes to vypadá spíše na podzim. Prší a fouká studený vítr, a tak jsem toho využila k dokončení tohoto článku, který už píšu od poloviny července. Letní dny počítači moc nepřejí. Ne že by mi to nějak vadilo jen nevím, co potom dřív. 
Zaujala vás některá z knih? Co aktuálně čtete vy? Jakým knihám dáváte v létě přednost? Jaký je váš názor na současnou českou literaturu?

18 komentářů:

  1. Nikolko, zaujala a ne jedna. Momentálně pro radost nečtu nic, máme pracovně hodně náročné léto, večer už to prostě nedávám...
    Měj hezké dny a čti si! Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, ne vždy je na čtení čas.
      Měj hezký den, Helenko. 🙂

      Vymazat
  2. Uf, opravdu by mě zajímalo, kam všechny ty knížky dáváš/dáváte :D Já v červenci dostala pár knížek k narozeninám, dovezla jsem si zbytek knížek od rodičů a opět jsem musela knihovničku protřídit, absolutně jsem je už neměla kam dát..
    Já momentálně čtu Bílou Vodu, zajímavé čtení, ale celkem jsem se u knížky zasekla a mám ji rozečtenou už dva týdny, což si nepamatuji, že bych tento rok četla nějakou knížku tak dlouho :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dodatečně ti přeji vše nejlepší. 🙂
      Už to taky není kam dávat, takže jsem i já musela třídit. Větší část jsme dali do krabice na půdu (knihy, kterých jsem se nechtěla vzdát), něco je v tašce a upřímně nevím, kam s nimi. Nedávno jsme do obýváku koupili dvě menší knihovny, do kterých jsme přesunuli knihy z podesty schodiště.
      Já už od konce května louskám Harryho Pottera - jsem něco málo přes dvě stě stran před koncem, takže mi to taky trvá déle. Bílá Voda na mě vykukuje snad všude, takže se těším na tvoje dojmy po do čtení.
      Hezký den, Domčo. 🙂

      Vymazat
  3. Tak to by mi vystačilo do konce roku a možná ještě dál :D To je knižních přírustků! Já znám akorát Loď plnou nevěst. Knížky od J. Moyes miluju, ale ty poslední se mi moc nelíbily, tak jsem si tuhle nejnovější zatím nekoupila.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mně taky, ale odolat tomu nešlo. 🙂 Já jsem četla všechny, krom posledních tří. Jinak mám autorku taky moc ráda.

      Vymazat
  4. Nikolko moc Tě zdravím a děkuju za všechny Tvoje návštěvy na mém blogu. Nemám teď tolik času na blog ani sílu, tak se omlouvám. Knížek spousta, určité bych něco vybrala... Někdy bys mohla vyfotit vaší knihovnu, ta musí být obrovská! Měj se hezky a pa, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, neomlouvej se, já to chápu - taky teď v létě nestíhám.
      Velká ani ne, spíše přecpaná - div nepraská ve švech. 🙂

      Vymazat
  5. Technika malby by se mi mohla líbit. Popravdě ty tvořivé knihy mám nejraději

    OdpovědětVymazat
  6. Páni, to je ale krásná a pořádná zásoba :).

    OdpovědětVymazat
  7. Já bych brala třeba tu Itálii))))momentálně čtu také italské téma Láska v Positanu a dočetla jsem Láska ve špičce italské boty. No prostě samá letní romantika (mimochodem tento žánr vůbec nemusím))) Ale znám to popisné prostředí a nakonec se mi obě knížky líbí. Tak přeji hezké čtecí chvilky.Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky teď sahám po románech - na léto, kdy toho času na čtení tolik není, ideální. 🙂
      Děkuji, i vam.

      Vymazat
  8. P.S. Současnou českou literaturu čtu také moc ráda)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám pár oblibenych autorů, které kupujeme pravidelně. 🙂

      Vymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...