sobota 9. července 2022

Jodi Picoultová - Záblesk života

V nesprávnou dobu 
na nesprávném místě.


Osud, nebo shoda okolností?



"Nejodvážnější, co Picoultová napsala...
Příhodné, vyvážené
a zaručeně vzbuzující otázky."
The Washington Post


"Podmanivý příběh – vyprávěný pozpátku,
hodinu po hodině –, který obratně zkoumá
kontroverzní sociální témata."
US Weekly



Ten teplý podzimní den začíná jako každý jiný – personál gynekologické kliniky poskytuje péči každému, kdo přijde. Toho rána však dovnitř vtrhne zoufalý rozrušený střelec a zahájí palbu. Všichni přítomní se rázem stanou jeho rukojmími.
Na místo přispěchá policejní vyjednavač Hugh McElroy. Nechá budovu obklíčit a spřádá plány, jak komunikovat s útočníkem. Když mu zavibruje telefon, oznamující příchozí zprávu, s hrůzou zjistí, že uvnitř je jeho patnáctiletá dcera Wren.
Ale Wren není sama. Poslední hodiny tráví s nezapomenutelnými lidmi: sestrou, která se snaží uklidnit sama sebe, aby byla schopná pomoci zraněné ženě. Doktorem, který dělá svou práci z přesvědčení a zjišťuje, že jeho víra je zkoušená více než kdy předtím. Aktivistkou, vydávající se za pacientku. Mladou ženou, jež přišla přerušit těhotenství. Starší dámou, která se dozvěděla tu vůbec nejhorší zprávu. A rozrušeným mužem, doufajícím, že ho někdo vyslechne. 
Jaká shoda náhod svedla tolik odlišné lidi dohromady? Co se stalo v jejich životech, že skončili právě tady a právě teď?


Dnes pro vás mám recenzi na román Záblesk života



Pro policejního vyjednavače Hugha McElroye to měl být den jako každý jiný. Má sice narozeniny, avšak ty nikdy neslavil. Plánuje věnovat se rutinní policejní práci, a poté si užít klidný večer. Jeho plány znění oznámení o střelbě na potratové klinice. Hugh dorazí na místo a nechává budovu obklíčit, mezitím plánuje, jak komunikovat se střelcem, který uvnitř drží rukojmí.
Když mu zavibruje telefon, oznamující zprávu, Hugh s hrůzou zjišťuje, že se uvnitř nachází také jeho patnáctiletá dcera Wren. Co dělá na potratové klinice? Dokáže ji zachránit? Wren tráví čas se skupinou různých lidí – se svou tetou, doktorem, který svou práci dělá z přesvědčení, zdravotní sestrou, aktivistkou, mladou ženou, která se rozhodla ukončit své těhotenství a starší ženou, která se dozvěděla tu nejhorší zprávu. Jejich život má v rukou zoufalý muž, toužící po tom, aby ho někdo vyslechnul. Jak je možné, že se všichni ocitli právě tady a teď? 
Román Záblesk života napsala americká spisovatelka Jodi Picoultová, která ve svých knihách zpracovává náročná témata, na která se dá nahlížet různě, a která vzbuzují otázky. Ve své zatím poslední knize se zabývá tématem dobrovolného ukončení těhotenství. 
Příběh má zajímavé zpracování – je psán od konce hodinu po hodině, čtenář tak od samého začátku ví, jak to dopadne. To však knize neubírá na napětí. Během četby čtenář postupně odhaluje, co vedlo k tomu, že se hrdinové knihy ocitli společně na jednom místě. Autorce se podařilo vytvořit postavy, které mají zajímavé osudy a skvěle vykreslené charaktery. Střípky z jejich života jsou zajímavé a mnohdy překvapující.
Pozoruhodný je také popis práce policejních vyjednavačů, včetně detailního rozboru ukončení těhotenství. Autorka se nepřiklání ani na jednu stranu. Ukazuje tuto problematiku různým pohledem – jsou tu postavy, které bojují za život, ženy, který potrat podstoupily či se jej podstoupit chystají. Důvody jsou detailně popsány. Je tedy velmi těžké určit, na které straně je pravda.
Stejně jako předchozí autorčiny knihy, které jsem četla, se mi Záblesk života velmi líbil. Zaslouží si plný počet hvězdiček. 



JODI PICOULTOVÁ napsala přes dvě desítky románů, jichž se prodalo odhadem 40 milionů výtisků v 35 zemích po celém světě. V roce 2003 získala cenu New England Bookseller Award a osm jejích posledních titulů se ihned po vydání vyhouplo na první místo prestižního žebříčku bestsellerů New York Times.   
Autorka si získala čtenářskou přízeň i respekt kritiky především mnohovrstevnými dramaty s kontroverzní – často lékařskou – tematikou, která zobrazují krizové okamžiky v životě obyčejných lidí a jež jsou komponována na základě velmi pečlivého a do nejmenší detailů zacházejícího průzkumu tématu i prostředí, v němž se daná kniha odehrává. Česky zatím vyšly romány Až na konec všech dní (Motto 2002), Je to i můj život (2005, 2016), Prostá pravda (2007, 2018), Desátý kruh (2007, 2018), Nejsem jako vy (2011, 2021), Vlk samotář (2013), Vypravěčka (2014, 2019), Čas odejít (2015) a Velké maličkosti (2017, vše Ikar).

16 komentářů:

  1. Tak tu si píšu na seznam. Já od ní četla ,,Je to i můj život a Vypravěčka" :-) ♥

    http://www.jancahala.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to i můj život ještě pořád čeká na přečtení, ale Vypravěčku jsem četla - moc se mi líbila. Pak ještě tři další. Autorka je skvělá a její knihy mají v mé knihovně své místo. 🙂

      Vymazat
  2. Moc pěkný článek, knihu jsem nečetla, ale vypadá dobře :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  3. Moc děkuji za tip a přeji hezkou neděli, Nikolko! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Helenko. I tobě hezkou neděli. 🙂

      Vymazat
  4. Tak anotace vypadá na opravdu pěkně napínavé čtení! Od autorky jsem ještě nic nečetla, musím se po jejích knihách poptat v knihovně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to napínavé. S překvapením na závěr. 🙂 Doufám, že se ti kniha, kterou si půjčíš bude líbit.

      Vymazat
  5. Ahoj Nikolko, zdravím. Já jsem na tom jako Eliss, taky jsem od autorky nic nečetla, děkuju za inspiraci. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, věřím, že by se ti kniha líbila. A nejen tahle, ale i kterákoliv jiná od autorky. 🙂
      Přeji ti hezký den.

      Vymazat
  6. Knížku neznám, ale zní dost zajímavě :).

    OdpovědětVymazat
  7. Kniha, která je vyprávěna od konce? To je rozhodně zajímavé. Téma je dost kontroverzní, každý si bude ohledně přerušení těhotenství myslet něco jiného, každopádně svět není černobílý, takže by mě dost zajímalo, jak to celé autorka pojala. Knihu si zapíšu a snad si ji také budu moci někdy přečíst.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorka zpracovává kontroverzní témata ve svých knihách často. Doufám, že pokud si knížku přečteš, bude se ti líbit.
      Měj hezký den. 🙂

      Vymazat
  8. Tohle by byl skvělý námět na film, díky za tip :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Janinko. 🙂
      To ano. Možná jsi viděla například Je to i můj život.
      Měj hezký den.

      Vymazat

Joanna Quinnová - Velrybí divadlo

Cristabel zvedne klacík. Dobře jí padne do ruky. Spolu s ostatními obyvateli domu je na zahradě a čeká na otce, který se má vrátit i s její ...