úterý 3. ledna 2023

Brzy na knižních pultech

Vítám vás u prvního článku letošního roku, ve kterém se podíváme, na jaké knihy se můžeme těšit.



Jako první je tu historický román Ztracená dívka z Berlína - druhý díl série Dcery New Yorku.
Následují společenské romány Nepotopitelná Greta Jamesová a Poslední slova - první díl série Poslední slova. Dále světová současná literatura - Město páry - povídkový soubor k sérii Pohřebiště zapomenutých knih.
Detektivka Podezření.
Biografický román Tanečnice z Moulin Rouge.
Společenský román Dvojí život
Opět společenský román Soumrak.
Dále biografie Mala a její kočka.
Následuje opět společenský román Twisted Love: Láska na ostří nože - první díl série Twisted a romantika Zimní naděje - třetí díl série Čekanky
Thriller Obřad - první díl série Případy Eleny Blancové.
A nakonec AC/DC: Album po albu.



Ella Careyová - Ztracená dívka z Berlína

Kniha by měla vyjít: 3.1.2023

1946, Berlín. Válečná zpravodajka Kate Manciniová je v Německu a přináší reportáže o následcích ničivé války. V Rusy ovládaném sektoru Berlína však Kate jednoho ledového zimního dne poruší všechna pravidla a zachrání Miu Steinovou, osiřelou holčičku, které najde nový domov a slíbí jí, že zůstanou v kontaktu. Po návratu do Ameriky Kate poznává krutou realitu nových pořádků. Rick dělá, co může, aby ji podpořil, a jejich přátelství se prohlubuje v něco víc. Pak je ale dostihne tragédie: Rick je falešně označen za stoupence komunismu. Je zatčen, zařazen na seznam nežádoucích osob a hrozí mu vězení. Kate se musí vrátit se do Německa a vyhledat Miu. S Rickem kdysi osiřelou dívku zachránili – teď může zachránit ona je. 



Jennifer E. Smithová - Nepotopitelná Greta Jamesová

Kniha by měla vyjít: 4.1.2023

Po náhlé smrti své matky a několik týdnů před vydáním druhého alba se Greta Jamesová na pódiu zhroutí. Gretina kariéra se náhle ocitne v ohrožení. O několik měsíců později Greta souhlasí, že bude otci dělat společnost na plavbě po Aljašce, kterou si její rodiče koupili na oslavu čtyřicátého výročí. Může to být jejich poslední šance jak zacelit rány po společné ztrátě. Cesta se však pro oba stane objevnou, stejně jako pro Bena Wildera, okouzlujícího historika, který se potýká s velkým životním otřesem. Na moři a daleko od zaplněných sálů Greta znovu najde samu sebe. 



Kerry Lonsdaleová - Poslední slova

Kniha by měla vyjít: 4.1.2023

Láska. Zrada. Rodinná tajemství. Mladší sestra Olivie Carsonové, šestnáctiletá Lily, je těhotná. Je nucena k tomu, aby si vybrala – potrat, nebo adopci. Dívka se ale rozhodne raději utéct z domova a nikdy se už nevrátit. Olivii však pravidelně jednou za rok posílá obrázek svého syna Joshe, a to až do jeho třinácti let. Tehdy se zničehonic na prahu Oliviina domu objeví sám Josh. Je vyděšený a má u sebe notářsky ověřené prohlášení od Lily, které začíná slovy: „V případě, že se ztratím…“ Chlapec má problémy s mluvením, ale krásně maluje. Za jeho obrázky se skrývá děsivé svědectví. Proč se najednou objevil a co se stalo s jeho matkou? 



Carlos Ruiz Zafón - Město páry

Kniha by měla vyjít: 4.1.2023

Kolekce povídek od autora bestsellerové série Stín větru se naposledy vrací do magického světa Barcelony a tajemného prostoru známého jako Pohřebiště zapomenutých knih. Sbírka příběhů sestavená samotným Zafónem a vydaná krátce po jeho náhlé smrti přináší nové informace o známých postavách a objasňuje historii stavby bájné knihovny. Přitom si však zachovává neopakovatelnou atmosféru dobrodružného, napínavého i vášnivého příběhu, který se vryl do paměti i srdcí milionů čtenářů po celém světě. 



Brianna Labuskes - Podezření

Kniha by měla vyjít: 9.1.2023

Mrazivý, strhující krimipříběh o šokujícím případu rodinné vraždy, jehož řešení leží v rukou někoho, kdo se v minulosti možná dopustil stejného zločinu… Doktorka Gretchen Whiteová je konzultantkou bostonské policie se specializací na antisociální chování, s nímž má coby sociopatka vlastní bohaté zkušenosti. Když ji požádají o pomoc s výslechem Violy Kentové, třináctileté dívky podezřelé z vraždy své matky, Gretchen okamžitě pochopí, že má co do činění s psychopatkou, které dělá dobře zájem veřejnosti o její krutý, úděsný čin. Ale spáchala ho skutečně ona? A pokud ne, tak kdo jiný? Co všechno skrývala rodina Kentových? A neskrývá něco podobného i Gretchen? 



Tanja Steinlechnerová - Tanečnice z Moulin Rouge

Kniha by měla vyjít: 10.1.2023

Paříž 1882. Louise Weberová vyrůstá jako dcera pradleny v naprosté chudobě. Odmala je však zapálená pro tanec. Náruživě navštěvuje bary a kavárny na Montmartru a za podpory umělců, jako Renoir a Toulouse-Lautrec, se stává hvězdou Moulin Rouge. Poté co zatančí před perským šáhem, je z ní rázem mezinárodně uznávaná královna kankánu. Trápí ji však strach, že opět upadne do chudoby. A tak dává všechno v sázku: bohatství, štěstí - i lásku svého života… 



Katie Gutierrezová - Dvojí život

Kniha by měla vyjít: 11.1.2023

V roce 1985 se Lore Riverová v Mexiko City provdá za Andrese Russa, přestože je již vdaná za Fabiana Riveru v Laredo v Texasu, s nímž má dvojčata. Během své kariéry mezinárodní bankéřky dělí Lore svůj čas mezi dvě země a dvě rodiny – dokud pravda nevyjde najevo a jeden manžel není zatčen za vraždu toho druhého. V roce 2017 při procházení internetu a hledání nejsenzačnějších zpráv narazí autorka skutečných kriminálních případů Cassie Bowmanová na článek popisující tuto tragickou událost. Cassie vypátrá Lore a zachytí celý obraz podvodu, který vedl ke katastrofě. Čím více času však s Lore tráví, tím více Cassie zpochybňuje skutečnosti týkající se vraždy. Její odhodlání odhalit pravdu může brzy ohrozit Lorein současný klidný život a odhalit mnohá tajemství, která obě ženy skrývají…



Jessie Cave - Soumrak

Kniha by měla vyjít: 13.1.2023

Když se vám ve vteřině zhroutí celý svět, co musíte udělat pro to, abyste se dokázali znovu postavit na nohy a našli ztracenou chuť do života? Hannah a Ruth jsou sestry. Věčně se smějí, často hádají a stejně tak i usmiřují. Jsou každá úplně jiná, ale pouto mezi nimi je silné. Společně jsou zkrátka neporazitelné. Jedna letní dovolená však všechno navždy změní. 



Mala Kacenbergová - Mala a její kočka

Kniha by měla vyjít: 16.1.2023

Příběh dvanáctileté židovské dívky Maly, která se narodila v polské vesničce Tarnogród. Se svou rodinou a sourozenci prožívá idylické dětství do doby, než nacisté obsadí Polsko. Kdysi poměrně zámožná rodina se potýká s hladem a odvážná Mala se občas vykrade ven, aby v okolí vyžebrala něco k jídlu. Při tom ji věrně doprovází její kočka jménem Malach, což hebrejsky znamená anděl. Jednoho dne je rodina zařazena do transportu a jediná Mala se svou kočkou unikne. Začíná závod o přežití. 



Ana Huang - Twisted Love: Láska na ostří nože

Kniha by měla vyjít: 18.1.2023

Má srdce z ledu... ale pro ni by spálil celý svět. Alex Volkov je ďábel s tváří anděla a s prokletou minulostí, jíž nemůže uniknout. Jeho úsilí je poháněno tragédií, která ho pronásleduje po většinu života, a jeho bezohledná honba za úspěchem a pomstou mu nechává jen málo prostoru pro srdeční záležitosti. Když je však okolnostmi přinucen postarat se o sestru svého nejlepšího přítele, začne na hrudi cítit něco nečekaného: Prasklinu. Tání. Oheň, který by mohl jeho svět převrátit vzhůru nohama. Ava Chenová je svobodná duše uvězněná nočními můrami pocházejícími z dětství, na které si nevzpomíná. Navzdory své zlomené minulosti však nikdy nepřestala vidět na světě krásu... včetně srdce pod ledovou slupkou muže, jehož by nikdy neměla chtít. Je to nejlepší kamarád jejího bratra. Její soused. Její zachránce i její zkáza. Ti dva se do sebe nikdy neměli zamilovat – ale když se to stalo, na světlo světa vyšla tajemství, která by mohla zničit vše, co je jim drahé. Twisted Love je román o tom, jak se protiklady přitahují, a má v sobě prvek napětí. Jedná se o první knihu ze série Twisted, ale lze ji číst i samostatně. 



Lisa Kleypas - Zimní naděje

Kniha by měla vyjít: 18.1.2023

Půvabná, ale ostýchavá Evie Jennerová snívala o něžném milenci s chlapeckým úsměvem, ale krutý osud pro ni uchystal zlé překvapení. Po smrti své urozené matky vyrůstala u příbuzných, kteří ji od útlého věku týrali a ponižovali. Zakázali jí dokonce stýkat se s těžce nemocným otcem a nikterak se netají tím, jak se těší, až Evie zdědí jeho bohatství. Ve své hrabivosti zašli dokonce tak daleko, že chtějí Evii zaslíbit odpornému bratranci, jen aby měli z budoucího dědictví co největší prospěch. Evie se obává, že by jí dokonce mohli začít usilovat o život, a tak vyhledá zhýralého Sebastiana, lorda St. Vincenta, a nabídne mu prostou dohodu: uzavřou sňatek z rozumu, který jí zajistí ochranu před příbuznými a jemu poskytne tolik potřebné finance. Sebastian neváhá ani na chvíli. Je přesvědčen, že díky svým zkušenostem se ženami si Evii omotá kolem prstu a bude si nerušeně užívat nabytého jmění. Jeho představy se ale začnou bortit jako domeček z karet. Na jedné straně na něj útočí Eviini příbuzní, kteří se nehodlají vzdát bez boje, ale především ho ničí vědomí, že se do Evie zamiloval. On, proslulý milovník, přece nikdy nemůže přiznat své city! Dokáže ho Evie změnit natolik, aby přestal považovat upřímnou lásku za ponížení?



Carmen Mola - Obřad

Kniha by měla vyjít: 30.1.2023

Temperamentní policistka na stopě mrazivých rituálních vražd 

Seznamte se, Elena Blancová – přes den policejní inspektorka pronásledovaná minulostí, v noci femme fatale se slabostí pro grappu a karaoke. Se svým týmem musí vyřešit nebývale brutální vraždu ženy, která měla těsně před svatbou. K podobně rituálnímu zločinu došlo i před sedmi lety, jenže pachatel si dosud odpykává trest. Existují tedy dvě možnosti: buď má následovníka, anebo je uvězněn nevinný. Ve strachem svíraném Madridu to začíná vřít a Elenu čeká nejedna horká chvilka. 



Martin Popoff - AC/DC: Album po albu

Kniha by měla vyjít: 31.1.2023

I'm on the Highway to Hell! 
Jak vznikla hudební legenda, kterou po desítky let zbožňují miliony lidí po celém světě? Proč AC/DC čelili nařčení ze satanismu a proč se některé skladby nesměly v New Yorku hrát? A kde se vzala ta ikonická školní uniforma Anguse Younga? 
I na tyhle otázky nám odpoví kanadský hudební žurnalista Martin Popoff v knize, která mapuje cestu australských rockových bohů napříč prvními šestnácti alby. Na pomoc si přizval spoustu hostů z hudební branže a bezprostředního okolí AC/DC a rozhovory doplnil množstvím autentických a často dosud nezveřejněných fotografií z koncertů, zkoušek i soukromí kapely. Dozvíme se tak bezpočet detailů o skladbách i albech a možná i pochopíme, kde se vzal ten nezaměnitelný zvuk, který každý hudební fanoušek pozná už po prvních pár tónech. 
V době vydání knihy v roce 2017 se ještě spekulovalo o možném konci „elektrikářů“, ale ti nás naštěstí v roce 2020 uklidnili vydáním prozatím posledního alba Power Up. Jak se tedy zdá, jejich jízda po dálnici do pekla ještě nekončí. 
Oprašte vinyly, nakopněte stereo a zaposlouchejte se do elektrizujícího kousku pekla na zemi, které nám z druhého konce světa přinesli dva malí bráchové s kytarami. 

22 komentářů:

  1. Nikolko, parádní výběr toho, co se objeví na knižních pultech. 👍 Pročetla jsem si anotace a několik titulů mně opravdu zaujalo.
    Děkuji a přeji prima rok 2023.🍀❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, i mně by se některé knížky líbily, ale pod stromečkem jsem měla slušnou nálož, tak si nákup nových nechám na později. 🙂
      Děkuji. ❤ Taky vám přeji krásný nový rok plný zdraví, štěstí a lásky.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Vím minimálně o jedné knize, kterou bych si ráda koupila. 🙂

      Vymazat
  3. Ahoj Nikolko, to je pořádná porce knih ! Doufám, že jsi hezky prožila Vánoce a do nového roku Ti přeju hodně zdraví a pohody, ať se máš dobře. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, Vánoce jsme si užili, doufám, že i ty jsi měla hezké svátky? 🙂
      Děkuji. I já tobě do nového roku přeji hodně štěstí, zdraví a pohody. ❤

      Vymazat
  4. Opět děkujeme za představení novinek :). Některé mě opět zaujaly :).

    OdpovědětVymazat
  5. Nikolko, určitě bych si vybrala. Tentokrát tedy i náš Adam, musím ho na poslední knihu upozornit, i když nevím, jestli už nemá anglický originál.
    Děkuji a přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že vydání poslední knihy mi udělala velkou radost, ale chtěla bych ji vidět, protože si myslím, že podobnou knihu už doma mám. Pokud ne, pak mi rozhodně nesmí chybět. 🙂
      Rádo se stalo, hezký den.

      Vymazat
  6. Opět zajímavé tituly.Vybrala bych si.Přeposílám názvy vnučce,bude mít za chvíli narozeniny a ona chce jenom knihy.
    Nikolko,díky,že nás takhle seznamuješ.
    Měj hezké dny nového roku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Jituško.
      Přeji vám do nového roku hodně štěstí, zdraví a pohody. ❤

      Vymazat
  7. Díky za rozšíření knižních obzorů. Ráda bych si přečetla Tanečnici. Krásný leden přeji Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky myslím, že by to mohlo být zajímavé čtení.
      Hezký den, Evi. 🙂

      Vymazat
  8. Nikolko, díky, že sis dala práci s dalšími bezva knižními tipy! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Vybrala bych si z toho hromadu knih! A ty obálky? Wow! Ty jsou naprosto parádní! Já si chci koupit teďka nějaké seberozvojové knihy :-)

    http://www.jancahala.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já knížky nechám na příště, protože po Vánocích mě jich čeká dost, ale nejvíc mě lákají asi poslední dvě. 🙂
      Hezký den.

      Vymazat
  10. Protože na čtení románů už nemám moc trpělivosti, jako první bych si vybral povídkovou knihu Město páry a pak ty s kriminální zápletkou. A samozřejmě i AC/DC. Ale zdá se mně, že skupina v tradičním složení se už v podstatě rozpadla, bubeník měl jít do vězení, baskytarista zemřel, zpěvák ztratil hlas a zaskakoval za něj zpěvák z Guns N' Roses, jen Angus Young zůstává.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, Miloši, taky bych sáhla zrovna po těchto knihách. 🙂
      Samozřejmě, že původní sestava AC/DC tak, jak kapelu známe chybí, ale jako její milovník, jsem ráda, když se můžu na něco nového těšit. A pokud jde o tuhle knihu, zajímalo by mě, jestli nabídne něco nového.

      Vymazat
  11. Rozhodně a nedočkavě již čekám na knihu Twisted love: Láska na ostří nože od Any Huang :-)

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...