pátek 10. září 2021

Shari Lapena - Jeden z nás

JSTE SI JISTÍ,
ŽE ZNÁTE DOBŘE SVÉ NEJBLIŽŠÍ 
A SVÉ OPŘÁTELE? 
MOŽNÁ NE.
A MOŽNÁ ZA TO ZAPLATÍTE...



"Ukázkový thriller.
Strhující děj a napětí k nevydržení.
Jak je možné, že jste to ještě nečetli?"
GILLY MACMILLANOVÁ

"Ve chvíli, kdy si pomyslíte,
že jste vše odhalili, budete nejspíš
naprosto vedle."
SUSPENSE MAGAZINE



UDRŽET TAJEMSTVÍ TAM,
KDE SI KAŽDÝ MYSLÍ,
ŽE O TOM DRUHÉM 
VÍ VŠECHNO,
MŮŽE BÝT TĚŽKÉ.
VRAŽEDNĚ TĚŽKÉ...


Ovzduší na poklidném newyorském předměstí, kde jsou k sobě všichni slušní, milí a vstřícní, rozvíří anonymní dopis zanechaný v jednom z domů. "Omlouvám se. Můj syn se k vám nedávno vloupal. A nejen k vám." Čí je to syn? A co mohl odhalit? Dohady a podezření na sebe nenechají dlouho čekat. Pak je však jedna z místních žen nalezena mrtvá – a tento objev strhne mezi sousedy lavinu napětí. Kdo ji zabil? Kdo ví víc, než říká? A mohl to být opravdu jeden z nás? 



Dnes mám pro vás recenzi na thriller Jeden z nás. 



Českému čtenáři se kanadská spisovatelka Shari Lapena představila na jaře roku 2017, kdy vyšel úspěšný thriller Manželé odvedle. O rok později vyšla kniha Někdo cizí v domě, tu pak následovala klasická detektivka Nevítaný host. Dnes se konečně svého čtení dočkal také thriller Jeden z nás
V poklidné čtvrti na předměstí New Yorku zmizí mladá žena. Manžel se domnívá, že si vyrazila na víkend s kamarádkou, když se však nevrátí domů, nahlásí ji jako pohřešovanou a stává se tak hlavním podezřelým. Mezitím jeden z místních hochů slídí v domech sousedů. Co se stane, když na to přijde jeho matka? Co syn odhalil? Je možné tohle tajemství před ostatními utajit? Co způsobí nález mrtvé ženy? Jak daleko může zajít nevěra? Na čtenáře čeká opravdu skvělý thriller, který je nabitý napětím a nečekanými zvraty. 
Kniha nás vtáhne do děje od samého začátku. Pak se začíná odvíjet příběh, který pozvolna rozmotává klubko vztahů v rodině i mezi sousedy a podezřelý je tu každý. Děj má spád a autorka si – jako už tolikrát – se čtenářem pohrává, brnká mu na nervy a než jej dovede k rozuzlení, několikrát jej šikovně mate. Možná, stejně jako já, vraha neodhalíte. I když... Tušila jsem, že by to tak mohlo být, stejně jsem byla překvapená. O to víc jsem si čtení užila. 
Autorka si připravila mnoho podezřelých a každý z nich má své tajemství, které skrývá. Kniha je velmi čtivá a Shari Lapena i tentokrát dokazuje, jak skvělá je. S každou další knihou jsou její příběhy lepší a propracovanější. 
Kniha je postavená na mateřské lásce a nevěře. Každá matka tu vždy bude pro své dítě. V příběhu je jedna z nich hrůzou bez sebe poté, co se dozví, že se její syn vloupal do domu sousedů, aby slídil v jejich počítači. Napíše omluvný dopis, aniž by tušila, že se tím všechno jen zhorší. Její kamarádka má starostní se synem, který pije. A pak tu máme manžely, které okouzlila sousedka. Každý z nich však tvrdí, že ji nezná. 
Kniha Jeden z nás se svým tématem vrací k autorčiným začátkům, ale tentokrát je to mnohem lepší. S každou další knihou mě autorka příjemně překvapuje. A nebylo tomu jinak ani tentokrát. Skvělé. Kniha jistě potěší milovníky napětí a rodinných tajemství. Za mě plný počet hvězdiček. 



SHARI LAPENA (1960), kanadská autorka žijící v Torontu, pracovala jako právnička a učitelka angličtiny a nyní je spisovatelkou na plný úvazek. Debutovala v roce 2016 titulem Manželé odvedle, který se stal nejprodávanějším románem roku 2017 ve Velké Británii. Psychothriller vydaný ve 35 zemích zaujal dramatickou zápletkou, výtečným stupňováním napětí a především nečekanými zvraty, a to až do poslední stránky. V příbězích z na povrch klidných amerických předměstí, kde se navenek všichni mají rádi, ale ve skrytu mezi nimi žije a sem tam vyvře zločin, je Shari podle všeho jako doma – dokázala to dalším thrillerem Někdo cizí v domě (2017). V krimirománu Nevítaný host (2018) se nechala inspirovat klasickými detektivkami a připravila čtenářům takřka hororové vyústění. Thrillerem Jeden z nás znovu nahlédla pod idylickou pokličku rodinných a sousedských vztahů.

8 komentářů:

  1. Nikolko, děkuji za recenzi. Už vím, komu knihu pořídím.
    Měj hezké dny. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá na pěkný sousedský thriller, od autorky jsem ještě nic nečetla, ale její knihy jsem zahlédla v knihovně, možná si nějakou půjčím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji zkus. Je pravda, že prvotina Manželé odvedle mi moc nesedla, ale autorka se s každou další knihou opravdu zlepšuje. 🙂

      Vymazat
  3. Nikolko, zdravím. Děkuju za představení knihy. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, Leni. 🙂
      Moc tě zdravím a přeji ti hezký den.

      Vymazat
  4. Autorku neznám,děkuji za představení.

    OdpovědětVymazat
  5. Rádo se stalo, Marti. Přeji vám hezký den. 🙂

    OdpovědětVymazat

Brzy na knižních pultech

Máme tady květen a spolu s ním tipy na čtení. Pojďme se podívat, co vychází. Začnu českou současnou literaturou - Svátek hada . Thriller Všu...