pondělí 8. listopadu 2021

Marie Lacrosse - Vinařství: Nový začátek

Strhující rodinná sága z Alsaska a působivý obraz měšťanské společnosti na konci 19. století. Druhý díl trilogie. Manželství služebné Ireny a bohatého dědice Franze mělo být sňatkem z lásky. Ale po hrozném odhalení Franzova otce opustí těhotná Irena milovaného ženicha bez slůvka rozloučení. V osamění přivede na svět malého syna a nastoupí do práce jako dělnice v jedné z textilních továren. Pracovní podmínky jsou tam příšerné a Irena musí dřít do úplného vyčerpání. Potom se však seznámí s charismatickým dělnickým předákem Josefem, který jí poskytne zázemí a dodává sílu. Přestože Irena stále ještě miluje Franze, naváže s Josefem milostný vztah. Ale dokáže ztrátu Franze opravdu překonat?



Dnes mám pro vás recenzi na historický román Nový začátek – pokračování trilogie Vinařství.



Českému čtenáři se německá spisovatelka Marie Lacrosse poprvé představila na podzim minulého roku, kdy vyšel román V bouřlivých časech, který započal trilogii Vinařství. Nyní je tu pokračování s názvem Nový začátek
Děj se odehrává po skončení prusko-francouzské války v letech 1871–1873 a vypráví další osudy Ireny, Franze a jeho rodiny. Pokud jste nečetli první díl, nemusíte se bát – autorka vás v prvních kapitolách stručně seznámí s předchozím dějem, čtenář se tak bude i bez jeho znalosti dobře orientovat. V dodatku pak i tentokrát uvádí, které části knihy jsou pravdivé a které fiktivní. 
Irena je chudá služebná, která se bezhlavě zamilovala do mladého dědice vinařství Franze. Mladá dívka se do bohaté rodiny dostala díky otci Franze, který ji přivedl ze sirotčince. Nikdo netuší proč. Když se těhotná Irena dozví pravdu, bez slůvka rozloučení odchází. Franzova matka Pauline se díky závislosti na opiu ocitá v ústavu pro choromyslné. Odnáší si s sebou pravdu o Ireně, kterou nestačila říct synovi. Irena porodí syna a začte pracovat v textilní továrně. Pracovní podmínky jsou tu příšerné. Poté se seznámí s Josefem, charismatickým dělnickým předákem, se kterým časem začne žít. Dokážou Irena a Josef společně vybudovat lepší pracovní podmínky všem dělníkům? A budou spolu šťastní? 
Román Nový začátek je obsáhlý, ale nenechte se odradit. Autorka příběh hrdinů popisuje i tentokrát tak poutavě, že čas s touhle knihou příjemně plyne. Rozdělila jej do několika částí a kapitoly do kratších kapitol. 
Podstatná část knihy je věnována dělníkům a tomu, jak kruté pracovní podmínky měli v textilní továrně. Autorka tentokrát zasadila do příběhu také více informací o pěstování vinné révy, což velmi oceňuji, protože byla kniha nejen díky těmto pasážím poutavá. 
Charaktery postav jsou i tentokrát skvěle vykresleny, osudy jednotlivých hrdinů neméně zajímavé. Prožívala jsem s nimi všechno dobré i špatné a držela jim palce. 
Kniha Nový začátek je skvělá. Dobře napsaná, čtenáře pohltí a nepustí, dokud nedočte poslední stránku. Těším se na další setkání s hlavními hrdiny. Je to příjemné čtení, které si zasluhuje plný počet hvězdiček.

8 komentářů:

  1. Nikolko, zní to moc hezky. Docela si mě navnadila - byl by to hezký dárek pro mamku.
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pokud maminka podobné knížky čte ráda, pak určitě ano. 🙂
      Hezký večer.

      Vymazat
  2. Nikolko, děkuju za představení knížky. Vypadá zajímavě. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Leni. Věřím, že by se ti taky líbila.
      Moc tě zdravím a přeji hezký večer. 🙂

      Vymazat
  3. Tohle asi není můj šálek kávy, ale moje maminka by z toho byla nadšená! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moji by se kniha taky líbila. Já sama podobné knihy čtu pro odpočinek, jinak to taky není to pravé ořechové... Existují ale výjimky, a právě tato kniha k nim patří. 🙂

      Vymazat
  4. Nikol nalákala jsi mě, určitě se po knize podívám.🍀

    OdpovědětVymazat

Amita Parikh - Cirkusový vlak

"Povznášející a strhující příběh." The Guardian "Živý a bohatě propracovaný." Kirkus Reviews Ve Světě divů, nejvelkolepě...