pondělí 9. května 2022

Angela Marsonsová - Případy Kim Stoneové 11: Dětské duše

Kim zkusila kliku. Bylo zamčeno.
"Sakra," zaklela a pokračovala kolem domu dál.
Z terasy sestoupila na udusanou zem.
"Kuchyňské okno," ohlásila, zaclonila si ze stran
dlaněmi obličej a nakoukla dovnitř. Bryant to udělal stejně. 
Kuchyně vypadala uklizeně, ale byla prázdná. 
"Musí tady být. Auto má hned před..." 
Bryant se odmlčel, protože do okna právě narazila moucha.
Podívali se na sebe. 
"To je ročním obdobím, šéfko," prohlásil Bryant s nadějí a znovu se podíval dovnitř.
Zevnitř do okna narazily další dvě mouchy.
"No jo, tak nic," povzdechl si a vrátil se na terasu.
Odtamtud pokračoval k postranním dveřím, na které původně klepali.
Kim popadla tepanou kovovou židli a zvedla ji nad hlavu.
"Šéfko!" křikl na ni Bryant v poslední chvíli. "Je otevřeno."
No, ušetřil jim pořádný zásek do rozpočtu za nové sklo,
pokud je jejich člověk živý a zdravý a jen tvrdě spí.
Vešla za ním a okamžitě si ucpala nos. 
"Ježíši," zamumlala a dýchala skrz prsty.
Tady nikdo tvrdě nespal. Ten západ oba dobře znali. 



Konečně si hrajeme.
Moji hru.
Tobě se ale líbit nebude.

Na hřišti v Haden Hill Parku je nalezena mrtvola starší ženy omotaná ostnatým drátem, vzadu na krku má vyříznuto písmeno X. Kim Stoneová a její tým záhy zjistí, že šlo o Belindu Evansovou, bývalou profesorku dětské psychologie. Belinda měla poměrně komplikovaný vztah se starší sestrou Veronicou, ta však odmítá vyšetřovatelům cokoli o sestře i jejich minulosti vyzradit. Poté co se objeví další dvě oběti se stejným znamením na těle, je Kim jasné, že hledají sériového vraha, bezcitného a nemilosrdně krutého. Stopy vedou ke každoroční soutěži talentovaných dětí, která se odehrává právě v těch dnech. Scházejí se na ní malí géniové, doprovázení někdy velice ambiciózními rodiči. Zabíjel snad někdo z nich, kvůli neúspěchu? Nebo ze žárlivosti na ostatní? A koho si ještě vyhlédl?


Dnes mám pro vás recenzi na detektivku Dětské duše – již jedenáctý díl Případů Kim Stoneové



Vražda bývalé profesorky dětské psychologie, písmeno X na krku dalších obětí a indicie, které Kim Stoneovou zavádí k soutěži talentovaných dětí, slibují další napínavé čtení, od kterého se jen tak neodtrhnete. 
Belinda Evansová byla starší žena, která pracovala jako profesorka dětské psychologie. Její tělo je nalezeno na hřišti v Haden Hill Parku – přivázané ostnatým drátem ke kolotoči. Krom zranění, která byla pro Belindu smrtelná, vyšetřovatelé najdou na zadní straně jejího krku vyryto písmeno X.
Belinda byla trochu zvláštní. Měla komplikovaný vztah se sestrou Veronicou, která jí pořád sledovala a věděla o každém jejím kroku. I přesto jejich vztah působil chladně. Veronica ztrátu sestry neoplakává – vypadá to, že ji její smrt  vůbec nezasáhla a jen pár dní nato začíná vyklízet její dům. Aby toho nebylo málo, odmítá vyšetřovatelům pomoct. Na jejich otázky odpovídá velmi stroze a ukáže se, že jim něco tají. 
Brzy je nalezena mrtvola Barryho Nixona, dětského terapeuta, jehož někdo pobodal nožem, když si šel koupit noviny. I on má na zadní straně krku písmeno X. Jeho tělo leží uprostřed stopy namalované křídou ve tvaru skákacího panáka. 
Již od prvních stránek se může zdát, že pachatele má čtenář přímo před očima. Avšak s přibývajícími stránkami se případ zamotává, možných pachatelů je tedy víc. Jedna věc je jasná – oběti spojuje dětská psychologie. Příběh čtenáře zavádí k soutěži malých nadaných dětí, které doprovázejí hrdí rodiče. Vyšetřovatelé tuší, že tahle soutěž hraje v jejich případu důležitou roli. Skrývá se pachatel právě tady?
Navíc je v knize i další souběžný příběh, čtenář však vůbec netuší, jestli má nějakou souvislost s hlavním případem. Jeden člen týmu má pomoct s vyšetřováním vraždy syna majitele benzínové pumpy. Vše se zdá být na základě výpovědi svědků jasné, avšak právě díky nim se vše začne rozpadat. 
Dětské duše jsou jedenácté setkání se šéfinspektorkou Kim Stoneovou a jejím týmem. Kim Stoneovou jsem si zamilovala a věřím, že nejsem sama. Na první dojem chladná. Ve skutečnosti však velmi citlivá, s velkým smyslem pro spravedlnost. Čtenář s každým dalším dílem sleduje, jak se její postava postupně vyvíjí – třebaže ne zásadně a postupně jí více rozumí.
Myslím, že si můžete přečíst kteroukoli knihu téhle série, aniž byste museli znát ty předchozí. Přesto je za mě lepší začít od začátku a seznámit se tak nejen s Kim, ale také s jejím věrným parťákem Bryantem a ostatními členy týmu. 
Angela Marsonsová se čtenářům poprvé představila skvělým Němým křikem, který odstartoval Případy Kim Stoneové. Laťku, kterou tehdy nasadila, si dokázala udržet i tentokrát. Díky krátkým kapitolám se kniha dobře čte a čtenář je jí doslova pohlcen. Příběh samotný je napínavý a strhující od začátku do konce. Už teď se těším na další setkání s Kim. Do té doby plný počet hvězdiček Dětským duším



Angela Marsonsová pochází ze středoanglické průmyslové oblasti Black Country, kde dodnes žije se svou partnerkou, labradorem a upovídaným papouškem. Debutovala v žánru společenských románů (My Name Is, The Middle Child), poté se začala věnovat kriminální próze a napsala Němý křik, první případ Kim Stoneové (2015). Ten zaznamenal fenomenální úspěch: déle než měsíc vévodil žebříčku bestsellerů britského amazonu, periodika The Guardian a The Bookseller ho zařadila mezi deset nejlepších krimi roku a zahájil sérii, jež se nakonec rozrostla do (zatím) třináctidílné řady, vydávané v osmadvaceti zemích, s prodeji přesahujícími čtyři miliony výtisků.

20 komentářů:

  1. Díky za tip, Nikolko, tohle vypadá jako šálek mojí kávy! Kdyby se toho chytl dobrý režisér, mohl by z toho být skvělý film.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Janinko. 🙂 Já už vyhlížím další případ v knižní podobně. Kdyby z toho někdy byl film, určitě bych se podívala.
      Měj hezký den. 🙂

      Vymazat
  2. Vďaka za typ, knižka vyzerá naozaj zaujímavo :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to vypadá hodně zajímavě, píšu si na seznam. Děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celou sérii mužů jedině doporučit. Je opravdu dobrá. 🙂
      Hezký den.

      Vymazat
  4. Nikolko,myslím,že by to bylo čtení pro mě.A tak si hned píšu.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že se vám bude líbit.
      Přeji vám hezký den, Jituško. 🙂

      Vymazat
  5. Nikolko, ahoj. Děkuju za představení knížky. Přeju hezké dny. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Už ji mám v seznamu! Díky, Nikolko!
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, Helenko. Věřím, že se ti bude líbit.
      I tobě přeji příjemný den. 🙂

      Vymazat
  7. Případy Kim miluju, vždy jak vyjde, tak kupuji a mám přečteno, naposledy tedy prequel a teď čekám na novou, co má vyjít v červnu :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se taky těším na červnovou novinku. Prequel jsem ještě nečetla - vlastně váhám, jestli ho k sérii koupit. 🙂

      Vymazat
  8. Pěkná recenze :). Já sice detektivky nečtu, ale třeba někdy na nějakou mrknu :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud někdy bude příležitost si tuhle sérii přečíst, věřím, že se ti bude líbit. 🙂
      Měj hezký den.

      Vymazat
  9. Pěkně napsaný článek, bohužel žánr není pro mě, ale pošlu doporučení pár dalším lidem! Zvlášť když to má od tebe tak dobré hodnocení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Lucy. Tyhle knihy se čtou samy. 🙂
      Hezký den.

      Vymazat
  10. Označovat zavražděné "podpisem" je opravdu příšerné, sériový vrah si je asi jistý, že ho nemůžou dopadnout, a vyžívá se v pochybné slávě, když sleduje ve zprávách, kolik "zářezů" už má.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle si nejspíš opravdu myslel, že se na něj nepřijde. A ani já jsem jej za pachatele netipovala.

      Vymazat

Novinky v naší knihovně - březen

Dnes se s vámi podělím o novinky, které doplnily naší knihovnu v březnu. Mám tu pár knih z Black Friday, který probíhal na Knihy Dobrovský. ...