sobota 1. dubna 2023

Brzy na knižních pultech

Máme tady duben a spolu s ním další tipy na čtení. Pojďme se podívat, co vychází.



Jako první je tady detektivka Svědectví oběšence - již pátý díl série Lizzie Martinová.
Dále rovněž detektivka, tentokrát Smrtící volání - již třináctý díl série Případy Kim Stoneové.
Následuje thriller Bezčasí - třetí díl série Melancholie. Dále historické romány Zvěrolékařka: Velké naděje - druhý díl série Zvěrolékařka a Varšavský sirotek, společenský román Dáma s minulostí - již pátý díl série Burning Cove, historický román Nacistova snoubenka, thriller Sherlock Holmes a Labyrint smrti - druhý díl série Fantastický Sherlock Holmes a detektivka  Smrt číhá na jarmarku - druhý díl série Vraždy v Österlenu.
Biografický román Audrey Hepburnová a její zářivá hvězda.
Společenský román Parfumerie Douglas: Svět vůní - druhý díl série Parfumerie Douglas, dále historický román Co zpívá Sojka.
Thriller Každý z mé rodiny někoho zabil.
Biografický román Když zpívá slavík.
Společenský román Les v domě.
A nakonec již šesté vydání historického románu Ranhojič.



Ann Granger - Svědectví oběšence

Kniha by měla vyjít: 1.4.2023

Když inspektora Scotland Yardu Benjamina Rosse zavolá do věznice Newgate muž odsouzený k smrti, neočekává, že by jeho svědectví mohl věřit. Ale vyprávění o vraždě, jíž byl tento muž před více než sedmnácti lety svědkem, je natolik věrohodné, že se inspektor Ross neubrání otázce, zda na tom, co odsouzený muž říká, přece jen není kus pravdy. Na záchranu života odsouzence je už pozdě, ale na vyšetřování vraždy, která zůstala po celá léta neodhalena, pozdě není, třebaže přesvědčit nadřízené, aby se Ross mohl věnovat „odloženému případu“, se ukáže jako krajně obtížné. Benova manželka Lizzie Benjamina přesvědčí, aby ve svém úsilí nepolevoval, i když ví, že tím oba vstupují na nebezpečné území… 



Angela Marsonsová - Smrtící volání

Kniha by měla vyjít: 3.4.2023

Nikdo nepíše tak napínavé detektivky jako Angela Marsonsová! V obchodním centru se najde ztracená holčička. Její matku objeví mrtvou o pár hodin později v opuštěné budově. Než si inspektorka Kim Stoneová stihne položit otázku, co za touto precizně provedenou vraždou vězí, naleznou v místním parku další oběť, která zemřela stejným způsobem. A které někdo unesl šestileté dítě. Brzy nato přistane na Kimině stole dopis s výzvou: Musíte mě zastavit, než ublížím někomu dalšímu. Nechci nikoho zabít, ale nemám na vybranou… 



Erik Axl Sund - Bezčasí

Kniha by měla vyjít: 5.4.2023

Další děsivý a napínavý thriller od uznávané autorské dvojice je příběhem o identitě a o tom, co se stane, když opustíme své role a vydáme se cestou mimo naše prostředí i samotný čas. Je to vůbec možné? Nebo jsme beznadějně spoutáni svými materiálními poměry? Mladá dívka naskočila na severu Švédska do nákladního vlaku a skončila ve Stockholmu. Při rvačce je zatčena a začíná vyšetřování s cílem zjistit její totožnost. Případu se ujímají policisté Jeanette Kihlbergová, Jimmy Schwarz a Nils Ahlund a záhy se ukáže, že nejde o žádnou jednoduchou záležitost. Dívčina přítomnost souvisí se dvěma vraždami na předměstí a s každou novou stopou se již tak spletitý vzorec faktů ještě více zamotává. Ve stejné době se koná také křest nejnovějšího románu spisovatele Pera Qvidinga, vyprávějícího příběh dívky, která vyrůstala na severu Švédska na konci 19. století a v důsledku hladomoru je nucena emigrovat do Spojených států. Qvidingův román se propojuje s probíhajícím vyšetřováním a zúčastněné strany se dostávají do dramatického závodu s časem. 



Sarah Larková - Zvěrolékařka: Velké naděje

Kniha by měla vyjít: 5.4.2023

Po útěku z Německa na Nový Zéland se Nellie a Maria se svými rodinami konečně dostávají do bezpečí. Obě zvěrolékařky si v hřebčinci Gerstorfových otevřou ordinaci. Počáteční štěstí však netrvá dlouho. Důsledky světové hospodářské krize dolehnou až sem a dvě rodiny se už nemohou uživit provozem ordinace. Situace obě přítelkyně donutí vydat se rozdílnými cestami. A pak do jejich osudů zasáhne druhá světová válka... 



Kelly Rimmerová - Varšavský sirotek

Kniha by měla vyjít: 5.4.2023

Teprve čtrnáctiletá Elżbieta Rabineková žije pod bedlivým dozorem adoptivních rodičů v domě blízko varšavského židovského ghetta. Nemá ráda Němce, protože pořád vymýšlejí nová nařízení a neustále hlídkují v ulicích města. Ale o tom, co se děje za zdmi ghetta, nikdy příliš nepřemýšlela. Vše se změní ve chvíli, kdy se spřátelí s mladou zdravotní sestrou Sarou. Ta pašuje z ghetta malé děti a pomáhá jim najít náhradní rodiny. Elżbieta je rozhodnutá téměř okamžitě – chce Saře pomáhat. Díky svému hrdinnému rozhodnutí potkává židovského mladíka Romana, který má dva malé sourozence. Má jejich láska vůbec šanci, nebo je rovnou odkázána k záhubě? 



Amanda Quick - Dáma s minulostí

Kniha by měla vyjít: 5.4.2023

Lyra Brazierová, nejnovější obyvatelka Burning Cove, je znepokojená, když její šéfová zničehonic zmizí. Lyra tuší, že se Raině Kirkové něco muselo stát, a vypátrá, že byla naposledy spatřena v jistém exkluzivním hotelu a lázních. Lyře chybí zkušenosti v investigativní branži, které ovšem vynahrazuje intuicí a instinktem. A její intuice není zrovna nadšená z toho, že se dala dohromady s Lutherem Pellem, Raininým nebezpečným milencem, který chce o pomoc požádat někoho zkušenějšího. Namísto uhlazeného soukromého očka se zbraní v ruce, jehož očekávala, je Simon Cage obchodník se starožitnými knihami s klidným, akademickým vzezřením a chladným, vzdáleným pohledem. Lyra má však podezření, že je Simon mnohem víc, než se na první pohled zdá, a tušení se jí potvrdí, když dorazí do lázní, kde předstírají pár: Simon má výjimečný dar, který mu umožňuje odhalit tajemství, což je dovednost, jež je pro nalezení Rainy klíčová. Nezvyklá dvojice se propadne králičí norou plnou pokroucených klepů a ztracených prominentních osob a odhalí, že lázně jsou jen zástěrkou pro cosi mnohem temnějšího, než si představovali. S vrahem v jejich středu není Raina jediná, kdo se ocitl ve smrtelném nebezpečí – Lyra je totiž další na řadě.



Barbara Wysoczańska - Nacistova snoubenka

Kniha by měla vyjít: 5.4.2023

Jaká byla láska tváří v tvář obrovské nenávisti, smrti a ponížení? Bylo správné se z ní těšit, zatímco tolik lidí přicházelo o život? 

Je konec srpna 1938. 

Hania Wolińska, polská studentka germanistiky, je společnicí bohaté německé hraběnky. Setkává se s vnukem své zaměstnavatelky, hrabětem Johannem von Richterem a začíná se mezi nimi rozvíjet vzájemná fascinace. Na rodinném sídle von Richterů v Mnichově se Polka setká tváří v tvář s nacistickým fanatismem, který se šíří Německem. 

Na pozadí nastupujícího nacismu a hrozící války v Evropě se Hania a Johann do sebe zamilují. Dívka jako snoubenka hraběte vstupuje do německých salonů a setkává se s nejvyššími představiteli Třetí říše. Zároveň je polskými úřady naverbována, aby jim předala Hitlerovy tajné plány pro Polsko a Evropu... 

A tak jsou najednou nuceni z opačných stran barikády svádět morální boj o lásku. 



James Lovegrove - Sherlock Holmes a Labyrint smrti

Kniha by měla vyjít: 5.4.2023

Píše se rok 1895 a novým klientem Sherlocka Holmese je soudce nejvyššího soudu, jehož umíněná dcera se beze stopy ztratila. 

Holmes a Watson zjistí, že se ta nezvěstná žena – Hannah Woolfsonová – sama vydala na stopu jiné pohřešované osoby, své blízké přítelkyně Sophie. Sophii zrekrutovala skupina známá jako Elysiané, polonáboženská sekta posedlá mýty a rituály antického Řecka, kterou vede charismatický sir Philip Buchanan. Hannah se připojila k Elysianům pod falešným jménem v přesvědčení, že tam její přítelkyně byla zavražděna. 

Holmes souhlasí, že by měla jako jeho špionka v tomto tajnůstkářském, avšak zdánlivě neškodném kultu setrvat, ovšem Watson je přesvědčený, že se Hannah ocitla ve strašlivém nebezpečí. Sir Philip totiž sní o povznesení lidstva pomocí klasických ideálů, a to za každou cenu… 



Anders de la Motte, Måns Nilsson - Smrt číhá na jarmarku

Kniha by měla vyjít: 5.4.2023

Na prosluněném, idylickém švédském venkově dojde k dalšímu zločinu: smrt v Österlenu tentokrát udeří na jarmarku starožitných a sběratelských věcí, který se každoročně koná v malém místním městečku. Věhlasný stockholmský inspektor Peter Vinston musí znovu přerušit dovolenou, aby se ujal vyšetřování vraždy neblaze proslulého překupníka. K ruce dostane opět Tove Espingovou, ctižádostivou policistku znalou místních poměrů. Oba překvapí, kolik zášti, starých křivd a neodhalených tajemství skrývá svět obchodu se starožitnostmi. Kdo by však byl kvůli nim ochoten sáhnout někomu na život?



Juliana Weinbergová - Audrey Hepburnová a její zářivá hvězda

Kniha by měla vyjít: 6.4.2023

Holandsko, 1944. Zatímco Evropou otřásá druhé světová válka, mladá Audrey Hepburnová nachází lásku k tanci. Mezi válečnými hrůzami a všudypřítomným hladem sní o tom, že se stane primabalerínou. A třebaže tento sen brzy ztroskotá, nenechá se odradit. Jejím novým cílem jsou americká filmová studia! A mimořádný talent Audrey skutečně přivede do Hollywoodu. Již brzy hraje po boku filmových velikánů jako Gregory Peck a Humphrey Bogart. Zářivá budoucnost jejích snů od ní vyžaduje vše. Může však Audrey zářit jako hvězda na hollywoodské obloze, aniž by přitom ztratila sama sebe? 



Charlotte Jacobi - Parfumerie Douglas: Svět vůní

Kniha by měla vyjít: 11.4.2023

Hamburk, 1920. Parfumerie Douglas existuje už deset let. Zakladatelky Marie a Anna Carstensovy se chtějí soustředit na navazování mezinárodních kontaktů, a proto předávají každodenní provoz do rukou svých kmotřenek Herthy a Lucie Hardersových. Mladé ženy však očekávají těžké časy: německé hospodářství se hroutí pod tíhou povinnosti platit válečné reparace, kvůli inflaci klesá počet zákazníků. Při hledání nových nápadů se nechá Lucie v Berlíně a New Yorku zlatých dvacátých let inspirovat výjimečnými vůněmi – ale také láskou. 



Lenka Poláčková - Co zpívá Sojka

Kniha by měla vyjít: 11.4.2023

O adventu roku 883 se na dvoře knížete Svatopluka hoduje. Hostem je i Bořivoj, vůdce Čechů, a všechna ta sláva má jediný cíl: přesvědčit ho, aby změnil víru a přijal křest z rukou arcibiskupa Metoděje. Proto také mezi stoly obchází pohádkář Sojka a na přání knížete servíruje hostům příběhy. Jenže není všechno tak, jak se na první pohled zdá. Morava, navzdory své moci, není zemí klidnou a ani Sojka není tím, kým se zdá být. Historický román z doby Velkomoravské říše, jehož hrdiny jsou nejen velmožové a biskupové, ale především zpívající Sojka, její putování zemí, její vyprávění a hledání lásky.



Benjamin Stevenson - Každý z mé rodiny někoho zabil

Kniha by měla vyjít: 17.4.2023

Každý z mé rodiny někoho zabil. Někteří z nás, ti, kteří dosáhli výrazných úspěchů, zabili vícekrát. Nechci to dramatizovat, ale je to tak. Někteří z nás jsou dobří, jiní špatní a někteří prostě jen nešťastní. Já jsem Ernest Cunningham. Říkejte mi Ern nebo Ernie. Přál bych si, abych zabil toho, kdo rozhodl, že naše rodinné setkání by se mělo konat v lyžařském středisku, ale je to trochu složitější. Zabil jsem někoho? Ano. Ano, zabil. Kdo to byl? Tak začneme: Můj bratr. Moje nevlastní sestra. Moje žena. Můj otec. Moje matka. Moje švagrová. Můj strýc. Můj nevlastní otec. Moje teta. Já. 



Suzanne Kelman - Když zpívá slavík

Kniha by měla vyjít: 18.4.2023

Když plachá Judy Morganová dokončí studium fyziky na univerzitě v Cambridge, sní o tom, že se jí podaří změnit svět k lepšímu. Mezitím se krásná a geniální mladá židovská herečka Hedy Kieslerová rozhodne uprchnout z milovaného Rakouska, změní si jméno na Hedy Lamarr a riskuje vše, aby se dostala do Ameriky, co nejdále od nacistické hrozby. Poté, co se obě ženy setkají v předválečném Londýně, vznikne mezi nimi silné přátelství, navíc objeví společnou vášeň pro vědu a vynálezy. Začíná válka, kterou si nikdo nedokázal představit ani v nejhorších nočních můrách, a Hedy i Judy vědí, že musí spojit své síly a jednat hned… 



Alena Mornštajnová - Les v domě

Kniha by měla vyjít: 20.4.2023

Alena Mornštajnová opět jiná a zase skvělá! Říkají jí Cácora a vypadá to, že je na světě nedopatřením a jakoby navíc. Otec kamsi zmizel při povodních, matka utíká před odpovědností k milencům a alkoholu — a Cácora zůstala viset na krku nevraživé babičce, která obhospodařuje zahradnictví a je přesvědčená o tom, že všechno špatné lze v životě jednoduše vyhubit jako žravé plzáky. Nebo o tom prostě nemluvit. Jenže všude kolem je les, ve kterém se skrývá cosi hrozivého, a Cácora jednoho dne mluvit začne… Alena Mornštajnová napsala strhující dramatický příběh o tom, že nic v životě není takové, jak to na první pohled vypadá, a že žádné tajemství není nikdy pohřbeno tak hluboko, aby se nedalo vykopat. Budete se bát, ale nepřestanete číst, dokud se neobjeví na povrchu. 



Noah Gordon - Ranhojič

Kniha by měla vyjít: 28.4.2023

Rozsáhlý román se odehrává v 11. století. Líčí bouřlivý příběh nadaného léčitele, který bojoval s nemocemi v primitivních podmínkách středověké Anglie a Persie a poznal nádheru zlatého věku arabské a židovské civilizace. Robert Jeremy Cole má zázračný dar: dokáže vycítit blízkost smrti. Je předurčen, aby léčil lidi. Vydá se do Persie, za nejslavnějším lékařem doby Ibn Sínou (Avicennou), a předstírá židovský původ, aby mohl studovat na věhlasné akademii. Když se ožení s křesťankou, vzbudí ve svém okolí nejprve pohoršení, ale nakonec si k srdcím sousedů najde cestu. Podaří se mu uskutečnit, co si vždy přál: stane se lékařem, sbírá zkušenosti jako vojenský doktor, získá si pověst výborného chirurga… 

26 komentářů:

  1. Nejvíc se rozhodně těším na A.Marsons a její Kim, poletím hned, jak vyjde :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám tentokrát favoritů víc
      Angela je samozřejmě mezi nimi. 🙂

      Vymazat
  2. Nikolko, moc děkuji za přehled toho, co v dubnu vyjde. 🍀
    Rozhodně si koupím Angelu Marsons a Erika Axla Sunda a možná ještě něco dalšího.
    Krásné jarní dny. 💓🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se sralo, Alenko. 🙂
      Tvůj výběr je i můj - jsem zvědavá, jaké Bezčasí bude.
      Taky přeji krásné jarní dny.

      Vymazat
  3. Varšavský sirotek, Nacistova snoubenka a Parfumerie Douglas: Svět vůní...tyto tři mě zaujaly moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si koupíme Varšavského sirotka - máme všechny autorčiny knihy. Jsou skvělé. Nacistova snoubenka mě zaujala, tak doufám, že by se na ni ještě našlo místo. 🙂

      Vymazat
  4. Nikolko, tentokrát mě těch knih zaujalo opravdu víc - Ranhojič i ty, co vypadají jako "holčičí čtení"...
    Děkuji a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Helenko. 🙂 Mě zaujalo šest knih, tak jsem zvědavá, které koupíme.
      Hezký den.

      Vymazat
  5. Nikolko,děkuji za seznámení.Opět mě hodně knih zaujalo,sice chodím do knihovny,ale některé tituly jsou velmi lákavé a tak se po nich podívám.Taky nevětší čtenářka z mých vnoučat bude mít narozeniny a knížky ji vždy udělají radost.Tak ji snad něco vyberu.Bude ji 16 a z dětských knížek už vyrostla..
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě knížky vždy potěší - jen to místo na ně už skoro není.
      Hezký den, Jituško. 🙂

      Vymazat
  6. Nikčo, děkuji ti za další skvělé tipy :). Mám teď krimi období větší, než kdy dřív, tak tě asi nepřekvapí, že mě opravdu hodně nadchl titul Každý z mé rodiny někoho zabil, hned si ji zapisuji do seznamu přání. Ještě jednou díky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Janinko. 🙂
      Já teď čtu převážně romány, protože ještě pořád čtu vánoční dárky.
      Pokud se ti zalíbila kniha Každý z mé rodiny někoho zabil, pak té určitě potěší, že prý připomínána Hercula Poirota. 🙂 Upřímně doufám, že ji koupíme.

      Vymazat
  7. Nikolko, tak to se máme na co těšit... Vidím to na Alenu Mornštajnovou, její knihy čtu moc ráda, tu bych si tedy chtěla koupit. Měj se hezky, pozdravuju a mám vyřídit poděkování od Jani za podporu ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ji rády čteme. Zvlášť mamka. 🙂
      Moc zdravím tebe i Jani.

      Vymazat
  8. Nejvíc mě zaujala kniha Les v domě, přemýšlím, že bych dala Mornštajnové ještě šanci :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  9. Sherlock Holmes má rozhodně nejhezčí obálku! Já teď o víkendu dočetla Milý Johne a pustila se hned do Chaty ve Švýcarsku. To zejména proto, že tam za měsíc letíme na víkend :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já před týdnem dočetla skvělou Boženu a hned se pustila do třetího dílu Harryho Pottera.
      Věřím, že víkend ve Švýcarsku bude fajn. 🙂

      Vymazat
  10. Pěkná nálož čtení. Těším se na Mornštajnovou. Zapsáno))))

    OdpovědětVymazat
  11. Tentokrát mě tolik knížek nenadchlo, ale pár by se našlo :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tentokrát nevím, kterou koupit dřív. 🙂

      Vymazat
  12. Já teďka žádné knihy kupovat nebudu, ale chystám se na tu Mornštajnovou! :-) A musím říct, že ty obálky vypadají všechny náramně! Ohromný :-)

    OdpovědětVymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...